Keskusrikospoliisi käynnistänyt esitutkinnan uusien tapausten osalta, kartoituksessa ei ilmennyt uutta


Keskusrikospoliisi (KRP) on käynnistänyt esitutkinnan vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä ilmenneistä uusista hyväksikäyttötapauksista. KRP:n mukaan esitutkintaan päätyneistä tapauksista on ilmoitettu poliisille kuluvan kevään aikana.  Sen sijaan KRP:n toteuttama valtakunnallinen kartoitustyö ei ole tuottanut uutta tietoa. 

KRP tiedotti asiasta 27.5.2011 ja siitä kertoivat mm. Kaleva 27.5.2011 ja Helsingin Sanomat 28.5.2011 (HS:n uutinen alempana).

Keskusrikospoliisin tietoon on tullut muutamia uusia vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen liittyviä hyväksikäyttöepäilyjä jo aiemmin tiedossa olleiden lähes sadan tapauksen lisäksi. 

Uusista epäilyistä ovat ilmoittaneet poliisille joko hyväksikäytetyt itse tai heidän lähipiirinsä.

Poliisi ei tässä vaiheessa kerro uusista hyväksikäyttöepäilyistä enempää. Se tiedottaa niiden tutkinnasta syksyllä.

KRP käynnisti selvityksen SRK:n ilmoituksen jälkeen

”KRP teki kevään aikana kartoituksen lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä. Työ käynnistyi sen jälkeen, kun SRK kertoi huhtikuussa liikkeessä ilmenneistä hyväksikäyttötapauksista ja -epäilyistä. SRK:n tiedot perustuivat pääosin tutkija Johanna Hurtigin aineistoon, jonka mukaan liikkeen sisällä on todettu hyväksikäyttötapauksia 1980-luvulla noin 70.

KRP:n tekemän kartoituksen mukaan näyttää siltä, että poliisilla on ollut tiedossa ja toimenpiteiden kohteena suurin piirtein sama määrä hyväksikäyttötapauksia vastaavalta ajanjaksolta kuin Hurtigin tutkimuksissa on paljastunut. KRP:n mukaan ei ole mahdollista selvittää, ovatko poliisin tietoon tullee tapaukset juuri samoja kuin Hurtigin tutkimuksen tapaukset. Poliisi pitää kuitenkin todennäköisenä, että kyse on suurelta osin samoista tapauksista.

Poliisi on kevään aikana kartoittanut liikkeen piirissä tapahtunutta lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Kartoitus on perustunut poliisin tietojärjestelmiin kirjattuihin tietoihin epäillyistä hyväksikäyttörikoksista, poliisilaitoksille lähetettyyn kyselyyn sekä yhteistyöhön SRK:n ja tutkija Johanna Hurtigin kanssa.

KRP:n mukaan kartoitus ei ole tuonut esiin merkittävää uutta tietoa asiasta.”

Piiloon jäävää rikollisuutta

KRP:n tiedotteen mukaan ”lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on piilorikollisuutta, joka pääsääntöisesti on vain hyväksikäytetyn ja hyväksikäyttäjän tiedossa. Keskusrikospoliisi pyytää hyväksikäytön uhreja tai asioista muuten tietäviä henkilöitä ottamaan yhteyttä asuinpaikkakuntansa poliisiin.”

Myös väkivaltarikollisuuden asiantuntija, ylilääkäri Hannu Leuerma on todennut, että lasten hyväksikäyttäjiä on vaikea saada rikosoikeudelliseen vastuuseen, sillä kyse on tyypillisesti piilorikollisuudesta.

Lestadiolaisuudessa tietoon tulleet rikokset ovat laadultaan erittäin vakavia, myönsi SRK:n johtokunta tiedotustilaisuudessa Oulussa 7.4.2011. Tutkija Johanna Hurtigin  tietojen mukaan kukaan ei tiedä uhrien todellista määrää, koska on tavallista että näitä rikoksia on salattu perheissä ja vl-yhteisössä. 

Tiettävästi useimmissa tapauksissa  rikolliset  ovat käyttäneet hyväkseen vanhoillislestadiolaisuuden anteeksipyyntö- ja rippisalaisuus-oppia.

(Kirj. Lucas)

Lue lisää:

Johannes Alaranta: Maallikkosalaripin harhaoppi. Blogikirjoitus 31.3.2011.

Ajattelen usein, että nämä asiat tulee vielä päivän valoon. Anonyymi blogikommentti Topi Linaman blogissa  4.5.2010. Uskovaisen isän hyväksikäytön uhri kertoo.

Susanna Kemppainen: Uusi rikostutkinta lestadiolaisliikkeeseen liittyvistä hyväksikäyttöepäilyistä. Kaleva 27.5.2011.

KRP tutkii lestadiolaislasten hyväksikäyttöepäilyä. Iltalehti 27.5.2011.

Lasten hyväksikäytöstä vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä ei saatu uutta tietoa poliisin kartoituksessa. Keskusrikospoliisin tiedote 27.5.2011.

Lestadiolaisten johto luovutti pedofiliaselvityksensä poliisille. Helsingin Sanomat 21.4.2011.

Hannu Lauerman vastine hänelle annettuun palautteeseen: ”Olen pahoillani että jokin lausumani…” Suomi24 7.1.2008.

Lucas: Krp alkaa tutkia vanhoillis-lestadiolaisten hyväksikäyttötapauksia

Lucas: Oikeusministeri yllättyi SRK:n tunnustuksesta ja muistutti vanhojen hyväksikäyttörikosten ilmoitus-velvollisuudesta

Lucas: SRK:n johtokunta torjui tiedon levittämisen lasten hyväksikäyttörikoksista

Lucas: SRK:n kirje puhujille pedofilian torjumisesta 2010

Lucas: Tutkintapyyntö vanhoillislestadiolaisten johdon menettelystä

Maria Lähteenmäki: Suljetun yhteisön pimeä puoli

Tommi Nieminen: Ainakin sataa käytetty seksuaalisesti hyväksi Suomen valtakirkon suojissa. Helsingin Sanomat 1.5.2010.

Teuvo Peltoniemi: Insesti jo vuosikymmeniä sitten lestadiolaisten yhteinen salaisuus. 19.5.2011.

Heikki Rainio: Suljettujen yhteisöjen sairaus. Turun Sanomat 12.4.2011.

Sisäinen selvitys lasten hyväksikäyttöön liittyvien asioiden hoidosta: SRK:n lehdistötiedote

Uskovaisten miesten saamat hyväksikäyttötuomiot pitkiä. Johanna Hurtig haastateltavana HS:ssa.

Irina Vähäsarja: Krp haluaa lisää tietoa vanhoillislestadiolaisten hyväksikäyttötapauksista. Helsingin Sanomat 9.4.2011.

Irina Vähäsarja: Krp: Uusia hyväksikäyttöepäilyjä herätysliikkeessä. Helsingin Sanomat 28.5.2011. (Teksti alla, kuvan lähde nimim. Hannes 28.5.2011,  Hakomaja-foorumi.)

1 kommentti

Kategoria(t): epäily, insesti, Kaleva, lapset, lähihistoria, nuoret, pedofilia, perhe, väkivalta

One response to “Keskusrikospoliisi käynnistänyt esitutkinnan uusien tapausten osalta, kartoituksessa ei ilmennyt uutta

  1. m

    Hurtig itse nyt peittelee kun hän ei tutkijana ilmoita tapauksia.Jumalansana ohjaa opetuksen ja neuvojen kautta hoitamaan asiat esivallan kanssa mutta tutkijoilla ei näytä olevan mitään velvoitetta ilmoittaa.Kaleva 28.5.11 hyväksikäyttötapauksia esivallalle,Eikö tässä ole aikamoinen epäkohta joka tulisi poistaa.Onko näitä tapauksia paljonkin.Huomaako Hurtig malkaa omassa silmässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s