Onko kaikki pajunköyttä, eli onko SRK:n puheenjohtajalla televisio, ja ehkä urutkin?


50-luku 3

– En itse näe asioiden väärää hengellistämistä niinkään toimintakulttuuriimme liittyvänä – sana kulttuuri tulee tietääkseni latinasta ja tarkoittaa viljelyä. – SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen, Kotimaa24, 15.11.2011.

”Jumalan lapsia ei ohjaa porukkahenki eikä henkilökohtainen omatunto; meitä ohjaavat Saara-äidin neuvot, Siionin ääni.”Päivämies no 15, 14.4.2010.

Jotta pajunköyden paksuus havaittais, kurkistetaan vähäsen lähihistoriaan. Ja vähän kauemmaksikin. Sillä lopussa se hyväkäs historia pääsee aina yllättämään meidät!

SRK:n vuosikokous Ylivieskassa 10.7.1963. Kannanotto.

”Jumalan Sanan perusteella uskon ja hyvän omantunnon säilyttämiseksi televisio ohjelmineen ei sovi kristittyyn kotiin, josta syystä kristitty ei voi myöskään ammatissaan edistää tällaisten välineitten liiketoimia. – – Paikallisten rauhanyhdistysten johtokunnat etsikööt sopivat henkilöt hoitamaan jäseniään tässäkin asiassa.”

SRK:n johtokunnan kokous 7.5.1966:

 ”…televisio on tullut tärkeämmäksi kuin seurat…tottelemattomuuden synti on himmentänyt hengen valot…ne paikallisten ry:ien toimihenkilöt, jotka ovat television hankkineet, eivätkä ole puhutteluista huolimatta siitä luopuneet, erotetaan ry:ien luottamustehtävistä.”

SRK:n vuosikokous Ruukissa, pöytäkirja 1971:

“Televisiokysymyksessä tottelemattomia tulee paikallisten yhdistysten tai SRK:n kerran tai kahdesti joko yksityisesti tai yleisessä kokouksessa puhutella. Elleivät nöyrry parannukseen, pidetään heitä pakanoina ja publikaaneina eikä heitä oteta rauhanyhdistysten jäseniksi. Tottelemattomia ei myöskään tervehditä Jumalan lasten tervehdyksellä.”

SRK:n johtokunta, Päivämies no 23, 2.6.1971

“Kristillisyyden selvä kannanilmaisu television sopivaisuudesta kristityn  kodin huonekaluksi on tehty kaikkien tiettäväksi. – – Monella on jäänyt huomaamatta, että tässä on kuitenkin tullut tottelemattomuuden synti. Seurakunta on sitä mieltä, että televisio ei ole sopiva ja kuitenkin on sellainen hankittu. Esimerkkinä toisille se saattaa olla vaarallinen. SRK:n johtokunta käsitteli televisioasiaa viime kokouksessaan.”

SRK:n 1970-luvun pääsihteeri Einari Lepistö rinnasti television peräti syntiinlankeemuskertomukseen – taitavaa! Kun Jumala oli kieltänyt hyvän ja pahan tiedon puun hedelmän nauttimisen, Lepistö rinnastaa ikään kuin itse Jumala olisi televisiokiellonkin takana.  Hän ohittaa kylmästi sen pienen sivuseikan, että televisiokieltoa ei Raamatussa ole. Lepistö ohjaili lukijan ajattelua haluamaansa suuntaan jo otsikossa: ”Ensimmäinen lankeemus tapahtui silmien ja korvien välityksellä”.  – Päivämies no 3, 12.1.1972:

Jumalanlapset  ovat nähneet tämän vaaran vakavaksi. Yhteisissä neuvonpidoissa on todettu, että huonon ohjelman takia televisio ei sovi jumalanlasten huonekaluksi. Jos tällainen on hankittu, tulee tehdä siitä parannus ja luopua koko laitteesta.

Television suosijat ja puolustajat joutuvat samaan paulaan kuin Eeva ja Aatami. Kielto ja varoitus unohdetaan ja tapahtuu tottelemattomuus, lankeemus, jonka seuraukset ovat tuhoisat.

Television puolustajat selostavat myös TV:n yleissivistävää vaikutusta. Nähdään eri maita ja kansoja, uutistapahtumat, sääkartat, jne. Emme ymmärrä niin, että kuva on syntiä sen tähden, että se liikkuu, vaan asia on siinä, että kokonaisuutta ajatellen ohjelma on sellaista roskaa, että se ei sovi kristitylle. Ei sovi edes sen pienen ohjelmaosan takia, jota ehkä voisi katsoa.

Eevalle puu oli ihana, viisautta tuova, mutta se, minkä se toi, oli alastomuus, vapaista lapsista tuli arkoja. He lymysivät puiden sekaan. Samat ovat lankeemuksen hedelmät tänäkin aikana. 

Lepistö uhkailee sanktioilla, edelleen Päivämiehessä 14.6. 1972:

 ”…ellei parannusta tule, pidetään pakanana ja publikaanina eikä enää oteta ry:ien jäseneksi, ei tervehditä Jumalan lasten tervehdyksellä.”

SRK:n vuosikokous Sievissä, pöytäkirja 3.7.1976:

“Asiasta on niin paljon puhuttu ja kirjoitettu, että tulevaisuudessa uskoa tunnustavat television hankkijat katsotaan uskonsa kieltäneiksi ja heidät välittömästi erotetaan rauhanyhdistysten jäsenyydestä.  – – Seurakunnan rakkaudessa oleva uskovainen opettaja vastustaa […] television käyttämistä. Näin menetellen hän osoittaa kuuliaisuutta seurakunta-äidille.”

Päivämiehen pääkirjoitus 1.9.1976:

Television ohjelman hyväksyminen ja sen katseleminen on aivan yhtäläinen synti, katseli sitä omasta tai toisen televisiosta. Julkinen alkoholin käyttö jo on julkinen synti, jolla on pahennettu seurakuntaa ja näistä julkisesti nuhdellaan. Televisiosta ohjelmineen on puhuttu ja kirjoitettu niin paljon, että joka vielä tottelemattomuuden osoittaa, ei kaipaa erikoista puhuttelua, vaan on ryhdyttävä muihin toimenpiteisiin, etteivät he enempää maata turmelisi.

Puhujien ja vl-opettajien kokous Oulun rauhanyhdistyksellä 28.12.1978, Päivämiehessä julkaistu kannanotto:

”Peruskoulusäännösten antamaa suojaa käyttäen uskovainen opettaja ei opetustoimessaan peruskoulussa käytä opetuksessaan televisiota tai opetuselokuvaa missään muodossa. Tätä käytäntöä noudatetaan kristillisyyden hengen mukaisesti ohjeellisena myös muissa oppilaitoksissa.”

SRK:n  johtokunnan jäsen ja varapuheenjohtaja, rovasti, opetusneuvos Aarno Haho lehdistötilaisuudessa Sotkamon suviseuroissa 2006:

Jokaisella on omatunto ja tämä on omantunnon kysymys. Televisio ei ole uskovaisen kodin kapine. Televisiokantaa ei ole syytä muuttaa.” (Helsingin Sanomat, Kuukausiliite, elokuu 2006. Samasta aiheesta myös STT:n uutinen.)

Puhuja Onni Kraft totesi haastattelussaan Päivämies-lehdessä syksyllä 2006:

”Jumalan valtakunnassa on alusta alkaen todettu, ettei televisio sovi uskovaisiin koteihin, koska sen maalliset ohjelmat ruokkivat ihmisen turmeltunutta osaa ja eksyttävät taivaan tieltä. Tämä ei ole vain 1960-luvun mielipide, vaan Jumalan lasten pysyväarvoinen ja Pyhän Hengen kirkastama kanta”. (Päivämies 1.11.2006.)

Sievin rauhanyhdistyksen urut.

Sievin rauhanyhdistyksen urut.

Seurakunta-Äiti muutti mielensä 2007, kun oli havaittu, että ”tietokonetta ei voinut kieltää”

SRK:n pääsihteeri 2007:

SRK:n pääsihteeri Aimo Hautamäki ei katso tarpeelliseksi muuttaa televisiokannanottoa.  – Televisio ei väkivallan ja vapaan seksin edistäjänä sovi perheeseen, jossa on paljon lapsia. Asiantuntijat ovat tästä samaa mieltä. 

Kieltävää kannanottoa ei olla tekemässä tietokoneen kohdalla.  – Sisältö ratkaisee. Tietokonetta ei voi kieltää, koska se on niin monelle työväline, Hautamäki kertoo.” (Kotimaa 19. 4. 2007.)

”TIETOKONETTA EI VOI KIELTÄÄ.”

Niinpä niin. SRK:n työvaliokunta ja sen ohjaama vuosikokous pystyi kieltämään televisiolaitteen. Mutta ko. elimet ”ei pysty” kieltämään tietokonetta, vaikka niin olisi pitänyt kyllä tehdä, sitä Hautamäki nähtävästi ajoi takaa.

SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen 15.12.2011:

”Vanhoillislestadiolaiset ovat lasten suojelemiseksi kieltäytyneet tv:stä kotien piirissä. Opetusvälineenä se palvelee esimerkiksi koululaitoksessa.”

Nyt ollaan siirrytty selkeästi osastolle ”miten viestimme ulkopuolisille käyttäen kaksoisviestintää”. Sisäisesti kuten asia karusti sanoen on, ja ulospäin kauniisti koristellan hienoilla periaatteilla, asian todellisen laidan salaten.

Onko puheenjohtajalla itsellään televisio ”kodin piirissä”? Onko televisio syntiä enää vain vl-lapsiperheissä?

Television_1950_P_1

Mikä onkaan kauniimman kuuloista kuin lasten suojeleminen! Ei kuulosta ollenkaan rumalta uhkailulta eikä painostamiselta, vaan vastuullisen uskonyhteisön toiminnalta. Tästä on hoitokokousten hengellinen väkivalta kaukana! Kukaan ei voi epäilläkään mitään sellaista.

Mehän vain pidämme huolta pienistä lapsista ja tuemme perheitä kalliissa kasvatustyössä!

Ulkopuoliset kyselijät jäävät ihailusta sanattomiksi. Toimittajat lähtee noloina pois ilman skuuppia. Eihän täällä mitään hengellistä väkivaltaa ollutkaan!

henkinenväkivalta_uskontoHS1P

Koska lapsiperheillekään ei ole vahingollista seurata Jumalan sanaa ja saarnoja televisiosta, saadaanko jo seuraavat suviseurat seurata televisoituna? Videokuvana nettiin? Kun televisio onkin nyt uskovaisten kannalta periaatteessa aika viaton kapine, loogisesti seuraava askel on ottaa se Jumalan sanan levittämisen avuksi. Evankeliumia liikkuvina kuvina ehkä jo ensi vuonna?

Kymmenen vuoden kuluttua televisiolähetykset ovat normaali osa suviseuratiedotusta.

Faktaa

Alun perin televisiopäätös ei ole mikään lempeä ”suuntaa-antava”, ”rakkauden neuvo”, ”lasten suojelemiseksi”, vaan se on (ollut?) aivan ehdoton sääntö eli normi. Normi tarkoittaa sääntöä, jonka rikkomisesta on ennalta päätetysti seuraamuksia.

Se on normi, jolla on mitattu ja mitataan kuuliaisuutta Jumalan valtakunnan päätöksille. Mikään muu ei vanhoillislestadiolaisuudessa lopunviimeksi ole yhtä pyhää kuin vain ja ainoastaan kuuliaisuus yhteisön päätöksille.

Televisiokiellon erityislaatua kieltojen joukossa osoittaa se, että on erikseen päätetty erehtymättömän Jumalan valtakunnan nimissä myös siitä, mitä päätöksen rikkomisesta seuraa. Seuraamukset ovat vakavat, kuolemanvakavat.

Ihmisiä on säälimättä heitetty ulos hengellisestä kodista ja julistettu kadotukseen joutuviksi, ihmisiksi joiden kanssa ei  kukaan uskovainen saa olla missään tekemisissä. Arjen ja elämän perusta, rakkaat ihmissuhteet, ovat katkenneet.

Televisiokieltoa rikkonut eli television kotiinsa hankkinut uskovainen erotetaan ”yhteisestä rakkaudesta” eli uskovaisten joukosta. Päätös on tehty useita kertoja ja ylimmällä tasolla eli  päätöksistä on olemassa eri kokouksissa tehdyt kirjalliset dokumentit. Tiettävästi paljon uskovaisia on erotettu tv-asian vuoksi yhteisöstä. ”Uskonystävät”, erityiseti rauhanyhdistyksen johtokuntaan kuuluvat,  ovat leimanneet heidät teoillaan uskonsa kieltäneiksi ja kadotukseen joutuviksi. Täsysin riippumatta siitä, että asianomaiset itse ovat uskoneet kuten ennenkin ja halunneet edelleen kuulua vl-yhteisöön. Televisiokysymyksen takia pidettiin monet hoitokokoukset – usein vailla mitään varsinaista todellista syytä, eli televisiota ei edes ollut kukaan syytetyistä hankkinut. Silti heitä syyteltiin.

Oulu, Sokos-aukio 1963. - Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo, Uuno Laukan kokoelma.

Oulu, Sokos-aukio 1963. – Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo, Uuno Laukan kokoelma.

SRK ei muuen suinkaan halunnut vuonna 1963, että televisiokiellosta olisi kerrottu ulkopuolisille.

Kalevan toimittajana 1960-luvun alkuvuosina toiminut Tuulikki Ukkola on kertonut blogissaan, että kun hän julkaisi uutisen Kalevassa juuri tehdystä tv-kieltopäätöksestä, että vanhoillislestadiolaiset eivät saa tästä lähtien hankkia televisiota eivätkä saa katsella ohjelmia, seuraukset kiellon julkistamisesta olivat rankkoja:

”Seuraukset olivat melkoiset. Rauhanyhdistys pani suhteet poikki suhteet Kalevaan ja keskeytti Kuvaraamatun painattamisen Kalevan kirjapainossa moneksi vuodeksi.”

SRK:n strateginen kaksoisviestintä eli erilainen viesti ”epäuskoiselle maailmalle” kuin omille, ei ollut vielä 1963 kehitetty huippuunsa.

Onko tv nyt syntiä vain lapsiperheisille uskovaisille?

SRK:n ylin johto alkoi puhua vuonna 2007 lasten suojelusta ja lapsiperheistä televisiokiellon yhteydessä.  Julkisuuteen eli ulkopuolisille suunatuissa puheissa on ollut aivan uusi sävy. Sisällepäin ääni ei ole muuttunut, mutta se on jäänyt hieman taka-alalle seurapuhujien keskittyessä ennen kaikkea ”lasten vastaanottamis ”-velvoitteen vahtimiseen sekä ainoan oikean uskon ja seurakunnan ylistykseen.

pc as tv

Hautamäki-parka oli jäänyt puhelemaan vielä vanhaa virttä telkkarin seksistä ja väkivallasta. Voittonen ymmärtää jo olla siitä hiljaa. Hän on ymmärtänyt, että netissä sitä vasta väkivaltaa, seksiä ja pornoa onkin vapaasti saatavilla, ja ilman minkään maan lakien säätelyä.

Sen sijaan juuri television (ja radion) ohjelmistoa säädellään Suomen laissa monin tavoin, sisältöä ja lähetysaikoja myöten, myös tv-mainontaa.

Näin me teemme

TV set 2010 2 p

Osoitamme kuuliaisuutta erehtymättömälle seurakunta-äidille! Seurakunta on erehtymätön!  Jumalan sana on sama kaikkina aikoina! Näin me uskomme!

”Vanha osa on voimallinen vaatimuksissaan. Siksi se, mikä tänään on kielletyn tuntoista, on huomenna sopivaa. Kun antaa pirulle pikkusormen, se vie koko käden.” – SRK:n johtokunnan kannanotto, Päivämies no 23, 2.6.1971.

Niin totta! Kalliisti veljet on nähneet tämän!

No, ollaan ratkaistu tämä tietenkin niin, että teemme kaikkea kiellettyä salaten sen toinen toisiltamme. Pääasiahan on että:

”Elävään uskoon sisältyy kuitenkin keskeisesti kuuliaisuus Jumalan sanalle, sillä hoidettavan omantunnon äänelle ja Jumalan seurakunnalle.”Päivämies nro 31/2009.

Seurakunnan neuvot ei erehdy ja Jumalan sana on sama kaikkina aikoina!! Näin me uskomme!!

Monille vl-uskovaisille tutun teoksen Kukistumaton valtakunta kirjoittaja, SRK:n lähetyspuhujana pitkään toiminut rovasti Kullervo Hulkko kommentoi pettyneenä vuonna 1963 SRK:n vuosikokouksen televisiopäätöksestä kuultuaan: ”Kävi kuten 1930-luvulla, kun radio tuomittiin.” paivalehti_1890

Hän olisi voinut lausahtaa myös:

– Kävi samalla tavalla kuin 73 vuotta sitten urkuasiassa!

Lestadiolaiset uskovaiset vastustivat ankarasti urkujen hankkimista kirkkoon, esimerkiksi Ylikiimingissä talvella 1890.

Viime talvena hommattiin Ylikiimingin kirkkoon urut vapaaehtoisilla lahjoilla, innokkaan kanttorin Jaakko Sarkkisen toimesta, joka ilmaiseksi otti soittaakseen sekä kustantaa polkijan. Hihhulit urkujen laittamista ovat olleet kovin vastaan ja kuin 22 p. viime kuuta niiden hyväksi pidettiin arpajaiset, ei niihin saapunut yhtään hihhulia yhtä vähän kuin antoi niihin voittojakaan. (Päivälehti no 173. 30.07.1890.) 

Nyt,  yli 120 vuotta myöhemmin, yli 20% seurakuntien kanttoreista on vanhoillislestadiolaisia. Vl-uskovaiset ovat lisäksi innokkaita urkujen rakentajia. Kaikkiin rauhanyhdstyksiin pyritään hankkimaan mitä parhaimman laatuiset urut. Jämsän opistolla pidetään urkujen rakentamiskursseja.

Monet uskovaiset ovat hankkineet urut myös kotiinsa.

Tämä irvokas juonne lestadiolaisuuden historiassa toistaa itseään myös television eli kuvaviestinnän kohdalla.

Samoin tulee käymään naispappeuden kohdalla. Eikä siihen kulu edes kolmeakymmentä vuotta, jonka television hyväksyminen on ottanut.

Ihminen on pieni ja julma  ja häikäilemätön vallankäyttäjä lähimmäisiään kohtaan. Häikäilemätön vallankäyttäjä ei nöyrry katsomaan omaa pienuuttaan, vaan naamioi sen hurskaaksi  uskovaisuudeksi. Parannusta ylpeydessä tehdyistä vääryyksistä hoitamisissa ei ole tarvinnut tehdä.

Jumala on suuri.

*        *        *

Ajattelemisen aihetta antoi: Väiski.

*        *        *

Lue lisää:

Aarno Haho: Kuuliaisuus tärkeämpi kuin omatunto

Admata: TV-synti historiasta 2000 luvulle. Keskustelunavaus 8.6.2012 ja keskustelu, Hakomaja.

“Huumausaineesta” hyväksytyksi 30 vuodessa

Vuokko Ilola: Ajat muuttuvat myös vl-liikkeessä. Blogikirjoitus, Kotimaa24, 5.12.2013.

Johannes Ijäs: Lestadiolaisjohtaja: Yle-vero oikeutettu. Kotimaa24 15.12.2011.

j-prevert: Kaffet tiedossa, jos ehkäisykanta muuttuu!

Kapu: Lestadiolaisnaiset turvautuvat salaa ehkäisyyn

Mauri Kinnunen: Tämä vuosituhat haastaa lestadiolaisuuden, Kaleva 1.10.2006.

Lucia-kulkue: synnistä sallituksi 45 vuodessa

Nestori: Lestadiolaiset estivät v. 1966 jumalanpalveluksen televisiolähetyksen – suviseuroja ei edelleenkään televisioida

Nestori:  Voittosen yllätyslausunto televisiosta

Peltonen: Hännisen hattutemppu: synti muutetaan ei-synniksi

Rehellisyys maan perii. Postilloja 22.10.2013.

SRK:n johtokunta: Television hankinta ja konsertissa käyminen on synti

Televisiopäätös (Wikipedia)

Jouni Tikkanen: Kirjailija Antti Hyry ei kirjoita kirjaa, jonka nimi on Urut. Helsingin Sanomat 2.3.2013.  Artikkeli kokonaisuudessaan: Helsingin Sanomat, Kuukausiliite (painettu versio), maaliskuu 2013.

Uskovainen: Mihin sinä uskot? Postilloja-blogi 29.7.2013.

Vanhoillislestadiolaiset katselevat televisiota salaa

Advertisement

7 kommenttia

Kategoria(t): 1800-luku, 1950-luku, 1960-luku, 1970-luku, 2000-luku, 2010-luku, Aimo Hautamäki, ban of television, erehtymättömyys, erottaminen yhteisöstä, forbidden things, historia, itsesensuuri, johtajat, johtokunta, kaksinaismoralismi, kaksoisviestintä, kannanotot, kiellot, kontrollointi, kulttuurikiellot, kuuliaisuus, lapset, lähihistoria, manipulointi, normit, norms, omatunto, opilliset kysymykset, painostaminen, perhe, perheettömyys, puhujien ja seurakuntavanhinten kokous, Puhujienkokous, retoriikka, sananvapaus, seurakuntaoppi, SRK ry., SRK:n johtokunta, suurperhe, suvaitsevaisuus, televisio, televisiokielto, totteleminen, uhkailu, ulossulkeminen, vallankäyttö, vastuullisuus, väkivalta

7 responses to “Onko kaikki pajunköyttä, eli onko SRK:n puheenjohtajalla televisio, ja ehkä urutkin?

 1. Ellu Ansamaa

  Voi pyhä yksinkertaisuus!
  Minkä rangaistuksen ja mistä synnistä Jumalanne onkaan teille ”tosiuskovaisille” langettanut, kun on sallinut teidän syntyä maahan? Toisaalta miksi ”tosiuskovaisille” ei Jumalanne nyt anna siunausta muuttaa kuuhun, kun maailman pakanat ovat keksineet television, urut ja kaikki muut syntiset välineet tälle palaneetalle houkuttimiksi ”tosiuskovaisille”?

  Leipää on näköjään liikaa, kun on aikaa pohtia tyhjänpäiväisyyksiä! Missä raamatullisessa dogmissa sanotaan, että televisio on syntiä?
  Naida ”tosiuskovaiset” osaavat ilman televisiota ja urkuja – jopa omia kakaroitaan saatikka muita seurakuntalaisia. Kysykää vaikka tosotosi tosi uskovaiselta oululaiselta AA Eero H:ltä, tai AA Juha G:lta tai Yli-Iin saarnamies Hannes P:lta tai vaikka Yli-Iin [ammattinimike poistettu] N:ltä jne. jne. jne.. Synninpäästöjä pitäisi jakaa säkkikaupalla joka ”hoitokokouksessa” itse ”hoitajille”, jotka joutaisivat kaivaa malkansa omista silmistään.
  Mikä on joukko, jonka johtajat mahtailevat ja syyttävät seurakuntalaisiaan pikkujutuista, mutta itse… [poistettu yksityishenkilöitä leimaava ilmaus] … kotiin päästyään – ja ilman televison oppeja – vai pitääkö sekään paikkaansa. Ei ainakaan V. A:n vanhoillislestadiolaisessa perheessä edes -60 luvulla, saatikka siitä siinneiden lasten ja lastenlasten huusholleissa. V:lla se oli TV kellarin huoneessa, jonne ei vieraita (uskonveljiä) saanut päästää. Yksi lestadiolaispariskunta makasi illat keittiön lattialla, koska TV oli roskakaappiin piilotettuna pois näkyviltä hurskastelijauskovaisilta.

  • Toimitus

   Hyvä Ellu Ansamaa. Kiitos kommentistasi. Julkaisemme kommentteja joissa noudatetaan nettietikettiä. Kirjoituksesta on poistettu maininnat yksityishenkilöistä heidän koko nimellään, koska tässä asiayhteydessä he eivät ole toimineet omalla nimellään julkisuudessa. Lisäksi on poistettu yleistävä, kaikki herätysliikkeen jäsenet kohtuuttomasti rikosiin syylliseksi leimaava maininta.

   Ystävällisin terveisin

   Toimitus

 2. Still

  Srk:laista retoriikkaa:
  ”Elävään uskoon sisältyy kuitenkin keskeisesti kuuliaisuus Jumalan sanalle, sillä hoidettavan omantunnon äänelle ja Jumalan seurakunnalle.” – Päivämies nro 31/2009.

  Raamatun mukaan:
  ”Elävään uskoon kuuluu kuuliaisuus Jumalan sanalle ja omantunnon äänelle.” Tälle pohjalle rakentuu maan päälle Jumalan seurakunta, siihen ei tarvita erillistä Srk:n seurakuntaa, se on valheen päälle uskomista, talon hiekalle rakentamista ja ihmismielen mukaista Raamatun tulkintaa.

  Jeesus vastasi ja sanoi hänelle:”Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa”.
  4. Nikodeemus sanoi hänelle: ”Kuinka voi ihminen vanhana syntyä? Eihän hän voi jälleen mennä äitinsä kohtuun ja syntyä?”
  5. Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan.
  6. Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä Hengestä on syntynyt, on henki.
  7. Älä ihmettele, että minä sanoin sinulle: teidän täytyy syntyä uudesti, ylhäältä.
  8. Tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on Hengestä syntynyt.”

  Raamattu ei mainitse mitään seurakunnan omasta tunnosta, se on valhesaarnaa, sensijaan henkilökohtainen omatunto mainitaan lukemattomia kertoja. Omatunto on Jumalan lahja jokaiselle syntymästä alkaen, ei sellaista ole annettu jollekin kollektiiviselle ryhmälle. Haluaisin kuulla missä on seurakunnan omantunnon hoitopaikka, kun tämä omatunto saastuu ja tulee erehdyksiä, hoitaako sitä joku toinen seurakunta, samoin erehtyvä, ei kuulosta Raamatulliselta vaan lahkolta joka hallitsee pelolla ja kuuliaisuudella ihmisille. Erittäin sekoilevaa ja kiemuraista on Srk:laisuus.

 3. juhak

  ”Raamatun mukaan:
  “Elävään uskoon kuuluu kuuliaisuus Jumalan sanalle ja omantunnon äänelle.” Tälle pohjalle rakentuu maan päälle Jumalan seurakunta, siihen ei tarvita erillistä Srk:n seurakuntaa, se on valheen päälle uskomista, talon hiekalle rakentamista ja ihmismielen mukaista Raamatun tulkintaa.”

  Hyvin moni omasta mielestään yhteisön, mutta todellisuudessa uskon jättänyt sanoo samoin. Sanotaan, että en jaksanut niitä sääntöjä jne. Jos uskominen on ollut sääntöjen noudattamista, se on hiekalle rakennettu. Samat asiat ovat toisille sääntöjen noudattamista ja toisille ei. Mistä se ero tulee?

  ”Raamattu ei mainitse mitään seurakunnan omasta tunnosta, se on valhesaarnaa, sensijaan henkilökohtainen omatunto mainitaan lukemattomia kertoja.”

  Johanneksen ilmestys, toinen luku ja 7., 11. 17. ja 24. jae. Joku joskus argumentoi näitä vastaan sillä, että Jeesushan oli kuollut tuossa vaiheessa. Aika epätoivoinen yritys, koska Jeesushan voitti kuoleman(kin). Luvussa neuvotaan seurakunnan enkeleitä, jotka eivät kaikki saa puhtaita papereita. Seurakuntalaiset voivat erehtyä ja erehtyvätkin monessa. Samoin voivat erehtyä seurakunnan palvelijat. Kas, tämähän kuulostaa jo tutulta. Niin kauas kuin minun muistini ulottuu, näin on opetettu.

 4. Al. Z. Heimer

  Onko tämä oppi televisiosta yhä edelleen voimassa rauhanyhdistyksellä vai onko tämä pykälä kumottu?
  ”Television ohjelman hyväksyminen ja sen katseleminen on aivan yhtäläinen synti, katseli sitä omasta tai toisen televisiosta.” (Päivämies 1.9.1976)

 5. pteridop

  Tuo tv-asia on jotain niin typerää ettei sitä voi käsittää. ”..se on ilman mitään arvoa ja se tapahtuu lihan tyydyttämiseksi”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s