Aija ja Johannes puhuivat asiaa


Seksuaalirikoksissa on kyse nimenomaan vallan käytöstä, ei niinkään itse seksuaalisuudesta. Vallankäytön kohteena ovat erityisesti miesvaltaisen yhteisön naiset ja lapset, on lastensuojelusta väitellyt tutkija Johanna Hurtig todennutTV1:n A-Talk-keskustelussa valtaan ja alistamiseen liittyviä herätysliikkeen rakenteellisia näkökohtia ei tunnistettu. Se tosiasia, että vanhoillislestadiolaisuutta johtavat yksinomaan miehet, joilla on kyseenalaistamaton auktoriteettiasema toiminnan kaikilla tasoilla, nostettiin esille vasta ohjelman lopussa ikään kuin aiheesta erillisenä asiana. Miesten yksinvaltaan perustuvan sukupuolijärjestelmän merkitys naisten ja lasten asemaan ja mm. seksuaalisen hyväksikäytön esiintymiseen jäi tunnistamatta.
 
Keskusteluun osallistuivat SRK.n pääsihteeri Tuomas Hänninen, vanhoillislestadiolainen perheenäiti Pirjo Luokkala, vanhoillislestadiolainen pappi ja tutkija Johannes Alaranta ja itse hyväksikäytön uhriksi lapsena joutunut opiskelija Aija Hannola.
 
Eräs hyväksikäytön uhriksi joutunut kommentoi tv-keskustelua.
 
  
Hyväksikäytön uhri sanoi TV:ssä, ettei oikein ymmärtänyt, mistä muut puhuivat. Sama tunne on minulla uhrina.

Tuntui kuin ihmiset haluaisivat ulkoistaa pahan pois omasta piiristään. He puhuvat mm. pedofiileistä, vaikka tutkimustenkin mukaan suurin osa lapsia hyväksikäyttävistä on tavallisia heteromiehiä, joilla ei ole erityistä kiinnostusta lapsiin. [Samoin on SRK:n lasten hyväksikäyttöä koskevan sisäisen selvityksen laatija Eero Hyytinen todennut, että liikkeen piirissä tapahtunut hyväksikäyttö on pääasiassa insestiä. – Toim.huom.]

Lapset ovat heidän tarpeilleen vain helposti alistettavia ihmisiä. Lapsia hyväksikäytetään myös mitä itsekkäimmistä syistä mm. kostoksi vaimolle, joka ei anna.

Minulla ei ole pakottavaa tarvetta kostaa tai saattaa tekijää vastuuseen. Omasta puolestani vastuuseen saattaminen on tärkeää lähinnä siksi, ettei uusia uhreja tulisi.

Kuulluksi tuleminen olisi tärkeämpää.

Uhrin kannalta olisi tärkeää, että ihan tavalliset ihmiset näkisivät, että tällaista tapahtuu heidän ympärillään. Vasta sitten, kun ongelman olemassaolo hyväksytään, sitä voidaan alkaa käsittelemään ja lopulta ongelmalle voidaan ehkä tehdäkin jotakin.

Puhumiseen kannustaminen on tärkeämpää kuin anteeksiantoon kiirehtiminen tai vaikenemiseen ja unohtamiseen painostaminen tai rangaistusten vaatiminen tekijälle.

Toisen tärkeän asian toi esille puhekieltoon asetettu vl-pappi. Seksuaalisuudesta pitäisi puhua enemmän. Olisi tärkeää avata erityisesti heteromiesten seksuaalisuuteen liittyviä tunteita ja ajatuksia. Pitäisi nimetä seksuaalisuuden henkisiä elementtejä ja merkityksiä ja katsoa sitten seksuaalisuutta suoraa silmiin mitään mystifioimatta tai vaaleanpunaiseen paperiin käärimättä.

Ollenkaan kaikki seksuaalisuus ei nimittäin ole hyvää, ei edes tavallisen avioparin makuuhuoneessa. Seksuaalisuus on vain väline, jolla voi tehdä yhtä hyvin pahaa kuin hyvääkin.

 
*     *      *
 
Ajattelemisen aihetta antoi Anonyymi. (Julkaistu myös Kirkko kuulolla -foorumin keskustelussa A-talk-ohjelmasta.)
 
Lue lisää aiheesta:
 
Johannes Alaranta: Maallikkosalaripin harhaoppi
 
Johannes Alaranta: Ripin nk. “olemus”
 
 
Katolisen kirkon Sydneyn apulaispiispa Geoffrey Rob : Pedofiliaskandaalin syynä naisten pieni rooli kirkossa.

5 kommenttia

Kategoria(t): ihmisarvo, ihmisoikeudet, insesti, johtajat, johtokunta, keskustelu, lapset, lähihistoria, nuoret, pedofilia, Rippi, syntien anteeksiantamus, vallankäyttö, väkivalta, YLE

5 responses to “Aija ja Johannes puhuivat asiaa

 1. Nimetön 103

  Tympii se, että nämä lestadiolaismiehet tunkevat vehjettään joka paikkaan, näyttää olevan sallittua tämä miehen seksuaalisuus teillä siellä, ollut niin pitkään.. On ihme ettei naiset sekoa täysin tästä julmasta toiminnasta miten raiskaatte ja henkisesti alistatte heitä. Ohjelmassa ei kertaakaan sanottu suoraan miehille että lopettakaa toiminta, olette ihan saastaisia ja alinta pohjasakkaa. Paapotaan ja hymistellään vaan, että jotain pitäis yhdessä tehdä. Miten tämä asianhoito siis edes kuuluu naisille ja lapsille – näiden ”miehien” itse pitäisi tehdä itselleen jotakin- ei se ole naisen vastuulla. Nainen antaa tai ei, mutta mitä hän itse saa? Tässä maailmassa on olemassa myös naisen seksuaalisuus ja näkökulma. Kukaan ei puhu siitä, vai tuliko edes mieleen. Lässyttäviä miehiä koko liike täynnä, seksin kiilto vaan silmissä- se on yksi minun vuosien varrella tulleita mielipiteitä teistä. En voi sille mitään että katson jatkossakin teitä epäluuloisesti, en usko teidän aidosti uskovan Jumalaan, tuohon hyvään ja hyvyyteen. Sen takia juuri että olette seksielämänne täysin pilanneet, sotkeneet ja lapsenne tahrattu mitä julmillalla tavalla. Miten ihminen joka tuntee lähimmäisenrakkauden voi ikinä tehdä näin??? Teidän naiskuva on epäterve kaikille naisille – sorrettuja ja muka rakastettuja. Kokemusta on monesta lestadiolaisesta-vuosien varrelta. Teidän uskoanne varjostaa pahuus joka on jatkuvaaa seksinnälkää, joka tyydytetään sanoinkuvaamattoman julmasti, vääristyneesti. Olette itse ruman raja-aitanne rakentaneet, ja ahdinkonne tehneet, piilottaneet todellisuuden itseltänne, alistaneet itsenne raameihin jotka nyt tulevat vyöryn lailla valoon- Onneksi näiden lasten vuoksi! Näin käy silloin kun toinen sukupuoli alistetaan kakkosasemaan, – ei ole eikä tule ikinä mitään hyvää. Ei riitä että on hyviäkin perheitä, teidän liikkeessänne on syvä vinoutuma, suoranainen pahuus. Se on ja pysyy minun mielipiteenäni. Olette henkisesti kuin väärän uskon/uskomushumalassa, johon tarvitaan kunnon konstit että päänne selviää tuosta kaikesta pahasta. Amen. – terveisin läpimätiin uskontoihin ja heidän liikkeihinsä kyllästynyt, – Hyvään Jumalaan uskova nainen.

  • Kyllästynyt näihin syytöksiin

   Liikekö onkin täynnä pedofiilejä?? Sellaisen kuvan tuosta kirjoituksesta saa.. Ottais asiasta selkoo, ennenku julkisesti herjaa kaikkia!!

 2. Nimetön 107

  Amen! Minäkin uhri ja edelleen vl olen juurikin samaa mieltä tämän tekstin kirjoittajan kanssa. Turhaa on ajatella että joku pedofiili nyt on joukossamme tai usemapia, jotka käyttää lapsia hyväksi. Suurin osa tapauksista on insestiä ja varmasti melkein yhtä suuri osa on sitä että murkkuikäinen poika on tutustunut omaan ruumiiseensa avuttoman pikkusiskonsa välityksellä.. SEksuaalisuus on tabu vaikka kaikki olemmekin seksuaalisia olentoja. Se ei lähde meistä pois vaikka kuin uskovaisia ollaan. Eli siitä pitää puhua, jotta nämä jutut loppuu tai ainakin vähenee.- Haluatteko kuulla kuka SRK*’.n johtokunnasta istuvista on hyhväksikäyetty ja kenen toimesta? Siinäkin voi olla syy että srk:ssa ei osata käsitellä asiaa kun johtoryhmässäkin istuu traumatisoituneita tapauksia..

 3. Tomtom

  Lukekaa Kotimaasta Tuomas Hännisen haastattelu.

  http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/8491-mediakiinnostus-ajanut-vanhoillislestadiolaiset-ahta

  Siinäpä sitä on kaikille mietittävää.

  • Still

   Srk:n vuosikirjan 2012 kirjoituksesta on tehty kantelu. Kantelu koskee tekstiä:
   Kantelun mukaan Tala kertoo vuosikirjassa, että luterilaisen kirkon pappi on juridisesti vaitiolovelvollinen siitä, mitä hänelle on yksityisessä ripissä tai sielunhoidollisessa keskustelussa uskottu. Hän ei saa myöskään ilmaista sitä henkilöä, joka on hänelle uskoutunut (Kirkkolaki 5:2). Tämän jälkeen hän jatkaa: ”Maallikon asema rippi-isänä ja rippiäitinä on vielä vaativampi. Ilman juridista pakkoa hän on Raamatun hengen ja rakkauden pakottamana yhtä velvollinen rippisalaisuuden säilyttämiseen.” (sitaatti Kotimaa24 uutisesta).
   Tässä kirjoittaja (vl. pappi) antaa ymmärtää että maallikkoa ei sido juridinen pakko kuten pappia mutta silti maallikko on yhtä velvollinen rippisalaisuuden säilyttämiseen. Tämä on mielestäni Suomen lain vastainen opetus ja jos tätä noudatetaan vl liikkeen virallisena oppina niin on vakava paikka liikkeessä nyt viimeistään miettiä miksi media on kiinnostunut näistä hyväksikäyttö tapauksista. Rippi ei saa olla koskaan rikoksen salailua ja jos joku ripittäytyy maallikolle asiassa johon liittyy kolmansia henkilöitä niin silloin tällä ripillä ei ole hengellistä eikä Raamatullista perustetta. Pahat teot on aina sovittava suoraan sen kanssa johon teko on kohdistunut, sikäli kuin se on mahdollista eli henkilöt ovat elossa. Jos minä puhun pahaa lähimmäisestä ja aiheutan näin hänelle ahdistusta ja ongelmia niin ei Pyhä henki neuvo ripissä sopimaan ulkopuolisen kanssa tätä vaan kahden kesken ko. henkilön kanssa. Näin on Raamatussa ja salaripistä siellä ei ole mitään ohjeita. Vl liike on armon liike mutta totuudesta ei niin väliä, sellainen on vastoin Raamatun ja Jeesuksen opetusta. Raamatun henki ja rakkaus on armoa ja totuutta, ei vain toista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s