”Vanhoillislestadiolaisten näkemykset erittäin yhtenäisiä”


kirkon-tutkimuskeskus-jpeg

 

 
 
 
 
 

Mediassa käyty keskustelu ei ole hajottanut vanhoillislestadiolaista herätysliikettä eikä lisännyt sen jäsenten epävarmuutta arvokysymyksissä. Tähän viittaavat vielä julkaisemattoman tutkimuksen ennakkotiedot. Kyselytutkimukseen vastasi joukko Valkealan suviseuroihin osallistuneita henkilöitä. (Tutkimus julkaistiin syksyllä 2010.)

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija TT Hanna Salomäki tutkii parhaillaan suomalaisten sitoutumista kirkon piirissä toimiviin herätysliikkeisiin, niiden opillista yhtenäisyyttä ja suhdetta kirkkoon. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu, mutta Salomäki on antanut joitakin ennakkotietoja tuloksista.

 

 

salomki_hanna2001

Vanhoillislestadiolaisuuden osalta kiinnostava tieto on, että liikkeen kannattajien arvokäsitykset ovat hyvin yhteneväisiä. Voidaan puhua ajattelun ja käsitysten yhdenmukaisuudesta. Salomäen mukaan liike on myös erittäin sitoutunut kirkkoon.

Yleisesti voidaan sanoa, että herätysliikkeet eivät muodosta erillistä joukkoa, vaan niiden piirissä olevat käyvät aktiivisesti kirkossa ja osallistuvat esimerkiksi seurakuntien luottamustoimintaan, Salomäki toteaa. Yhdeksän kymmenestä seurakunnasta ilmoittaa yhteistyön eri herätysliikkeiden kanssa toimivan hyvin.

Eniten ongelmia seurakunnissa on koettu evankelisuuden kanssa, mutta nämäkin ongelmat, jotka liittyvät lähinnä naispappeuteen, koskevat Salomäen mukaan vain 12:ta prosenttia seurakunnista.

Kaikkien herätysliikkeiden siteet kirkkoon ovat hyvin lujat. Tämä koskee myös ns. vanhalla virkakannalla olevia herätysliikkeitä.  Herätysliikkeiden johdon päälinja on, että kirkosta ei lähdetä yhtään mihinkään, vaikka jäsenistössä jonkin verran tällaista puhetta olisikin.

Salomäen mukaan yhteiskunnan epävarmuus ja moraalin murros lisäävät herätysliikkeiden kysyntää. Vaikka ihmiset toivovat vapauksia ja haluavat olla yksilöllisiä, niin samaan aikaan haetaan yhteisön tukea ja etsitään taustaryhmää, joka antaisi elämäntapaan liittyviä normeja ja ohjeita.

 Kyselytutkimus suviseuroissa Valkealassa 2007

Tutkimuksessa selvitetään mm. herätysliikkeen toimintaan osallistumisen syitä, lähipiirin uskonnollista suuntautumista, osallistumisaktiivisuutta ja suhtautumista muihin herätysliikkeisiin. Tulokset julkaistaan kirjana tämän vuoden aikana.

Tutkimusaineisto on koottu kyselylomakkeilla herätysliikkeiden kesäjuhlilla, mm. Valkealan suviseuroissa 2007.

Kesäjuhlat kokoavat laajan joukon herätysliikkeiden toimintaan osallistujia satunnaisista kävijöistä tiiviisti sitoutuneihin. Tämän vuoksi juuri kesäjuhlilla ajateltiin tavoitettavan tutkimukseen mahdollisimman laaja kirjo erilaisia osallistujia.

Tutkimus suuntautuu suomalaisten herätysliikkeiden pääsuuntauksiin. Kesällä 2007 tutkimusaineistoa koottiin evankeliumijuhlilla, herättäjäjuhlilla, suviseuroissa, rukoilevaisten kesäseuroissa ja Raamattuopiston Hengellisen elämän syventymispäivillä. Keväällä 2008 tutkimusaineistoa koottiin Nokia Mission tapahtumassa. Vuonna 2008 tutkimusaineistoa koottiin Nokia Mission tapahtumassa Tampereella, Kansan Raamattuseuran Sanan Suvipäivillä Raisiossa, Kansanlähetyspäivillä Kajaanissa ja Rauhan Sanan Suvijuhlissa Rovaniemellä. Yhteensä tutkimukseen osallistui lähes 4000 suomalaista.

Kaikkiaan puolen miljoonan suomalaisen arvioidaan kuuluvan johonkin herätysliikkeeseen, lisäksi noin puolella miljoonalla on ajattelussaan vaikutteita herätysliikkeestä, vaikka he eivät siihen kuuluisikaan.

 

Lähteet:

Ijäs, Johannes: Herätysliikkeet eivät ole erillinen saareke. Kotimaa 10.3.2009.

http://www.kotimaa.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=8088&Itemid=38

Kirkon tutkimuskeskus: SITOUTUMINEN HERÄTYSLIIKKEISIIN

Yle 13.3.2008: Naispappeus pirstoo evankelisen liikkeen

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2008/03/naispappeus_pirstoo_evankelisen_liikkeen_288431.html

*     *     *

Lue myös:

Meitä on moneksi, sano vanhoillislestadiolainen (Hyrsyläinen)

Etniset vanhoillislestadiolaiset

Aleksanteri: Ihan mukava kesäjuhlafiilis

Hanna-Leena Nissilä: vanhoillislestadiolainen feministi

Hanna Salomäki: Herätysliikkeisiin sitoutuminen ja osallistuminen. Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja 113,  2010.

Hanna Salomäki: Väitös: 26.11. Herätysliikeväki osallistuu aktiivisimmin kirkon toimintaan. Väitöstiedote, Jyväskylän yliopisto 2010.

Vanh.lest. ateisti: Vanhoillislestadiolainen ateisti:  Jumalan terve!

Viiden veljen sisko: Ihmistä ei saa kutistaa

Nuoret jättävät vanhoillislestadiolaisuuden – suuri syntyvyys ei kasvata jäsenmäärää

 Simo Alastalo: Liki puolet juutalaisista maallistuneita Israelissa. Kotimaa 13.9.2010.

Advertisement

2 kommenttia

Kategoria(t): arvot, kirkko, tutkimus, uskon perusteet, yhteisö, yhtenäisyys

2 responses to “”Vanhoillislestadiolaisten näkemykset erittäin yhtenäisiä”

  1. Suviseuravieras

    Teologi Salomäki on tutkijana naiivi, jos hän kuvittelee, että suviseuroissa kerätty tieto uskonnäkemyksistä kertoo, onko vl-liikkeessä todellisuudessa sisäisesti poikkeavia käsityksiä vai ei. Salomäki ei ehkä edes tiedä sitä, ettei vl-liikkeen sisällä rohjeta keskenään julkisesti keskustella eriävistä kannoista. Ihmiset eivät ole tottuneet tuomaan niitä esiin.
    Lähinnä niin tehdään vain netissä. Salomäen kannattaisi lähettää kyselynsä esim. Mopin palstalaisille!

    • oho

      ”Suviseuravieraalle” sanoisin että kyselylomakkeella tehty kysely suviseura-alueella on todennäköisesti luotettavampi kuin esim. Mopin palstalaisille lähetetty kysely. Suviseurakentältä kerätty otos on edustavampi, koska populaatio on oletettavasti heterogeenisempi. Mopin palsta kuten muutkin anonyymit nettipalstat keräävät enemmän ”kriittistä” massaa; eihän niillä, jotka ovat tyytyväisiä tilanteeseen, ole vastaavaa tarvetta kirjoitella nettipalstoilla. Tuo sinun ehdotuksesi tarkoittaisi kärjistäen samaa, kuin että menisit koripallojoukkueeseen mittaamaan ihmisten keskipituutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s