Miesvalta lisää sukupuolisen hyväksikäytön ja väkivallan riskiä


KRP:n tutkimukset ja SRK:n oma lehdistötiedote ovat herättäneet kysymyksen, mistä johtuu, että  juuri lestadiolaisuudessa ja yleensäkin  uskonnollisissa yhteisöissä tapahtuu hyväksikäyttörikoksia, jotka lisäksi jätetään ilmoittamatta. Esiin on noussut kysymys naisten ja lasten asemasta miesvaltaisissa yhteisöissä.

Patriarkaatti eli miesvalta on keskeinen tekijä näissä yhteisöissä. On erotettava yhtäältä miesten valta ja sen muutokset yksityisessä piirissä, kuten perheessä, ja toisaalta julkisessa piirissä, herätysliikkeen hengellisessä ja käytännöllisessä johtamisessa.

Yksityisellä alueella sukupuolten tasa-arvo on pitkälle hyväksytty asia, ainakin puheissa. Mutta miesten yksinvalta vl-yhteisön julkisessa elämässä ja päätöksenteossa on edelleen absoluuttinen. Se vallankäyttö vaikuttaa monella ratkaisevalla tavalla naisten ja lasten elämään.

Miesvaltainen ja auktoriteettiuskoinen kulttuuri tarjoaa myös hyväksikäytölle suojatun ympäristön. Miehet suojelevat toisiaan.

Sukupuolinen hyväksikäyttö sekä lasten ja naisten alistaminen liittyvät selvästi toisiinsa muissakin miesvaltaisissa hengellisissä yhteisöissä: katolinen kirkko, Nokia Missio, Tapani Koivuniemen lahko, Jehovan todistajat jne. Aamulehti on haastatellut asiasta Uskonnon uhrien tuki ry:n puheenjohtajaa, tutkija Joni Valkilaa.

*     *     *

”Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä tapahtuneita lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä on puitu oikeudessa tällä vuosituhannella noin 30 tapauksessa. Jälleen hiljattain Uudellamaalla asuva lestadiolaismies sai syytteen törkeästä lapseen kohdistuvasta haureudesta .

Uskontojen uhrien tuki -yhdistystä uutiset eivät yllätä.

UUT:n puheenjohtaja Joni Valkila sanoo, että tiukasti miesten johtamat, sisäänpäin lämpiävät yhteisöt ovat alttiita seksuaalisuudesta kumpuaville ongelmille.

– Riski on suuri yhteisöissä, joissa miehet ovat hengellisiä auktoriteetteja ja naisten ja lasten asema on huono. Naiset kelpaavat äideiksi ja liikkeen toimintaa tukevaan työhön. Miehet johtavat ja määräävät asioista. He ovat siksi hyvin valmiita puolustamaan toistensa käytöstä ja vastahakoisia uskomaan, että väärinkäytöksiä tapahtuisi.

Näissä ryhmissä myös herkästi ajatellaan, että niiden tapa ajatella ja uskoa on ainoa oikea. Siksi ne pyrkivät kiivaasti varjelemaan mainettaan ja peittelemään ongelmia.

– Ne yrittävät luoda toiminnastaan helposti kiiltokuvamaista käsitystä. Asiat ovat hyvin ja ihmiset onnellisia. Tähän ei sovi lainkaan, että paljastuu ikäviä asioita.

Seksuaalisuus on intiimiä ja uhrille häpeällistä. Ja koska näyttö kilpistyy usein sanaksi sanaa vastaan, kunnioitettua johtajaa uskotaan helpommin kuin rivijäsentä, naista tai lasta.

– Monesti rikoksetkaan eivät päädy viranomaisille. Siksi nämä yhteisöt voivat karkeasti sanoen olla pedofilian paratiiseja: väärinkäytöksistä kun ei jää kiinni, Valkila sanoo.

Uskonnon uhrien tuki -yhdistykseen otetaan yhteyttä seksiin liittyvissä ongelmissa. Mutta useimmin tukea haetaan silloin, kun halutaan erota tai tullaan erotetuksi hengellisestä ryhmästä.

Valkila ei halua jakaa uskontoja tai liikkeitä hyviin tai huonoihin. On ryhmä millainen ja mikä tahansa, hälytyskellojen pitäisi soida aina,  jos johtajien valta ulottuu pitkälle jäsenten elämään, jos ihmissuhteita rajoitetaan, jos johtajia ei saa arvostella, jos ryhmän ulkopuolista elämää pidetään arvottomana tai jos yksilön on ongelmissa etsittävä aina syytä vain itsestään tai tavastaan uskoa.”

(Alkukommentti: Lucas.)

Lue lisää:

Asiantuntija herätysliikkeiden seksiskandaaleista: ”Miehet suojelevat toisiaan”. Aamulehti 6.9.2011.

Johannes Ijäs: Lestadiolaisvaikuttaja tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen. Kotimaa24 10.3.2011.

Korpijaakko: SRK:n linja: hierarkkisesta miesten “vanhinten neuvostosta” myös naisten lahjoja hyödyntäväksi palveluyksiköksi?

Topi Linjama: Tarina hyväksikäytöstä

Lucas: Alinta kastia ovat naiset ja lapset

Lucas: Kun pyhästä paljastuu pahuus (Johanna Hurtigin haastattelu Kirkonseutu-lehdessä)

Johanna Lumijärvi: Alistaminen ei ole uskon hedelmä. Päivämies 2010 (päivämäärätietoa ei saatavilla).

Sara Marin: Maijan tarina paljastaa miesvaltaiset valtarakenteet

Pekka Mikkola: SRK:n toiminta hyväksikäyttöjupakassa saa haukut kansalaisilta. Kaleva 30.6.2011.

Tommi Nieminen: Ainakin sataa käytetty seksuaalisesti hyväksi Suomen valtakirkon suojissa. Helsingin Sanomat 1.5.2010.

Teuvo Peltoniemi: Insesti jo vuosikymmeniä sitten lestadiolaisten yhteinen salaisuus

Heikki Rainio: Suljettujen yhteisöjen sairaus. Turun Sanomat 12.4.2011.

Religions and Child Abuse News

Uskontojen uhrien tuki – UUT ry.

Irina Vähäsarja: Krp haluaa lisää tietoa vanhoillislestadiolaisten hyväksikäyttötapauksista. Helsingin Sanomat 9.4.2011.

Irene Vähäsarja: Lasten suojelija. Helsingin Sanomat 17.4.2011, D2.

10 kommenttia

Kategoria(t): erehtymättömyys, ihmisoikeudet, insesti, itsesensuuri, johtajat, kaksinaismoralismi, kasvatus, lapset, manipulointi, miehen asema, naisen asema, normit, norms, nuoret, painostaminen, pedofilia, pelko, pelot, puhujat, retoriikka, sananjulistajat, seurakuntaoppi, sukupuolijärjestelmä, vallankäyttö, väkivalta, yhteisö

10 responses to “Miesvalta lisää sukupuolisen hyväksikäytön ja väkivallan riskiä

 1. muistakaa

  kyllä alkoholisti perheissä ym ym on paljon enempi eikollisuuttaa,, ja perhe saatetaan ajaa jopa ulos pakkaseen

 2. Nimetön

  Kun hyväksikäyttöä tapahtuu valitettavasti kaikenlaisissa yhteisöissä, ei ole sitä kiiltokuvayhteisöä olemassa, jossa ihmiset eivät vääryyttä tee. Missä ovat ne tilastolliset faktat, että vanhalestadiolaisuudessa tapahtuu enemmän hyväksikäyttöä kuin valtaväestössä?

 3. Nimimerkitön

  Kun ei ole olemassa kiiltokuvayhteisöä, jossa ihmiset ei tee vääryyttä, niin missä on se täydellinen ja erehtymätön seurakunta? Tietääkö joku sen sähköpostiosoitteeen?

 4. AT

  Meinaako tämä muistuttelija, että pedofilia ei ole rikos eikä mikään alkoholismiin verrattuna? Uskallatko myöntää, että vanhoillislestadiolaisissa on pedofiileja?

  Niin ja toinen juttu: Kuvittele itsesi lapseksi. Saat kaksi vaihtoehtoa: 1) joku käyttää sinua seksuaalisesti hyväksi, tai 2) juokset ulos pakkaseen juoppoa karkuun.

 5. JukkaH

  Tärkeä puheenvuoro hyväksikäyton mekanismeista. Hyväksikäyttäjä voi olla myös nainen

  Syyllisyys on hyväksikäyttäjän työkalu

  http://www.seurakuntalainen.fi/blogit/anssin_kioski/470/syyllisyys_on_hyvaksikayttajan_tyokalu

 6. K-a

  Tässä oli taas kolme kommenttia, joiden kirjoittajien elämäntehtävä on a) vl-pedofiilien puolustelu b) vl-pedofilian vähättely.
  Ilmiön selitykseksi ei kerta kaikkiaan riitä tuo toistamiseen toistettu ”sitä vaan nyt aina on kaikkialla, ei sille voi mitään”. Sille voi ja pitää voida, ja asian suhteen luulisi olevan nollatoleranssi yhteisössä, joka tuomitsee synniksi melkein mitä vain.

  Siihen, miksi ja miten todistettuna pedofilia todellakin on valtaväestöä yleisempää vl-liikkeessä, vastaanväittäjät saavat runsaasti perusteluja esimerkiksi tästä artikkelista. Lisäksi kaivattaisiin perusteellisempaa pohdintaa siitä, miten kieroutuneet seksuaalikäsitykset myötävaikuttavat siihen, että joku, ja näin järkyttävän moni, päätyy hyväksikäyttämään lasta. Ei se mistään vakiomääräisestä taipumuksesta johdu.

  Tuolla pahassa, kamalassa maailmassa on kuulkaa niin, että seksuaalisesti turhautunut ihminen etsii toisen aikuisen tai jonkin muun lukuisista konsteista helpottaakseen oloaan. Siksi, myös siksi, pedofiileja on valtaväestössä paljon vähemmän!

 7. Nimetön

  Tämähän on juuri J. Hurtigin tutkimuksen aiheena, eli on aika vastuutonta alkaa selittelemään vl-pedofiliaa näillä ”vakioluvuilla”.

 8. Nimimerkitön

  K-a:lle olisin aivan kuin aamenta sanomassa.

 9. EmmaG.

  Näkemykseni on, että lestadiolaisten, kuten muidenkin naista alistavien uskontojen, valtapelissä miehen asema on horjumaton. Näin sen jo kotona. Äitini on joutunut hoitamaan lapsikatraan yksin ja itki väsymystään ja turhautumistaan monet kerrat. Eiköhän sekin kerro jotain, että kaikki veljeni menivät naimisiin nuorina ja heillä on jo iso perhe, mutta kukaan sisaristani (myös vl:iä) ei ole vieläkään naimisissa, eikä halua mennäkään. Suurena syynä tähän on se, että äiti on hiljaisesti kannustanut heitä kouluttautumaan mahdollisimman pitkälle ja jäämään sinkuiksi. Hän ei halua samaa lapsilleen kuin itselleen, mutta ei voi tietenkään sanoa tätä suoraan ääneen. Ymmärrän äitiäni, ja samalla minusta on sairasta, ja hyvin hyvin traagista, että yksi suurimmista onnen lähteistä maailmassa jää siskoiltani tämän takia kokematta – rakkaus.

 10. Nimetön

  Yhdyn edelliseen. Äiti kehotti kouluttautumaan ja ei ollut aidosti iloinen kun aloin seurustelemaan. Saati sitten kun menimme kihloihin. ”Sitten niitä lapsia alkaa tulla, jne jne..” Hän itse oli masentunut ison perheen pyörittämiseen. Miksi naiset alistuvat?? Miksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s