Toimitalon pyöritystä vai elävää uskoa?


 

”Seuroissa käyminen sosiaalisena tapahtumana on minulle ahdistavaa. Toivoisin että meillä ei olisi hienoja rauhanyhdistyksiä. Toivon, että kaikki toimitalon ylläpitämiseen liittyvät toiminnot olisivat täysin vapaaehtoisia ja että emme sekoittaisi uskomista ja toimitalon ylläpitämistä keskenään. Voisimme aivan hyvin pitää koti- tai kirkkoseuroja.”

*      *      *

Minäkin olen miettinyt suhdettani vanhoillislestadiolaisuuteen. Olen ollut huomaavinani että puhujilla on hyvin erityylisiä saarnoja. Välillä olen aistivinani saarnoissa lakihenkeä. Mutta vielä on niitäkin puhujia, joiden saarnassa on armon ja rakkauden ääni.

Seuroissa käyminen sosiaalisena tapahtumana on minulle ahdistavaa. En tunne kuuluvani vl-muottiin, minulla ei ole muotivaatteita, olen vähän pyöreä jne.

Haluni on kuitenkin uskoa se minkä oikeaksi Raamatusta tiedän ja tunnen. Mutta uskoni poikkeaa ainakin joidenkin vl:lien uskosta.

Mielestäni elävään uskoon ei kuulu instituutioiden pyörittäminen. Toivoisin, että meillä ei olisi hienoja rauhanyhdistyksiä, että kaikki toimitalon ylläpitämiseen liittyvät toiminnot olisivat aivan vapaaehtoisia, ja että emme sekoittaisi uskomista ja toimitalon ylläpitämistä keskenään.

Voisimme aivan hyvin pitää koti- tai kirkkoseuroja. Maksammehan kuitenkin kirkollisveroa, ja siksikin olisi järjevää käyttää jo olemassa olevia seurakunnan rakennuksia seuratoimintaan.

Tuntuu, että pitämällä rauhanyhdistys- ja SRK-instituutioita yllä joudumme kokoajan kauemmaksi omakohtaisesta pelastavasta uskosta.

Tämä on vain yksi asia, mistä ajattelen hyvin erillä tavalla kuinta valtaosa vl:liä. Teenkö jopa väärin uskoani kohtaan kuulumalla nimellisesti VL:liin, koska samalla annan hiljaisen hyväksynnän mielestäni vääriin toimintoihin ja uskonkäsityksiin?

*     *     *

Ajattelemisen aihetta antoi Joku toinen.

Kirjoitus on aikaisemmin julkaistu myös Suomi24-palstalla.

Lisää aiheesta:

Justiina: Talkootyö. Justiinan Jutut -blogi.

“Lestadiolainen voi kokea toiseutta myös omiensa joukossa” (Tanja Lamminmäki-Kärkkäinen)

Magdalena: Onko uskominen harkittua näyttelemistä?

Pekko: Wanted: Paavali rauhanyhdistykselle!

Pihla: Myyjäiset. Lähdin. Saanko elää omaa elämääni? Entisen vanhoillislestadiolaisen ajatuksia. Blogikirjoitus 6.11.2014.

Speedy: “Olinko hölmö -?”

Säde: Onko omakohtainen usko itse asiassa tabu?

Advertisement

15 kommenttia

Kategoria(t): ahdistus, armo, epäilykset, evankelis-luterilainen kirkko, hengellisyys, kirkko, omatunto, puhujat, rauhanyhdistys, sananjulistajat, seurat, spiritualiteetti, SRK ry., suvaitsevaisuus, yhteisö

15 responses to “Toimitalon pyöritystä vai elävää uskoa?

 1. Nimetön

  Rauhanyhdistyksen toiminta on yhdistystoimintaa, ja täysin _vapaaehtoista_. Ja yhdistystoiminnan luonteeseen kuuluu se, että ne jotka ovat sydämestään yhdistyksen toiminnan ja aatemaailman takana, omistavat vaivannäköä ja monenlaisia resursseja yhdistystoiminnan pyörittämiseen. Tämä on lähtökohta.

  Mielestäni valehtelet itsellesi, jos kuulut velvollisuudesta tai jostakin muusta pakosta johonkin yhdistykseen.

 2. muistakaa

  niin j asiihen toimintaankin kaikki osallistuu omien varjojensa mukaa…ei ole pakko laittaa kolikkoakaan esim kolehtii..jos ei ole, sydän uskoo… järki ei.
  . ja kyllä kaikki ohmisestkin rakentavat omia talojaan… hienoiksi ei kukaa ladossa asu,

 3. muistakaa

  niin ja vielä rauhanydistyksillä on paljon muutakin toimintaa kuin seurat,, on ppäiväkerhoja raamttuluokkaa.. vanhemmille ihmisille kerho myyjäisiä,, vieras paikka kuntalaisetkin k’yvät pitämässä omia myyjäisiä,,, miten sinä kotiisi otat linjaauto lasteittain,,, myyjäis väkeä…

 4. Utelias ev.lut.

  Mitä sellaista hengellistä, teologista tai sakramentaalista tarjottavaa Rauhanyhdistyksen omissa rakennuksissa on, jota ei kirkon paikallinen seurakunta pysty tarjoamaan?

 5. Olipa Kerran

  Eivätköhän nuo toimitalot nimenomaan aiheuta niitä myyjäisiä. Kun uusia rakennetaan ja vanhoja parannellaan, niin myyjäisillähän se raha kerätään. Selvittäisiin vähemmillä myyjäisillä kun niitä ei niin paljoa rakennettaisi:)

 6. muistakaa

  sinulle utelias. oikea vastaus on evankeliumia.. sitä oikeaa eläväksi tekevää evankeliumia jossa saarnataa kaikki synnit anteeksi,, ,, ja teille muille on helluntalaisilla kin omat huoneessa ja monella muullakin,,,

 7. AT

  Rakennuksestako se onkin kiinni? Kirkkoseurat ovat siis hyödyttömiä, samoin kotiseurat ym. muualla kuin Rauhanyhdistyksen toimitiloissa järjestettävät seurat. Ihanpa turhaan pienet Rauhanyhdistyksetkin toimintaansa pyörittävät, kun ei ole omaa toimitaloakaan.

  Ei sitä rakkaat veljet ja sisaret uskolla autuaaksi tulla, vaan toimitalolla!!

  ps. Helluntailaisista suurin osa ei kuulu ev.lut. kirkkoon. Eri kirkkokunnat kun nyt sattuu toimimaan omissa tiloissaan…

 8. muistakaa

  ei ole rakennuksesta kiiinni vaan siitä joka siellä saarnaa…..pitää lukea oikein niin ei käsitä väärin..

 9. AT

  Saarnaajasta ei ollut sanaakaan…

 10. Perusta

  Jos vanhoillislestadiolaiseen liikeeseen kuulumisen pääasia olisi se yhteisöön kuuluminen, niin kävelisin ulos saman tien! Mutta kun se ei ole. Pääasia on armo, evankeliumi, ja sielunrauha, jonka saa luottamalla Jumalan johdatukseen ja siunaukseen.

 11. Yks vl

  Kokemukset voivat olla hyvin erilaisia. Niin yksinkertaista kuin se onkin, olen kokenut vanhoillislestadiolaisessa uskossa saaneeni suuret syntini kerta toisensa jälkeen anteeksi. Elämässäni on usein ollut vaiheita, jolloin olen ollut hyvinkin kaukana vanhoillislestadiolaisesta yhteisöstä ja kokenut vierautta käydessäni rauhanyhdistyksellä. Tiiviiseen yhteisöön sopeutuminen ei ole minulle läheskään aina ollut helppoa. En myöskään ymmärrä tätä sisäistä hierarkiaa, mitä kotirauhanyhdistyksieni sisälle on muodostunut. Täälläkin siteeratun Tanja Lamminmäki-Kärkkäisen lanseeraaman käsitteen vierauden tunteesta vl-liikkeessä olen elämässäni usein kokenut. Ja varmaan koen edelleenkin. Mutta tunne siitä, että saa tämän liikkeen parissa kymmenentuhannen leiviskän velan anteeksi, on minulla ollut aina niin vahva, etten elämässäni näe vaihtoehtoa tälle uskolle. En yksinkertaisesti jaksa uskoa, että muualta voisin löytää samanlaisen omantunnon rauhan… tuntea täydellisen vapautumisen syyllisyydestä.

 12. Eräs22

  Olen jo pitkään, siis todella pitkään, miettinyt liikkeestä eroamista. Se juuttui siihen kun aloin jännittää että miten sen pystyn käytännössä tekemään mahdollisimman kivuttomasti. Kun ensinnäkin olen tietenkin ry:n hommissa mukana, keittiö- ja myyjäisryhmissä. Miten minä pääsen niistä eroon? On kynnys siinä että tuntuisi liian rankalta noin vaan soittaa jollekin, että hei, en enää nyt sitten ala niihin hommiin ja laittakaa mun nimi pois vuorolistalta. Koen että seuraukset olisi kuin heittäisi pommin. Tai kuin heittäisi leijonille lihapalan jota ne sitten alkaisivat raadella ja kaluta. Joku repäisy tässä on kai tehtävä, seuraavaa vuotta en millään enää halua pyöriä näissä. Olisiko vinkkejä miten joku toinen on tämän irtautumisen kokenut / tehnyt?

 13. Ehdottaja

  Kyllähän se ry:n toiminta on tärkeä osa uskovaisen elämää, ja sehän virkistää kun seuroissa käy. Mutta miksei sitä voitais ostaa palveluita ja antaa ammatti-ihmisen jonkun yrittäjän hoitaa esim. keittiöpuolta? On aika kohtuutonta velvoittaa tekemään nykypäivänä lisätyöpäiviä ry:llä kun sinnehän haluais tulla levähtämään vähäksi aikaa. Ja joku työtön saisi töitä.

 14. Ellu

  Olen pitkälle samaa mieltä avaajan kanssa. Lähes joka kylään on viimeisen 25 vuoden aikana rakennettu uudet ry-toimitalot, tai sitten tehty kallis remontti. Tilojen ylläpito ja muut kustannukset ovat nousseet korkeiksi. Lainojen korot ja lyhennykset pyörivät myös. Seuraus on että meidän täytyy kehittää yhä enemmän toimintaa ihan vaan rahan keräämiseksi. Seuroja täytyisi pitää aina vaan enemmän jotta kolehtitavoitteet saadaan täyteen. Myös muuta, rahaa tuottavaa toimintaa kuin seuroja täytyy järjestää alituiseen. Talolla pitäisi olla joka viikonpäivä jotakin tarjolla joka edistäisi tuottoa… Yhä enemmän tämä alkaa muistuttaa tilojen pyörittämistä vaan pyörittämisen vuoksi. Olemmeko etääntyneet itse uskomisen asiasta jonnekin kauas…?

 15. Pocu

  Liike pysyy kasassa vain pyyteettömän talkootyön voimalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s