Vuoden suosituimmat 2010 – naisten, lasten ja homoseksuaalien asema sekä väkivalta lestadiolaisuudessa kiinnosti eniten


Omat Polut –blogin artikkeleista vuonna 2010 kiinnostivat lukijoita erityisesti lasten ja naisten asemaan, pedofiliatapauksiin, hengelliseen väkivaltaan, vanhoillislestadiolaisten naisten pappeuden mahdollisuuteen  ja homoseksuaalisuuteen liittyvät postaukset.

Vuonna 2010 blogia luettiin kaikkiaan 244 409 kertaa. Päivittäinen keskiarvo on 1263 lukukertaa. Artikkeleita luetaan myös muilla kielillä käyttäen netin käännösohjelmia.

Alle, katsauksen loppupuolelle, on koottu listaus suosituimmista artikkeleista. Klikkaa ja tutustu!

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Keskustelu pedofiliasta käynnistyi jo alkuvuodesta Pietarsaaressa ruotsinkielisen rauhansanalaisuuden piirissä paljastuneen tapauksen noustua julkisuuteen. Huhtikuussa Kirkkohallitus julkisti ennakkotietoja omasta selvityksestään. Sen mukaan kirkon piirissä ja myös vanhoillislestadiolai-suudessa esiintyy lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Tässä yhteydessä kävi myös ilmi, että rikos ei ilmi tultuaan aina johda ilmoitukseen viranomaisille, lähinnä ymmärtämättömyyden, rauhanyhdistyksen sisäisen vaikenemisen kulttuurin sekä auktoriteettipelon takia. On myös ilmennyt, että joissakin tapauksissa rippisalaisuutta eli vaikenemisvelvoitetta on väärinkäytetty rikoksen peittelyyn.

Keskustelu jatkui mediassa sitä mukaa kuin uusia tapauksia paljastui. Julkisuudessa keskusteltiin myös SRK:n lainvastaisena pidetystä vaikenemisvelvoitteesta ja kirkkolain muuttamisesta. Ainakin kymmenen pedofilaan syyllistyneistä oli vanhoillislestadiolaisia sananjulistajia (maallikkosaarnaajia).

Keskustelut ovat nyt johtaneet siihen,  että SRK:n johtokunta teettää sisäisen selvityksen yhdistyksen johdon menettelystä pedofilia-asiassa. Evankelis-luterilainen kirkko ja ministeriöt ovat puolestaan sopineet uusista sovellusohjeista sielunhoitoon liittyvän vaikenemisvelvoitteen osalta.

Homokeskustelu ja eroaminen kirkosta

Lokakuussa  keskusteltiin julkisuudessa laajasti kirkosta eroamisesta, tällä kertaa erityisesti kirkon suhtautumisesta samasukupuolisten parisuhteiden hyväksymiseen. Asia oli tulossa syksyn kirkolliskokouksen päätettäväksi. Sitä ennen pidettiin lisäksi seurakuntavaalit. Muutamia viikkoja ennen vaaleja lähetettiin TV2:n kuuluisa Homoilta-keskustelu, jota seurasi laaja käsittely mediassa. Aiheeseen liittyvä kirjoitus nousi myös Omat Polut -blogin suosituimpien joukkoon.

Vanhoillislestadiolaiset kirkolliskokousedustajat asettuivat äänestyksessä kannattamaan rukoilemisluvan ohjeiden laatimista samasukupuolisten parien puolesta pidettävässä rukouksessa. Mutta vuoden lopussa pidetyssä puhujienkokouksessa ”väärin” äänestäneet kirkolliskokousedustajat  joutuivat kuitenkin ripittäytymään julkisesti ja pyytämään vl-seurakunnalta anteeksi ratkaisuaan.

Pelko ja väkivalta vanhoillislestadiolaisuudessa

Pedofiliakeskustelun yhteydessä nousivat vahvasti esiin puheenvuorot, joissa vaadittiin pelon kulttuurin ja hengellisen väkivallan kitkemistä pois vanhoillislestadiolaisuudesta. Niissä kuvattiin aitoa pelkoa, jota herätysliikkeen sisällä koetaan erityisesti kurinpitomenettelyiden eli ns. hoitokokousten takia. Pelko estää vapaan ja avoimen keskustelun. Vaadittiin avoimuutta ja luopumista painostamisesta. Esitettiin myös rauhanyhdistyksen johtokunnan todellisen roolin sekä opilliselta kannalta keskeisten kristinopin käsitteiden purkamista auki. Toivottiin myös 70-luvun hoitokokousten selvittämistä.

Uusi SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen kuitenkin kieltäytyi viemästä tätä toivomusta eteenpäin. Hän kehotti hoitokokouksista mielipahaa kokeneita hakeutumaan henkilökohtaiseen terapiaan.

Vl-naisetkin papin virkaan?

Vuonna 2010 oli myös vuosi, jolloin vanhoillislestadiolaisuudessa nostettiin esiin vl-naisten mahdollisuus toimia papinvirassa. Herätysliikkeen nuoret teologit, joukossa sekä naisia että miehiä, esittivät ponnekkaasti SRK:n 80-luvun päätöksen ottamista uudelleen keskustelun alaiseksi.

He perustelivat näkemystään mm. sillä, että vaikka naispappeuden kieltäminen on osa konservatiivisen pietistisen herätysliikkeen perinnettä, se ei ole opillinen kysymys eikä liity kristillisyyden hengelliseen sanomaan. Jotkut perustelivat ehdostusta lisäksi evl-kirkon nykyisellä virkakäsityksellä, sillä vl pappien toiminta tulevaisuuden kirkossa turvattaisiin parhaiten hyväksymällä pappisvihkimys myös lestadiolaisnaisille. Tarkoitus oli, että rauhanyhdistyksen seuroissa olisi kuitenkin edelleen jatkettu mies-saarnaajien perinnettä.

SRK:n edustajat torjuivat tämänkin ehdotuksen. Asiaan palattiin vielä vuodenvaihteen tienoilla Jyväskylässä pidetyssä puhujien kokouksessa. Siellä ehdotus torjuttiin toistamiseen ja todettiin, että ajatus papinviran avaamisesta myös vl-naisille ei vastaa vanhoillislestadiolaisen kristillisyyden ymmärrystä. Yksi eteläsuomalainen lestadiolaispappi on hoitokokouksen taivuttelussa tuloksettomaksi jääneen painostuksen jälkeen asetettu puhujakieltoon naispappeuden kannattamisen takia. Samalla yksi maallikkopuhuja, joka on todennut niinikään kannattavansa naispappeutta, on itse ilmoittanut ”hyllyttävänsä” itsensä puhujan tehtävästä lojaalisuussyistä.

Omat Polut -suosikit 2010

Tässä  blogin  suosituimpien kirjoitusten kärki, 15 luetuinta postausta. Kurkkaa itse, mitä blogikirjoituksia viime vuonna eniten luettiin!

Lucas:  Hyväksikäytetty Minna   4 950 lukukertaa

R.K.: Ennätys kirkosta eroamisessa   4546 lukukertaa

Lucas: Alinta kastia ovat naiset ja lapset  4161 lukukertaa

Juuret & Siivet: Syntien taakka nelivuotiaalle  4140 lukukertaa

R.K.:  Martti Nissinen: On väärin käyttää Raamattua samasukupuolisten parisuhteiden ja heidän perheidensä tuomitsemisessa  3873 lukukertaa

Lucas: SRK:n johtokunta torjui tiedon levittämisen lasten hyväksikäyttörikoksista – vaati tuhoamaan aineistoa?     3 788 lukukertaa

Korpijaakko: Stiven Naatus: vl-naispappeus on käytännön järjestely, ei hengellinen kysymys  3002 lukukertaa

Katoava kansanperinne:  Mikael Pentikäisen tilanneanalyysi  2994 lukukertaa

Nestori:  Topi Linjama: Vanhoillislestadiolainen hiljaisuus ja pelko  2856 lukukertaa

Kapu ja Suviseuratiedotus: SRK:n vuosikokous 27.6.2009: johdossa edelleen vain miehiä  2661 lukukertaa

Ioannis Gostaja:  Alaranta: Kokousta pukkaa, ”ollaan hänestä huolissaan”, porukalla  2585 lukukertaa

Omat Polut -tiimi:  Tervetuloa Verkoston Poluille – etniset vanhoillislestadiolaiset!  2405 lukukertaa

Yksi meistä:  Mikael Pentikäinen: homojen parisuhteille tasavertainen asema  2261 lukukertaa

Lucas: Tutkimus lasten suojelusta uskonnollisissa yhteisöissä käynnistymässä  2246 lukukertaa

Rosie:  Ai mutta ei lapsia?  2090 lukukertaa

Yli 1200 lukukertaa päivittäin

Blogin latauksia on kertynyt kaikkiaan yli 330 000 blogin perustamisesta eli maaliskuun lopusta 2009 alkaen.

Vuonna 2010 blogia luettiin kaikkiaan 244 409 kertaa. Päivittäinen keskiarvo on 1263 lukukertaa. Vilkkain päivä oli perjantai 29.9. Silloin blogia luettiin 4991 kertaa. 

Vilkkain kuukausi oli lokakuu, jolloin latauksia oli 39 154 kpl. Helmikuu puolestaan oli hiljaisin kuukausi. Silloin blogia luettiin 11 032 kertaa.

Blogin itselleen sähköpostiin tilanneita on nyt 32.  Tilauksen voi tehdä kirjoittamalla sähköpostisosoitteensa sivun oikeassa yläkulmassa olevaan laatikkoon ja painamalla nappia.

Artikkeleita oli luettu  Google Translate –käännösohjelmalla  kaikkiaan 52 kertaa, valtaosa englanniksi ja jokunen ruotsiksi.

Suosituin käännösohjelmalla luettu postaus oli artikkeli 27. päivältä joulukuuta:   SRK selvityttää herätysliikkeen johdon menettelyn pedofiliarikoksissa.

Vinkkaa, lähetä kirjoitus tai kommentti

Parhaimmat kiitokset kaikille Omat Polut -blogin lukijoille, kirjoittajille ja kommentoijille. Keskustelu ja kommentointi jatkukoon edelleen myös alkaneena vuonna. Kiitämme myös parannusehdotuksista ja juttuvinkeistä. Lämpimästi tervetuloa myös kaikki uudet lukijat ja kirjoittajat!

Ota vapaasti yhteyttä ja lähetä kirjoituksia, mielipiteitä ja kommentteja osoitteeseen: verkosto( ät )luukku.com

Voit kommentoida myös välittömästi kunkin postauksen jälkeen varattuun tilaan. Your comments in English are welcome as well!

Toivotamme kaikille menestystä uudelle keskustelevalle vuodelle 2011! 

 Terveisin Omat Polut -blogin toimituskunta.

 *     *     *

Lue lisää:

Etniset vanhoillislestadiolaiset

Tervetuloa Verkoston Poluille – etniset vanhoillislestadiolaiset

Omakohtainen kertomus hengellisestä väkivallasta vuoden luetuin blogi. (Kotimaa24:n blogien suosikkilista.) 3.1.2011.

Jätä kommentti

Kategoria(t): 2000-luku, 2010-luku, hoitokokoukset, insesti, keskustelu, lähihistoria, pedofilia, pelko, pelot, perhe, sananvapaus, SRK ry., vallankäyttö, väkivalta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s