Antti Pentikäinen kirjoitti jokin aika sitten
Kotimaan kolumnissaan uskonnollisin perustein harjoitetusta väkivallasta ja terrorista. Hän ei kirjoituksessaan erikseen nimennyt vanhoillislestadiolaisuuden hoitokokouksia, puhutteluja tai naisten ja lasten alistamista.

Pentikäisen ajatuksiin voi vain yhtyä ja toivoa, että yhä useampi vl harkitsee henkilökohtaisesti, miten voi itse puuttua liikkeen sisäiseen väkivaltaan ja alistamiseen. Pentikäinen on valinnut omaksi vaikuttamisen keinokseen julkisen keskustelun. Hän kirjoittaa:
”Monissa kristillisissäkirkkokunnissa ja yhteisöissä esiintyy uskonnon nimissä monenlaista väkivaltaa: toisten vähättelyä, ohittamista, alistamista ja mitä mielikuvituksellisinta kaltoinkohtelua.
Nämä voivat pahimmillaan johtaa vuosia tai jopa vuosikymmeniä jatkuvaan hengelliseen terroriin.
Tällaisissa yhteisöissä ihmiset alkavat muistuttaa ajatuksiltaan toisiaan, jolloin pienikin poikkeama, erilainen ajatus tai väärässä seurassa lausuttu kysymys riittää syyksi syyllistämiseen, eristämiseen ja tarvittaessa – hengellisen väkivallan julmimpaan muotoon – ulossulkemiseen yhteisöstä.
Tärkeää näille pahantekijöille ei ole se, mitä kiusaamisen kohteeksi joutuneille tapahtuu, vaan se, ettei oma ajatusrakennelma joudu koetukselle. Omien kuvitelmien suojelemisessa onkin näiden uskonsoturien elämäntehtävä. Jälki on sen mukaista.”
Keväällä 2011 Antti Pentikäinen puolusti SRK:n toimia julkisesti arvostelleita vanhoillislestadiolaisia ja kehotti lopettamaan heidän painostamisensa. Pentikäinen suositteli uskovaisia olemaan päinvastoin ylpeitä siitä, että on sellaisia uskovaisia, jotka asettuvat heikomman puolelle.Pentikäinen on Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja, mutta on tästä tehtävästä parhaillaan vapaalla ja työskentelee
Religions for Peace –konfliktinhallintaohjelman johtajana New Yorkissa.

Pentikäisen kolumni
Igal Amir lähestyi esiintymislavaa huomiota herättämättä. Israelin pääministeri
Jitzhak Rabin oli juuri päättänyt puheensa ja laskeutumassa lavalta turvamiestensä saattelemana. Amir ampui hänet.
Syvästi uskonnollinen Amir uskoi näin toteuttavansa Jumalan tahtoa.Rabinin tappamisesta oli äärijuutalaisten parissa uhottu jo kuukausia. Hänen pelättiin luovuttavan rauhansopimuksessa palestiinalaisille ”pyhää maata”.
Väkivallan käyttäminen vastustajien nujertamisessa oli Israelissa valtion hyväksymä yleinen toimintatapa. Matka aseen kääntämiseen oman maan päämiestä vastaan ei ollut kovin pitkä, kunhan vain syyt olivat riittävän hyviä. Amirin mielestä ne olivat.
Miljoonille Lähi-idän sotien keskellä eläneille Rabinin murha merkitsi toivon hiipumista. Hän on toistaiseksi viimeinen, joka olisi voinut tuoda alueelle rauhan.
Pahinkin murhamies, despootti ja sotarikollinen perustelee aiheuttamansa tuhon jotenkin. Usein nämä perustelut kuulostavat varsin yleviltä. Hyvien syiden katsotaan oikeuttavan toiselle osapuolelle aiheutuvan pahan. Riittää, että tekijä on mielestään oikealla asialla.
Terroria ja väkivaltaa perustellaan usein uskolla
Äärimmäisten tekojen yhteydessä on helppo väittää, että kyseessä oli poikkeusyksilö, jonka katsantokannat eivät edusta kyseistä uskontokuntaa tai ideologiaa laajemmin.
Tähän helppoon pakotiehen turvautui-hyvää tarkoittaen-myös piispa Häkkinen väittäessään Sana-lehden kolumnissa, ettei Norjan murhamiestä voida pitää kristittynä.
Anders Breivik oli mielestään uskonsoturi, joka koki tehtäväkseen kristillisen Euroopan pelastamisen vierailta vaikutteilta. Eikä hänen ajatuksensa ole niin kaukana joistakin Suomen kirkoissa pidetyistä puheista.
Rehellistä olisi todeta, että kristinuskoa voidaan pitää – ja on myös pidetty – myös monenlaisten väkivallantekojen perusteluna. Omaan jumalalliseen erityisasemaansa uskova ihminen on useimmiten kaikkein sokein lähimmäisilleen aiheuttamalleen kärsimyksille.
Hengellistä terroria uskonnollisten yhteisöjen piirissä
Monissa kristillisissä kirkkokunnissa ja yhteisöissä esiintyy uskonnon nimissä monenlaista väkivaltaa: toisten vähättelyä, ohittamista, alistamista ja mitä mielikuvituksellisinta kaltoinkohtelua.
Nämä voivat pahimmillaan johtaa vuosia tai jopa vuosikymmeniä jatkuvaan hengelliseen terroriin. Tällaisissa yhteisöissä ihmiset alkavat muistuttaa ajatuksiltaan toisiaan, jolloin pienikin poikkeama, erilainen ajatus tai väärässä seurassa lausuttu kysymys riittää syyksi syyllistämiseen, eristämiseen ja tarvittaessa -hengellisen väkivallan julmimpaan muotoon – ulossulkemiseen yhteisöstä.
Tärkeää näille pahantekijöille ei ole se, mitä kiusaamisen kohteeksi joutuneille tapahtuu, vaan se, ettei oma ajatusrakennelma joudu koetukselle. Omien kuvitelmien suojelemisessa onkin näiden uskonsoturien elämäntehtävä. Jälki on sen mukaista.
Armo kuuluu ansiottomille
On lohdullista huomata, ettei Jeesus sulkenut Juudastakaan viimeiseltä aterialta. Aika moni olisi Juudasta kurmuuttanut. Ainakin syyt olisivat olleet hyviä.
Jeesuksen vertauksessa Laupias Samarialainen lupasi maksaa majatalon isännälle korkojen kera takaisin kaiken sen, mitä sairaan hoitamisessa saattaisi kulua. Potilasta ei vain missään olosuhteissa saisi jättää heitteille.
Kristitylle elämän ja kuoleman kysymys on käsittää, että armo kuuluu ansiottomille.
Silloin itsellekin ainoa mahdollisuus näyttäytyy Hyvän Paimenen etsivässä rakkaudessa. Silloin ei tule ensimmäiseksi mieleen ryhtyä pieksämään toisia potilaita. Ei mistään syystä.
* * *
(Antti Pentikäinen: Ei mistään syystä. Kolumni Kotimaa-lehdessä 18.elokuuta 2011, kommentit Kapu.)
* * *
Lisää aiheesta:
Jan Ahonen: SRK pahoittelee 1970-luvun hoitokokousten väärinkäytöksiä ja oppiharhoja. Kotimaa24 10.8.2011.
Eroon hengellisestä väkivallasta (Pekka Asikainen, Topi Linjama)
Järkyttävintä toimittajan uralla: kollektiivin pelko mursi perhesiteet
Kapu:SRK irtisanoutuu väkivallasta eikä järjestä enää hoitokokouksia, mutta ohitti uhrit
Lucas: Ahola, Alaranta, Asikainen, Sulila, Pentikäisen Antti – Luottamus SRK:n johtoon murentunut
Nestori: Kantelu – piispa Samuel Salmi sai Anne Sulilalta tiedon, että vanhoillislestadiolaisuudessa harjoitetaan väkivaltaa
Olli Seppälä: Antti Pentikäinen: Piispa Häkkinen sortui helppoon ratkaisuun. Kotimaa24 18.8.2011.
Olli Seppälä: Piispa Häkkinen: Joukkomurhaaja ei ole kristitty. Kotimaa24 14.8.2011.
Filemon Tornado: Hoitokokousten taakka on syytä purkaa
Tykkää tästä:
Tykkää Lataa...
Aiheeseen liittyy
ei ole mitääsn alistamista jos synnistä muistutetaan,, ja neuvotaan parannukseen.
Anonyymi ei ole tuossa nyt aivan kartalla. Pentikäisen juttu on puhtaan asiallinen ja korostaa kristinuskon alkuperäistä inhimillisyyttä, josta mennään niin helposti harhapoluille ihmisen heikkouden vuoksi.
Vanhoillislestadiolaisuudessa vallitsee tänä päivänä sisäisesti pelko siitä, että jos yhtään epäilee nykylinjan oikeellisuutta suhtautumisessa hoitokokouksiin ja toivoisi tapahtumien selvittämistä, joutuu oma usko epäillyksi. Silloin on vaara että menettää omaa tämänpuoleista elämäänsäkin kalliimman asian: taivasosuuden. Toisilla vanhoillislestadiolaisilla on jatkuvasti voimassa oleva valta todeta, että sulla ei nyt enää olekaan sitä taivaspaikkaa. Et kelpaa Jumalalle. Tämä vallankäyttö estää liikkeen sisällä avoimen ja julkisen keskustelun oman herätysliikkeen tilasta.
Öö, siis missä kohti A. Pentikäinen sanoo että juuri vl-keskuudessa olisi terroria?