Tutkintapyyntö vanhoillislestadiolaisten johdon menettelystä


Helsingin Sanomien uutisen mukaan joensuulainen yksityishenkilö Leena Huovinen on tehnyt poliisille tutkintapyynnön SRK:n johdon toimista (Helsingin Sanomat 20.4.2011, A 15). Hän pyytää poliisia tutkimaan, ovatko SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen ja edellinen pääsihteeri Aimo Hautamäki syyllistyneet rikokseen yllyttämiseen tai muuhun lainvastaisuuteen. Myös keskusrikospoliisi on käynnistänyt oman kartoituksensa asiassa ja pyytänyt SRK:n sisäisen selvityksen käyttöönsä.
SRK on julkisuudessa tulkinnut, että rippisalaisuus koskee myös maallikkosaarnaajia –  ja liikkeen julkisista lausunnoista päätellen ylipäätään kaikkia maallikkoja. Tähän ovat viiitanneet myös lastensuojelun tutkijan Johanna Hurtigin saamat tulokset uhrien kokemuksista.

Maallikko-salarippi-käsityksestä on tutkintapyynnön tekijän mukaan ollut mahdollisesti vakavia seuraamuksia.

”Näkemystä ovat rauhanyhdistysten jäsenet vieneet käytäntöön niin, että törkeät lasten hyväksikäyttörikokset on jätetty ilmoittamatta viranomaisille tai leimattu ja painostettu niitä harvoja, jotka ovat kääntyneet viranomaisten puoleen”, Huovinen kirjoittaa tutkintapyynnössään. (HS 20.4.2011.)

Lestadiolainen teologi ja pappi Johannes Alaranta on julkisissa puheenvuoroissaan viitannut  ristiriitaan SRK:n johdon lausuntojen, lastensuojelulain, rikoslain sekä kirkkolain välillä.  Alaranta on ilmeisen perehtynyt kysymyksen aihepiiriin. Hän toiminut sihteerinä kirkkohallituksen työryhmässä, joka on käsitellyt juuri vaitiolovelvollisuutta kirkon piirissä, ja hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaa vaitiolevelvollisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Kirkkolain mukaan rippisalaisuuden suojaama salassapito-oikeus rajoittuu pappeihin ja virassa oleviin lehtoreihin. Muita laki velvoittaa tekemään aina ilmoituksen hyväksikäytöstä, sen riskistä tai epäilystä.

Huovinen on Kalevan tietojen mukaan liittänyt tutkintapyyntöön myös nimilistan 14 henkilöstä, joiden Huovinen sanoo tietävän tapauksista jotakin ja jotka hän on nimennyt todistajikseen. Oulun poliisin rikosylikomisario Kari Rantanen on vahvistanut tutkintapyynnön saapumisen. Hän ei halunnut kommentoida sen sisältöä (Kaleva 21.4.).

Kirkko ei ole puuttunut herätysliikkeen opetukseen

Evankelis-luterilaisen kirkon edustajat ovat julkisuudessa todenneet, että kirkko ei kykene puuttumaan vanhoillislestadiolaisuudessa omaksuttuun maallikko-rippikäsitykseen.

Esimerkiksi piispa Seppo Häkkisen Helsingin Sanomissa julkaistusta kirjoituksesta ilmenee, että evankelis-luterilaisessa kirkossa tunnetaan hyvin SRK:n tulkinta, että rippisalaisuus velvoittaisi myös mallikkoja. Kirkon ja vanhoillislestadiolaisten välisistä käsityseroista on Häkkisen mukaan käyty keskusteluja, mutta kirkko ei ole löytänyt mahdollisuuksia vaikuttaa  SRK:n opetukseen. (HS Mielipide 1.10.2010.)

Kirkon toimivalta julkisena organisaationa koskee luonnollisesti vain kirkon palveluksessa olevia henkilöitä. Ev.-lut. kirkon palveluksessa on noin 140 vanhoillislestadiolaista pappia. Muissa kirkon tehtävissä lienee tuhansia liikkeen jäseniä.

Onko piispoille yhdentekevää, että he opettavat työssään kirkkolain ja maallisten lakien vastaisesti?

Voidaan kysyä, mikä on kirkon vastuu omassa piirissään toimivan ja kirkon eduista nauttivan herätysliikkeen opetuksesta, jonka liike itse ilmoittaa olevan luterilaisen opetuksen mukaista.

Johto myöntänyt hyväksikäytön ja virheellisen ohjeistuksen

SRK:n johtokunta tunnusti 7.4.lehdistötilaisuudessa ja tiedotteessaan,  että vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä on 1980-luvulta alkaen tullut tietoon “70 – 100 lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapausta, joista noin kolmenkymmenen tekijän oikeusprosessi on vireillä tai on ollut oikeuskäsittelyssä 2000-luvulla”. Monet tapaukset ovat olleet hyvin vakavia ja ne ovat kohdistuneet useisiin perheenjäseniin.

Hyväksikäyttäjien joukossa on ollut 10 – 15 rauhanyhdistysten puhujaa. SRK.n johtokunnan mukaan hyväksikäyttötapauksissa ei ole osattu toimia oikein ja asianosaisille on annettu ristiriitaisia tai vääriä ohjeita. Tiedotteessa ei mainita, mikä taho on näitä ohjeita antanut.

“Rippisalaisuuden merkitys on joissain tapauksissa ymmärretty väärin ja uhreja on muun muassa sen varjolla pyritty vaientamaan ja sopimaan asiat ilman rikosprosessia”, johtokunta toteaa tiedotteessaan.

SRK:n johdon julkistamat tiedot perustuvat tutkijatohtori Johanna Hurtigin keräämään tutkimusaineistoon sekä SRK:n johtokunnan teettämään sisäiseen selvitykseen SRK:n johdon toimista asiassa. Selvitystä ei SRK:n pääsihteeri Tuomas Hännisen mukaan anneta julkisuuteen.

Keskusrikospoliisi jo käynnistänyt oman kartoituksensa 

Edelleen on epäselvää, onko ja missä määrin herätysliikkeen piirissä hyväksikäyttörikoksia, joita ei ole saatettu viranomaisten tietoon.

Äskettäin oikeusministeri otti kantaa tapaukseen ja keskusrikospoliisi on jo käynnistänyt selvityksen asiassa. Tässä yhteydessä KRP haluaa saada käyttöönsä SRK:n johtokunnan laatiman sisäisen selvityksen lasten hyväksikäyttötapauksista. SRK:n johtokunta kertoi selvityksensä tuloksista pari viikkoa sitten, mutta se ei luovuttanut raporttia ulospäin.

KRP haluaa käyttöönsä myös tutkija Johanna Hurtigin tutkimustulokset.

– Olemme kiinnostuneet molemmista aineistoista. Toivomme, että liike hyvässä yhteistyössä vastaa ulostuloonsa ja luovuttaa aineiston meille, KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala on todennut Kalevassa 21.4.2011.

Haapala korostaa, että poliisi tekee liikkeen tunnustamista hyväksikäyttötapauksista vasta kartoitusta. Kyseessä ei siis ole rikoksen esitutkinta.

Jos esitutkinnan aloittaminen tulee kartoituksen johdosta ajankohtaiseksi, Haapalan mukaan poliisilla on sen jälkeen käytössä erilaisia pakkokeinoja haluamansa tiedon saamiseksi.

– Jos esitutkinta jostain yksittäisestä tai useammista tapauksista käynnistetään, joudumme miettimään pakkokeinoja, toteaa Haapala.

Seksuaalirikollisuudesta lestadiolaisuudessa tihui tietoja jo aikaisemmin

Lasten hyväksikäyttöä tutkinut Teuvo Peltoniemi on kertonut blogissaan, että hän törmäsi lestadiolaisuudessa ilmenneeseen insestiin 1980-luvulla kerätessään aineistoa aihetta koskevaan tutkimukseensa. Tunnettu kriminologi, vankilapsykiatri Hannu Lauerma on samoin kertonut TV2: Silminnäkijä-ohjelmassa vuonna 2008 tunnistaneensa omassa työssään, että seksuaalista hyväksikäyttöä tapahtui hyvin paljon lestadiolaisuudessa ja vastaavissa suljetuissa uskonnollisissa yhteisöissä:

http://www.youtube.com/watch?v=qFip3he5dWw

Molemmat edellä mainitut henkilöt ovat kertoneet myös joutuneensa voimakkaasti painostetuksi lestadiolaisten taholta sen jälkeen kun olivat julkisesti tuoneet esiin havaintonsa.

 

(Lucas)

*     *     *

Lue lisää:

Ajattelen usein, että nämä asiat tulee vielä päivän valoon. Anonyymi blogikirjoitus 4.5.2010.

Johannes Alaranta: Maallikkosalaripin harhaoppi

Johannes Alaranta: Ripin nk. ”olemus”

Alaranta nojaa Suomen lakiin, Hautamäki katekismukseen

Simo Alastalo: Johanna Hurtig: Rippiin liittyvää käsitteistöä pitäisi selventää. Kotimaa24  9.12.2010.

Simo Alastalo: SRK: Hyväksikäyttötapauksissa ei ole osattu toimia oikein. Kotimaa24 7.4.2011.

Seppo Häkkinen: Ehdoton rippisalaisuus ei koske maallikoitaHS Mielipide 1.10.2010.

Susanna Kemppainen: Brax järkyttyi pedofiliasta. Kaleva 16.4.2011.

Susanna Kemppainen: Insestiselvitys poliisille. Kaleva 21.4.2011.

Susanna Kemppainen: Keskusrikospoliisi perkaa lestadiolaisliikkeen toimintaa laajalti kymmenien vuosien takaa. Kaleva 21.4.2011.*)

Katja Kuokkanen: Kirkko ei valvo maallikkoihin ulottuvaa rippisalaisuutta: Vähän kykyä kaitsea herätysliikkeitä. Helsingin Sanomat 30.9.2010, A8.

Topi Linjama: Tarina hyväksikäytöstä

Lucas: Krp alkaa tutkia vanhoillis-lestadiolaisten hyväksikäyttötapauksia

Lucas: Oikeusministeri yllättyi SRK:n tunnustuksesta ja muistutti vanhojen hyväksikäyttörikosten ilmoitus-velvollisuudesta

Lucas: Piispa Häkkinen: Kirkko ei kykene puuttumaan SRK:n rippioppeihin 2

Lucas: SRK:n johtokunta torjui tiedon levittämisen lasten hyväksikäyttörikoksista – vaati tuhoamaan aineistoa?

Lucas: Tutkija Salomäki: Kirkko ei kykene puuttumaan SRK:n rippioppeihin 1

Laura Visapää: Pyhässäkin voi olla pahaa. Kirkonseutu 16.3.2011, s. 8.

Sisäinen selvitys lasten hyväksikäyttöön liittyvien asioiden hoidosta: SRK:n lehdistötiedote

Irene Vähäsarja: Lasten suojelija. Helsingin Sanomat 17.4.2011, D2.

*) Dokumentaatiosta kiitokset Hakomajan nimimerkille Mikki.

Advertisement

Jätä kommentti

Kategoria(t): 2010-luku, Aimo Hautamäki, anteeksianto, Helsingin Sanomat, ihmisarvo, johtajat, johtokunta, kannanotot, kirkko, lapset, lapsuus, lähihistoria, maallikkosaarnaajat, Olavi Voittonen, opilliset kysymykset, painostaminen, pedofilia, puhujat, Rippi, sananjulistajat, SRK ry., SRK:n johtokunta, vallankäyttö, väkivalta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s