Meitä asuu sata ihmistä tässä kylässä


Meitä ihmisiä ei ehkä elele missään muualla maailmankaikkeudessa, vain tällä pienellä Maapallolla. Meitä onkin täällä jo todella paljon, likimain 7 miljardia. Se on niin suunnaton luku, että sitä on vaikea ymmärtää.

Kuvittele, että maailman väestö supistetaan niin että kaikki ihmiset mahtuvat yhteen kylään, jossa asuu tasan sata ihmistä. Tässä kylässä asuukin monenlaista väkeä.

Meitä on täällä porukkaa samassa suhteessa kuin ihmisiä koko maapallolla.

Kylässämme asuu…

61 aasialaista, 11 eurooppalaista, 14 amerikkalaista ja 14 afrikkalaista ja 1 oseanialainen. Kyläläisistä 17 puhuu äidinkielenään kiinaa, 9 englantia ja 8 hindiä. Muut kieliryhmät ovat näitä pienempiä.

Kylän asukkaista 52 on naisia ja 48 miehiä.
70 on ei-valkoisia ja 30 valkoisia.
Meistä 30 tunnustaa kristinuskoa ja 70 on ei-kristittyjä, eli muihin uskontoihin kuuluvia tai uskonnottomia.

Kylämme ihmisistä 89 on heteroita ja 11 homoseksuaaleja, tai muihin seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvia.

Kuusi ihmistä omistaa 58 prosenttia kylän omaisuudesta. Kaikki kuusi ovat kotoisin Yhdysvalloista.

20 ihmistä  kuluttaa yksinään 80% kaikista kylämme luonnonvaroista. He ovat eurooppalaisia ja pohjoisamerikkalaisia,

Sinä ja minä kuulumme heihin.

Muille, 80 kyläläiselle, jätämme keskenään jaettavaksi (tapeltavaksi) lopun 20%, eli yhden viidesosan. Se menestyy joka on ahnein ja vahvin.

Naapureistamme 44 ihmistä elää alle 2 dollarin päivätuloilla, ja 20 kyläläistä sinnittelee alle yhdellä dollarilla. (WorldWatch Institute, 2004). Kylän sadasta asukkaasta 80 asuu ala-arvoisessa, kelvottomassa asunnossa – tai on koditon.

Kyläläisistä 30 ihmistä saa hankituksi itselleen ravintoa riittävästi ja voi hyvin.15 asukasta on lähes sairaalloisesti ylipainoisia. Sitävastoin 13  kyläläistä kärsii jatkuvasti nälästä.  Heillä ei ole varaa hankkia tarpeeksi ruokaa. 

Puolet kylän asukkaista on alle 25-vuotiaita. Vuosittain tänne syntyy tilastojen mukaan kaksi lasta, ja yksi ihminen kuolee. Kasvusuunta.

Kylässämme joka viides aikuinen ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Tavallisimmin lukutaidottomat ovat naisia. (UNESCO 2000.)

Vain yhdellä asukkaista on korkeakoulututkinto. Seitsemällä asukkaalla on tietokone.

Kylässä  asuvista 52 ihmistä voi  ilmaista mielipiteensä vapaasti ilman painostamista ja väkivallan uhkaa. He voivat osallistua politiikkaan ja harjoittaa vapaasti erilaisia uskontoja, tai elää ilman uskontoa.

Sen sijaan 48 ihmiseltä on riistetty sanan- ja uskonnonvapaus ja poliittisen osallistumisen oikeus.  Heitä uhkaavat rangaistukset, vankila, kidutus ja kuolema, jos he ilmaisevat vallanpitäjien mielipiteistä poikkeavia käsityksiä tai kyseenalaistavat johtajien vallan.

Jos kaikkien  kyläläisten kulutus nostettaisiin teollistuneiden maiden nykytasolle, luonnonvarojen kulutus nousisi yli nelinkertaisesti nykyiseen verrattuna.

Kun vielä otetaan huomioon ennakoitu väestönkasvu nykyisestä 6,9 miljardista 10 miljardiin 50 vuodessa, nousee luonnonvarojen kulutus kahdeksankertaiseksi lähivuosikymmeninä.

Miten sinä elät? Kun sinulla on ruokaa, vaatteet ja katto pään päällä, paikka missä nukkua, kuulut maailman rikkaimpaan neljännekseen.  

Kun lisäksi pystyit lukemaan tämän kirjoituksen, olet onnekkaampi kuin ne yli 770 miljoonaa aikuista kanssaihmistä, jotka eivät ole saaneet oppia lukemaan.

*       *       *

Ajattelemisen aihetta antoi R. K.

Lue lisää:

Umayya Abu-Hanna: Sinut. WSOY 2007.

If The World Were A Village of 100 People

Ilmastotieto

M. K.: UUDET kymmenen käskyä

Jani Kaaro: Köyhyyden anatomia. Helsingin Sanomat 20.6.2011.

Pauliina Kainulainen: Kohtuus on vapautta

Noora Melaanvuo: Maailman seitsemästä miljardista ihmisestä 33 prosenttia on kristittyjä. Kotimaa24 31.10.2011.

Mikko Pyhtilä:  Reilusti tasan. 2007.

Special Series: 7 Billion. National Geographic,  January 2011.

Advertisement

3 kommenttia

Kategoria(t): 2010-luku, arvot, eettisyys, ekologia, elämäntapa, ennuste, ihmisoikeudet, lisääntyminen, sananvapaus, sensuuri, tasa-arvo, tulevaisuus, vallankäyttö, vapaus, vastuullisuus, väestönkasvu, väkivalta, ympäristöetiikka

3 responses to “Meitä asuu sata ihmistä tässä kylässä

 1. Nimimerkitön

  Hyvä havainnollistus!

 2. Ateisti

  Jumalatonkin saattaa tehdä hyvää.

 3. Claudia

  Hei kaikki.

  Levittäkäähän tätä tietoa eteenpäin, jos ette halua joutua poliisin kanssa tekemisiin. Toisesta ihmisestä levitetty valheellinen tieto on rikos, varsinkin kun se on julkisesti nähtävillä. Ks. Rikoslaki.

  Olen nähnyt täällä henkilöiden nimiä, joista on levitelty ties mitä tietoa, jotka tuskin perustuvat toteen ja aiheuttavat kärsimystä tms. uhrille. Turha hurkastella täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s