Lisääntymisvelvoite voi viedä naisen kuoleman porteille


Ihmisoikeusliiton käynnistämä julkinen keskustelu on ollut herätysliikkeelle hyvä asia, totesi vanhoillislestadiolainen kymmenen lapsen äiti, ylikiiminkiläinen terveydenhoitaja Terttu Holmi Kotimaassa tammikuussa 2009. Hän on perännyt lestadiolaisen liikkeen sisälle avoimempaa keskustelua uskovan parin ehkäisyn käytöstä. Suhtautuminen ehkäisyyn muuttuu liikkeen sisällä, mutta hitaasti. ”Minä toivon, että nyt olisi sen aika, että asia käydään rauhanyhdistyksissä läpi ja ehkäisyyn päätyneet saisivat rauhan ja vapauden päätökselleen.”

Holmi vaatii herätysliikkeen sisälle avointa keskustelua ehkäisyn hyväksymisestä erityisesti silloin, kun äidin tai vauvan henki on uhattuna.  Toisin sanoen kyse olisi ehkäisyn sallimisesta hoitomuotona.

Vanhoillislestadiolaisten puhujien päätösten mukaan (1967, 1971) ”perhesuunnittelu ja lapsisäännöstely sen kaikissa muodoissa on synti Jumalan sanan jälkeen. Siihen ei voi lääkärikään muutosta tehdä, vaan on kaikessa pyrittävä rohkaisemaan ja auttamaan synnyttäviä äitejä.” Toisin sanoen, vaikka lestadiolaisnaista uhkaisi kuoleman riski, hänen ei ole luvallista estää hedelmöittymistä.

Terveydenhoitaja Terttu Holmin mukaan Ihmisoikeusliiton viimekeväinen pyrkimys selvittää lestadiolaisten ehkäisykieltoa herätti  liikkeessä ja mediassa ”ihan tarpeellisen keskustelun”. Hänen mukaansa esimerkiksi liikkeen omissa julkaisuissa, kuten Päivämiehessä, olisi nyt vihdoin todettava avoimesti, että ehkäisy on sallittua silloin, kun ”äidin kroppa tai psyyke ei enää kestä seuraavaa raskautta”.

– Mikään vakaumus ei saa olla niin sydämetön, että se johtaa niin epäinhimillisiin ratkaisuihin kuin mitä osa äideistä on tehnyt kieltäytyessään omantunnon syistä ehkäisystä terveytensä uhalla, korostaa Holmi. Jos vakaumus velvoittaa kuoleman porteilla käymistä, se on liikaa vaadittu!

– Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään hoitoon. Miksi lestadiolaisäiti joutuu miettimään hulluuden rajamaille päätöksensä oikeellisuutta vielä senkin jälkeen, kun lääkärin on suositellut hänelle ehkäisyä painavista syistä?,  kysyy Terttu Holmi.

Terttu Holmi, jolla on itsellään terveydenhoitajan koulutus,  painottaa, että ehkäisy on itse kunkin ihmisen henkilökohtainen eikä kenenkään ole tarpeen tehdä niistä  ratkaisuista muille ihmisille tiliä.

Sitävastoin,  uskovaiselle tulee olla mahdollista halutessaan kertoa ehkäisyn käytöstä oman yhteisön sisällä vapaasti, ilman pelkoa siitä, että nainen tai aviomies joutuisi suljetuksi liikkeen ulkopuolelle. Holmin mukaan nykytilanne on johtanut käytännössä karsinointiin liikkeen sisällä.

– Uskovaisilla ei pitäisi olla pelkoja, joiden takia nainen ja/tai mies joutuu salailemaan asioita. Salailuun ei pitäisi olla  syytä.

– Suhtautuminen ehkäisyyn muuttuu liikkeen sisällä, mutta hitaasti. Minä toivon, että nyt olisi sen aika, että ehkäisyyn päätyneet saisivat rauhan ja vapauden päätökselleen.

– Jos asiaa ei käydä kunnolla rauhanyhdistyksissä läpi, äidit jäävät päätöksessään liian suuren taakan alle.

– Kun monien raskauksien uuvuttama nainen romahtaa, hänellä pitää olla toipumisen rauha. Joskus tuo aika voi olla pitkäkin. Siksi selibaatti ei ole hyvä ratkaisu. Se tuntuu mielestäni kohtuuttomalta suhteen tervettä osapuolta kohtaan. Holmi painottaa, että myös miesten tulee ymmärtää ehkäisyn tarpeellisuus.

(Referaatti Kotimaa-lehden haastattelusta 28.1.2009.)

Tavallinen pulliainen taikka insinööri jää tuon luettuaan tietenkin kysymään, miksi uskovaisen naisen täytyy ensin saattaa itsensä pahaan kuntoon ja sairaaksi liian tiheillä synnytyksillä ennen kuin hän voi – luvan perästä – käyttää turvallista ehkäisyä. Eikö hänen olisi viisasta jättää suosiolla fysiikalleen tilaa ja aikaa toipumiseen välillä.  Toiseksi, myöntääkö seurapuhuja sen luvan ehkäisemiseen? Semmoinenkin melko perustavaa laatua oleva yksityiskohta tulee mieleen, että  tiettävästi Raamatussa Jumala ei ole esittänyt kristitylle velvoitetta lisääntyä maksimaalisesti.

Lisää aiheesta:

Seppo Lohen perustelut ehkäisykiellolle

Hautamäki ei perustele Raamatulla

Raskauden pelko – Avoin kirje herätysliikkeelleni (Rauhan Tervehdys 5.2.2009 )

Poliitikot Tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa: ehkäisykielto ongelmallinen ihmisoikeuksien todellisen toteutumisen näkökulmasta

Lucas: Alinta kastia ovat naiset ja lapset (YTT Johanna Hurtigin näkemyksiä naisten ja lasten asemasta)

Keskinäinen asia

Ihmisoikeusliiton taustamuistio 4.3.2009: Ehkäisykielto loukkaa ihmisoikeuksia

Vuokko Ilola: Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas. Blogikirjoitus 29.1.2015.

Kirkon ihmisoikeuskysymysten neuvotelukunta: Ehkäisykielto on ihmisoikeusloukkaus.

K-mo: Vuorisaarnasta

Nuori vanhoillislestadiolainen perheenisä: Uupuneelle ja epäonnistuneelle äidille!  Postilloja-blogi.

Antti Ämmälä:  Uskonnon rooli perhesuunnittelussa hiipuu. Helsingin Sanomat 17.4.2010.

Seurakuntavanhinten ja puhujain kokous Ruukissa kesällä 1971. Päivämies 28.7.1971. (Suurkiitos  asiantunteva Ms/Mr Hyrsyläinen, joka on arkistoinut historiallisen dokumentin Mopin palstalle.)

Yksi keskihuoneen tytöistä: Äitini kohtalo lapsen silmin

Advertisement

18 kommenttia

Kategoria(t): arvot, äitiys, eettisyys, ehkäisykielto, elämäntapa, eristäminen, erottaminen yhteisöstä, fundamentalismi, hengellinen väkivalta, ihmisarvo, ihmisoikeudet, isyys, itsesensuuri, johtajat, johtokunta, journalismi, kannanotot, keskustelu, keskusteluilmapiiri, kiellot, kontrollointi, Kotimaa, kristinoppi, kuolema, lakihengellisyys, lapset, lisääntyminen, manipulointi, mielenterveys, naisen asema, normit, omatunto, opilliset kysymykset, painostaminen, Päivämies, pelko, pelot, perhe, Raamatun tulkinta, raskaudenpelko, rauhanyhdistys, retoriikka, romaani, SRK ry., sukupuolijärjestelmä, suurperhe, suvaitsevaisuus, synnit, syyllistäminen, tasa-arvo, tuomitseminen, uhkailu, ulossulkeminen, vallankäyttö, vapaus, vastuullisuus, väkivalta, yhteisö, yhtenäisyys, yksilöllisyys, yksinäisyys

18 responses to “Lisääntymisvelvoite voi viedä naisen kuoleman porteille

 1. Matias

  Viime suviseuroijen aikaan Kotimaa-lehdessä 2.7.2009 Hautamäki antoi lausunnon, joka ei jättänyt mitään epäselväksi.

  ” – Ehkäisy ei ole asia, johon ihmisellä olisi oikeutta missään olosuhteissa.”

 2. Kauboi

  Kaikki tietämäni laestadiolaisnaiset ovat kauniita ja viehättäviä vielä mummoiässäkin, lisäksi vielä hoikkiakin. Tiedän tavis 11 lapsen äidin, joka myöskin on oikeimpa poikkeuksellisen hoikka ja sirpakka. Aluksi, kun en vielä tuntenut häntä, luulin olevan perheen teini-ikäinen tytär. Hän käy kuulemma aerobicissa ja vetää itekkin jumppia. Tehkääpä perässä ”epäuskoiset”. 😀

  • Uskovainen isä

   Noo, norjalaisvitsi. Ei nyt ehkä kuitenkaan vedetä tämän havaintosi ja kaikkien meikäläisten naisten välille yhtäläisyysmerkkiä.

   Minä tiedän lievästi sekä vakavasti ylipainoisia isojen perheitten äitejä, jotka jaksavat hädintuskin perhettään hoitaa.

   Kaunis ja viehättävä voi tosin olla pulleroinen sekä ruipelo, kauneushan on katsojan silmissä.

 3. Snen

  Täällä netissä aina koitetaan nostaa jokin asia kovin suurellisesti esille, esim. ehkäisykysymys. Kuitenkin Jumalan valtakunnan työ jatkuu rauhallisena ja luottavaisena. Tässä lapsiasiassakaan ei vallitse epäselvyyttä, meillä on ihmistä suurempi Jumala johon saamme luottaa!

 4. O.Karlsson

  Vaikuttaa jotenkin lahkolaiselta harhaopilta. Ei lastensynnyttäminen ole Jumalan erillinen säätämys tai käsky pelastuksen saamiseksi. Lukekaapa kristinoppia. Kyllä me pelastumme yksin Joulun lapsen kautta, emmekä omien lastemme kautta. Eiköhän lestadiolaisuuden sisältäkin löydy toisin ajattelevia. Eikä uskoaan tarvitse kieltää, vaikka ehkäisyä käyttää.

 5. Erkki

  Vl-liikkeen puhijien päätös vuosilta 1967 ja 1971 ehkäisystä, taikka perhesuunnitteusta niin kuin se silloin on määritelty, on kuomottava, koska se puhujien päätös (1967 ja 1971) on tehty Heikki Saaren tyrannimaisessa hengessä.

  Heikki Saari oli 1906 syntynyt ja 1980-luvulla kuollut maallikko puhujana toiminut ja sittemmin vl-liikkeessä ”väärähenkisenä” saarnakieltoon asetettu oppisivistystä vaille jäänyt tyrannimainen henkilö, joka vei koko vl-liikettä 1960 ja erityisesti 70-luvulla oman mielensä mukaan, kuin pässiä narusta.

  On surullista, että vielä tänäkin päivänä koko vl-liike joutuu kärsimään Hekki Saaren hengessä tehdyistä päätöksistä, kuten edellä sanotuista vuosien 1967 ja 1970 ehkäisykielloista. On aika jättää tyrannia taakse ja astua vapauteen ”sinä vapaaksi otettu lauma”.

 6. Nimeton

  Joku kyseli tässä kerran, pitäisikö hänen sektion jälkeen noudattaa lääkärin ohjetta ehkäistä yhden vuoden ajan uusi raskaus. Raskauden voi ehkäistä ”synnittömästi” sillä, ettei harrasta seksiä. Eli raskauden voi ehkäistä pidättäytymällä, mutta voimme kysyä miksi tehdä niin. Vuosi on pitkä aika olla ilman seksiä.Raskauden voi ehkäistä myös esim. kondomilla. En itse näe näissä eroa, paitsi että kondomia käyttämällä voi ylläpitää parisuhdettaan myös seksin saralla mikä on ainakin tässä iässä TOSI tärkeä parisuhteen ja perheen ”tukipylväs”, pitää yllä läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta, aviosuhteen hyvää ilmapiiriä. Sanoisin, että itse vastaavassa tilanteessa kyllä ehkäisisin sen vuoden verran ihan hyvällä omallatunnolla. Ja kyllä se menee vieläpä sen ”sairauden hoidon” sisäänkin.

 7. Leo Sammallahti

  Kyseessähän on tapa ylläpitää ja kasvattaa uskontunnustajien lukumäärää: miltei puolethan lapsista kääntyy uskosta pois kun saavat mahdollisuuden vapaasti verrata myös eroavia mielipiteitä. Ilman valtavaa syntyvyyttä väkimäärä lähtisi laskuun.

 8. Nimetön

  tehty usea sektio enkä vieläkäänole kuollut,,, ihminen kuolee kun on se aika.

 9. Lapset on ihania, mutta tarvitsevat hyvinvoivan äidin vastaamaan lapsen kaikkiin tarpeisiin ja olemaan vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Alussa konkreettisesti, muuttaen muotoaan lapsen kasvaessa. Vanhempien ja varsinkin äidin voimavarojen riittämättömyys on suuri riski lapsen riittävälle kehitykselle. Mielestäni ehkäisy asiaa pitäisi juurikin ajatella lasten tarpeiden kannalta. En usko, että yksikään vastuullinen vanhempi haluaa, että lapsi joutuu kokemaan puutteita varhaisessa ja myöhemmässä vuorovaikutuksessa suhteessa vanhempaan. Esim. äidin masennus on suuri riski kaikkien perheen jäsenten hyvinvoinnille ja lasten kannalta äiti voi olla kyvytön vastaamaan riittävästi lasten tarpeisiin. Mielestäni perheillä pitäisi olla vapaus ja vastuu vaikuttaa siihen, minkä verran lapsia voi saada, jotta lasten kehitys ei vaarantuisi. Ymmärrän toisaalta ajattelu tavan, että Jumala pitää lapsistaan huolen, mutta se ajatus ei kanna pitkälle, kun arjessa tarvitaan kipeästi lapsille tai lapsille hyvinvoiva ja lasten kaikille tarpeille läsnä ja saatavilla oleva aikuinen.

  Tietenkin on perheitä, joiden voimavarat riittävät hyvin, mutta niin surullista on se, että paljon on perheitä, jotka painivat näiden ongelmien kanssa yksin, uskaltamatta ottaa puheeksi. Sanotaan “että pitää jaksaa ottaa kaikki lapset vastaan”. Liian usean kohdalla tämä valitettavasti on liian raskas ja kohtuuton asia.

 10. Mielestäni ehkäisy asiaa pitäisi lähestyä lapsen hyvinvoinnin ja tarpeiden kannalta ja nimenomaan vanhempien ja etenkin äidin voimavarojen riittävyydestä ja kyvystä olla riittävässä varhaisessa ja myös myöhemmässä vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. On pystyttävä tunnistamaan milloin vaarantuu lapselle niin tärkeä läsnäolo ja kaikkien tarpeiden huomiominen ja niihin vastaaminen. Varmasti jokainen vastuullinen vanhempi haluaa tarjota lapselleen parasta mahdollista hoivaa ja huolenpitoa. On elämäntilanteita, jolloin vanhemman tai vanhempien voimavarat ja kyvyt tähän on puutteelliset tai jopa täysin riittämättömät lapsen kannalta.

 11. Snen

  Vanhoillislestadiolainen ”uskonto” ei kiellä mitään, mutta kaikilla uskovaisilla on sisällään Pyhä Henki, joka ohjaa tekemään oikein. Puhumme omastatunnosta, joka ohjaa oikeaan. Jos uskovainen jatkuvasti tekee syntiä, esim. käyttää ehkäisyä, eikä näe siinä mitään väärää, on Pyhä Henki sydämestä sammunut. Silloin ei siis ole enää uskovainen. He saattavat kyllä kulkea uskovaisten joukossa ja sanoa olevansa vanhoillislestadiolaisia, mutta sisin ja sydän on paatunut niin, ettei he enää tunne syntiä, eikä siis ole enää uskovaisia. Kukaan ei niitä ”aja pois” uskovaisten keskuudesta. Uskosta kieltäydytään itse, joko ääneen sanomalla tai sitten tekojen kautta, siis tekemällä syntiä, jota ei haluta uskoa anteeksi.

  • vs

   Snen, eikö se ole myös niin, että tällaisille keskustelupalstoille tulo on luokiteltu synniksi? Et taida olla enää uskomassa, kun olet paaduttanut omatuntosi ja toistuvasti suljet korvasi seurakunnan neuvoilta.

   Edellä olevan sanoin vain herättääkseni sinut. Olet ilmeisesti nuori, näin kuulostelen kirjoitus- ja ajattelutyylistäsi.

   Kyllähän se niin on, että uskonsa voi kieltää teoillaan, ja jokainen voi oman omantuntonsa pohjalta tehdä päätelmiä toisen uskontilasta. Elävä usko saa aikaan sen, että ihminen haluaa kilvoitella Jumalan sanan mukaan. Jos ihminen ei HALUA näin elää, ei hän voi olla Jumalalle kelpaava, uskovainen. Sitä, kelpaako ihminen Jumalalle voidaan kuitenkin oikeasti mitata vain Jumalan sanalla, ei ihmisen aikaan ja paikkaan sidotulla, yhteiskunnan ja sosiaalisten suhteiden muokkaamalla omallatunnolla. Omatunto on jokaisen ihmisen käsitys oikeasta ja väärästä. Se ei ole puhtaasti sisäinen ääni sillä ihminen on sosiaalisesti rakentunut konstruktio. Minäkin olen muokannut sinun omaatuntoasi, ilman että sitä tiesit, kirjoittamalla lakeja, joiden rikkomisen katsot olevan syntiä, ja ehkä kohta myös tällä kirjoituksellani. 🙂 Omatunto ei siis ole yhtäkuin pyhän hengen ääni, eikä sinunkaan omatuntosi ole Jumalan edessä ”oikea ja puhdas”. Sellainen oli vain Jeesuksella, joka oli tie, totuus ja elämä. Jätä siis tuomitseminen ja totuuksien sanominen Herrallesi, sillä sinusta ei siihen rooliin ole. Sen sijaan voit keskittyä tulkitsemaan Jumalan sanaa ja osallistua keskusteluun muodossa: ”olen sitä mieltä että x on syntiä/ ei sopivaa, koska”; ”raamatussa sanotaan näin: …”. Kun keskustelemme, Pyhä henki saa mahdollisuuden oikoa väärinkäsityksiä. Jos emme keskustele, ei Pyhä henki meitä voi ohjata.

 12. Pikkusisko

  Tunnenpa itsekin tapauksen, jolle lääkärit sanoivat lapsenteon olevan hengenvaarallista, mutta koska sitä ollaan uskovaisia, ei tule kysymykseenkään että ehkäisyä voisi käyttää. Kyse on siskostani. Hän on synnyttänyt tämän tiedon jälkeen vielä yhden lapsen, ja tässä kauhulla odottelemme milloin saamme kuulla ”ilouutisia”, että taas olisi lapsi tulossa. Ei ole kovin ihanaa kun saa pelätä, että menettää siskonsa tällaisen typerän asian takia. Jokaisella pitäisi olla oikeus päättää lapsenteko viimeistään siihen, kun henki on vaarassa. On niin turhauttavaa, kun järkipuhe ei auta, kun kaikki on Jumalan käsissä. Lienee sanomattakin selvää, että olen eronnut tuosta uskonnosta.

 13. Nimetön 281

  Käyttäkää järkeänne lestisnaiset! Tehän olette vai orjia!

  • Nimetön 220

   Jess! Jos ihmiseltä kysytään omasta vakaummuksestaan, niin vasta-argumenttina tuo on mitä parhain! Loistavaa!
   Korinttolaiskirjeessä tästä järki-usko asiasta mm puhutaan. Kannattaa lukea!
   Efesolaiskirjeen 4 luku on myös hybä tähän kohtaan…. tsekkaa sekin….

   Orja… onhan se nimitys suomalaiselle naiselle, joka synnyttää enemmän kuin kaksi lasta, siksi, että uskoo lastensa syntymän Jumalan käsiin. Samoin kuin koko elämänsä.
   Ihminen, joka uskoo elämänsä omiin käsiinsä….mikä hän on? Järkevä? Ehkä, mutta raamatun mukaan hänkin on orja, mutta eri isännän orja, kuin mitä tuo ensin mainittu äiti.
   Tätä mieltä, näin uskoi, myös Lutteri. Ei yksin vl-porukka, eikä tätä siis ole keksitty srk vallanpitäjät….

   • Kristiina

    Miksi VL voi ottaa rokotukset ja käydä lääkärissä, ja hoitaa muuten terveyttä mutta terveydelleen vaarallisia tiheitä synnytyksiä ei saa välttää? Muissa terveysasioissa ei tarvitse luottaa Jumalaan vaan saa käyttää järkeään ja nykyajan mahdollisuuksia? Kyllä tuo ehkäisykielto on vain aikoinaan lähtenyt miesten halusta alistaa nainen. Kuten on muslimien huntupakkokin, yhtä järjetöntä mutta ehkäisykielto lisäksi terveydellekin haitallista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s