Syytteet insestistä


Loppukesällä paljastunut insestitapaus, jossa suuren eteläsuomalaisen rauhanyhdistyksen entistä puheenjohtajaa on epäilty lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä,  on edennyt nyt oikeudenkäyntiin. Syytettynä on kaksi vanhoillislestadiolaista miestä. Keski-ikäistä herätysliikkeen vaikuttajahenkilöä vastaan, joka on toiminut myös SRK:n luottamustehtävissä,  on nostettu rikossyytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeistä raiskauksista. Oikeudenkäynnissä on syytettynä myös lestadiolaisvaikuttajan nuori sukulaismies.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat uutisessaan 6.1.2011: ”Lestadiolaisvaikuttaja saa raskaat syytteet insestistä”. [Iltalehden uutinen käräjäoikeuden tuomiosta 10.3.2022.]

Hiljattain vanhoillislestadiolainen maallikkopuhuja sai tuomion lähisukulaisensa, 13-vuotiaan tytön, seksuaalisesta hyväksikäytöstä (syksyllä 2010).

Vanhoillislestadiolaisuudessa ja muualla luterilaisessa kirkossa paljastui viime vuonna paljon lasten hyväksikäyttötapauksia, kirkon kehotettua ihmisiä kertomaan näistä asioista. 

Osa niistä on jo rikoslain nojalla vanhentuneita, mutta tapauskuvaukset ovat paljastaneet, että lestadiolaisyhteisön rakenteissa ja opetuksessa  on elementtejä, jotka altistavat lapset hyväksikäytölle.

Esimerkiksi vanhoillislestadiolaisuuden anteeksiantamis- ja ripittäytymiskäytäntö on johtanut siihen, että uhreja on kehotettu vaikenemaan rikoksista. Tämä on tarjonnut pedofiileille otollisen toimintakentän herätysliikkeessä, jonka piirissä elää kymmeniätuhansia lapsia ja nuoria.

Lastensuojelun asiantuntijat olivat jo vuosia sitten tunnistaneet näitä ongelmia ja tarjonneet asiantuntemustaan liikkeen johdolle, jotta vanhempia ja lapsia olisi voitu valmentaa tunnistamaan riskejä ennalta sekä auttamaan uhreja. Johtokunta kuitenkin torjui ammattiavun.

SRK:n johto ei muutoinkaan ole tehnyt elettäkään osoittaakseen myötätuntoa uhreja kohtaan tai auttaakseen heidän toipumistaan. Rikostapausten julkisuuteen tulon jälkeen uhrit ovat jääneet yksin, rauhanyhdistyksissä tyypillisen juoruilun ja selän takana pahanpuhumisen pyöritykseen. Keskusyhdistyksestä ei ole lähetetty vastuuhenkilöille kehoituksia, neuvoja eikä tukea uhrien kohtaamiseen eikä tukemiseen omassa paikallisessa rauhanyhdistyksessä.

SRK:n johtokunta lähetti viime keväänä puhujille kirjeen, jossa oli kopio johdon julkisuuteen antamasta kahdesta lausunnosta, siinä kaikki.

SRK:n johtokunta päätti hiljattain teettää sisäisen selvityksen liikkeen johtohenkilöiden menettelystä pedofiliarikoksissa. Selvitystä ei kuitenkaan ole tarkoitus julkistaa.

HS: Lestadiolaisvaikuttaja saa raskaat syytteet insestistä

”Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen keski-ikäistä miesvaikuttajaa vastaan on nostettu raskaat rikossyytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeistä raiskauksista. Tekojen epäillään kohdistuneen tyttöön, joka on läheistä sukua syytetylle.

Helsingin Sanomat uutisoi ensimmäisen kerran mieheen kohdistuvista rikosepäilyistä syyskuun lopussa.

”[…] Mies on toiminut aiemmin suuren eteläsuomalaisen rauhanyhdistyksen eli seurakunnan puheenjohtajana. [Vanhoillislestadiolaiset kuuluvat evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Rauhanyhdistykset ovat itsenäisiä yhdistyksiä eivätkä ne muodosta virallisesti kirkosta erillisiä seurakuntia, joskaan lestadiolaisten hengellinen toiminta ei tapahdu luterilaisissa seurakunnissa, vaan se keskittyy lähes yksinomaan omissa toimitiloissa tapahtuviin hartauskokouksiin rauhanyhdistyksellä. Toim.huom.]

Hän on vaikuttanut myös Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen valitsemana herätysliikkeen luottamustoimessa. Sen paikan hän on tiettävästi menettänyt rikosepäilyjen vuoksi.

Mies on ollut vangittuna heinäkuusta lähtien. Poliisi sai esitutkinnan valmiiksi juuri ennen vuodenvaihdetta.

Tulevassa oikeudenkäynnissä on syytettynä myös lestadiolaisvaikuttajan nuori sukulaismies.

Hänelle luetaan syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista.

Syytteiden mukaan sukulaismies syyllistyi osaan rikoksista alle 18-vuotiaana ja osaan täysi-ikäisenä.

Tekojen epäillään kohdistuneen nuoreen sukulaistyttöön, joka ei ole kuitenkaan sama henkilö kuin keski-ikäisen miesvaikuttajan tapauksessa.

Poliisi epäili esitutkinnan aikana myös kahta muuta sukulaismiestä vastaavista rikoksista, mutta heidät on vapautettu rikosepäilyistä.

Oikeudenkäynti alkaa ensi viikon keskiviikkona. Epäilty rikoskokonaisuus voi olla varsin laaja, sillä oikeusistunto käydään kolmen tuomarin kokoonpanolla.

Myös syyttäjiä on kaksi. Oikeudenkäynnille on varattu seitsemän käsittelypäivää, joista viimeinen on helmikuun alkupuolella.

Vanhoillislestadiolaisten herätysliikkeessä ja muualla luterilaisessa kirkossa paljastui viime vuonna varsin runsaasti lasten hyväksikäyttötapauksia.

Vanhoillislestadiolaisten johtoelin Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys on käynnistänyt sisäisen selvityksen liikkeen johdon toiminnasta pedofiliatapausten yhteydessä.

Johtoa on syytetty pedofilian peittelystä ja lastensuojelulain tulkitsemisesta väärin.” (Helsingin Sanomat 6.1.2011.)

YLE: Lestadiolaisvaikuttajalle 4 vuotta vankeutta insestistä. 10.3.2011.

Ilta-Sanomat 10.3.2011.

 Iltalehden uutinen käräjäoikeuden tuomiosta 10.3.2022.

Johdon menettelyä koskeva SRK:n selvitys käynnissä

Sisäisen selvityksen tekijäksi SRK on kutsunut erään rauhanyhdistyksen puheenjohtajana toimivan juristin. Selvitysmiehen nimeä ei ole annettu julkisuuteen. SRK:n varapuheenjohtajan Matti Taskilan ilmoituksen mukaan myöskään selvitystä ei tulla antamaan julkisuuteen.

Näinollen ei liene odotettavissa, että selvityksessä kyettäisiin erittelemään niitä rakenteellisia riskitekijöitä, joita sisäänpäinkääntyneeseen, eksklusiiviseen vanhoillislestadiolaiseen yhteisöön liittyy. Tällaisia ovat erityisesti patriarkaalinen järjestys, naisten alistettu asema, sananvapauden puuttuminen, auktoriteettiusko ja oman yhteisön nostaminen erehtymättömäksi ja uskon varsinaiseksi kohteeksi. Vanhoillislestadiolainen yhteisö suosii vahvimman oikeutta ja tarjoaa hyväksikäyttäjälle otollisen toimintaympäristön.

*    *     *

Ajattelemisen aihetta antoi Lucas.

*      *      *

Lähteet ja aiheesta lisää:

Insestiepäilty toimii yhä lestadiolaisten luottamustehtävässä. Iltalehti 29.9.2010.

Jaakko Isoniemi: Lestadiolaisjohtajalle neljä vuotta insestistä. Iltalehti 10.3.2011.

Susanna Kemppainen: Lestadiolaisvaikuttajan raiskaussyytteitä puidaan käräjillä. Kaleva 12.1.2011.

Lasse Kerkelä: Lestadiolaisvaikuttaja saa raskaat syytteet insestistä. Helsingin Sanomat 6.1.2011.

Lasse Kerkelä & Katja Kuokkanen: Ison rauhanyhdistyksen ex-johtajaa epäillään hyväksikäytöstä – Luottomies vangittu insestistä. Helsingin Sanomat 29.9.2010, A6.

KKO ei antanut valituslupaa insestistä tuomitulle lestadiolaisvaikuttajalle. YLE 6.3.2013.

Katja Kuokkanen: Kirkko ei valvo maallikkoihin ulottuvaa rippisalaisuutta: Vähän kykyä kaitsea herätysliikkeitä. Helsingin Sanomat 30.9.2010, A8.

Laestadianpredikant dömd för sex med sjuåring. Hufvudstadsbladet 10.3.2011.

Lestadiolaisjohtajalle neljä vuotta insestistä. Iltalehti 10.3.2011.

Topi Linjama: Tarina hyväksikäytöstä

Topi Linjama: Vanhoillislestadiolainen liike muutoksen edessä

Lucas: Hyväksikäytetty Minna – valtakunnansyyttäjä ottanut asian selvitettäväksi

Lucas: Piispa Häkkinen: Kirkko ei kykene puuttumaan SRK:n rippioppeihin 

Lucas: Unohtuiko lastensuojelu, SRK?

Jussi Sippola: Lestadiolaisten pedofiliakohusta sisäinen selvitys. Helsingin Sanomat 24.12 2010, A5. (Verkolehtiversioon.)

Pedofiliaepäilyt kuohuttivat kirkolliskokouksen edustajia. YLE uutiset 3.5.2010.

Siipirikko: Insestin uhrin suusta. Suomi24, 9.1.2011.

Sukulaistyttöä hyväksikäyttäneelle miehelle ehdollista vankeutta. STT:n uutinen, Kaleva 29.11.2010.

Kuva: I. Malin, Laskeva aurinko (yksityiskohta).

8 kommenttia

Kategoria(t): Espoo, evankelis-luterilainen kirkko, Helsingin Sanomat, insesti, johtajat, johtokunta, kirkko, lapset, nuoret, pedofilia, puhujat, rauhanyhdistys, sananjulistajat, SRK ry., SRK:n johtokunta, yhteisö

8 responses to “Syytteet insestistä

 1. Kengu

  Jos tämä epäily osoittautuu todeksi, puhutaan kyllä taas kerran yhdestä luotaantyöntävimmästä rikoksesta. Menee samaan sarjaan joissa urheiluvalmentajien ja papit on syyllistyneet hyväksikäyttöön. Näissä yhteyksissä kun hyväksikäyttäjällä tuntuu olevan merkittävä auktoriteettiasema sekä uhreihin että lasten vanhempiin nähden. Heihin luotetaan, ja yhteisö ympärillä odottaa että heihin luotetaan… Vanhemmat eivät osaa aavistaa pahaa.

  Uskonnolliset johtajat, valmentajat ja opettajat ovat ainakin sellaisia ryhmiä, joitten tekemät seksuaalirikokset on varmasti hankala selvittää juuri tuon auktoriteettiaseman vuoksi.

 2. Miettikääpä

  Sitaatti uutisista. ”YLE Uutisten tietojen mukaan oikeudenkäynnissä on kyse hyvin suppean ja tiiviin henkilöpiirin keskinäisistä tapahtumista.

  Pääsyytetty – keski-ikäinen mies – on ollut merkittävä lestadiolaisvaikuttaja Etelä-Suomessa. Ylen lähteiden mukaan mies ei ole tapahtumissa käyttänyt hyväkseen uskonliikkeen johtajuuteen liittynyttä valtaansa.

  Myöskään toisen syytetyn, nuorukaisen, osalta kyse ei tiettävästi ole uskonnollisen vallan väärinkäytöstä.

  – Ihmettelen tapauksen näyttävää yhdistämistä vanhoillislestadiolaisuuteen. Näin voisi käydä missä tahansa. Tässä ei ole suoraa uskonnollista kytkyä, kertoo eräs tapauksiin perehtynyt tietolähde.”
  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/01/lestadiolaisvaikuttajan_insestikarajat_alkoivat_espoossa_2281335.html

 3. Antares

  Lestadiolaismiehelle insestistä tapon yritystä vastaava tuomio
  Paikalliset
  Länsiväylä 3.2.2012

  Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että espoolaisen lestadiolaisvaikuttajan Helsingin hovioikeudessa saama insestituomio vertautuu parhaiten tapon yrityksestä määrättäviin tuomioihin.

  – Tapon yrityksestä annetaan vankeusrangaistuksia kolmen ja kuuden vuoden väliltä, Tolvanen kertoo.

  Keski-ikäinen lestadiolaismies sai viisi vuotta vankeutta ja 45 000 euron korvaustuomion hovioikeudessa tiistaina törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hänet määrättiin pidettäväksi vangittuna. Espoon käräjäoikeudessa mies oli tuomittu neljäksi vuodeksi vankeuteen viime maaliskuussa.

  Tolvanen pitää hovioikeuden ratkaisua hyvin perusteltuna. Se on linjassa aiempien vastaavanlaisten hyväksikäyttötuomioiden kanssa.

  Hovioikeuden mukaan lestadiolaismies käytti sukulaistyttöään seksuaalisesti hyväksi ainakin kuudesti yöaikaan joulukuun 2003 ja kesäkuun 2005 välillä. Oikeus katsoi, että mies teki rikokset erityisen nöyryyttävällä tavalla, sillä hän vieritti vastuun teostaan uhrille ja jatkoi toimiaan vielä tämän jälkeen.

  Tolvasen mukaan vastaavissa sukupuoliyhdyntöjä sisältävissä tapauksissa on tuomittu hyväksikäyttäjille useimmiten viisi vuotta vankeutta.

  – Kovempiakin tuomioita on annettu, enimmillään kahdeksan vuotta vankeutta.

  Tolvasen mielestä tuomioita lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista pitäisi koventaa muuttamalla rangaistuskäytäntöjä.

  – Rangaistusasteikkoa ei kuitenkaan tarvitsisi korottaa. Kymmenen vuoden enimmäisrangaistus riittää törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

  Nykyisin rikoksesta saa vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta. Tuomion kovuus riippuu hyväksikäytön pitkäaikaisuudesta, kohteiden määrästä, osapuolten ikäerosta ja uhrille tehtävästä haitta-arviosta.

  – Tietämys teon uhreille aiheuttamista haitoista on lisääntynyt. Paljon pahempaa tekoa ei voisi kuvitella: uhrit eivät toivu koskaan, Tolvanen toteaa.

  Hänestä seksirikosoikeudenkäynneissä huomioidaan liiaksi se, miten tuomio vaikuttaa tekijän työpaikkaan tai muuhun elämään.

  – Asioita pitäisi ajatella yleiseltä kantilta. Kyllä henkilö sen tietää, että jos hän tekoon ryhtyy ja jää kiinni, niin huonosti käy, Tolvanen huomauttaa.

  • Antares

   Entisen lestadiolaisvaikuttajan saamaan hyväksikäyttötuomioon haetaan valituslupaa korkeimmalta oikeudelta (KKO).

   Helsingin hovioikeus korotti tammikuussa keski-ikäisen miehen Espoon käräjäoikeudelta keväällä 2011 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä saaman neljän vuoden vankeustuomion viideksi vuodeksi.

   Sekä jutun syyttäjä, tuomittu että asianomistaja haluavat saattaa vyyhden korkeimman oikeuden puntaroitavaksi ja he hakevat juttuun valituslupaa.

   Keski-ikäinen mies on aiemmin toiminut suuren rauhanyhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana Etelä-Suomessa. Hänet valittiin myös merkittävään luottamustoimeen Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistykseen.
   http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ex-lestadiolaisvaikuttajan-tuomio-halutaan-kkohon/573163/

 4. Antares

  Rovaniemen hovioikeus on korottanut noin 50-vuotiaan pohjoissuomalaismiehen saamaa hyväksikäyttötuomiota.

  Susanna Kemppainen (Kaleva 25.4.2012)

  Rovaniemen hovioikeus on korottanut noin 50-vuotiaan pohjoissuomalaismiehen saamaa hyväksikäyttötuomiota.

  Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi viime syksynä miehen yhden vuoden viiden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen neljästä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hovioikeus korotti rangaistuksen kahdeksi vuodeksi ehdotonta vankeutta.

  Sen mukaan käräjäoikeuden tuomitsema rangaistus ei ollut oikeudenmukaisessa suhteessa tekijän syyksi luettujen rikosten vahingollisuuteen nähden.

  Rikokset tapahtuivat vuosien 1999-2010 välisenä aikana. Tuomittu kosketteli lasta seksuaalisesti. Törkeisiin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin hän syyllistyi tekemällä useita seksuaalisia tekoja lasten nähden. Hän myös katseli lapsia seksuaalisesti. Osa teoista tapahtui noin vuoden aikana, osa usean vuoden aikana.

  Tuomitulla oli läheinen suhde useimpiin uhreihinsa, jotka olivat 10-15-vuotiaita. Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan heille korvauksia 3 500-6 000 euroa. Hovioikeus alensi yhdelle uhrille maksettavaksi määrättyjä korvauksia 4 000 eurosta 2 000 euroon.

  Tuomio määrättiin pidettäväksi salassa. Myös uhrien henkilöllisyydet on pidettävä salassa.

  http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/hovi-korotti-lapsia-hyvaksikayttaneen-rangaistusta/575067/

 5. Antares

  ”Viime viikolla julkaistu Maijan tarina -kirja paljastaa hirvittävän seksuaalisen hyväksikäytön, jonka kohteeksi pieni tyttö joutui vanhoillislestadiolaisten piirissä. ”

  Pienen tytön helvetti
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012042515495237_uu.shtml?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=uutiskirje

 6. Antares

  Lestadiolaismiehen hyväksikäyttöjutusta tuomio toukokuussa

  YLE Oulu 24.4.2012
  Ylivieska-Raahen käräjäoikeus käsitteli tiistaina poikkeuksellista törkeää lapseen kohdistunutta haureutta. Kyseessä on lestadiolaisliikkeen piirissä ilmitullut lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

  Törkeästä lapseen kohdistuneesta haureudesta on syytteessä on nykyisin Uudellamaalla asuva mies. Uhreja on ollut yksi, ja tekopaikka on Pohjois-Pohjanmaalla. Epäilty rikos paljastui keskusrikospoliisin kartoituksessa viime keväänä.

  Törkeä lapseen kohdistunut haureus on rikoslain vanha tekonimike, koska epäilty rikos on tapahtunut jo vuosina 1983-1992. Teko vanhenee rikoksena 20 vuodessa. Nykyisin rikosnimike on törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

  Ylivieska-Raahen käräjäoikeus käsitteli asiaa tiistaina suljetuin ovin. Oikeudenkäyntiaineisto pidetään salaisena 60 vuotta.

  http://yle.fi/uutiset/lestadiolaismiehen_hyvaksikayttojutusta_tuomio_toukokuussa/6008123

 7. Antares

  ”Kun käräjäoikeuden päätös tuli, niin isäni soitti mulle ja kertoi, että ymmärrätkö ollenkaan mitä nyt on päätetty. Mä sanoin, että ymmärrän toki, sä joudut vankilaan ja se on aivan oikein. Isä sanoi, että ’sinun pitää sanoa niille tytöille, että ne vetää lausuntonsa pois, koska minä olen pyytänyt niiltä anteeksi ja minä olen uskonut ne anteeksi. Minä olen saanut ne uskoa Jeesuksen nimessä ja veressä anteeksi ja minä olen uskonut ne anteeksi’ ”. ( Kirjasta Iloisen talon kellarissa, toim. Kristiina Kouros. 2011.)

  Tätä se ”rippisalaisuus on ehdoton” siis tarkoittaa. Lausunto pois ja ei mitään oikeudenkäyntiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s