SRK:n vuosikokous 27.6.2009: johdossa edelleen vain miehiä


Vuosikokous

Vuosikokous 27.6.2009

”SRK:n Suviseurat Oripäässä 26.-29.6.2009.  Tiedote.

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen vuosikokous Kanta-Loimaan kirkossa 27.6.2009

SRK:n vuosikokous on kaikkien Suomen rauhanyhdistysten tärkein yhteinen kokous, jossa käsiteltiin mennyt toimintavuosi ja luotiin katsaus tulevaan toimintavuoteen 2010.

Johtokunnan jäsenistä on erovuorossa vuosittain neljännes.

Tänä vuonna erovuorossa olleet Alpo Isotalus, Viljo Juntunen, Hannu Kallunki, Kimmo Puolitaival, Ilpo Saukkonen ja Pentti Saulio valittiin uudelleen jatkamaan johtokunnan jäsenen tehtävässä. Kimmo puolitaival PääHannu kallunki Pää

 Pentti saulio Pää

 Myös julkaisujen toimitusneuvoston jäsenistä vuosittain erovuorossa on neljännes. Vuonna 2009 erovuorossa olleet Erkki Piri ja Antti Saari valittiin uudelleen julkaisujen toimitusneuvostoon.Erkki Piri pää

 Henkilövalinnoista käytiin vuosikokouksessa vilkas keskustelu.

Kokousedustajien puheenvuoroissa esille nousivat toiveet sukupuolen ja alueellisuuden perusteiden huomioimisesta niin SRK:n johtokunnan kuin julkaisujen toimitusneuvoston henkilövalintoja suunniteltaessa. Perinteisesti kristillisyyden johtotehtävissä ovat toimineet miehet.

Rovaniemen rauhanyhdistyksen edustaja Johannes Ahola kysyi: ”Eikö sisarille löydy sijaa johtokunnan toiminnassa?”

Ahola toi puheenvuorossaan esiin myös huolen siitä, onko vanhoillislestadiolaisten naisten roolista väärä kuva sekä liikkeen sisällä että ulkopuolella.

Lauri Mätäsaho [po. Mehtätalo] Joensuusta kertoi omassa paikallisyhdistyksessään käydystä keskustelusta mahdollisuudesta valita naispuheenjohtaja johtamaan yhdistystä.

Julkaisujen toimitusneuvoston osalta nousi esille toimijoiden alueellinen keskittyminen Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle. Helsingin rauhanyhdistyksen edustaja Jukka Palola esitti tulevaisuuteen suuntaavan toiveen julkaisujen toimitusneuvoston kokoonpanon tasaisemmasta alueellisesta edustuksesta. Kajaanin rauhanyhdistyksen edustaja Markku Halonen kannatti sukupuolen ja alueellisuuden huomioimista henkilövalinnoissa ajatuksella: ”Nyt olisi tilaisuus avata ovia.”

Kokouksen lopuksi todettiin, että käyty keskustelu oli rakentavaa.

Vuoden 2010 tilintarkastajiksi valittiin edelleen Yrjö Trög, Seppo Tervo ja Arvo Pyykölä. Varatilintarkastajiksi valittiin edelleen Olavi Myllylä, Arto Pelttari ja Heikki Hurtig.

Vuoden 2010 talousarvioesitys ja sen perustelut hyväksyttiin SRK:n talouspäällikkö Jaakko Tahkolan tekemän vertauslukukorjauksen sekä johtokunnan puheenjohtaja Olavi Voittosen palkkauskuluja selventäneen puheenvuoron jälkeen.Voittonen pää

Liperin suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Jorma Hoppa toi vuosikokoukseen vuodelle 2010 suunniteltujen suviseurojen tervehdyksen. Hoppa toivotti kokousväen tervetulleiksi tulevan vuoden suviseuroihin Pohjois-Karjalan viljaville pelloille suviseurojen tunnukseksi valitulla Isä meidän -rukouksen säkeellä ”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.”

Ylimääräisenä asiana kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin SRK:n johtokunnan esitys kiinnitysten hakemisesta ja panttaamisesta. Kiinnitykset ja panttaukset liittyvät uusien toimitilojen rakennushankkeeseen.

Suviseuratiedotus / Riikka-Maria Saukkonen

Kuvia vuosikokouksesta löytyy Suviseurojen nettisivujen kuvapalvelusta.”

*    *    *

Ajattelemisen aihetta antoivat  Suviseuratiedotus 27.6.2009 ja Kapu.

Lue lisää:

Lucas:  Alinta kastia ovat naiset ja lapset (Johanna Hurtigin näkemykset, pohjautuen Virpi Hyvärisen haastatteluun Kirkon tie -lehdessä.)

Ehdoton miesvalta hallitsee naisenemmistöistä uskonliikettä

SRK:n vuosikokous 2010: päätöksentekijät yksinomaan miehiä

Kolme miestä

*   *    *

Advertisement

16 kommenttia

Kategoria(t): johtokunta, julkaisutoiminta, SRK ry., sukupuolijärjestelmä, tasa-arvo, vallankäyttö, yhteisö

16 responses to “SRK:n vuosikokous 27.6.2009: johdossa edelleen vain miehiä

 1. kikka

  Löytyykö tuota tiedotetta netistä? En löydä suvisten sivuilta?

 2. Verkosto

  Löytyy, käytä hyväksesi:
  http://www.suviseurat.net/2009/fi_ajankohtaista_20090627161232_vuosikokous_27.6.html

  Liitimme sen blogiin juuri siitä syystä, että tiedote oli suviksien jälkeen muuttunut jostain syystä hankalasti löydettäväksi, eikä Googlekaan sitä tavoittanut.

  Suviseurojen nettisivulta se ei löydy ”tiedotteista” eikä otsikon ”Ajankohtaista” alta. Googlellakaan se ei löydy tavanomaisimmilla hakusanoilla. Suviseurojen aikaan se vielä löytyi, mutta nyt sen löytääkseen täytyy vain tietää nettiosoite.

 3. Jaaha

  No eihän tuo nyt sen hankalammin ole löydettävissä kuin muutkaan tiedotteet. Uskottavuutenne vuoksi älkää nyt alkako liikaa salaliittoteorioimaan arvoisa ”verkosto”.

  • Mistä tämä kertoo?

   Eilen (9.7.2009) Kotimaa-lehti paljasti, että SRK:n pääsihteeri Aimo Hautamäki oli poistattanut vuosikokoustiedotteen SRK:n sivulta.

   ”Kymmenille tiedotusvälineille lähti sähköpostijakelulla tiedote, jossa muun muassa siteerattiin lyhyesti Aholan ja kahden muun vuosikokousedustajan puheenvuoroja sukupuolikysymyksestä. Tiedote julkaistiin vuosikokouksen jälkeen myös Suviseurojen nettisivuilla, mistä se kuitenkin vielä samana iltana poistettiin.
   Päätöksen tiedotteen poistamisesta teki SRK:n pääsihteeri Aimo Hautamäki.

   – Tiedote oli hyvin yksipuolinen sekä vuosikokouksen sisällön että käydyn keskustelun näkökulmasta. Yleensä uutisoidaan vain vuosikokouksen päätöksistä, Hautamäki sanoo.”

   http://www.hakomaja.info/keskustelu?func=view&catid=14&id=7302#7319

 4. Verkosto

  Enpä olisi moista SRK:n pääsihteeriltä uskonut.
  Mitä haittaa siitä olisi, että me kaikki voidaan tietää, mistä vuosikokouksessa on keskusteltu?

  Suuret kiitokset Riikka-Maria Saukkoselle informatiivisesta vuosikokoustiedotteesta, jossa oli kerrankin asiaa.

 5. maku1976

  Onko tuo sivun otsikko tosiaan ”etnisten” vai pitäisikö olla ”entisten”?

  Kyseleepi,
  Elämän yllättämä kulkija 🙂

 6. freepathways

  Hyvä Elämän yllättämä kulkija!

  Termillä ”etninen vanhoillislestadiolainen” viittaamme siihen, että lestadiolaisuus merkitsee siihen syntyneille ja kasvatetuille ihmisille identiteettiä. Lestadiolaisuus on osa ihmisen minuutta, riippumatta siitä millainen on henkilökohtainen suhde liikkeen oppirakennelmaan. Olemme ”syntyneitä lestadiolaisiksi” vähän samaan tapaan kuin romanit tai somalikulttuuriin syntyneet lähimmäisemme. Etninen vanhoillislestadiolainen voi henkilökohtaiselta vakaumukseltaan olla edelleen vanhoillislestadiolainen – tai olla olematta.

 7. Hämeen akka

  ”Onko vanhoillislestadiolaisten naisten roolista väärä kuva sekä liikkeen sisällä että ulkopuolella.”
  Miettikääs mistä se kuva syntyy? Kun naiset puuttuvat johtotasolta kokonaan? 🙂

 8. Ai ai

  Tulee huono olo noista miespäistä, kun ne tulee niin julkeasti esille tekstin lomassa ja kun tietää miten julkeasti ainakin osa noista päistä käyttää valtaa.

  • NormallyGirl

   En kyllä jaksa uskoa että heistä kukaan olisi valtaa käyttänyt ”väärin”. En ainakaan ole kuullut. Mutta se on kummaa että aina vaan 24 miestä valitaan, ei yhtään naista.

 9. PerhoNen

  Miksi SRK:n nettisivulla ei ole tietoja johtokunnan jäsenistä? Esimerkiksi SLEY:n nettisivulta ja monen muun järjestön sivulta löytää helposti vastuunkantajien yhteystiedot.

 10. Anna

  Toivottavasti tulevat Lumijoen suviseurat 2011 antavat aihetta muutoksen uutisoinnille. Toivon sydämestäni että naisia olisi edustettuna SRK:n johtokunnassa!

  • Eudokimos

   Ei naisten jäsenyys SRK:n johtokunnassa voi olla itsetarkoitus. (Toki kyllä erittäin, erttäin suotavaa!) Kunpa olisi edes elämää ja nykyaikaa ymmärtäviä miehiä.

   Lestadiolaisuus alkoi protestiliikkeenä. Pitkään se taisteli kirkollisen herätysliikkeen statuksesta. 1960-luvun alun hajaannuksen myötä se alkoi kehittyä kuitenkin lahkoliikkeeksi. Surulliset seuraukset tiedämme nyt kaikki…”Hoitokokouksia”, kaupankäyntiä politiikan kanssa, hengellistä ylimielisyyttä, henkistä väkivaltaa, pelkoa, vaientamista, mitätöintiä ja –seksuaalista väkivaltaa…

   SRK on 1930-luvulta ollut ”pyhä vasikka”, jonka ympärillä vanhoillislestadiolaiset on pantu tanssimaan ja kumartamaan. Nykyisellään SRK pyrkii vain säilyttämään elämäntapaa joka perityy jostain hyvin kaukaa. Se jättää huomiotta kaikki nykyajan haasteet ihmiselle, ja vaatii ”alamaisiaan” koteloitumaan muusta maailmasta. Koko sen laaja nuoriso- ja leiritoiminta tähtääkin siihen.

 11. Naien on käärme

  Seppo Tervo
  Hyvin valittu ainakin hänen kohdallaan valinta osui paremmin kuin hvin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s