Luomiskertomuksen sanoma


Luomiskertomuksessa kerrottu Jumalan sana ” lisääntykää ja täyttäkää maa” on yksi väärinymmärretyimpiä jakeita Raamatussa. Näin Jumala sanoi kun eläimet ja ihminen luotiin.

Jumalan luomisen työ tapahtuu Hänen sanallaan. ”Tulkoon valkeus!”  ”Olkaa hedelmälliset!” ”Lisääntykää!”

”Sanalla luominen” tulee tässä ymmärtää teologisena, hengellisenä käsitteenä. Jumala luo sanallaan, joka ei ole vain informaatiota, vaan vaikuttavaa, konstituoivaa, todellisuutta rakentavaa sanaa. (Ks. esim. Karimies 2013).

Kun Jumala lausui: ”Lisääntykää”, se ei ollut käsky, ei hengellinen tai maallinen, vaan silloin Jumala sanallaan loi ihmiselle lisääntymiskyvyn, seksuaalisuuden. Jumala varmisti sen, ettei ihmislaji häviä sukupuuttoon. Saman lisääntymiskyvyn Jumala asetti myös kaikille eläimille, kasveille, bakteereille jne. Kaikille mikä on elävää.

Hengelliset käskyt puolestaan annettiin Mooseksen laintauluissa, ja näitä Jeesus täsmensi puheissaan. Erityisesti Vuorisaarnassa. Niissä meillä on tieto mitä Jumala tahtoo ihmisen tekevän.

Mutta lisääntyminen ei ole ”käsky”, vaan luomisessa luotu kyky kunkin lajin säilymiseksi. Jumala varmisti luomiensa lajien moninaisuuden.

Samaa tarkoittaa Luther, kun hän sanoo kyseisestä kohdasta, ettei ole ihmisen asia estää tätä. Hän ei suinkaan tarkoita raskauden estämistä, vaan sukuvietin estämistä. Koko puheenvuoro kun hyökkää katolisten pappien, munkkien ja nunnien selibaattioppia vastaan.

Lutherin mukaan lupa avioliittoon ja jälkeläisten saamiseen, omaan perheeseen, kuuluu kaikille ihmisille, myös papeille. Luomisessa meihin luodun sekä kumppanin kaipuun että lisääntymisvietin takia. ”Ihmisen ei ole hyvä olla yksin.”

Seksuaalisuus Raamatussa a) sisältyy miehen ja naisen avioliittoon b) miehen ja naisen yhteys on analoginen Kristuksen ja seurakunnan yhteyden kanssa c) tihkuu kaikkea ihanaa, josta Jumala on puhjennut runoilemaan Laulujen laulussa. Tunnettiin vanhassa käännöksessä nimellä Korkea Veisu.

Vielä pitää huomauttaa, että alkukielellä kohta ’lisääntykää ja täyttäkää maa’ kääntyy pikemminkin ’olla riittävästi, kylliksi, tarpeeksi’, ei suinkaan velvoitteena lisääntyä rajoittamatta, maksimaalisesti.

*    *     *

Ajattelemisen aihetta antoi M4 Sherman.

Aiheesta ja vierestä:

Avoin kirje herätysliikkeelleni (Rauhan Tervehdys)

Ehkäisykysymys vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen opetuksessa 2000-luvulla

Hautamäki ei perustele Raamatulla

Herpert: Seppo Lohen perustelut kristinopillisesti kiistanalaisia

Lisääntymisvelvoite voi viedä naisen kuoleman porteille (Terttu Holmi)

Jes-mies: Ennustus: ajaudumme umpikujaan

Jes-mies: Onanin tapaus ja Juudan vapaa seksuaalisuus

Ilmari Karimies: Luterilainen seksuaalisuuden teologia ja nykypäivä. Kirkonkellari 18.4.2013.

K-ma: Vuorisaarnasta

Korpijaakko: Puhe murhasta kääntyi puheeksi seksin pyhyydestä ja sukusolujen oikeuksista

Kari Kuula: Erotiikan riemujuhlaa – Raamatussa

Pena: On väärin vääntää väkisin Raamatusta vahvistusta keksitylle ehkäisykiellolle

Perheellinen vl: Kun luin Päikkäriä: “Aina on nähty kaikenlainen ehkäisy synniksi”

Maria Saari: Ehkäisykiellosta on muodostunut tabu

Jumalako se naisen nujertaa? (Merja Saarnio)

UUDET kymmenen käskyä

Verstaalla pohtija: Emme elä paratiisillisessa tilassa

Giusto de Menabuoi:  Adamin  ja Evan luominen. Padova 1378.

Advertisement

9 kommenttia

Kategoria(t): avioliitto, ehkäisykielto, ekologia, harhaoppi, hengellisyys, Jumala, käskyt, kiellot, kontrollointi, kristinoppi, kymmenen käskyä, lisääntyminen, luomiskertomus, luonto, luterilaisuus, normit, opilliset kysymykset, perhe, Raamattu, Raamatun tulkinta, retoriikka, suurperhe, synnit, uskon perusteet, väestönkasvu, ympäristöetiikka, ympäristönsuojelu

9 responses to “Luomiskertomuksen sanoma

 1. Ohnename

  Tuossa lajinsäilymisessä voisi olla näkevinään myös evoluution. Vertauskuvallisesti.

 2. Kysymyksiä

  Jumala on luoja, siitä me kaikki kristityt olemme samaa mieltä. Jumala on elämän ja kuoleman Herra. Jumala on luonut minut, vanhempani, lapseni, tulevat lastenlapseni. Voiko uskovalla sydämellä sitten toimia niin, että yrittää estää Jumalan luomistyön toteutumista? Voiko vanhempana riistää elämän lahjan omilta lapsiltaan? Voiko päättää, että yksi tai kaksi tai kenties viisi saa elää, lopuille riittäköön syntymättömän osa?

 3. Vastauksia

  Tulevat lapsenlapset eivät vielä ole luotuina? Vai ovatko ne jossain?

  Mitä tarkoittaa että yksi tai viisi saisi elää? Ei olematon tai syntymätön elä. Ei olemattomalta voi riistää muuten kuin kuluttamalla ja elämällä yli mitä meille viljeltäväksi ja varjeltavaksi annettu maapallo kestää.

  Pystyykö kukaan nainen ja äiti maksimaaliseen tuottavuutteen menettämättä henkeään ja/tai terveyttään? Kovaa puhetta ja vaatimusta myös isille.

  Jumalan luomistyö sisältää kai myös muutakin kuin ihmislajin monistamista.

  • Uskova

   Olisi hyödyllistä ensin määritellä, mitä kaikkea on Jumalan luomistyöllä tulee hengellisessä mielessä ymmärtää. Ja miettiä, miten ja koska ihminen sitä rajoittaa. Voiko ihminen oikeastaan rajoittaa Jumalan luomista?

 4. masa

  Mulle joku puhuja perusteli ehkäisykieltoa 1.moos 38 luku, mutta emme päässeet veljen kanssa yhteisymmärrykseen siitä, mitä jumala oli tarkoittanut ja tuo on vain yksi esimerkki ristiriidoista mitä tuolloin mietin.
  Onnekseni en enää ole lestadiolainen ja olen huomannut, että pystyn uskomaan jumalaan ilman sitä kyseistä lahkoa.

  • Notuota

   Turha kai tuota ehkäisykieltoa on järjellä tai sen puoleen Raamatun lauseillakaan perustella. Lahkolla on sosiaaliset norminsa, joilla se valvoo yhtenäisyyttä. VL:ssä lapsikatras on merkki ryhmään kuulumisesta. Aika rohkea pitää olla, jos ihan erilainen olisi kuin koko muu ryhmä. Ryhmään kuuluminen on tärkeää jokaiselle ihmiselle. Varsinkin jos se on istutettu ihmisparan mieleen jo lapsena. Irrottautuminen ”tyhjyyteen” ei taida kovinkaan helposti houkutella. Sosiaalinen paine on karmivan tehokas keino teettää ihmisillä lähes mitä vain.

   Ne jotka paheksuu tätä, voi miettiä vaikka sitä mitä normeja itse noudattavat, vaikkeivat ihan täysin niiden tapojen takana seisokaan. Mutta silti haluavat kuulua porukkaan. Joissain paikoissa se on tupakointi tai tietyn bändin fanitus. Tai jotain muuta.

 5. Entä jos?

  Kun ajattelee ihan läpensä sen Paratiisin ja ihmisen luomisen asian miten se on Raamatussa. Sehän on tniin että jos Eeva, ja hänen kanssaan Adam, olisivat todellakin kiltisti totelleet Jumalaa, niin meistä ketään ei olisi olemassa.

  Koko ihmiskunta olisi jäänyt syntymättä. Ne kaksi vaan elelisivät ilman lisääntymistoimintoja ja perhehuolia Paratiisissa, ikuisesti kuolemattomina. Sovussa keskenään ja sovussa Jumalan kanssa.

  Silloin ei olisi koskaan tullut tätäkään päivää kun meitä on yli 7 miljardia elossa v. 2011. Erilaisten arvioiden mukaan maapallolla on elänyt kaikkiaan 45 – 53 miljardia ihmistä, ja suurempiakin arvioita on julkaistu. Yleensä ihmisen alkuvaiheena on laskelmissa pidetty 100 000 vuoden takaista vaihetta evoluutiossa. Suurin osa maapallon ihmisistä on kuitenkin elänyt vasta viimeisen 2000 vuoden aikana.

 6. Thinker

  Kirjoituksessa on päästy asian ytimeen, että miten viisas on luomiskertomus. Tosiaankaan, missään kohtaa Raamatussa ei Jumala esitä vaatimusta, että ihmisen pitäisi lisääntyä rajoittamattomasti. Vanhan testamentin alkukielisessä tekstissä hepreankielinen sana ”lisääntykää” on sana, joka sisältää täsmällisemmän merkityksen ”lisääntykää koohtuullisesti, riittävästi”.
  ”Riittävä lisääntyminen” tarkoittaa tietenkin sitä, että lisäännytään kestävällä tavalla. Ei sillä lailla kuin eläimet, jotka saattavat syödä elinalueensa tyhjäksi ja tuhoutua sitten ravinnon puutteeseen.
  Ihmisen populaatio pysyy samankokoisena tai kohtuullisen kokoisena, kun on 2-3 lasta perhettä kohti.
  Mitään massiivista maksimaalista lisääntymistä Jumala ei todellakaan ole alkuaan tarkoittanut.

 7. Nimetön 312

  eihän tämä nyt ollenkaan kertonut sitä sanomaa !!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s