Maailmanloppu 1 – 3


Aurinko_polttaa_Maan

Maailmanloppu voi tarkoittaa monia erilaisia asioita. Sillä voidaan tarkoittaa meidän nykyisen tyyppisen kulttuurimme romahtamista, tai ihmislajin häviämistä jäljettömiin kokonaan lajina, tai sillä voidaan tarkoittaa koko elonkehän tuhoutumista. Silloin kaikki elämän mahdollisuudetkin olisivat maapalloltamme poispyyhkäistyjä.

Mahdollisia ja jopa todennäköisiä maailmanloppuja on siis monia. Ne voidaan ryhmitellä esimerkiksi niin, että on luonnon vääjäämättömien prosessien seurauksena tapahtuva loppu, joka tulee ilman että voimme sitä estää, ja on loppu jonka ihminen aiheuttaa itse omalla toiminnallaan. Monet
kosmologian, geologian, biologian ja ympäristötieteiden tutkijat ovat viime aikoina nostaneet esiin maailman lopun näkymät, kukin omalta kannaltaan.

Dosentti Jussi Viitala on tarkastellut luonnontieteellisten faktojen pohjalta maailmankaikkeuden loppujen erilaisia tapoja kirjassaan Miten maailma loppuu. Tuula Kinnarinen puolestaan tarkastelee Tiede-lehdessä ihmisaivojen rakennetta, joka on syynä taipumukseemme uskoa hölynpölytarinoihin maailman lopusta.

Aivomme ovat uskomuskone, joka hakee ”järkeä” ja syytä järjettömyyksistäkin. Yllättävän monet koulutetutkin ihmiset uskovat mieluummin hölynpölyuskomuksiin kuin lähtisivät tarkastelemaan kysymystä tieteellisten tutkimustulosten valossa.

Loppu 1: oman aurinkokuntamme loppu

Mutta on syytä ymmärtää kaksi asiaa. Ensinnäkin, maailmanloppu on varma. Se tapahtuu noin 3-4 miljardin vuoden kuluttua. Toinen asia on myös ymmärrettävä: se, että edes se maailmamme loppu, joka siis  varmasi tapahtuu,  ei tule hetkauttmaan maailmankaikkeuden kokonaisuutta himpun vertaa.

Nimittäin viiden miljardin (eli viiden tuhannen miljoonan) vuoden kuluttua Aurinko on kuluttanut ydinpolttoaineensa viimeiseen pisaraan ja se enää vain pullistelee loppukouristuksissaan. Aurinko laajenee ja nielaisee sisemmät planeetat Maapalloa myöten tuliseen kitaansa.

Sen jälkeen se pölläyttää uloimmat osansa ja höyrystyneiden sisäplaneettojen jäänteet, maapallomme jäänteet siinä mukana, avaruuteen hitaasti leviäväksi planetaariseksi sumuksi. Auringon energiavarastot ovat loppu.

Tämä tulee olemaan maailmankaikkeuden mittakaavassa täysin huomaamaton tapaus. Se ei tule olemaan edes millään välineellä havaittavissa oleva asia edes omassa galaksissamme, Linnunradalla,  eikä tietenkään tuolla muualla, muissa sadoissa miljardeissa galakseissa.

Kun Aurinko nielaisee kotiplaneettamme, siinäkään ei ole mitään pelättävää meidän ihmisten kannalta, sillä kaikki elollinen kuolee maapallolta jo miljardeja vuosia ennen tätä lopullista katoamista. Jo neljä miljardia vuotta ennen tätä Auringon lopullista sammumista on Maassa  jo kaikki elämä päättynyt,sillä ennen tuhoutumistaan Aurinko kuumenee ja laajenee. Tämä kuumenemisprosessi on jo nyt käynnissä. Mutta meidän inhimillisillä ajan mittareillamme ajatellen tämä prosessi etenee äärimmäisen hitaasti. Tästä tulevaisuudesta ja Auringon energian loppumisesta  kaikki astronomit ovat yhtä mieltä.

Auringon säteily siis pikkuhiljaa voimistuu ja johtaa ennen pitkää maapallon lämpenemiseen. Astronomien mukaan maanpinnan keskilämpötila ylittää nykymuotoiselle elämälle kriittisen 30 °C rajan 900 miljoonan vuoden kuluttua. Miljardin vuoden kuluttua Auringon kirkkaus on kasvanut 10 prosenttia nykyisestä.

Tällöin Maan pintalämpötila kohoaa voimakkaasti ja siitä seuraavat luonnon prosessit kuumentavat planeetan pinnan hehkuvaksi pätsiksi. Maa muuttuu täysin elinkelvottomaksi millekään elämänmuodolle. Meret höyrystyvät ja vesihöyry hajoaa vedyksi ja hapeksi. Vetyatomit karkaavat avaruuteen happiatomien jäädessä ilmakehään. Ilmanpaine ja pintalämpötila kohoavat samoihin lukemiin kuin Venuksella.

Maa sulaa laavapalloksi, ja osa sen kivikehästä  (maan pinnasta noin 100 km:n syvyyteen) höyrystyy avaruuteen pölyksi.

Maailmankaikkeus sen sijaan jatkaa silloin edelleen olemassaoloaan,  nyt ilman meidän Aurinkokuntaamme sellaisena kuin me sen olemme oppineet tuntemaan.

Mutta muutos ei jää tähän, hajoaminen jatkuu edelleen. Sehän on koko ajan kosmoksessa käynnissä. Maailmankaikkeudessa kappaleet hajaantuvat toisistaan, maailmankaikkeus jäähtyy, jäähtyminen alkoi 13,7 miljardia vuotta sitten alkuräjähdyksenä jälkeen, on jatkunut siitä lähtien, ja  jatkuu yhä edelleen. Vääjäämättä. Sille me emme voi yhtään mitään.

Käsittämättömän pitkien aikojen kuluttua  tulevaisuudessa viimeisimmätkin tähdet muissa aurinkokunnissa muissa galakseissa ovat sammuneet. Lopulta kaikki atomitkin ovat hajonneet säteilyksi, joka hiljalleen leviää tyhjyyteen.

Mikään ei enää kerro mitään elämästä joka ilmaantui eräälle planeetalle evoluution prosessissa ja jonka yhtenä tuloksen asyntyi ihmislaji ja ihmiskunna historia. Mikään ei jää tänne kertomaan meistä. Mikään ei kerro siitä loistosta, jota saamme tänä iltana ihailla yötaivallamme.

Eikä sitä olisi enää kukaan katselemassakaan.

punainen_jattilainen1

Loppu 2: ihmislajin täydelinen tuhoutuminen maapallolla

Jos maapallolta häviäisi vain yksi laji, tämä meidän lajimme, se olisi merkitykseltään paljon vähäisempi tapahtuma kuin Auringon loppu. Kulttuuri ja tieto ihmiselle olenneisessa merkityksessä tietenkin katoaisivat, mutta eihän niille ole käyttöäkään ilman ihmisiä.

Kuinka siis lajimme tuho voi lähteä liikkeelle?

Ihmislajin maailmanloppu olisi seurausta suuresta sukupuuttoaallosta, jossa huomattava osa maailman muistakin elävistä lajeista häviäisi kokonaan. Tällaisia sukupuuttoaaltoja tiedetään tähän mennessä viimeisten yli 500 miljoonan vuoden kuluessa  tapahtuneen ainakin viisi eri kertaa. Näissä tapahtumissa suuri osa maapallon lajeista on aina hävinnyt maan pinnalta.

Viimeisin tällainen sukupuuttoaalto tapahtui 65 miljoonaa vuotta sitten, ja tässä tuhossa katosivat esimerkiski dinosaurukset. Paleogeologien mukaan tuhon aikaansaaja oli Intian Dekanin laakiobasalttipurkauma, josta seurasi voimakas ilmastonmuutos. Toisaalta kosmologit esittävät, että dinosaurukset tappoi noin kymmenkiloinen asteroidi, joka oli pudonnut mereen, nykyisen Meksikon alueelle Jukatanin niemimaan lähelle. Mutta esimerkiski tutkija Jussi Viitala on esittänyt, että molemmat saattavat olla oikeassa.

Tähän saakka tapahtuneet sukupuutot eivät ole tuhonneet kaikkea elämää. Päinvastoin, ne ovat tehneet tilaa uusille elämänmuodooille, joltka ovat olleet paremmin sopeutuneita elinympäristönsä vaatimuksiin. ”Maailmanloppu” on siis toiminut evoluution hyödyllisenä työkaluna.

Evoluutiolla ei kuitenkaan ole tarkoitusta eikä tavoitteita sen pidemmälle kuin menestyä lajien ja ryhmien välisessä kilpailussa tässä ja nyt.

asteroidi

Loppu 3: ihmisen aiheuttama loppu

Nykyinen maailman ja luonnon tila osoittaa, että ihminen pystyy haävittämään itseltään elinmahdollisuudet maapallolla.

Uhkakuvan perimmäinen syy on lajimme hillittömästä lisääntymisestä johtuva liikakansoitus, luonnonvarojen loppuminen sekä erilaiset ympäristön muutosten aiheuttamat ekologiset, taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset ongelmat.

Jotta ihminen voi pysyä elossa, hän tarvitsee välttämättä ravintoa ja puhdasta vettä. Puhdas vesi on jo nyt maailmanlaajuisesti kivaa vauhtia vähenemässä.

Mitä ennusteita voidaan tehdä väestönkasvusta ja ravinnontuotantoon sopivan maan vähenemisestä? Yhä enemmän tapahtuu niin, että hyvää viljelysmaata otetaan esimerkiski energiakasvien kuten nopekasvuisen puun käyttöön. Tästä kärsivät jo nyt kehittyvien maiden köyhät.

Millaisia sosiaalisia ja poliittisia seurauksia vesi-, energia-, raaka-aine- ja ravintokriiseillä on lähivuosikymmeninä?

Näistä kysymyksistä jokainen voi yksinään  merkitä tuhoa ja kuolemaa sadoille miljoonille ihmisille.

Mikään evolutiivinen mekanismi ei ole tuottanut käyttäytymiseemme piirteitä, jotka tähtäisivät koko lajimme menestymiseen ja säilymiseen ylikasoitetussa maailmassa myös tulevaisuudessa. Raadolinen itsekkyytemme paljastui jälleen Dohaissa pidetyssä ilmastokokouksessa. Sen päälle msisäs on biologinen ”geenien itsekkyys”, joka näyttää voittavan sen elämää suojelevan periaatteen, joka vaatisi meitä rajoittamaan lisääntymistämme maksimissaan kahteen jälkeläiseen. Ahneus ja itsekkyys jolla ihmiset yhä haluavat suuren joukon biologisia jälkeläisiä, voimistaa ja vauhdittaa matkaamme kohti itse aiheutettua tuhoa.

*       *       *

Ajattelemisen aihetta antoi Tuomas.

*        *       *

Lue lisää:

Tuula Kinnarinen: Mistä näitä tuomiopäiviä tulee? Tiede 2012, nro 12, s. 48 – 55. Artikkelin keskustelupalsta.

Tapio Markkanen: Liekkien loimu vai ikijää – loppukuvan hahmottelua. Tieteessä tapahtuu 1998, nro 7.

Tuomas: Elämän arvo on sen katoavuudessa

Jussi Viitala: Miten maailma loppuu. Jyväskylä: Atena, 2011.

Advertisement

4 kommenttia

Kategoria(t): alkuräjähdys, ennuste, ilmastonmuutos, kannanotot, luonto, pelko, pelot, tuomiopäivä

4 responses to “Maailmanloppu 1 – 3

 1. Saarelainen

  Kirjoittaja tarkoittanee, että Jukatanin niemimaalle pudonnut asteroidi oli halkaisijaltaan noin kymmenen kilometriä? Erään mahdollisuuden ihmisen itse aiheuttamalle tuhoutumiselleen voisi olla irti riistäytyvä biologinen ase. Margaret Atwood kuvailee tällaista kehityskulkua kirjassaan Oryx ja Crake. Tosin aivan kaikki ihmiset eivät romaanissa kuole.

 2. Deisi

  ”Sano meille:milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja maailman lopun merkki?” jae3 ”Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.” jae14. (Matteus 24 luku)

 3. Atro Niiniluoto

  Itse en lue Raamattua, mutta tuomiopäivästä muistan 90-lukulaisen musiikkikappaleen Judgement day.

 4. Nimetön 220

  Yksi teoria on myös se, josta tutkijat ovat laskeneet, että maapallo lämpenee niin paljon, että elämä on täällä mahdotonta, ja että ilmasto ja maapallo jopa kuumuvat. Tähän menee aikaa kuitenkin varmaan tuhansia vuosia, mikäli lämpeneminen ei kiihdy, niinkuin kuitenkin näyttää käyvän.

  Noh, ei tässä maailman lopussa ole mitään kummallista…. sehän on ennustettu jo tuhansia vuosia sitten…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s