Kirkko rahoittaa kolehti- ja kirkollisverovaroin Älä alistu! -kampanjan taustajärjestöjä


Kirkon johto on painottanut julkisuudessa, että kirkko ei ole mukana järjestäjänä kirkon sisällä toimivien herätysjärjestöjen kampanjassa, jossa suostutellaan seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä muuttumaan uskon avulla heteroiksi(Video YouTubessa.)

Kirkko ei ole mukana järjestämässä kampanjaa, mutta kirkko tukee näitä herätysliikkeitä vuosittain taloudellisesti. Tänä vuonna tuki on vähintään pari-sataatuhatta euroa. Tämä ilmenee Helsingin Sanomien keräämistä tiedoista.

Kirkon tuki  200 000 – 500 000 euroa

Helsingin Sanomat on 24.3.2011 listannut Älä alistu! -kampanjan tausta-järjestöjen kirkolta saaman taloudellisen tuen, jonka kirkkohallitus on koko maan seurakuntien osalta päättänyt myöntää vuodelle 2011. 

Ev.-lut. kirkon ja seurakuntien varoilla tuetaan kampanjan taustaorganisaatioita tänä vuonna kaikkiaan ainakin  240 000 eurolla, varovaisimman arvion mukaan.

Todellinen summa saattaa olla jopa yli puoli miljoonaa, sillä summan todellinen suuruus riippuu kolehtitulosta. 

Kirkon keskusrahaston johtaja, kansliapäällikkö Jukka Keskisalo on ilmoittanut HS:lle, että kolehti vaihtelee 60 000:sta  100 000 euroon. Alla olevas laskelma on laadittu matalimman kolehtiarvion mukaan, 60 000 euroa/kolehti.

Luterilaisen kirkon taloudellinen tuki kampanjan taustavoimille

Tuki järjestöittäin vuonna 2011 (tuki jonka Kirkkohallitus on koko maan seurakuntien osalta päättänyt myöntää):

SLEY = Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys: vuosittain myönnetään yksi kolehti, n. 60 000 – 100 000 euroa  
SEKL = Suomen ev.lut. kansanlähetys: joka vuosi yksi kolehti, n. 60 000 – 100 000 euroa
OPKO = Opiskelija- ja koululaislähetys: viime vuonna 38 000 euroa, tänä vuonna myönnetään yksi kolehti, n. 60 000 – 100 000 euroa
SRO = Suomen Ramattuopisto: viime vuonna 14 000 euroa, tänä vuonna myönnetään yksi kolehti = n. 60 000 – 100 000 euroa

Lisäksi monet yksittäiset seurakunnat myöntävät kyseisille järjestöille rahoitusta omasta budjetistaan erikseen.

Mukana kampanjassa ovat lisäksi Suomen Luther-Säätiö ja Patmos-lähetyssäätiö, joille kirkko tai ev.-lut. seurakunnat eivät ilmeisesti  myönnä rahoitusta.

Julkisuudessa on esitetty epäily, että amerikkalainen vaikutusvaltainen amerikkalainen fundamentalistikirkko Missouri Synodi , joka on säätiön keskeinen yhteistyökumppani, rahoittaa Luther-säätiön toimintaa.  Säätiön edustajat ovat kiistäneet tämän.

Kirkko irtisanoutui Älä alistu! -kampanjasta

Nuorille suunnatussa kampanjassa uskotellaan, että homous on väärin ja että siitä pitää päästä eroon, jos haluaa olla uskova kristitty. Kampanjavideossa kysytään: ”Jos joku murhaaja pystyy tekemään parannusta, niin miksei joku homokin?”

Arkkipiispa Kari Mäkinen on ilmoittanut, että kampanja ei ole Suomen ev.-lut. kirkon järjestämä. Arkkipiispa antoi julkisuuteen lausunnon 22.3.2011:

 ”Olen seurannut virinnyttä keskustelua, joka koskee seksuaalista identiteettiä. Sen yhteydessä olen ajatellut erityisesti niitä homoseksuaaleja, jotka mieli arkana kysyvät, voinko olla omana itsenäni näkyvä, täysiarvoinen ihminen vai pitääkö minun kätkeytyä ja vaieta.

Heille haluan sanoa: Sinä olet arvokas, Jumalan luoma ihminen omana kokonaisena itsenäsi juuri sellaisena kuin olet. Sinulla on oikeus rakkauteen, läheisyyteen ja lämpöön. Et ole oman identiteettisi takia rikollinen, sairas tai erityisellä tavalla syntinen.

Ymmärrän, että kysymys homoseksuaalisuuden kohtaamisesta itsessä ja toisissa sisältää vaikeutta, niin kuin seksuaalisuuden kohtaaminen aina. Sitä vaikeutta tunnistan myös nyt meneillään olevassa keskustelussa. Myös sen käsittelyyn julkisessa keskustelussa on oltava tilaa. Se ei saa johtaa toisen ihmisen vähättelyyn tai toisen identiteettiä koskevaan torjuntaan.

Kampanja, joka keskustelun on käynnistänyt, ei ole kirkon järjestämä kampanja.”

Arkkipiispa on esittänyt julkisesti, että kampanja tulisi lopettaa.

Suhtautumisessaan homoseksuaalien asemaan kirkossa Kari Mäkinen on ollut linjassaan johdonmukainen ja näkemyksellinen. Jo silloin, kun hän toimi Turun piispana, hän asettui ehdottomasti puolustamaan seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia, oikeutta parisuhteeseen ja rakkauteen sekä tämän parisuhteen tunnustamiseen kirkossa. Samalla hän on tiedostanut, että kirkon piirissä on erilaisia kantoja ja kaikkien tulee saada oma tilansa yhteisessä kirkossa, huolimatta siitä että kysymys on vaikea ratkaista.

Myös Oulun hiippakunna piispa Samuel Salmi on arvostellut Älä alistu! -kampanjaa. Salmen mukaan kristilliset nuorisojärjestöt pyrkivät puuttumaan homoseksuaalisen nuoren kasvurauhaan.

– Seksuaalisuus on aina osa ihmisen identiteettiä. Ihminen on Jumalan luomana arvokas, oli hän homo- tai heteroseksuaali. Kristillinen ihmiskäsitys ei oikeuta määrittelemään homoseksuaaleja nuoria poikkeaviksi, sanoi Salmi tiedotteessaan 24.3.2011. Salmi korostaa, että homoseksuaaleilla on täydet oikeudet kirkossa. Seurakunnissa on nyt rakennettava kohtaamisen kulttuuria.

Oras Tynkkynen pahoillaan kirkon puolesta: ”Älä alistu vihaan ja syrjintään”

Kansanedustaja Oras Tynkkynen kirjoitti Vihreän Langan blogissa:

”Olen pahoillani siitä, että pieni fundamentalistinen vähemmistö lokaa suvaitsevaisten ja hyvä-sydämisten uskovien enemmis-tön mainetta. Evankelis-luterilaisessa kirkossa ja sen liepeillä toimii onneksi lukuisia yhdenvertaisuutta edistäviä ryhmiä, kuten Tulkaa kaikki -liike ja Arcus.

Nämä ryhmät muistuttavat siitä, mitä sanotaan Sanassa (1. Kor. 13:2):

”Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään.”

Rakkaus voittaa vihan ja syrjinnän.” (Tynkkysen blogikirjoitus 22.3.2011.)

Tynkkysen sovinnollisuutta viestivä puheenvuoro saa jatkoa pastori Panu Pihkalan blogikirjoituksesta, jossa Pihkala toivoo erilaisia käsityksiä omaavien uskovien voivan elää yhdessä kirkossa, toisiaan suvaiten ja kunnioittaen.

”Kun kaksi eri tavoin ajattelevaa ja uskovaa ihmistä kohtaa, on kristityn kysyttävä: haluaako Jumala (sisältäen Jeesuksen) todella, että lähden pois tästä kohtaamisesta ovet paukkuen? Vai kutsuuko Jumala meitä etsimään yhdessä sovintoa – sellaisella tavalla, joka hyväksyy sen, että toinen ei luultavasti muutu juuri minun kaltaisekseni?”

Herätysliikkeiden jäsenet torjuvat homoseksuaalisuuden jyrkästi

Teologian tohtori Hanna Salomäen 2010 julkaistu  tutkimus osoittaa, että herätysliikkeiden kannattajat suhtautuvat torjuvasti seksuaalisten vähemmistöjen ihmisoikeuksiin.  Seitsemän kymmenestä (69 %) herätysliikkeiden jäsenestä torjui homoseksuaalisuuden ehdottomasti, kun vastaava luku suomalaisilla keskimäärin oli 20 %.

Salomäen tutkimus on laajin herätysliikkeiden kannattajista Suomessa koskaan tehty tutkimus. Siinä haastateltiin vanhoillislestadiolaisuuteen, Rauhan Sana -lestadiolaisuuteen, herännäisyyteen, evankelisuuteen, rukoilevaisuuteen, Suomen Evankelisluterilaiseen Kansanlähetykseen, Kansan Raamattuseuraan, Suomen Raamattuopistoon ja Nokia Missioon lukeutuvia ihmisiä, kaikkiaan lähes 4000 henkilöä.

*     *      *

(R. K.)

Lähteet ja lisätietoa aiheesta:

21 järjestöä paheksuu Älä alistu! -kampanjaa. Kansan Uutiset 24.3.2011.

Arkkipiispa Mäkinen haluaa Älä alistu! -kampanjan loppuvan. Kotimaa24 24.3.2011.

Arkkipiispa: Homokielteinen kampanja lopetettava. YLE 24.3.2011.

Simo Alastalo: Johanna Korhonen epäilee Luther-säätiön saavan rahaa Yhdysvalloista. Kotimaa 7.3.2011.

Simo Alastalo: Professori: Eheytyskeskustelussa palataan maailmaan, jota ei ole koskaan ollutkaan. Kotimaa24 23.3.2011.

Eroakirkosta.fi-tilasto

Homovastainen kampanja ihmetyttää nuoria. YLE 23.3.2011.

Juhani Huttunen: Lesken rovosta miljoonaksi. Kirkko ja Kaupunki 7.2.2011.

Johannes Ijäs: Askola: Homoseksuaalien identiteettiä kunnioitettava. Kotimaa24 23.3.2011.

Johannes Ijäs: Lehti ja herätysliikejärjestöt käynnistivät eheytymiskampanjan. Kotimaa24 22.3.2011.

Johannes Ijäs: Tutkimus: Perinteiset moraalikäsitykset vallalla herätysliikkeissä. jotimaa24 24.11.2010.

Johannes Ijäs: Salmi: Nuorisojärjestöt pyrkineet puuttumaan homoseksuaalien kasvurauhaan. Kotimaa24 24.3.2011.

Kirkosta erosi keskiviikkona 1 500 ihmistä. YLE 23.3.2011.

Mikko Knuuttila: Luterilainen kirkko tukee osaa kampanjan taustavoimista. Helsingin Sanomat 24.3.2011, A9.

Mikko Knuuttila: Tutkija: Heterokampanja ehkä kosto kirkon liberalisoitumiselle. Helsingin Sanomat 24.3.2011, A9.

Piispa Kari Mäkinen: Kirkon tulee tukea myös samaa sukupuolta olevien parisuhdetta (Jonas Josefssonin haastattelu Kirkko ja Me -lehdessä 2009)

R. K.: Martti Nissinen: On väärin käyttää Raamattua samasukupuolisten parisuhteiden ja heidän perheidensä tuomitsemisessa

R. K.: Mitä he eivät oppineet hiekkalaatikolla eivätkä Raamatusta

Heikki Leppä: Mikä meni vikaan Nuotan kampanjassa?

Mari Mäkinen: Homovastainen kampanja kuohuttaa netissä. YLE 22.3.2011.

Hanna Salomäki: Herätysliikkeisiin sitoutuminen ja osallistuminen. Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja 113,  2010.

Hanna Salomäki: Väitös: 26.11. Herätysliikeväki osallistuu aktiivisimmin kirkon toimintaan. Väitöstiedote, Jyväskylän yliopisto 2010.

Raimo Savolainen & Esko Murto: Säätiön talous: uskomatonta, mutta totta

Ville Talola: Heikka: Eheytymisvideo saattaa vaikuttaa järjestöjen talouteen. Kotimaa24 23.3.2011.

Oras Tynkkynen: Älä alistu vihaan ja syrjintään.

Älä alistu! – Nuorten kampanja. Nuotta-lehti.

Advertisement

2 kommenttia

Kategoria(t): 2010-luku, arkkipiispa, arvot, eettisyys, evankelis-luterilainen kirkko, fundamentalismi, Helsingin Sanomat, hengellinen väkivalta, homoseksuaalisuus, identiteetti, identity, ihmisarvo, ihmisoikeudet, kannanotot, keskustelu, kirkko, leimaaminen, luterilaisuus, manipulointi, normit, norms, nuoret, opilliset kysymykset, painostaminen, Raamatun tulkinta, rahoitus, retoriikka, seurakunta, sukupuolijärjestelmä, suvaitsevaisuus, syrjintä, tasa-arvo, tuomitseminen, vallankäyttö, vastuullisuus, väkivalta

2 responses to “Kirkko rahoittaa kolehti- ja kirkollisverovaroin Älä alistu! -kampanjan taustajärjestöjä

  1. Arkkipiispaa odotellessa

    Kirkko sanoutui irti Annin tarinasta ja Älä alistu -kampanjasta. Arkkipiispa tuli television ja nettiin kertomaan, että kirkko ei hyväksy muutamien herätysliikkeiden opetusta seksuaalivähemmistöistä. Kirkon irtiotto oli aivan oikein. Toivottavasti se pystäytti protestina syntyneen uuden eroaallon.

    Nyt jäädäänkin odottelemaan, milloin arkkipiispa ilmoittaa television pääuutislähetyksessä, että kirkko sanoutuu irti vanhoillislestadiolaisuuden homoseksuaaleihin kohdistamasta syrjinnästä ja naisten alistamisesta. Vl-liikehän on yksinään suurempi kuin nämä järjestöt kaikki yhteensä.

  2. Efva

    Tulevana palmusunnuntaina 17.4. kerätään kaikissa kirkoissa kolehti yhdelle kampanjan organisaattoreista, Suomen Raamattuopiston nuorisotyölle. Silloin voi jokainen päättää itse tuestaan.Sattuu muuten olemaan myös eduskuntavaalipäivä. Voi vaikuttaa kahdella rintamalla syrjinnän lopettamiseksi. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s