Oikeusministeri yllättyi SRK:n tunnustuksesta ja muistutti vanhojen hyväksikäyttörikosten ilmoitus-velvollisuudesta


Oikeusministeri Tuija Brax toteaa Kalevan haastattelussa yllättyneensä SRK:n tunnustamista lasten hyväksikäyttötapauksista ja seksuaalisen hyväksikäytön laajuudesta herätysliikkeessä. ”On välttämätöntä, että keskusrikospoliisi tutkii, ovatko tässä kaikki tapaukset, vai onko niitä vielä lisää.”

SRK:n johtokunta tunnusti 7.4.lehdistötilaisuudessa ja tiedotteessaan,  että vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä on 1980-luvulta alkaen tullut tietoon ”70 – 100 lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapausta, joista noin kolmenkymmenen tekijän oikeusprosessi on vireillä tai on ollut oikeuskäsittelyssä 2000-luvulla”. Monet tapaukset ovat olleet hyvin vakavia ja ne ovat kohdistuneet useisiin perheenjäseniin.

Herätysliikkeen kannalta nöyryyttävintä on se, että hyväksikäyttäjien joukossa on ollut 10 – 15 puhujaa.

SRK.n johtokunnan mukaan hyväksikäyttötapauksissa ei ole osattu toimia oikein ja asianosaisille on annettu ristiriitaisia tai vääriä ohjeita.

Rippisalaisuuden merkitys on joissain tapauksissa ymmärretty väärin ja uhreja on muun muassa sen varjolla pyritty vaientamaan ja sopimaan asiat ilman rikosprosessia. Hyväksikäyttöasioita hoidettaessa on asiantuntija-apua käytetty puutteellisesti.” SRK:n varapuheenjohtaja Matti Taskila myönsi tiedotustilaisuudessa suoraan, että työvaliokunnan teettämä selvitys vahvistaa kaikki tässä asiassa vanhoillislestadiolaisliikettä kohtaan esitetyt syytökset todenperäisiksi. Selvitystä ei aiota antaa julkisuuteen. [Keskusrikospoliisin pyynnöstä SRK:n johto on luovuttanut selvityksen poliisin käyttöön 21.4.2011.]

Oikeusministeri Brax totesi Kalevan  haastattelussa 16.4.2011:

– On järkytys, että jo tässä vaiheessa on tullut esiin tällainen mittakaava. Täytyy muistaa, että nämä ovat vasta tähän mennessä esiin tulleita tapauksia. Kun SRK on tullut tällä tavalla esiin, on välttämätöntä, että keskusrikospoliisi tutkii, ovatko tässä kaikki tapaukset, vai onko niitä vielä lisää.

Keskusrikospoliisi on käynnistänyt välittömästi selvityksen. Sittemmin asiasta on tehty myös tutkintapyyntö poliisille yksityishenkilön toimesta.

Ministeri korosti, että rikoslakiin on juri tehty tuntuvia kovennuksia lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksiin.Myös viranomaisten ilmoitusvelvollisuus seksuaalirikoksista on laajentunut.

Laki velvoittaa tekemään ilmoituksen

Valmisteilla olevista törkeistä rikoksista on kerrottava viranomaisille, tai muutoin niistä tietävä syyllistyy itse rikokseen vaietessaan. Esimerkiksi valmisteilla olevan törkeän lapseen kohdistuvan seksuaalirikoksen salaava voi saada vankeutta rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.

Tämä velvoittaa ilmoittamaan myös vanhoista, juridisesti jo vanhentuneistakin seksuaalirikoksista, silloin kun on riski niiden uusiutumisesta.

– Aiemmin tehdyt törkeät rikokset täytyy ilmoittaa, jos rikollinen ja lapsiuhri ovat yhä tekemisissä keskenään, linjaa oikeusministeri.  

Myös esimerkiksi opettajilla on lakiin perustuva velvollisuus viedä tietoonsa tullut seksuaalirikos eteenpäin sosiaaliviranomaisten tietoon. Tämä velvoite koskee myös seurakuntien työntekijöitä, joiden velvollisuus on ilmoittaa niistä myös poliisille.

– Osa SRK:n saarnamiehistä on myös luterilaisen kirkon pappeja. Heillä koskee tämä velvollisuus, toteaa Brax.

Laki ei velvoita ilmiantamaan puolisoa, sisarta tai sukulaista suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa. Braxin mukaan perheen sisäisestä seksuaalirikoksesta vaikeneminen rikkoo kuitenkin lastensuojelulakia.  

– Jos vanhemmat tietävät tai vakavasti epäilevät, että lasta on hyväksikäytetty eivätkä he tee asialle mitään, he eivät noudata lakia. Tätä täytyy korostaa, ettei vaan kenellekään jää se väärä käsitys, että isä tai äiti, joka vaikenee, ei tee mitään väärin. Hän rikkoo lakia erittäin räikeästi.

Uhkailu ja painostus on rikos

Brax nostaa esille myös rikoslain pakottamispykälän, joka kriminalisoi seksuaalirikosten uhrien vaientamispyrkimykset. Se koskee myös lähisukulaisia. Uhkailu ja painostaminen on rikoslaissa rangaistavaksi määritelty rikos.

Joka uhkauksella pakottaa toisen sietämään tai jättämään tekemättä jotakin, voi saada jopa kaksi vuotta vankeutta.

Pakottamisen tunnusmerkistö voi täyttyä esimerkiksi silloin, jos lasta henkisesti uhataan ja painostetaan siihen, ettei hän kertoisi häneen kohdistuneesta rikoksesta.

– Tämä on noussut nyt esille, kun lapsi on viimeinkin uskaltanut puhua, yhteisön painostus on joskus ollut hyvin vahvaa. On sanottu, että asia on nyt annettu anteeksi, eikä sisäisistä asioista puhuta kenellekään, toteaa oikeusministeri Kalevan haastattelussa.

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä hengellisissä liikkeissä tutkiva tohtori Johanna Hurtig on todennut, että uhrit ovat kokeneet kovia vanhoillislestadiolaisessa uskonyhteisössä.

– Pahimmillaan heidät on torjuttu perheessä ja yhteisössä. Useat uhrit ovat kertoneet, että yhteisön torjunta on ollut kokemuksena alkuperäistä väkivaltaa raskaampi, tutkija on todennut hiljattain lehtihaastattelussa.  

Hurtigin mukaan yksi suuroimpia ongelmia on se, että suljetussa yhteisössä yksilön asema on heikko. Tällöin saatetaan syyllistää uhri ja pakottaa hänet  vaikenemaan.  Hurtigin mukaan hyväksikäyttöä pitäisikin tarkastella herätysliikkeen yhteisöllisen hengellisen opetuksen yhteydessä. On pohdittava,  missä määrin siinä on piirteitä, jotka voivat tuottaa hyväksikäyttöä, sen salailemista ja uhrien sivuuttamista. (Kirkonseutu 16.3.2011;  Helsingin Sanomat 17.4.2011.)

(Lucas)

Lähteet:

Ajattelen usein, että nämä asiat tulee vielä päivän valoon. Anonyymi blogikirjoitus 4.5.2010.

SRK:n pitäisi julkistaa tekemänsä selvitys. Kaleva, pääkirjoitus 21.4.2011.

Susanna Kemppainen: Brax järkyttyi pedofiliasta. Kaleva 16.4.2011.

Laura Visapää: Pyhässäkin voi olla pahaa. Kirkonseutu 16.3.2011, s. 8.

Irene Vähäsarja: Lasten suojelija. Helsingin Sanomat 17.4.2011, D2.

Ääni muuttui SRK:n kellossa. Kaleva, pääkirjoitus 9.4.2011.

(Kuvakopiosta kiitos nimimerkille Mikki,  Hakomajassa.)

Jätä kommentti

Kategoria(t): 2010-luku, arkkipiispa, arvot, eettisyys, evankelis-luterilainen kirkko, Helsingin Sanomat, ihmisarvo, insesti, johtajat, johtokunta, Kaleva, kannanotot, lapset, lapsuus, lähihistoria, nuoret, pedofilia, perhe, retoriikka, sananjulistajat, SRK ry., SRK:n johtokunta, syntien anteeksiantamus, vallankäyttö, väkivalta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s