Kari Mäkinen on uusi arkkipiispa (ja hänkin on sivari)


Turun piispa Kari Mäkinen on valittu 11.3.2010 luterilaisen kirkon seuraavaksi arkkipiispaksi.

Kari Mäkinen voitti vain 11 äänen erolla vaalin. Äänestyksessä Mäkinen sai 593 ääntä. Vastaehdokas, Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen sai 582 ääntä. (Äänestystulos alueittain tässä pdf:nä, 2 sivua)

Piispa Mäkisestä tulee järjestyksessä neljästoista arkkipiispa. (ks. Luettelo Turun arkkipiispoista.)

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2010, kun nykyinen arkkipiispa Jukka Paarma jää eläkkeelle.

On ilmeistä, että vaalitulos voi herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Uusi arkkipiispa Kari Mäkinen uskoo vaalin aikana käydyn keskustelun kuitenkin vain vahvistaneen kansankirkkoa. Kirkko on kulkenut koko historiansa ajan keskustellen eteenpäin, sanoo Kari Mäkinen.

– Toivon, että keskustelu jatkuu edelleen. Oleellisinta ei ole oikeassa oleminen. Tässä on pidetty hienolla tavalla kirkon ovia auki. On syytä yhdessä pitää huolta siitä, että kirkot ovet eivät jatkossakaan sulkeudu, sanoo Kari Mäkinen.

Kari Mäkisen kannatus oli vahvinta Turun ympäristössä  ja pääkaupunkiseudulla.  Äänestäneitä oli 1175, joista noin 70 prosenttia tulee Turun arkkihiippakunnasta. Ruokanen sai Turusta 107 ääntä ja Turun piispa Kari Mäkinen 163.

Arkkihiippakunnan tuomiokapituli käsittelee ja vahvistaa vaalin tuloksen viikon kuluttua. Uusi arkkipiispa asetetaan virkaansa Turun tuomiokirkossa 6. kesäkuuta.

Tärkeimmät asiat eivät ole kaupan

Kysyttäessä vaalien alla nousseista teemoista Kari Mäkinen nostaa esiin ihmisen elämän kannalta keskeisten asioiden etsimisen. Mäkinen näkee kirkon tehtävänä muistuttaa tärkeimpien asioiden olevan niitä, joita ei voi ostaa tai myydä.

– Ihmistä ei voi eikä pidä ostaa tai myydä. Uskoa, toivoa tai rakkautta ei voi ostaa tai myydä. Puhdasta ilmaa, vettä tai luontoa ei voi viime kädessä ostaa tai myydä. Jumala ei ole kaupan. Pyhää ei voi ostaa tai myydä, Mäkinen summasi.

Kari Mäkinen peräänkuulutti yhteistyötä kirkon eri ryhmien ja itsensä välillä.

– Haluan etsiä avoimempaa, rehellisempää ja aidompaa keskustelua, jonka pääasia ei ole oikeassa oleminen vaan jakaminen.

Kari Mäkinen korostaa sitoutumista parisuhteen jatkuvuuteen ja pysyvyyteen 

Ehdokkaiden julkinen kuva on muodostunut erilaiseksi: Miikka Ruokasta on pidetty konservatiivina, jonka näkemyksistä löytyy osin  fundamentalistisiakin sävyjä, kun taas Kari Mäkistä on leimattu liberaaliksi. Yksiulotteiset leimat eivät luultavasti tee oikeutta kummallekaan.

Paljon huomiota on saanut Mäkisen ja Ruokasen erilainen suhtautuminen homoseksuaalisuuteen. Kari Mäkinen on korostanut puheenvuoroissaan niin heteroiden kuin homoseksuaalienkin sitoutumista parisuhteen pysyvyyteen ja jatkuvuuteen. Olennaista on oivaltaa, että on kyse ensi sijassa ihmissuhteesta, jossa ihmiset sitoutuvat toisiinsa vastuullisesti ja jossa ihmisen perusyksinäisyys murtuu. Tämä on Raamatun ihmiskäsityksen mukaista, sanoo Mäkinen.

– Yksinäisyys on yksi modernin kulttuurin traagisimpia asioita. Yksinäisyyden murtavalle parisuhteelle on annettava täysi tuki. Homoseksuaalinen parisuhde ei ole sama kuin avioliitto, mutta myös siinä tämä ulottuvuus voi toteutua, Kari Mäkinen on todennut lehtihaastattelussaan. Kirkko etenee ratkaisuuissaan kuitenkin järjestyksensä mukaisesti ja tälle Kari Mäkinen toivoo annettavan aikaa.

Lehtihaastattelussa (Kaleva 23.2.) kumpikin ehdokkaista on toivonut, että Suomeen valittaisiin mahdollisimman pian ensimmäinen naispiispa. Naispiispa toisi sukupuolten tasapainoa kirkon johtoon ja olisi perusteltu ja looginen jatke kirkon virkajärjestelyissä, sillä naisille  avattiin pääsy papin tehtäviin jo yli 20 vuotta sitten.

Mäkistä ja Ruokasta yhdistää myös se, että molemmat ovat aikanaan valinneet armeijan sijasta siviilipalveluksen. Tulevan arkkipiispan Kari Mäkisen palveluspaikkana oli Kellokosken mielisairaala, jossa hän osallistui suljetun osaston hoitotyöhön vuosina 1978-79.

Professori Miikka Ruokanen puolestaan oli vuosina 1980-81 tutkijana oikeusministeriön vankeinhoito-osastolla. Hän vauhditti tutkijan uraansa saaden lisän julkaisuluetteloonsa siivilipalvelusaikana. Ruokasen tekemä tutkimus julkaistiin oikeusministeriön sarjassa.

Kari Mäkisen taustaa

Piispa Kari Mäkinen on vihitty papiksi vuonna 1979. Hän on toiminut työurallaan seurakuntapastorina Helsingissä, Porissa ja Ulvilassa. Ulvilan kirkkoherran virkaa Mäkinen hoiti vuosina 1994–2005. Turun arkkihiippakunnan piispaksi Mäkinen vihittiin vuonna 2006.

Piispa Kari Mäkinen on naimisissa sairaalapastori Eija Mäkisen kanssa ja heillä on neljä aikuista tytärtä.

*    *    *

Arkkipiispan tehtävät

Arkkipiispa (kreik. arche, ensimmäinen ja episkopos, kaitsija) on kristillisen kirkon piispa sellaisessa hiippakunnassa, joka on erityisen tärkeä esimerkiksi kokonsa tai historiansa puolesta. Arkkipiispa on kirkolliselta vihkimykseltään piispa; kun tavallisen hiippakunnan piispa valitaan jokin toisen hiippakunnan arkkipiispaksi, häntä ei uudelleen vihitä piispaksi. Klassisesti arkkipiispan toimivalta kuvataan lauseella primus inter pares, ensimmäinen vertaistensa joukossa. Tämä tarkoittaa, että arkkipiispalla on ensimmäisenä piispana kunniasija ja siihen liittyviä tehtäviä, mutta ei piispallista toimivaltaa hiippakuntansa ulkopuolella.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa arkkipiispa toimii kirkolliskokouksen, piispainkokouksen, kirkkohallituksen ja kirkon ulkoasiain neuvoston puheenjohtajana, mutta valvonta- tai johtotehtäviä hänellä ei ole. Arkkipiispa hoitaa kirkon suhteita toisiin kirkkoihin koti- ja ulkomaille.

Arkkipiispan arvonimi on käytössä Ruotsin, Suomen, Latvian ja Viron luterilaisissa kirkoissa. Suomen kirkon arkkipiispa on Turun arkkipiispa. (Wikipedia.)

Suomen luterilaisessa kirkossa piispa johtaa hiippakuntansa hallintoa sekä on ”seurakuntien ja pappien ylin kaitsija”. Piispa valvoo erityisesti sananjulistusta ja sakramenttien hoitamista. Piispa vihkii papit, lehtorit, diakonit ja diakonissat.

Kari Mäkinen

Turun arkkihiippakunnan piispa, teologian tohtori. Syntynyt Porissa 5.1.1955; naimisissa, neljä lasta.

Harrastukset: lenkkeily, arkiruoka, kirjallisuus ja onginta. Tarkempia ttietoja työurasta, julkaisuista ym. täältä.

Lue Kari Mäkisen ajatuksia:

Uskontunnustus, ensimmäinen uskonkohta: radion aamuhartaus 21.4.2009

Uskontunnustus, toinen uskonkohta: radion aamuhartaus 28.4.2009

Oman liikkeen näkeminen muiden yläpuolella on ongelmallista

Tarpeettomia ihmisiä: kolumni Kotimaa-lehdessä 27-28/2009

”…pappien olisi viisasta viipyä vanhainkodissa. Unohtaa välillä hartaudet ja sielunhoito, unohtaa ihmisten kohtaaminen, unohtaa vanhustyön visiot ja kehittäminen. Vain olla, katsoa ja oppia ihmisestä ja paljaasta elämästä.”

Puhe 13.2.2010, XI suomalaiset historiapäivät 2010, Lahti: Tulenkantajat, uskonto ja kirkko 1920-luvulla

”…He haaveilivat siitä, että uudessa maailmassa olisi toisenlainen uskonto, joka ei olisi uskonnon konventionaalisten tuntomerkkien ja uskonnollisen erityisalueen rajaama. Heidän esiintymisessään voi erottaa kysymyksen, miten löytää kosketus pyhään ja käsitellä sitä, kun kokemus maailmasta ja elämästä on ratkaisevasti toinen kuin niillä, jotka näyttävät esiintyvän uskonnon nimissä ja määrittävän sitä.”

1 kommentti

Kategoria(t): arkkipiispa, arvot, eettisyys, evankelis-luterilainen kirkko, homoseksuaalisuus, ihmisarvo, ihmisoikeudet, keskustelu, kirkko, kristinoppi, luterilaisuus, naisen asema, opilliset kysymykset, sananjulistajat, tasa-arvo, vastuullisuus, yksinäisyys

One response to “Kari Mäkinen on uusi arkkipiispa (ja hänkin on sivari)

  1. Evlut

    Myös Mäkisen kilpakumppani ollut professori Miikka Ruokanen kuuluu siviilipalvelusmiehiin.
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tunnetuista_siviilipalveluksen_k%C3%A4yneist%C3%A4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s