Uskonto ja naisten ihmisoikeudet –paneelikeskustelu


Uskonto ja naisten ihmisoikeudet CEDAW-juhlaseminaarissa

Monet ihmisoikeuslainsäädännön asiantuntijat ovat kyselleet viime aikoina, eikö Suomi otakaan vakavasti naisten ihmisoikeuksia, vaikka ylin valtiojohto juhlapuheissaan niin julistaa. Tätä keskustelua on käyty esimerkiksi Tasa-arvoasiain neuvottelukunnassa (TANE), Ihmisoikeusliitossa ja Kirkon ihmisoikeuskysymysten neuvottelukunnassa.

Naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus (CEDAW-sopimus) täytti viime vuonna 30 vuotta. Tämän kunniaksi Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta järjestää juhlaseminaarin ja kaksi paneelikeskustelua naisten ihmisoikeuksiin liittyvistä kysymyksistä. Seminaarissa pohditaan myös valtiovallan ja toisaalta uskontojen roolia naisten ihmisoikeuksien edistäjänä tai toisaalta rajoittajana. Yhtenä erityiskysymksenä käsitellään uskontojen merkitystä naisten ihmisoikeuksien näkökulmasta.

Seminaari on kaikille avoin eikä osallistuminen edellytä etukäteisilmoittautumista.

Juhlaseminaariin ja paneeliin osallistuu valtiovallan edustajana oikeusministeri Tuija Brax.

Aika: tiistaina 9.3.2010 klo 10.00-16

Paikka: Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta, Calonia, Vänrikinkatu 2, luentosali 1

Järjestäjät:

Turun yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta ja GENIE-tutkimushanke järjestävät seminaarin yhteistyössä Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (TANE) kanssa.

Päivän ohjelma

Klo 9.00 – 11.30 Juhlaseminaari

30-vuotisen CEDAW-sopimuksen Juhlaseminaarissa (kesto 2 h): käsitellään naisten asemaan sekä naisiin ja ihmisoikeuksiin liittyviä erityisiä kysymyksiä. Osiossa valotetaan myös CEDAW-sopimuksen merkitystä Suomen oloissa. Juhlaseminaarin puhujina ovat mm. oikeusministeri Tuija Brax ja Etyjin ihmiskaupan vastaisen työn erityisedustajana vuosina 2007-2009 toiminut Eva Biaudet.

klo 13.00 – 16.00 Paneelikeskustelut

1. paneeli: Naisiin kohdistuva väkivalta

 • Oikeusministeri Tuija Brax
 • Kehittämispäällikkö Helena Ewalds, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
 • Professori Johanna Niemi, Helsingin yliopisto
 • Professori Kevät Nousiainen, Turun yliopisto
 • Toiminnanjohtaja Reet Nurmi, Monika-Naiset liitto ry

2. paneeli: Uskonto ja naisten ihmisoikeudet

 • Akatemiatutkija Susanne Dahlgren, Helsingin yliopiston tutkijakollegium
 • Professori Kevät Nousiainen, Turun yliopisto
 • Tutkimusprofessori Tuomas Ojanen, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutti; Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori
 • Tutkijatohtori Pamela Slotte, Erik Castrén -instituutti, Globaalin hallinnan tutkimuksen huippuyksikkö, Helsingin yliopisto
 • Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää

Juhlaseminaarin taustaa

Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen (CEDAW-sopimus) teksti hyväksyttiin ja sopimus avattiin valtioiden hyväksyttäväksi YK:n yleiskokouksessa 18.12.1979. Tämä sopimus on edelleen ainutlaatuinen, laajan syrjintäkiellon sisältävä ihmisoikeussopimus. Se nimenomaisesti edellyttää sopimusvaltioita kiinnittämään huomiota naisia alistaviin kulttuurisiin käytäntöihin ja yksityisellä elämänalueellakin tapahtuvaan naisten syrjintään.

Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1986. Sopimuksen ratifioinnilla Suomessa oli merkittäviä vaikutuksia kansalliseen lainsäädäntöön, kun sopimuksen ratifioinnin katsottiin edellyttävän kokonaan uuden lain, tasa-arvolain, säätämistä ja muitakin lakimuutoksia.

Esimerkiksi avioliiton vaikutusta puolison sukunimeen, lasten huoltoa ja kansalaisuuden saamisen ehtoja koskevat säännökset uudistettiin sukupuolineutraaleiksi. sopimuksen täytäntöön­panoa valvovan komitean tulkintalinjaukset ovat olleet merkittäviä kiinnittämään huomiota Suomessakin hyvin yleiseen naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Tämä ainutlaatuinen kansainvälinen ihmisoikeussopimus on sittemmin jäänyt syrjään suomalaisessa tasa-arvopolitiikassa, ihmisoikeuskeskustelussa ja viranomais­käytännössä.  Seminaarissa kysytään, miksi näin on tapahtunut. Miksi Suomessa ei kiinnitetä huomiota sopimuksen täytäntöönpanovelvoitteisiin?

Eikö Suomi oikeasti otakaan vakavasti naisten ihmisoikeuksia, vaikka ylin valtiojohto juhlapuheissaan niin julistaa? 

Seminaarin toinen osio koostuu kahdesta paneelikeskustelusta, joissa toisessa käsitellään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja toisessa uskonnon roolia naisten oikeuksien toteutumisessa ja CEDAW-sopimuksessa.

Paneelikeskusteluihin osallistuu eritaustaisia näiden kysymysten asiantuntijoita, mm. tutkijoita, järjestöjen edustajia ja virkamiehiä.

Lue myös:

Poliitikot ja TANE: Ehkäisykielto ongelmallinen ihmisoikeuksien kannalta  

Lucas: Alinta kastia ovat naiset ja lapset (YTT Johanna Hurtigin näkemyksiä naisten ja lasten asemasta)

 UNIFEMin projekti Naiset ja uskonto

Ihmisoikeudet.net

Seksuaalioikeudet

Ihmisoikeusliitto (vapaa kansalaisjärjestö)

Ihmisoikeusliiton näkökulmia vanhoillislestadiolaisuuden ehkäisykieltoon

Seppo Lohen perustelut ehkäisykiellolle

Näen Jumalan toisin. Kristinuskon feministisiä tulkintoja. Toim. Pauliina Kainulainen ja Aulikki Mäkinen. Kirjapaja 2006.Kirjapaja.

Villa, Janne: Feministit näkevät Jumalan toisin. Kirkko ja kaupunki 9.5.2006.

Uskonto ja ihmisoikeudet.  Toim. Jari Pirjola ja Eila Pulkkinen. Kirkon Ulkomaanapu, Helsinki 1998.

Antti Ämmälä:  Uskonnon rooli perhesuunnittelussa hiipuu. Helsingin Sanomat 17.4.2010.

1 kommentti

Kategoria(t): äitiys, eettisyys, ehkäisykielto, fundamentalismi, hajaannukset, ihmisarvo, ihmisoikeudet, Ihmisoikeusliitto, keskustelu, kontrollointi, kuuliaisuus, naisen asema, naiseus, normit, painostaminen, perhe, raskaudenpelko, sananvapaus, sukupuolijärjestelmä, syrjintä, tutkimus, vallankäyttö, vapaus, vastuullisuus, väkivalta, yhteisö

One response to “Uskonto ja naisten ihmisoikeudet –paneelikeskustelu

 1. Verkosto

  Kiitos tiedosta. Aihe osuu sopivasti naistenpäivän tuntumaan. Jos joku lukija sattuu osallistumaan/seuraamaan paneelikeskustelua, voisi raportoida tänne. Lähettele postia osoitteeseen:
  verkosto@luukku.com.

  – Sari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s