Poliisi-kansanedustaja Kari Tolvanen: Lopettakaa hurskastelu hyväksikäyttöasiassa


”Jos he ovat tehneet parannuksen, he [pedofiilit, insestiä harjoittavat], voivat olla uskovaisten joukossa.”

SRK:n johto antoi tiedoksi Kalevassa 8.4.2011,  että ne lapsenraiskaajat, joitten rikos on vanhentunut oikeudellisesti, ovat parannuksen-teolla jälleen vapaita uskovaisia liikkumaan rauhanyhdistyksellä.

Synninpäästö ei paranna ihmistä pedofiliasta, eikä se estä häntä harjoittamasta insestiä. Loitsu Jeesuksen nimessä ja veressä ei paranna persoonallisuushäiriötä. Moinen luulo on vaarallinen erehdys.

Lopettakaa vihdoin viimein leikittely vakavilla asioilla.

SRK:n johdon mukaan tekijät saavat kuitenkin toimia edelleen herätysliikkeessä tavallisina uskovaisina, ”jos ovat tehneet parannuksen”.

Kansanedustaja Kari Tolvanen kirjoitti lestadiolaisuudessa paljastuneesta lasten hyväksikäytön rikosvyyhdestä.

Tolvanen on siviiliammatiltaan poliisi. Hän on työskennellyt kolmisenkymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla. Viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä,  johtajana ja rikosylikomisariona.

Tolvanen: Lestadiolaisten tunnustus – vihdoinkin! (7.4.2011)

Tiedotusvälineet ovat 7.4.2011 uutisoineet pitkään jatkuneista, useista lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä lestadiolaisten suljetussa yhteisössä.

Hienoa, että hurskastelun kupla puhkaistiin vihdoinkin!

Osa lestadiolaisten merkkihenkilöistä on vuosien ajan uskonnon ja luottamuksen varjolla terrorisoinut lapsia. Se on äärimmäisen halveksittavaa, sanat eivät riitä kuvaamaan asiaa.

Yhtä halveksittavaa on se, että osa lahkon jäsenistä on ollut tietoinen rikoksista eivätkä he ole puuttuneet toimintaan. Uskonto ja anteeksianto ovat menneet lapsen edun ja hyvinvoinnin edelle.

Vaikka nämä johtajiensa suojelijat eivät todennäköisesti ole juridisesti syyllistyneet rikokseen, on heidän moraalinen vastuunsa jättimäinen.

He ovat hyväksyneet, että viaton lapsi saa elinkautisen trauman ja jää vaille asianmukaista apua.

Joskus lapsia on jopa syyllistetty, vaikka he ovat rikoksen uhreja.

Rikoksentekijä on päässyt pälkähästä ja saanut anteeksiannon jälkeen jatkaa toimintaansa. Lasten hyväksikäyttäjillä on nimittäin tapana uusia rikoksensa, ovat he sitten lestadiolaisia tai eivät.

Poliisi on jo vuosien ajan yrittänyt paljastavalla tutkinnalla päästä käsiksi lasten seksuaalisiin hyväksikäyttöihin, jotka tapahtuvat erilaisissa suljetuissa yhteisöissä, mm. lestadiolaisten keskuudessa ja perheiden sisällä.

Osa on onnistuttu paljastamaan, mutta samalla on jäänyt epäilys kyseessä olevan vain jäävuoren huipun. Vihdoinkin sairaan toiminnan puhdistus on alkanut yhteisön sisältä, kun on löytynyt niin vahvoja hyväksikäytettyjä ihmisiä, jotka ovat uskaltaneet lähteä hakemaan apua ja oikeutta.

Sisältäpäin tehtävä puhdistus on ainut tapa puhkaista hurskastelun kupla lopullisesti.

Mielestäni ne lestadiolaisten johdon yksilöimät tapaukset, jotka eivät vielä ole poliisin tiedossa, on selvitettävä. Saattaa olla, että rikokset eivät ole vielä vanhentuneet.

Myös rikoksentekijöiden suojelijoiden osalta on selvitettävä, onko heitä mahdollisesti syytä epäillä rikoksesta ja ovatko teot rikosoikeudellisesti vanhentuneet.

Puhdistuksesta hyötyvät ennenkaikkea hyväksikäytetyt lapset, jotka saavat uhrille kuuluvat juridiset ja moraaliset oikeudet. Myös tavallisille rehellisille lestadiolaisille epäilyksen varjon poistuminen yhteisön yltä on hyvä asia.

Ps. Tämä kirjoitus ei edusta poliisin virallista kantaa asiassa, vaan on henkilökohtainen mielipiteeni, joka takana olen tappiin asti.”

(Alun kommentti: Lucas.)

*        *        *

Lähteet ja lisätietoa:

Ajattelen usein, että nämä asiat tulee vielä päivän valoon. Anonyymi kommentti Topi Linjaman blogikirjoitukseen 4.5.2010.

Johannes Alaranta: Maallikkosalaripin harhaoppi. Blogikirjoitus 31.3.2011.

Ville Blåfield: Sairas salaisuus. Pedofiili satuttaa lasta pahimmalla mahdollisella tavalla. Suomen Kuvalehti 40/2003, s. 40-45.

Lestadiolaisjohtajalle neljä vuotta insestistä. Iltalehti 10.3.2011.

Topi Linjama: Tarina hyväksikäytöstä

Lucas: Hyväksikäytetty Minna

Lucas: Krp alkaa tutkia vanhoillislestadiolaisten hyväksikäyttötapauksia

Lucas: Kun pyhästä paljastuu pahuus

Lucas: Opista on puhuttava, ei prosenteista!

Lucas: Yksi lasten hyväksikäyttäjä kiinni KRP:n tutkimuksissa

Pekka Mikkola: SRK:n toiminta hyväksikäyttöjupakassa saa haukut kansalaisilta. Kaleva 30.6.2011.

Kari Tolvanen: Lestadiolaisten tunnustus – vihdoinkin! (7.4.2011)

Kari Tolvanen: Seksuaalirikollisten kastraatio pakolliseksi ja tuomiot tiukemmiksi!

Tre pedofilfall går till rätten under hösten. Österbottens Tidning 7.9.2011.

Poliisikansanedustaja kiristäisi lasten hyväksikäyttäjien tuomioita. STT / Iltalehti 19.7.2011.

Uskovaisten miesten saamat hyväksikäyttötuomiot pitkiä (Johanna Hurtigin haastattelu Helsingin Sanomissa)

Irina Vähäsarja: Krp haluaa lisää tietoa vanhoillislestadiolaisten hyväksikäyttötapauksista. Helsingin Sanomat 9.4.2011.

2 kommenttia

Kategoria(t): anteeksianto, eettisyys, insesti, johtajat, johtokunta, kaksinaismoralismi, lapset, lähihistoria, maallikkosaarnaajat, manipulointi, nuoret, painostaminen, pedofilia, puhujat, retoriikka, Rippi, sananjulistajat, syntien anteeksiantamus, vallankäyttö, vastuullisuus, väkivalta, yhteisö, yhteisöllisyys

2 responses to “Poliisi-kansanedustaja Kari Tolvanen: Lopettakaa hurskastelu hyväksikäyttöasiassa

  1. Nimetön

    Saisikohan tähän juttuun myös selvyyden siitä, missä ja milloin Tolvanen on sanonut ja vieläpä niin, että jutusta kävisi selvästi selville se, mikä on Tolvasen sanomaa tai kirjoittamaa?

  2. Toimitus

    Kiitos kommentista. Tolvasen teksti on artikkelissa merkitty sitaattien sisälle. Selvennykseksi väliotsikkoon on nyt vielä lisätty Tovasen nimi ja sitaattimerkit myös hänen otsikkoonsa.
    – Toimitus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s