Raskauden pelko


fear

Julkinen keskustelu ehkäisykiellosta on ollut erityisen vilkasta Pohjois-Suomessa. Eräs vanhoillislestadiolainen nainen ja äiti kirjoitti vetoomuksen nimimerkin suojassa oululaiseen Rauhan Tervehdys –lehteen 5.2.2009.

Avoin kirje herätysliikkeelleni

Kirjoitan tämän avoimen kirjeen ja tunnen surua siitä, että keskustelu minullekin läheisen herätysliikkeen sisällä on mahdottomuus. Naisen ääni ei kuulu.
Ihmisten kipeät elämäntunnot ja arjen kokemukset eivät yllä ihannetta ylläpitäviin ja normatiivisiin Päivämiehen pääkirjoituksiin.

Kun puhutaan perheestä, perhesuunnittelusta ja seksuaalisuudesta, liikutaan intiimillä, haavoittuvalla ja syviä tunteita koskettavalla elämänalueella. Silloin ihmisten yksityisyyden kunnioittaminen ja ihmisyyden arvo tulisi olla kaiken ohjeistamisen, mikäli sitä ollenkaan tarvitaan, mitta.

Äidiksi tuleminen on suuri muutos naisen elämässä. Perheen huoltaminen ja lasten kasvattaminen on paitsi antava ja palkitsevaa myös työlästä ja vaativa.
Tiedän, että monen nuoren perheen elämä on selvitymistaistelua. Kun naisen elämää hallitsee raskauden pelko, kapenevat hänen mahdollisuutensa kovin ohuiksi.
Mielestäni olisi tervehdyttävää jos herätysliikkeen sisällä käytäsiin avointa keskustelua naisen asemasta siinä.

Myös muita kipupisteitä, kuten hoitokokouksien aiheuttamaa kärsimystä, olisi tarkasteltava kaunistelematta, ihmisen todellisia kokemuksia kunnioittaen. On vaara, että ihmisyys alistetaan palvelemaan instituution tarpeita.

Kirjoitan tämän, koska tunnen surua ja huolta. Moni on jättänyt tämän hengellisen kotinsa. Itse tahtoisin säilyttää sen arvokkaan perinnön, joka ristiriidoista huolimatta on olemassa saviseen peltoon kätkettynä aarteena.

Ajattelen, että tällä herätysliikkeellä on varjonsa, pimeä puoli, joka tulisi kohdata. Se on mahdollisuus. Siihen tarttuminen vaatii rohkeutta ja viisautta.
Mitä jää jäljelle jos luovutaan oikeassa olemisesta? Mitä jää jäljelle jos luovutaan normittamisesta ja luotetaan siihen, että krisityt naiset ja miehet elävät todeksi uskoaan Vapahtajassa.

Laki ja kaikki käskyt on pidetty kun tätä noudatetaan: Rakasta lähimmäistäsi kuin itseäsi. (Gal.5:14)

Herra on henki ja missä Herran henki on siellä on vapaus. (2.Kor.3:17)
Nimim. ”Nainen, myös äiti Jumalan armosta”
Rauhan Tervehdys 5.2.2009, s.4.

* * *

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kiistatta osallinen tässä naisia alistavassa ehkäisykiellon opetuksessa.
Vanhoillislestadiolaiset papit opettavat SRK:n ehkäisykantaa seurakunnissa. Herätysliikkeen sisällä toimii lisäksi yli 800 maallikkosaarnaajaa, jotka opettavat ehkäisyn olevan syntiä ja kiellettyä uskovaiselle. Mitään ehkäisymenetelmiä ei hyväksytä. Rytmimenetelmä eli ns. varmat päivät ovat kiellettyjä, ja jopa imettäminen ’liian kauan’ voi herättää epäluuloja ehkäisy-yrityksenä.

Sitten kun naisen elimistö ja voimat ovat tiheiden raskauksien ja mahdollisten keskenmenojen seurauksena kulutettu niin loppuun, että seuraava raskaus merkitsisi huomattavaa riskiä menehtyä, naiselle on lupa tehdä kohdunpoisto tai toisinaan sterilisaatio. Tähän vaaditaan yleensä useamman kuin yhden lääkärin antama lausunto kuolemanvaarasta.
Toisin sanoen, raskauksien tiheyttä ei ole lupa säädellä niin että nainen saisi levätä ja toipua niiden välillä ennen uutta raskautta. Tämän moni lestadiolaisnainen tiettävästi on kokenut hyvin raskaaksi ja kuluttavaksi.

Myös lapset kärsivät tästä. Perheen nuorimmainen ja muut lapset eivät tietenkään saa sitä hoivaa, jota he tarvitsevat, silloin kun äiti synnyttää huomattavan nopeasti jälleen uuden vauvan, joka vie hänen aikansa ja voimansa aluksi hyvin tarkkaan.

Ehkäisyn synnillistävä opetus koskee tänä päivänä kymmeniä tuhansia ev.-lut. kirkkomme jäseniä, erityisesti pienten lasten äitejä.

Ehkäisykielto merkitsee naisille käytännössä alituista raskaudenpelkoa, liian tiheistä raskauksista aiheutuvia terveysriskejä, ja monta kertaa todennäköises myös alistumista seksiin vastoin tahtoaan. Selibaatti ehkisytarkoituksessa on kiellettyä, ja toisaalta myös itsetyydytys on määritelty synniksi. Puhumattakaanpornon käytöstä seksuaalisten tarpeiden tyydytyksessä. VL-opetukseen on sisäänkirjoitettu periaate, että jos vaimo kieltäytyy seksistä, hän voi syyllistyä siihen että johdattaa miehensä syntiin.

Näistä vakavista ongelmista on kaksi lestadiolaisnaista rohjennut puhua julkisuudessakin: ylikiiminkiläinen kätilö Terttu Holmi Kotimaa-lehdessä ja vantaalainen kätilö Rauni Kortesalmi TV1:n Voimala-keskustelussa.

Lue lisää:

Jumalako se naisen nujertaa?

Voimala-keskustelu Lestadiolaisäitien synnytyspakko 2.3.2009.

Jes-mies: Ennustus: ajaudumme umpikujaan

Korpijaakko: Puhe murhasta kääntyi puheeksi seksin pyhyydestä ja sukusolujen oikeuksista

Seppo Lohen perustelut ehkäisykiellolle 2009

Lisääntymisvelvoite voi viedä naisen kuoleman porteille. Terttu Holmin haastattelu Kotimaa-lehdessä 28.1.2009.

M4 Sherman: Luomiskertomuksen sanoma

Perheellinen vl: Kun luin Päikkäriä: “Aina on nähty kaikenlainen ehkäisy synniksi”

Advertisement

4 kommenttia

Kategoria(t): ehkäisykielto, kirkko, Kotimaa, naisen asema, perhe, raskaudenpelko

4 responses to “Raskauden pelko

 1. keijo

  ”Ehkäisykielto merkitsee naisille käytännössä alituista raskaudenpelkoa, liian tiheistä raskauksista aiheutuvia terveysriskejä ja todennäköisesti myös alistumista seksiin vastoin tahtoaan”

  Uskomatonta paskaa… 1. Luuletteko että minä vl-isänä pakotan vaimoni alistumaan seksiin vastoin tahtoaan???
  Tee ensin tieteellinen tutkimus aiheesta ennen kuin kirjoitat yleistäviä kommentteja!(olet tainnut itse joutua alistetuksi, ja sitä kautta olet katkera muille)
  2.Terveysriskeistä on tehty oulun yliopiston toimesta tutkimus jossa verrattiin monisynnyttijien terveyttä lapsettomiiin tai parin lapsen synnyttäjiiin. Päätelmä oli että monisynnyttäjillä on parempi terveys ja synnytyksillä on monia terveyttä suojaavia vaikutuksia. Terveysvaikutuksiltaan monisynnyttäneisyys jää plussan puolelle.

  Olen samaa mieltä kyllä huolenpidosta ja rakkaudesta, jota ilman lapset jäävät jos tullee tiheästi lapsosia. Mutta ÄLÄ kirjoittele ja väitä asioita joihin et ole perehtynyt tai sinulla ei ole näyttää faktaa tieteellisiin tutkimuksiin perustuen.

 2. Reijo

  Älä Keijorukka venkoile, samanlaista vonkaamista se on teilläkin kuin kaikilla muilla, oli uskis tai ei.

  Olennaista on että onko uskovaisen pariskunnan seksuaalisen kanssakäymisen perusta aina ja ehdottomasti lisääntyminen vai ei. Ja toisaalta, saako tästä asiasta vapaasti keskustella.

 3. Milian

  ”VL-opetukseen on sisäänkirjoitettu periaate, että jos vaimo kieltäytyy seksistä, hän voi syyllistyä siihen että johdattaa miehensä syntiin.”

  Miesten johtamassa liikkeessä kun on tällainen periaate sisällytetty olennaisiin asioihin tuo mieleen vain ja ainoastaan vallan halun ja naisia kohtaan järjestelmällisen henkisen väkivallan ja paineen.

 4. Kissa pöydälle

  Raskaaksitulemisen pelko on asia, josta soisi käytävän enemmän keskustelua. Nykyisellään se on rauhanyhdistyksellä lähinnä tabu. Suora puhe auttaisi käsittelemään asiaa. Kodin iltaan alustus raskauden pelosta ja sen vaikutuksista naisen ja miehen hyvinvointiin sekä koko perheen ilmapiiriin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s