Vuoden Henkilöt 2012 – Omat Polut in review 2


Annual_report_Network

Vuoden 2012 satoa, osa 2.

Miten lukijat ovat läytäneet Omat Polut -blogiin?  

Blogiin kertyi viime vuonna käyntejä lähes 580 000. Valtaosa kävijöistä näyttää tulevan blogiin suoraan esim. tallentamansa kirjanmerkin avulla. Runsaat 175000 käyntiä oli tullut hakukoneiden kautta.

Blogiin tulijat olivat käyttäneet 19 964 kertaa hakusanaa ”Omat Polut” ja 15 562 kertaa sanaa ”etniset lestadiolaiset” (tai ”etniset vanhoillislestadiolaiset”).   Monet siis tuntevat blogin nimeltä ja tunnistavat käsitteen ”etninen lestadiolainen”. Termin taustaa voi tutustua täältä.

Facebookista blogiin tuli viime vuonna  runsaat 7 000 käyntiä.  Kaikkiaan 17 muuta blogia on valinnut Omat Polut seuraamiensa blogien listalle. Ne ovatkin olleet monille väylä löytää tänne.

Vuoden 2012 kysytyin henkilö

”Suosituin ihminen” eli eniten haettu henkilönnimi viime vuonna oli  Mari Leppänen.  Hänen nimellään haettiin tietoa 11 762 kertaa.
Kiinnostus on ymmärrettävää, sillä Leppänen teki suomalaista kirkkohistoriaa otettuaan pappisvihkimykimyksen ensimmäisenä vanhoillislestadiolaisena naisena. 

Kättenpäällepaneminen1

Saavutukset eivät jääneet siihen, sillä Leppänen julkaisi myös yhdessä tutkija, YTT Johanna Hurtigin kanssa erinomaisen vastaanoton saaneen kirjan Maijan tarina. Teokselle myönnettiin Vuoden kristillinen kirja -palkinto. Leppäsellä on painavaa sanottavaa ja hän osaa ilmaista sen ymmärrettävällä tavalla, joten eipä ihme että häntä  haastateltiin  mediassa ahkerasti vuoden mittaan.

Mari Leppänen herätti selvästi enemmän lukijoiden kiinnostusta kuin esimerkiksi SRK:n johtohenkilöistä haetuin, pääsihteeri Tuomas Hänninen (981 hakukertaa), SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Olavi Voittonen (779) tai SRK:n julkaisema lehti Päivämies (720 hakukertaa).

Leppäsen lisäksi blogin lukijat etsivät tietoa erityisen aktiivisesti seuraavista henkilöistä: Perniön seurakunnan pappi Johannes Alaranta  (4 655), yliopistotutkija ja tietokirjailija Johanna Hurtig (4 596), arkkipiispan  kansliasihteeri  Risto Leppänen  (3543) ja Oulun seurakuntien tiedottaja Rebekka Naatus  (1 990 hakua). Naatus on muuten juuri valittu yhdeksi Kotimaa-lehden kuudesta kolumnistista vuodelle 2013.

Mainittuja henkilöitä voidaan pitää  vahvoina osaajina ja innostavina julkisen keskustelun käynnistäjinä.  He ovat tuoneet hyvin argumentoiden esiin näkemyksiä tärkeistä herätysliikkeen kysymyksistä, kuten lasten hyväksikäyttörikosten tausta, naisten alisteinen asema ja hoitokokousten ja ”sielunhoidon” peitenimellä harjoitettu väkivalta. He ovat panneet itsensä ja osaamisensa liikkeelle vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisäisen keskustelukulttuurin sekä hallinto- ja toimintatapojen kohentamiseksi, itseään säästämättä. Heitä kuunnellaan ja heidän kirjoituksiaan ja haastattelujaan halutaan seurata. Uskottavuus on vahva, koska heistä jokainen tuntee hyvin herätysliikkeen nykyisen opetuksen ja menettelytavat, sen ns. alakulttuurin, josta ei julkisuudessa eikä luterilaisessa kirkossakaan ole yleensä aavistustakaan. Useimmat vanhoillislestadiolaiset vaikenevat epäkohdista, sillä siihin puuttuminen saattaa johtaa erottamiseen liikkeestä.

Yllä on mainittu vain ne nimet, joihin kohdistui vähintään tuhat hakukertaa vuonna 2012.Muita hakuja kohdistui yli sataan muuhun henkilöön arkkipiispasta ja Eva Biaudet’sta Heikki Saareen ja Martta Wendeliniin.

Jumala Luo Naisen.

Jumala Luo Naisen.

Mitä kysymyksiä lukijoilla oli 2012?

Henkilöiden lisäksi muita hakusanoja käytettiin sadoittain, tässä luettelo haetuimmista aiheista:

a-studio, amishit, ehkäisykielto, hengellinen väkivalta, henkioppi, hoitokokous, hyväksikäyttöincest, insesti, Jeesus,  Jumala, Jumalan terve,  korpelalaisuus, korvakorut, kymmenen käskyä,  laestadian cult, lestadiolaisuudesta eroaminen, luomiskertomus, Martti Luthermennoniitit, naispappeus, Oho Siioni, Paavali, pedofiliaSRK Finland, SRK:n johtokunta, Raamattu, rauhanyhdistys, Siionin laulut, suviseurat, taivas, uskon kieltäminen, uskovainen, vanhoillislestadiolaisuus

Blogin etusivun oikeasta reunasta lukija löytää tiettyä aihetta käsitteleviä tekstejä helposti vain klikkamalla sanaa listalta tai aihepilvestä.

Vinkki: tekstejä voi hakea blogin etusivulta myös julkaisukuukauden ja vuoden mukaan.

Vanhoillislestadiolaisuutta käsiteltiin vuonna 2012 julkisuudessa ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tämä on tunnistettu myös Pohjois-Suomen mediassa, jossa takavuosina on usein varottu koskettelemasta herätysliikkeen kyseenalaisia, epäterveitä piirteitä julkisesti. Yhtenä syynä lienee ollut myös median alistuminen tietynlaiseen painostamiseen, jota jotkut liikkeen vaikutusvaltaiset ja jopa vastuunalaisissa luottamustehtävissä toimineet jäsenet ovat harjoittaneet tiedotusvälineitä kohtaan.

Sanomalehti Kalevan nettilehden yhteisötuottaja Erkki Hujanen totesikin äskettäin, että vanhoillislestadiolaisuus  herättää paljon tunteita puolesta ja vastaan (Kotimaa24 6.1.2013).

– Tämä kertoo mielestäni siitä, että on puhumattomia asioita, joita ei ole käsitelty.  Julkinen keskustelu parhaimillaan parantaa ilmapiiriä ja keskustelun tasoa, vaikka tuntuisi kipeältäkin. (

*      *       *

Toimitus

*      *       *

Lue lisää:

Jan Ahonen: Vanhoillislestadiolaisuuden murrosvaihe kiinnosti vuonna 2012. Kotimaa24 31.12.2012.

Yrjö Hjelt: ”Vanhoillislestadiolaisen johdon anteeksipyyntö ei riitä”. YLE Turku 18.5.2012.

Johannes Ijäs: Arkkipiispan sihteeri erotettiin vanhoillislestadiolaisten puhujan tehtävästä. Kotimaa24 16.3.2012.

Johannes Ijäs: Ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi vihitään. Kotimaa24 2.3.2012.

Johannes Ijäs: Ensimmäiselle naispapille isot seuraukset vihkimyksestä. Kotimaa24 3.3.2012.

Outi Ikonen: “Verkkokeskustelu on lestadiolaisuuden toinen todellisuus”. Kirkkohallituksen verkkokeskustelun koordinaattori, teologi Meri-Anna Hintsalan haastattelu.Kotimaa24, 26.9.2010.

K-mo: Toimittajat ja lehdistönvapaus painostuksen kohteena

OHO! Siioni

Puheen aamu, vieraana pappi Mari Leppänen. YLE Puhe 6.6.2012.

Olli Seppälä: Lestadiolaisuuden tutkimukselle kirkon suurin apuraha. Kotimaa24 29.11.2012.

Olli Seppälä: ”Maijan tarina” antaa hyväksikäytön uhrille äänen. Kotimaa24 7.3.2012.

Olli Seppälä: ”Yksilön totuus jää sosiaalisessa mediassa helposti ainoaksi”. SRK:n pääsihteeri Tuomas Hännisen haastattelu. Kotimaa24 24.2.2011.

Kirsi Teräväinen: Lestadiolainen naispappi raivaa tietä. YLE Uutiset 8.4.2012.

Vuoden kristillinen kirja käsittelee seksuaalista hyväksikäyttöä. Pohjalainen 28.10.2012.

Vuoden suosituimmat 2010 – naisten, lasten ja homoseksuaalien asema sekä väkivalta lestadiolaisuudessa kiinnosti eniten. Omat Polut -blogin kävijätilasto 2010.

Advertisement

1 kommentti

Kategoria(t): 2010-luku, etniset vanhoillislestadiolaiset, journalismi, keskustelu, nettikeskustelu

One response to “Vuoden Henkilöt 2012 – Omat Polut in review 2

  1. Nimetön 150

    Tosi kRISTITTYNÄ ELÄMÄNSÄ KOKEVA IHMINEN ,ei käytöksellään ja sanoillaan tuomitse toisia ihmisiä .Maan päällä eläessään Jeesus armahti kaiken laista elämää eläviä kohtaamiaan ihmisiä .Ja Jeesuksen esi merkki ja opetus on vielä tänä päivänä käypää oppia .Ja lestat kun sanoo että vain He on valittuja Jumalan edessä niin olisi hauska tietää kuka tuon eri arvon on antanut .Kyllä se taivaan koti on asunto kaikille joita Kristuksen sovinto työ koskee ja kun siihen vielä jaksaa uskoa .Jumala antaa uskon lahjan .Sellaiset helvettiin saatto uhkailut joita lestat harrastaa voi jättää sanomatta .Jumala on luonut omaksi kuvakseen jokaisen ihmisen ja sellaisena meidän on myös nähtävä toinen ihminen .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s