Ajatuksia ajassa


Viimeaikaisista tapauksista tässä tuli mieleen asioita ajassa. Aika on paha, se on paha, joo.  Itse olen vl, mutta siitä huolimatta jotenkin saatan ymmärtää arvostelijoidenkin tunteita ja ajatuksenjuoksua.

Vl:ien keskuudessa on ihan selkeästi lakihenkisyyttä, (lieneekö historiallinen jäänne?).  Jotkut käyttävät edelleenkin hengellistä väkivaltaa ja painostusta toisia uskovaisia kohtaan, mikä on todella surullista ja väärin. Olen ensimmäinen myöntämään useammankinkaltaiset kipupisteet (onkohan tuo oikea sana).  

Itse koen kyllä vahvasti, että minun paikkani on tässä yh-teisössä. Kaikesta huolimatta. Tämä on minun hengellinen kotini. Enkä aio luopua  koti-paikkaoikeudestani semmoi-sesta syystä, että me emme ”liikkeenä” ole monenkaan mielestä täydellisiä. (Uskon kieltämistä harkitseva, mietippä vielä tältä kannalta! Etsitkö sinä täydellistä hyvää porukkaa, ja voiko sitä  olla, tässä ajassa?)

Tästä huolimatta en pelkää sitäkään myöntää,  että paljonkin on pahaa myös meidän keskuudessamme. Seurakunta on ajallisuudessa säröinen ja epätäydellinen,  eikä se muuta voi ollakaan.  Kristityn kaksiosaisuus, joka johtaa syntiin, on niin varma asia kuin olla voi. Sen kai täytyis pitää pienen paikalla kuten sanotaan.

Taustalla yhtenä asiana, eli ristiriitojen syynä, suhteessa ulkopuolisiin ja sisällekkin päin on varmaan se, että vl:t yleisesti ajattelevat kahta asiaa periaatteina. Että tämä on ehdottomasti ainut tie taivaaseen ja että se miten seurakunnassa (ymmärrettynä = jumalanvaltakunnassa)  toimitaan, on aina oikein ja Jumalan sanan mukaista. Itse en absoluuttisen varmasti jaa kum-paakaan käsitystä. Mutta en näitten tähden rupea hötkyilemäänkään.

Eka kohtaan se että jätetään muitten tuomitseminen suosiolla Jumalalle, jolle se kuuluukin.  ”Me olemme löytäneet rauhan tässä yhteisössä”, on sanottu. On rauha Jumalan kanssa, en ota kantaa onko sitä muilla jossain muualla vai ei, koska kysymys ei ole minulle olennainen. Toisesta että eipä meillä taida olla sitä enempää mahkuja synnittömään elämään ja erehtymättömään seurakuntaan kuin erehtyväisillä uskovaisilla oli Raamatun aikanakaan. Kaikkina aikoina uskovaiset ovat uskoneet, tehneet työtä, ja aina joutuneet myös tunnustamaan keskeneräisyytensä. Että katoppa kun hyvät aikeemme ajoi ojasta allikkoon. Silloin ei auta muuta kuin tunnustaa miten kävi ja korjata suuntaa.

Tiedän, että meillä on myös niitä, jotka kokevat ry:llä olonsa nurkkaan ajetuiksi. Enemmän tai vähemmän. Vallankäyttö ja pelottelu on ehdottomasti väärin! Pidän viime aikaisia hyllytystapauksia valitettavina virheinä. En voi hyväksyä niitä. Ne paljastavat, että ei ole vieläkään päästy eteenpäin rakentavan keskustelemisen taidossa.

Vallankäyttö pitää hengellisessä mielessä huomata erottaa uskomisesta. Vallankäyttö on ihmisestä, ei Pyhästä Hengestä.

Minkä voimavaran siioni menettää, jos nämä ja muut vastaavat kalliit veljet pannaan vaan hyllylle, kun meidän pitäisi päinvastoin kutsua heidät ja heidän tapaisensa sitoutuneet kaverit ”paljon haltijoiksi” tässä ns. valtakunnan työssä. Eikö kaikille lahjoille löydy käyttöä, kun työtä on ja paljon. Yhä enemmän tulevaisuudessa, kun ”kääpien” ikäluokka jättää seurakentän.

Ei se niin yksistään ole että lammas  tarvitsee lammashuoneen, kyllä myös lammashuone tarvitsee lampaansa. Pidetään paikka.

Näistä puhutaan aika vähän ry:llä.  Se on valitettavaa. Ehkä syy on se että pelätään, ainakin henk.koht. leimautumista, leimaamista, ja myös vastarintaa tms. Sitä eriseuraa eli hajaannusta pelätään. Pelkääminen ja paikalleen hyytyminen ei meitä kuitenkaan auta, vaan täytyy vain alkaa tekemään töitä avoimesti ja nostaa kissat reilusti pöydälle. Ei meistä yksikään täydellisiä olla.

Hajaannusta ja eripuraa torjutaan parhaiten avoimuudella ja sallimalla kaikille vapaus ilmaista, mitä mieltä sydämessään on. Asiat esiin niiden oikeilla nimillä. Sallivuudesta ei seuraa holtittomuus eikä eriseura, sitä on turha pelätä.

Toivon ja rukoilen, että muutosta alkaisi tapahtua parempaan suuntaan. Toivon ja rukoilen, että asioista puhuttaisiin oikeilla nimillä välttelemättä niitä kipukohtia. Pahuutta ja murtuneisuutta, syntiä joka on meissä, ei ole hedelmällistä projisoida ympärillemme, ulkopuolisiin arvostelijoihin. Sellainen puolustautumistaktiikka alkaa ärsyttää ja osoittaa lähinnä farisealaisuutta. Asenteen läpi näyttäytyy liike, jota ruvetaan pitämään tyhmänylpeänä ja omahyväisenä. Siltä saatamme monesta ulospäin näyttääkin.

Minusta se on kuitenkin virheellinen ja älyttömän yksipuolinen kuva uskosta.

Keskustelu ja reilu aloitteellisuus sekä omassa keskuudessa että ulkopuolisten suuntaan on aivan ykkösasia meille, että asioita voi lähteä liikkeelle. Tätä jo onkin joillakin paikoin, paikallisesti.

Olen väärä henkilö pohtimaan sitä, millaista hallinnollista muutosta tässä tarvittaisiin vai tarvittaisiinko mitään. Se on tuon Hännisen pojan heiniä. Toki myös paikallisten rauhanyhdistysten. Muutoksen tulisi joka tapauksessa vaikuttaa ruohonjuuritasolla asenteissa.

(Kirj. Ent. Lukkari)

(Sen verran hyllypelkoa itsellänikin on, että en kirjoita omalla nimellä.)

*    *     *

Lisää aiheesta:

Vuokko Ilola: Myy silloin kun on ostajia. Blogikirjoitus 24.6.2014. Kotimaa24.

Laiteilla: Äärilaidat ja “erehtymättömyyden” kaipuu

Lilli: Kannan syyllisyyttä ja kadun

Advertisement

3 kommenttia

Kategoria(t): 2010-luku, erehtymättömyys, hengellinen väkivalta, identiteetti, kaksinaismoralismi, kaksoisviestintä, keskustelu, keskusteluilmapiiri, lakihengellisyys, leimaaminen, nettikeskustelu, nuoret, opilliset kysymykset, painostaminen, pelko, pelot, sananvapaus, sensuuri, seurakunta, seurakuntaoppi, SRK ry., suvaitsevaisuus, ulossulkeminen, vallankäyttö, vapaus, vastuullisuus, väkivalta, yhteisö

3 responses to “Ajatuksia ajassa

  1. lukija

    tämä oli asiaa!

  2. Satu(n)nainen laiteilta

    Niin totta, niin totta!!

  3. vl myös

    Juu, todella hyvä ja ajankohtainen kirjoitus. Asiaa joka lause! I agree!!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s