Yksi lasten hyväksikäyttäjä kiinni KRP:n tutkimuksissa


Keskusrikospoliisin lasten sukupuolista hyväksikäyttöä lestadiolaisen liikkeen piirissä selvittäneissä tutkimuksissa on tähän mennessä paljastunut yksi tapaus, joka ei ollut päässyt vielä vanhenemaan.

Oulun kihlakunnansyyttäjä Maarit Ketonen on nostanut syytteen nykyisin Uudellamaalla asuvaa miestä vastaan törkeästä lapseen kohdistuvasta haureudesta.

Rikosnimike on vanhan rikoslain mukainen, koska rikos on tapahtunut vuosina 1983-1992. Tapahtumapaikka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla.

Nykyisin voimassa olevan lain mukainen teon nimike on törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Tämä rikos olisi juridisesti vanhentunut ensi vuonna. Silloin mies olisi ollut syytteistä vapaa kuin taivaan lintu.

Vanhan lain aikana törkeästä lapseen kohdistuvasta haureudesta saattoi nostaa syytteen enintään 20 vuoden kuluttua.

Uhreja on ollut yksi. Hän on ollut tekojen alkaessa alle kouluikäinen.

Kihlakunnansyyttäjä Ketonen ei ole paljastanut medialle sitä, onko uhri sukua syytetylle, eikä myöskään sitä, kuinka toistuvaa tai säännöllistä epäilty hyväksikäyttö on ollut.

Tapaus käsitellään Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa.

Haapala: Kaikki tapaukset eivät ole ehkä tulleet vieläkään ilmi

KRP:n tutkimat tapaukset ovat olleet sellaisia rikoksia, joista ei ollut aiemmin ilmoitettu poliisille. Tapauksia oli muutamia ja ne olivat tätä yhtä lukuun ottamatta vanhentuneet rikoksina, joten niiden käsittelyä ei jatketa, kertoo KRP:n ylikomisario Tero Haapala.

– Vanhimmissa tapauksissa rikokset olivat tapahtuneet 1970-luvulla, sanoo Haapala. Hänen mukaansa niitä tutkittiin alustavasti törkeinä lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä.

Tapaukset tulivat KRP:n tietoon sen jälkeen, kun SRK tiedotti liikkeen sisällä tapahtuneista hyväksikäytöistä. KRP:n aloittamassa kartoituksessa nousi esiin muutamia rikosepäilyjä, joita ei oltu aiemmin saatettu poliisin tietoon.

Haapala pitää mahdollisena, etteivät kaikki liikkeessä tapahtuneet rikokset ole tulleet vieläkään ilmi.

– Tämä on sen tyyppistä rikollisuutta, etten olisi lainkaan yllättynyt, jos joitakin olisi jäänyt pimentoon, sanoo Haapala Kalevassa.

Haapalan mukaan paikallisilla poliisilaitoksilla on edelleen tutkinnassa muutamia vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen liittyviä hyväksikäyttöepäilyjä.

–  Muutamia uusia juttuja on paikallispoliisissa tutkinnassa eri paikkakunnilla, Haapala sanoo.

 Tapaukset tulivat KRP:n tietoon sen jälkeen, kun SRK tiedotti liikkeen sisällä tapahtuneista hyväksikäytöistä. KRP:n sen jälkeen aloittamassa kartoituksessa nousi esiin muutamia rikosepäilyjä, joita ei oltu aiemmin saatettu poliisin tietoon.

Rikollisia vapaana rauhanyhdistyksellä –  lapset vaarassa

Vanhoillislestadiolaisuuden piirissä elää tuntematon määrä hyväksikäyttäjiä, joiden rikokset on päästetty rikosoikeudellisesti vanhenemaan. KRP:n tutkimuksissakin on nyt paljastunut näitä tapauksia, joissa syytteitä ei enää voida nostaa. 

Vakaviin rikoksiin puolustuskyvyttömiä lapsia kohtaan syyllistyneet rikolliset elelevät siis kaikessa rauhassa, joutumatta millään tavoin koksaan vastaamaan teoistaan.  

Mikäli kyse on pedofiliasta, rikoksen-tekijä merkitsee aina turvallisuusriskiä tietynikäisille lapsille, läpi elämänsä. Taipumuksesta ei parane. Miten tämä on lastensuojeluasiana rauhanyhdistyksillä huomioitu, sitä ei kukaan kysele.

On kavahduttava ajatus, että mahdollisesti monet lapsia vahingoittaneet rikoksentekijät saavat elellä vapaasti arvostettuna miehenä rauhanyhdistyksellä, koska heidän tekonsa ovat rikoksina vanhentuneita.

SRK:n johto on ilmoittanut: ”Jos he ovat tehneet parannuksen, he voivat olla uskovaisten joukossa.” (Kaleva 8.4.2011.)

Uhrit eivät ole saaneet enempää konkreettista kuin symbolistakaan hyvitystä rikoksista. Useimmiten uhreista ovat joutuneet vaikenemaan. Moni heistä yrittää vain unohtaa kokemansa hyväksikäytön.

Pahimmassa tapauksessa rikollisen uhrit joutuvat kohtaamaan raiskaajansa joka kerta käydessään seuroissa.  

*      *       *

Ajattelemisen aihetta antoi Lucas.

Lisää aiheesta:

Simo Alastalo: Krp:n hyväksikäyttökartoitus johti yhteen syytteeseen. Kotimaa24 19.10.2011.

Susanna Kemppainen: Insestiselvitys poliisille. Kaleva 21.4.2011.

Susanna Kemppainen: KRP lopetti lestadiolais-liikkeeseen kytkeytyvän tutkinnan. Kaleva 1.9.2011.

Lucas: Keskusrikospoliisi käynnistänyt esitutkinnan uusien tapausten osalta, kartoituksessa ei ilmennyt uutta

Lucas: KRP alkaa tutkia vanhoillislestadiolaisten hyväksikäyttötapauksia

Lucas: Oikeusministeri yllättyi SRK:n tunnustuksesta ja muistutti vanhojen hyväksikäyttörikosten ilmoitus-velvollisuudesta

Teuvo Peltoniemi: Insesti jo vuosikymmeniä sitten lestadiolaisten yhteinen salaisuus. 19.5.2011.

Olli Seppälä: Kaleva: ”Lestadiolaispapalle” syyte hyväksikäytöstä. Kotimaa24 11.11.2011.

Suomen Delfins ry. Tietoa hyväksikäytöstä

Irina Vähäsarja: Krp haluaa lisää tietoa vanhoillislestadiolaisten hyväksikäyttötapauksista. Helsingin Sanomat 9.4.2011.

Irina Vähäsarja: Mies sai syytteen vuosien takaisesta lapsen hyväksikäytöstä. Helsingin Sanomat 31.8.2011, A11.

Advertisement

5 kommenttia

Kategoria(t): Helsingin Sanomat, insesti, Kaleva, lapset, lähihistoria, nuoret, pedofilia, rauhanyhdistys, väkivalta

5 responses to “Yksi lasten hyväksikäyttäjä kiinni KRP:n tutkimuksissa

 1. Anonyymi

  kyllä niitä rikollisija on paljon enempi vapaana muualla kuin ,, uskovaisten seuroissa istumassa.. ihan turhaa syytellä.. kaikkia yhden tapauksen vuoksi

  • AT

   Ei oo kuule ihan yhteen tapaukseen jääny. Rikollisia ja sairaita mieliä on vanhoillislestadiolaistenkin joukossa. Ja rikosta ei kuitata pelkällä syntien anteeksiannolla. Aina on seuroissa opetettu, että myös esivallan kanssa pitää rikokset sopia.

 2. Nimetön

  Kaikki on likaa kuitenkin.

 3. Nimetön

  Rikollisten jahtaaminen ei kuulu rauhanyhdistysten sääntöjen mukaan niiden toimialaan. Eiköhän jätetä vastuu sillä puolella poliisin käsiin. Vai pitäisikö rauhanyhdistysten jäseniä alkaa jotenkin omatoimisesti kuulustelemalla käymään läpi? Jotenkin tuntuu, että näissä syyttelyissä mopo karkaa käsistä.

  Rikosten selviäminen on aina hyvä asia olkoon kyseessä mikä rikos tahansa. Seksuaalirikosten tiedostaminen on selkeästi lisääntynyt kaikissa ihmisryhmissä viimeisten vuosien aikana, kupruja tulee esiin muuallakin kuin lestadiolaisten keskuudessa. On hyvä, että ne aiempaa useammin paljastuvat, eiköhän tämä anna mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

 4. Deisi

  Eikös se ole niin , että uskovaisten joukossa ei pahoja (syntiä) suvaita. Jos maailmallinen ihminen tekee syntiä, niin ei kait sitä niin hampaisiin oteta. Uskovilta odotetaan paljon paljon korkeampaa moraalia, hehän uskovat Jumalan Sanan olevan velvoittava ohjaamaan ajatuksetkin Kristukselle kuuliaisiksi. Ja teot!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s