Ennustus: ajaudumme umpikujaan


health-prognosisOn näkyvissä sellaisia merkkejä, että vanhoillislestadiolaisuus ajautuu umpikujaan vielä lähimmän viiden vuoden aikana. Meidän kaikkien on siihen hyvä valmistautua jo nyt, ainakin meidän vanhoillislestadiolaisten. 

On vain kaksi näköpiirissä olevaa lopputulosta:

1) Vanhoillislestadiolaisuudessa käydään kamppailu oikeasta ja väärästä. Paljon jäseniä lähtee, koska sekasorron keskellä irtaantuminen isommalla joukolla on helpompaa yksilöille. Tämä on ensimmäinen 2000-luvun hajaannus. Uskoisin, että jäseniä lähtee n. 1/3.

Jäljelle jäävä ”vanha” vanhoillislestadiolaisuus jatkuu samanlaisena kuin nykyinenkin. Ehkä sillä erotuksella, että avointa keskustelua on entistä vaikeampi yksilöiden lähteä peräänkuuluttamaan.

2) Seurakunnan oppiin tulee selvä muutos, jossa rakkaudelle ja armolle tulee enemmän tilaa.

Ehkäisystä ei enää puhuta syntinä, vaikka ehkäisemättömyys kulttuurina saattaa elää vielä pitkään monissa suvuissa. Moni puhuja saattaa jättää tehtävänsä vapaaehtoisesti. Keskustelukulttuuri ehkä vähän vapautuu.

Muutamia ihmisiä jyrkimmästä siivestä saattaa irtaantua, kuten ”Tarkkailijablogisti”  *) on bloginsa kommenteissa todennut:
”En pidä yhteisöä erehtymättömänä. Mielestäni on täysin mahdollista, että vanhoillislestadiolaisuus menee harhaan ja hyväksyy ehkäisyn. Jos niin kävisi, luultavasti sanoisin itse kanssani samoin ajattelevien kanssa vanhoillislestadiolaisuudelle näkemiin.”

Itse pidän ensimmäistä vaihtoehtoa todennäköisempänä, vaikka mieluummin näkisin seurakunnan yhtenä joukkona. Toisaalta, sanoohan Vapahtajammekin:  ”Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa. En minä ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.” Matt. 10:34.
ja
37 ”Joka rakastaa isäänsä tai äitiänsä enemmän kuin minua, ei kelpaa minulle, eikä se, joka rakastaa poikaansa tai tytärtänsä enemmän kuin minua, kelpaa minulle.

Uskon kautta saamme ymmärtää, että ”joka rakastaa seurakuntaa enemmän kuin minua, ei kelpaa minulle”.

(Kirjoittaja: ”Jes-mies”)

*) Blogin kirjoittajan nimi on muutettu hänen omasta pyynnöstään nimimerkiksi ”Tarkkailijablogisti”. 28.4.2010.

Jemima Mopin palstalla: ”Näen todella paljon hyvää vl-kristillisyydessä ja samaan aikaan olen todella huolissani liikkeen tilasta.”

Kysymys kuuliaisuudesta ja omastatunnosta (Juho Kalliokoski 2009)

Tarvitsemme(-ko) glasnostia

Puhujan kirje puhujille

nuoli

Advertisement

5 kommenttia

Kategoria(t): 2000-luku, ehkäisykielto, ennuste, epäily, epäilykset, erehtymättömyys, eriseura, hajaannukset, irrottautuminen yhteisöstä, kaksinaismoralismi, keskustelu, keskusteluilmapiiri, kuuliaisuus, lakihengellisyys, normit, opilliset kysymykset, puhujat, Raamatun tulkinta, rauhanyhdistys, sananjulistajat, SRK ry., synnit, syntilista, totteleminen, tulevaisuus, tuomitseminen, uskon perusteet, yhtenäisyys

5 responses to “Ennustus: ajaudumme umpikujaan

 1. Tavismaisteri

  Ihan vakavissaanko näitä kirjoittelette? Menkää vaikka haukkaamaan happea luontoon tai auttamaan vanhuksia vapaaehtoisina! Tai tehkää jotakin muuta hyödyllistä. Olen nuori aikuinen ja kuulun siihen ikäluokkaan, joka varsin todennäköisesti tulee näkemään uskontojen loppumisen /lopettamisen, ainakin länsimaissa. Ei mikään oppi kestä ikuisesti, kaatui se kommunismikin naapurista.

  Uskontojen vaikutus on hiipumassa suurten massojen keskuudessa. Uutiset kertovat pienten ääriryhmien terrorista, mutta sen ei pidä antaa hämätä. Esimerkiksi uskontojen painostus lisääntymisessä on jo todettu hiipuvan (HS 17.4.2010). Suomessakaan ei enää ole itsestään selvää että lapsi liitetään kirkon jäseneksi. Varsin todennäköisesti myös sodat vähenevät. Uskonnothan niitä ruokkivat. Sitä odotellessa, Hyvää kevättä kaikille. 🙂

 2. Elias

  Jes-mies: ”Muutamia ihmisiä jyrkimmästä siivestä saattaa irtaantua”

  Annat tuossa väärän todistuksen minusta, arv. Jes-mies. En ole blogini kommenteissa kirjoittanut mitään ”jyrkimmästä siivestä”. Olen kirjoittanut sellaisista vanhoillislestadiolaisista, jotka pysyttäytyisivät mielestäni Raamatun linjoilla seurakunnan päälinjan mennessä harhaan. Kyse on spekuloinnista vailla kunnollista kosketuspintaa reaalitodellisuuteen. Vanhoillislestadiolaisuudessa näet ei ole todellisuudessa havaittavissa merkkejä siitä, että yhteisön valtalinja olisi muuttamassa suhtautumistaan syntyvyyden säännöstelyyn.

  Pyydän nyt ystävällisesti blogin ylläpitäjää poistamaan nimeni tämän palstan merkinnöistä. Artikkeliin voi sinällään jättää viittauksen blogiini, mutta nimeni on korvattava esimerkiksi ilmauksella ”eräs blogisti” tai ”tarkkailijablogisti”. Samoin avainsanoista nimeni tulee poistaa kokonaan. Jos linkki blogiini halutaan jättää, myös siinä yhteydessä tulee käyttää esim. nimitystä tarkkailijablogisti. En ole antanut lupaa käyttää nimeäni yhteyksissä, joissa nimeeni yritetään heittää epämääräistä lokaa.

  Omien polkujen ylläpitäjän todennäköinen nimi on tiedossani.
  Yst. Elias

 3. Verkosto / Markus

  Hyvä Elias,

  Toivomasi muutos Jes-miehen kirjoitukseen on tehty, samoin asiasanastosta on poistettu viittaus blogisi kirjoittajaan.

  Ystävällisin terveisin

  Omat Polut Verkoston puolesta
  Markus

 4. Kapu

  Kun jokainen yritetään vaikka väkivalloin ahtaa tarkkaan määrättyyn elämäntapa-muottiin, seuraa tietenkin ahdistus. Uskonelämässä ajaudutaan suorittamiseen. Seurakunta ajaa ihmisen umpikujaan. Tunnolliset se ajaa ahdistuneiksi nurkkaan lukemaan Päikkäriä rivien välistäkin, rehelliset joutuvat lähtemään ulos ja epärehelliset sitten elelee vaan ulkonaisesti ”oikeaoppisen” tavoin. Tästä seuraa että puheet ei vastaa tekoja ja toisinpäin.

 5. Omen est

  Jes-mies täräytti ennustuksessaan hämmästyttävän oikeaan. Nythän on käymässä niin että hänen ennakointinsa on saanut lisäpontta viime aikaisista tapahtumista. Keskustelu vl-naisten pappeuskysymyksestä ja vanhoillislestadiolaisten edustajien ratkaisusta puoltaa rukoilemista homoparien puolesta on nostanut esiin kysymyksen, mikä linja oikeastaan on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s