Omasta elämästään ei ole muille ihmisille tilivelvollinen


 Naispappeus on puhuttanut viime aikoina, ja se että SRK:n johtokuntaan ei taaskaan edes ehdotettu naista luottamustehtävään. Asian voisi kyllä nähdä toisinkin päin. Kyllä silloin haukutaan väärää puuta, kun valitetaan, että naisia ei ole siellä eikä täällä. Naiset joka tapauksessa on kaikista tärkeimmässä asemassa. Kun ajatellaan lapsia ja nuoria joissa on tulevaisuus. Äiti se on aina se tärkein.

Olen kahdeksanlapsisen perheen lapsi. Ei siis mikään varsinainen tosi suurperhe vl-perheeksi. Me lapset olemme syntyneet kaikki suurin piirtein parin vuoden välein. Perheessämme oli siis vauva ja pikkulapsi-ikäisiä aika pitkän aikaa. Eipä ihme, että äitimme oli usein väsynyt.Vanhin siskomme kantoi  myös ison vastuun meistä pienimmistä. Hän oli vain 16 täyttänyt kun nuorin velimies tuli maailmaan. Ja niinpä hän aikuistuttuaan menestyi jo nuorena pitkälle ammatissaan, jossa pitää huolta lasten terveydestä!!

Saimme elää tosi ihanan lapsuuden suuressa perheessä ja koen, että meillä oli hyvä koti. Parempaa en voi kuvitella. Tämä on ehdottomasti äitimme ansiota. Ajattelenkin, että äitini oli monesti niin väsynyt juuri sen takia, että hän halusi tehdä aina kaikkensa sen hyväksi,  että meillä olisi hyvin. Ja saisimme hyvät eväät elämään.

Äiti oli esimerkiksi todella tarkka oikeudenmukaisuudesta ja reiluudesta. Esim. aina kun kotona oli jotain herkkuja, niin hän huolehti että tehtiin tasajako kaikille.  Äiti opetti suojelemaan ja hoivaamaan pienempiä. Äiti huolehti myös koulunkäynnistämme. En ymmärrä miten hän sen teki mutta hän tosiaan valvoi läksyt ja lukemiset kokeisiin kaikilta huolellisesti läpi peruskoulun. Toisilta hän joutui valvomaan ja huolhtimaan enemmän kuin taas jonkun toisen lapsen kohdalla. Tästä me kaikki kiitämme äitiä, sillä  me menestyimme hyvin,  saimme opiskelupaikat ja hyvät ammatit.

Äiti myös pyrki tasapuolisuuteen ja tasa-arvoon tyttöjen ja poikien kasvatuksessa. Äiti korosti itsenäisyyttä ja kannusti pohtimaan asioita itse. Jokaisen piti oppia ajattelemaan ja päättämään itse ja äiti opetti että ei saa antaa periksi. Hän kannnusti esittämään omia mielipiteitä, niin ettei saa pelätä vaikka muu ryhmä olis eri mieltä. Meistä kaikista tytöistä kasvoi jossain määrin naisasiaihmisiä. Ehkä vähän pojistakin.

Äiti opetti tosiaan käyttämään omaa päätään ja tekemään itsenäisesti päätöksiä, mutta äiti opetti myös diplomatiaa ja taitoja toimia erilaisten kanssa. Opimme, että kannattaa rauhassa arvioida tilanne ennen kuin laukoo ajatuksiaan julki. Siis tilannetajua. Että harkitsee mitä kellekin sanoo.

Äiti opetti myös, että  omasta elämästään ei ole muille ihmisille tilivelvollinen. Jokaisella on ihan oma se elämä. Näin hän opetti esim. juuri ehkäisyn suhteen. Hän ei meiltä salannut käsitystään, että lapsia ei tarvitse uskon takia saada enempää kuin tuntuu itselle sopivalta.

Voi kuulostaa ristiriitaiselta, mutta mielestäni äitimme oli meille rehellinen ja kaukonäköinen. Totuus on että ry:llä  vaatii ihmiseltä rohkeutta, että pystyisi ikinä ottamaan puheeksi kriittisiä juttuja. Puhumattakaan että sanoisi toimivansa joissain asioissa toisin kuin virallinen opetus sanoo. Lapsiasiat on sellaisia että ne kyllä jakaa vl:iä.

Itsekin menin nuorena naimisiin. Saimme kolme lastamme peräjälkeen. Se oli kuormittava vaihe. Silloin ymmärsimme,  että meidän perheemme on siinä ja hyvä niin. Kesti muutaman vuoden kunnes saimme elämämme ja itsemme siihen malliin että voimat alkoivat palautua.

Elämäni on rikasta. Kolme lastamme ovat jo reippaita koululaisia kaikki, nuorinkin eskarissa. Olemme molemmat töissä. Kaikki on hyvin.  Tilaa on vielä yhdelle pikkuiselle, iltatähdelle, jos se meille suodaan.

Alunalkaen tiesimme, että meille sopii tämänkokoinen pienehkö perhe. Ehkä jossain välissä miehen suvun puolelta oli yritystä pienimuotoiseen painostamiseen.  Muka ”vahingossa” kuulin ihmettelyä, kun meillä on niin pieni perhe. Mutta loppui sekin aikanaan.

Omille lapsille  kasvattaa kykyä ajatella omilla aivoilla. Nykyisessä median maailmassa terve kriittisyys on tärkeä taito. Joka paikassa ei kaikkia ajatuksiaan kannata kuitenkaan sanoa ääneen, pääsee helpommalla. Olemme koettaneet huolehtia myös siitä, että lapsilla on monenlaisia kavereita. Tärkeintä on että synkkaa keskenään!

Emme vieneet heitä esim. täkäläiseen ry:n pyhäkouluun, koska emme tietystä syystä pidä sen opetustavasta. Joka perheellä on omat säännöt ja periaatteet. Kasvattajan on mielestäni itse oltava tietoinen, mitkä on omat pelisäännöt. Sitä vastuuta ei voi minnekään ulkoistaa. On kallis Jumalan lahja, että on saanut perheen ja lapsia. Kaikille ei ole lasta suotu.

Suviseurojen jälkeen ollaan kotona juteltu, että tämän liikkeen seuraavan sukupolven tulevaisuuden ratkaisee kasvastus, ei mikään johtokunta. Sen ratkaisee naiset. Äidit.

Herrat puhujat ja johtokunnat voivat puuhastella oppiensa kanssa, aikansa kuluksi. 🙂 Mutta jos me naiset emme ota ihan sata lasissa vakavasti aivan joka pykälää, silloin liike muuttuu  pikkuhiljaa hieman avoimemmaksi. 

*           *           *

Ajattelemisen aihetta antoi Ruttuska Puijolta.

Lisää samasta aiheesta:

Ehkäisen, rakkaudesta. Postilloja-blogi.
 
”Kyllin hyvä vl-äiti”:  Tämä lapsi on kuopuksemme
 

16 kommenttia

Kategoria(t): avioliitto, äitiys, ehkäisykielto, kontrollointi, lapset, lapsuus, lisääntyminen, naisen asema, nuoret, painostaminen, perhe, suurperhe, vastuullisuus

16 responses to “Omasta elämästään ei ole muille ihmisille tilivelvollinen

 1. nnnnnnnnn

  ei ole ihmisille. mutta jumalalle, on, ja miksi puuttua jumalan antamien lasten tuloon. jumala antaa lahjana lapset,, kaikille ei anneta sitä lahjaa.

 2. Seurasäestäjä

  Kaikille ei anneta sitä lahjaa… ja sitte? Jos joku kokee saaneensa kolmessa lapsessa lahjaa niin paljon, ettei enemmistä pysty huolehtimaan, onko se joltain toiselta pois? Tai onko sillä joku jommankumman suuntainen syy-/seuraussuhde siihen, ettei jollekin suoda lasta? Eipä taida olla. Ei kukaan syö itseään hengiltä (eikä varmaan kukaan sellaista keneltäkään vaadi), vaikka tietääkin, ettei afrikan lapsilla ole tarpeeksi ruokaa.

 3. kahlaaja

  Olipa hyvä, aikuisen ihmisen arvio terveestä elämästä.

 4. nnnnnnnnn

  mutta mihin jää jumala, jos alkaa säännöstelemään . siis ottaa omiin käsiinsä sen mitä jumal a on tarkoittanut. eikö ne tule jumalalta ne voimatkin,, ei meistä kukaan eläisi päivääkään jos jumala ottaa siunauksen pois. maailmassa itsekkyys epäuskon väkevyys torjuu usein elämän pienen lapsen syntymän.

 5. Kenkku

  nnnnnnnnn:lle
  Onko se sitten epäitsekkyyttä kun lapsia tulee tiuhaan tahtiin mutta niitä ei jaksakaan hoitaa? Naapurissani asuu vl-perhe jonka lapset työnnetään milloin minnekin hoidettavaksi tai annetaan pientenkin lasten kulkea yksin ja olla yökylässä milloin missäkin eikä kotia ole kiire vaan saa itse kysellä että eikö olisi jo aika mennä kotiin. Nämä vanhemmat jaksavat muille ”kirkastaa” lasten vastaanottamisen tärkeyttä vaikka omakin perhe on melkein lastensuojelutapaus. Sääliksi käy lapsia jotka viihtyvät mieluummin muualla kuin kotona. Hakevat turvaa uppo-oudoistakin ihmisistä. Toivon vain että kohtaisivat pelkästään turvallisia aikuisia..

  Mieluummin otan vastaan sen määrän minkä järkevästi jaksan kuin annan viattomien lasten kärsiä omasta holtittomasta käytöksestäni. Jos joudun helvettiin sen takia että ajattelen jo olemassa olevia lapsia niin sitten kai joudun.

  Ruttuskalta tosi hyvä kirjoitus. Uskon että moni nykyajan vanhemmista jakaa ajatuksesi kanssasi. Toki on sitten näitä jotka takertuvat tähän ehkäisykysymykseen satavarmasti.

 6. nnnnnnnnn

  jumala rakastaa syntistä mutta vihaa syntiä. jos antaa pahalle pikku soermen antaa kohta koko käden.. ja alkaa ajattelemaan onko jumala todella sanonut niin.

 7. nnnnnnnnn

  niin kuin on päiväs niin on voimas

  • Seurasäestäjä

   ”niin kuin on päiväs niin on voimas”

   Näinhän se Sana lupaa. Mutta sitten, kun äidit laitetaan ihmisoppien ja yhteisön paineiden alle (=pakotetaan synnyttämään ja valehdellaan, että Raamattu on se joka pakottaa), tulee näitä lastensuojelutapauksia, mielisairaalareissuja, uupumusta ja muuta pahoinvointia. Jumalan tahdon ihminen kyllä jaksaa Jumalan voimin toteuttaa. Hyvän Jumalan sana kokonaisuutena, ja sen noudattaminen, on tarkoitettu tuomaan ihmisen elämään onnea ja siunausta eikä surua tai kirousta.

   Sanan henki ja Jumalan tahto on se, että Sanaa elämässään todeksi elävä ihminen on onnellinen ja vapaa. Ne, jotka tulkitsevat tiettyjä Raamatun kohtia ahtaasti ja mahdollisimman vaikeasti, sääntöinä ja lakeina, tulkitsevat Jumalan Sanaa sen oman hengen vastaisesti. Älä liikaa tuijota sitä, elätkö itse jonkin tietyn normin mukaan, äläkä varsinkaan sitä, elääkö joku toinen. Se ei ole kristillistä ja sillä tavoin laitetaan karitsat ikeen alle. Uskovaiselle riittää, kun kokovikaisena katsoo ja omistaa sitä armoa ja vapautta, joka alati loistaa Kristuksen kasvoista.

   Maailmasta löytyy hyvin paljon Raamattuun jollain tavoin pohjautuvaa opetusta, ja kaikkinaisten niiden opetusten keskellä on varmasti oikein ja kristillistä välillä ajatella: ”Jumala ei todellakaan sanonut noin”. Miksi SRK:n opetuksia ei saisi kriittisesti tarkastella Jumalan Sanan valossa, koska meitä – uskovaisia, ihmisiä, yksilöitä – on kehotettu tarkastelemaan sillätavoin KAIKKIA opetuksia?

 8. nnnnnnnnn

  kyllä enempi pahuutta ja jaksamattomuutta on maailmassa jossa juoppous ,, ja päihteet vallitsee, mutta valitettavasti se on maailman paine ja oman helpon elämän halukkuus joka estää ottamasta kaikkia lapsia jumalan lahjana vastaan.

 9. Seurasäestäjä

  Ihan varmasti päihteet aiheuttavat enemmän surua ja murhetta, kuin synnytyspakko. Se on ihan selvä asia, kun ajattelee asioiden mittasuhteita ja sitä, kuinka montaa ihmistä nämä asiat koskettavat. Et kiistänyt etteivätkö molemmat aiheuttaisi jaksamattomuutta. Hyljätkäämme siis syntinä molemmat (päihteet ja synnytyspakko) ja monta muuta asiaa.

  Monilla, etenkin jumalattomilla ihmisillä varmasti helpon elämän tavoittelu onkin syynä sille, ettei oteta lapsia vastaan. Se ei silti ole se ainoa syy, etenkään jos lapsia on jo useita. Ja itse en yhdeksän lapsen kanssa ole kokenut minkäänlaista maailman (tai muutakaan) painetta lapsimäärän suhteen.

 10. voikukka

  Kunnian osoitus Ruttuskan Äidille! Hyvä, että on sellaisia Äitejä. Sitten tyttäret jatkaa samalla tavalla. ”Iloisena lasten äitinä” Ps.113:9. Tuskin Ruttuska siltikään pääsee liian vähällä, sitä ei tarvitse pelätä! Kaikkea hyvää Ruttuskan perheelle toivottelee viiden lapsen äiti ja aika monen lapsen mummu.

 11. Nimetön 110

  Ruttuskan kanssa samaa mieltä. Ja tämä on myös Raamatullista, pakkosynnytys ja vastuuton elämällä leikkiminen ei ole Jumalan sanan mukaan oikein, näissä kiusauksissa Jeesuskin oli mutta ei antanut sielunvihollisen pettää. Näitä petettyjä on vl liikkeessä paljon, ja luulevat tällä saavan taivaan perinnön, vain Jumalan sana ei muutu, ihmisopit muuttuu ja perinnäissäännöt.

 12. Nimetön 127

  KIITOOS RUTTUSKA

 13. Nimetön 130

  Minä veikkaan, että jos miehet synnyttäisivät, ois lestadiolaisia aika vähän. Perustelen tämän sillä, että siinä konkretisoituisi miehille (jotka näistä asioista päättävät siellä seurakunnassa, johtokunnassa ja missä lieneekään), että mitä se lapsen kantaminen, synnyttäminen ja kaikki siihen liittyvä todella on. Moniko MIES synnyttäisi esim 16 lasta????? Vois olla, aika hiljasta miestä sen jälkeen, ja alettais ehkäisyasiatkin paremmin hyväksyä. Tosiasiahan on, että nimenomaan MIEHET siellä seurakunnan johdossa ovat juuri niitä, jotka on ehkäisykiellon vakaita kannattajia. Kyllä se näin vaan on. Valinnanvapaus kaikille, se on ihmisoikeus. Nainenkin on ihminen, jolla on oikeuksia ja tasa-arvo. nimim. pienten eläväisten lasten äiti

  • Valkotakki

   Tuota ajatusleikkiä vois pysähtyä miettimään! Kuinka moni vl-uskovainen mies tosiaankin suostuisi aina vähän päästä kärsimään, toistuvasti, kaikki lapsen odotuksen pahoinvoinnit, neuvolat ja lääkärintarkastukset, kestämään synnytysten toisinaan päiväkausia kestävät KIVUT, jäämään pois töistä vuosikausiksi, jolloin putoaa työpaikan asioista täysin out, kestämään keskenmenojen ja sektioiden tuskat ja elämään toipilaana viikkokausia kunkin lapsen kohdalla, sietämään sitä ettei synnytyksen jälkeen pysty edes istumaan eikä itse ehdi moneen kuukauteen edes kunnolla syömään rauhassa, ja imettämään ja vaihtamaan vaippaa yötä päivää niin että rauhallisista yöunista ei ole tietoakaan… about pariinkymmeneen vuoteen?

   Ilmoittautukaapa miehet tähän. Löytyykö vapaaehtoisia?

   Kuinka moni mies olisi valmis riskeeraamaan fyysisen ja psyykkisen terveytensä uskon takia?

 14. Kaerjaelaeinen

  Tällä mallilla lestadiolaiset katoavat maapallolta hyvin nopeasti. Haluatteko lestadiolaisen avaintenvallan katoavan maanpäältä. Lisääntykää ja täyttäkää maa. Mitä enemmän mukuloita, sen enemmän avainten kantajia. Lestadiolaisethan eivät halua auttaa epäuskoisia sairaita, köyhiä, apua tarvitsevia, jotka voisivat vaikka tulla uskoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s