Elävän uskon pikatesti


Onko tuota ihmistä syytä tervehtiä Jumalan terveellä?

Te Siionin tyttäret, te olette kauniita ja ihania morsiamia Herran Siionissa psalminkirjoittajan toteamana. Siksi teidän ei tarvitse maalata itseänne, ei tarvitse pukeutua seksikkäästi Pariisin muodin mukaan, liian tiukkoihin farkkuihin jne. Kaikista näistä asioista ja monista muistakin oli puhe seurakuntapäivillämme. (Päivämies 1979.)

Sen alustajaveljen vaimo oli sanonut, että onkohan tuo nuori äiti oikein uskomassa.

– Katoppa sen kulmakarvoja.

– Ja lapsia.

– Ja mahhaa.

– Ja vaatteita.

– Ja silimiä. On laitettu.

(Torvi:  I Huoli lähimmäisestä )

”Alustajaveljen” vaimon varpaat voivat olla herkkätuntoiset.

Asiasta kolmenteen, mitä siitä olisikaan seurannut,  jos joku äiti erehtyisi kommentoimaan oikeasti vapaasti ja lausahtaisi mielipiteensä… vaikkapa esim. ry:lle kaunistukseksi hankitusta ryijystä?

*            *             *

Ajattelemisen aihetta antoi  Se Yy, joka täydensi OHO! Siionin tsekkauslistaa.

*            *            *

Lähteet: 

Checklist, OHO! Siioni 25.9.11

Torvi: I Huoli lähimmäisestä. Rauhanyhdistys -blogi.

Lue lisää:

Entinen hunnutettu: Meikkaamiskielto on vl-naisen huntupakko

Vuokko Ilola: Korvakorut ei mittään, korvakoruttomuus ei mittään…

Kapu: Lempäälän rauhanyhdistyksestä rikosilmoitus

Reino Marjakangas: Väärää opetusta lammashuoneesta

Pekko: Nämä käskyt sinä pystyt täyttämään!

Gepardi on julkaissut kirjan Hakomajassa julkaisemistaan teksteistä. Siitä voi tutustua mm. käsityksiin ja tulkintoihin elämäntapanormi-asioissa. Kirjan painos on lopussa, mahdollista lisäpainosta voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta: gepardi piste jubatus at gmail piste com

Perusohjeet. OHO! Siioni 5.9.2012.

Sivusta seurannut: Meistä on tullut kaksinaamaisia

13 kommenttia

Kategoria(t): armoneuvot, bans, elämäntapa, forbidden things, hengellinen väkivalta, keskusteluilmapiiri, kiellot, kontrollointi, lakihengellisyys, leimaaminen, meikkaaminen, naisen asema, naiseus, normit, norms, painostaminen, rauhanyhdistys, seurakuntaoppi, syyllistäminen, vallankäyttö, vihjailu, yhteisöllisyys, yksilöllisyys

13 responses to “Elävän uskon pikatesti

 1. Tuo kaula-aukko ja farkkujen kireys on ihan sairasta.

 2. Nimetön 353

  Onko kenelläkään tietoa kuka julkisti ensimmäisen kerran vanhoillislestadiolaisuudessa korvakorut synniksi? Ja miksi?? Raamatusta ei löydy sille vastinetta.

  • Nimetön 355

   Tässä yksi kohta, johon tässä koruasiassa on varmaan tukeuduttu….

   1 Mutta koska kansa näki, että Moses viipyi tulemasta alas vuorelta, niin he kokoontuivat Aaronia vastaan, ja sanoivat hänelle: nouse, tee meille jumalia, jotka meidän edellämme kävisivät; sillä emme tiedä, mitä tälle miehelle Mosekselle tapahtunut on, joka meidät Egyptin maalta johdatti.
   2 Niin sanoi Aaron heille: reväiskäät kultaiset korvarenkaat, jotka ovat emäntienne korvissa, ja teidän poikainne, ja teidän tyttärenne: ja tuokaat minun tyköni.
   3 Niin kaikki kansa repäisi ne kultaiset korvarenkaat, jotka olivat heidän korvissansa: ja toivat Aaronin tykö.
   4 Jonka hän otti heidän kädestänsä, ja kuvasi sen kaivinraudalla, ja teki siitä valetun vasikan; ja he sanoivat: nämät ovat sinun jumalas, Israel, jotka sinun Egyptin maalta johdattivat ulos.
   5 Ja koska Aaron sen näki, rakensi hän alttarin heidän eteensä; ja Aaron huusi ja sanoi: huomenna on Herran juhlapäivä.
   6 Ja he varhain aamulla nousivat toisena päivänä, ja he uhrasivat polttouhria, ja kantoivat edes kiitosuhria. Ja kansa istui syömään ja juomaan, ja nousivat mässäämään.
   7 Mutta Herra puhui Mosekselle: mene, astu alas; sillä sinun kansas, jonka sinä Egyptin maalta johdatit ulos, turmeli itsensä.
   8 He äkisti poikkesivat pois siltä tieltä, jonka minä heille käskin. He tekivät itsellensä valetun vasikan, ja kumarsivat sitä, ja uhrasivat sille, ja sanoivat: nämät ovat sinun jumalas, Israel, jotka sinun Egyptin maalta johdattivat ulos.
   9 Ja Herra sanoi Mosekselle: minä näin tämän kansan; ja katso, se on niskurikansa.

   • Nimetön 353

    Eikös se kultainen vasikka ja sen palvominen ollut se synti eikä ne korvakorut? Näin olen ymmärtänyt

  • Still

   Vl naisista on kehittynyt näkymättömän ehostuksen mestareita. Mitä tekemistä sillä on sydämen kristillisyyden kanssa, ei mitään. Miehet haluaa näin alistaa naisia tässä elämäntapaliikkeessä, määrätä synniksi asioita naisille, tuo on ehkä jonkin Saaren Heikin tai muun päähänpisto, varsin nuori asia kuitenkin. Tutkimalla saarnoja tähän voisi löytyä vastaus. Sitä ei kyllä vl liike itse halua etsiä, heillehän tämä on jumalansa ilmoitus, eli Srk:n. Kuten monet muut vastaavat synnit, Raamatusta niihin ei löydy vastauksia.

 3. Nimetön 355

  Huomaattako, että tämä homma teillä on ihan naurettavaa?
  Voin sanua n 50v kokemuksella, että kaulaaukon koko ei ole ihmisen vanhurskauttamisen kannalta prioriteeteissä kovinkaan korkealla….puhumattakaan farkkujen lantion korkeus tai kireys.
  Mikä teitä on vimmannut tähän arvosteluun, josta syytätte muita? ettekö näe hirttä omassa silmässänne?

  Heittäkää pois tämä toisten tunnontilojen analysointi ja uskokaa vapaasti omat syntinne anteeksi!

  • Still

   Voin sanoa pidemmällä kokemuksella että et puhu totta. Nuo asiat on juuri kuin tuossa on kirjoitettu. Tunnontilaan noilla ei ole mitään osaa, vapaudu uskomaan ilman vaatimuksia toisilta tai itseltä. Ne ei ole uskoa.

 4. Nimetön 353: Joku vl on joskus perustellut korujen paheellisuutta 1. Tim 2: 9 ”Samoin tahdon, että naisten kaunistuksena on hillitty esiintyminen, vaatimattomuus ja säädyllisyys — eivät tukkalaitteet, kultakorut, helmet tai kalliit vaatteet”.

  En tiedä onko tuo se varsinainen tai alkuperäinen syy, mutta siinä Paavali ainakin ”kieltää” kultakorut ja helmet. Meilläpäin kyllä helmet mielletään kaulakoruiksi, mutta tiedä häntä. Ehkä joku saatta nähdä helmet korvissa eli korvakoruina. Mielenkiintoista kyllä vl-liikkeessä kaulakoruja eikä kultakoruja ole kielletty, vaikka Paavali niistä erikseen mainitsee. Sama raja kulkee permanentin ja hiusten värjäyksen välissä. Toinen on kiellettyä ja toinen on sallittua. Molemmissa hiuksiin laitetaan jotain myrkkyä, jonka jälkeen ne eivät enää ole ”luonnolliset”. Paavali kieltää tukkalaitteet, miten se sitten tulkitaan.

  Tuo kultaisen vasikan tilanne on mielenkiintoinen (2. Moos 32). Korvakorut oli sallittuja ainakin ennen vasikan tekoa. Niistä ei ketään rangaistu eikä kukaan niistä moittinut. Jopa pojat käyttivät korvakoruja (kohta 2 Nimetön 355 tekstissä). Kun vasikka tehtiin, niin Jumala suuttui tämän vasikan teosta ja palvonnasta, ei korvakoruista. Ja sitten kun vasikka oli hävitetty, niin korvakoruja käytettiin taas. Siitä kertoo seuraava tapaus. 2. Moos 35: 22 ”He tulivat, niin miehet kuin naisetkin, kaikki, jotka halusivat antaa, ja toivat solkia ja korvakoruja, sormuksia, riipuksia ja monenlaisia kultaesineitä. Niitä toi jokainen, joka tahtoi tarjousuhrina antaa Herralle kultaa.”

  Jos korvakorut olivat niin syntisiä välineitä kuin vl-liike antaa ymmärtää, niin miten Jumala hyväksyi ne uhrilahjana pyhäkköteltan rakentamista varten? Yleensä uhrit olivat aina mahdollisimman puhtaita (tyyliin viaton karitsa). Ja tämä tapahtui hiukan myöhemmin kuin tuo kultainen vasikka oli tehty ja hävitetty (luvut 32 ja 35). Eli ihmisillä oli taas korvakorut käytössä. Ja nyt ne kelpasivat Jumalalle uhriksi. Ei niistä mitään syntisiä välineitä tullut missään välissä.

 5. Nimetön 356

  1 Moos 34 luku ja 4. jae. Mitä tarkoittaa korvarenkaista osalta? Tämä kohta tuli eräässä keskustelussa esille ja toivon tulkintaa tästä.

  • 1 Moos 34 luku ja 4. jae:
   Isälleen Hamorille Sikem sanoi: ”Hanki tämä tyttö minulle vaimoksi.”

   Anteeksi, mutta en ymmärrä? 1 Moos 34 luku käsittelee Dinan raiskausta ja Sikemin kaupungin hävitystä. Korvakoruja ei tuossa luvussa käsitellä ollenkaan, niitä ei edes mainita. Ei edes siltä kantilta, että Dinalla olisi ollut korvakorut ja hänet olisi siksi raiskattu.

 6. Nimetön 356

  Anteeksi. Kohta olikin 1 Moos 35 luku ja 4. jae

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s