SRK ja lastensuojelu – SRK:n lehdistötiedote 24.10.2013


SRK:n johtokunta julkisti oheisen tiedotteen tiedotustilaisuudessa Oulussa.

SRK-info-2013-1

”Johanna Hurtigin tutkimusraportti julkaistiin 16.10.2013. Tutkimuksessa on selvitetty seksuaalisen väkivallan, uskon ja yhteisön välisiä yhteyksiä vanhoillislestadiolaisuudessa. Tutkijan johtopäätös on, että seksuaaliset väkivaltatapaukset johtuvat osittain vanhoillislestadiolaisen liikkeen rakenteesta, käytännöistä ja opetuksesta.

SRK:ssa otetaan tutkimuksessa esitetyt väitteet ja johtopäätökset vakavasti.

Herätysliikkeen organisaatiota, toimintatapoja ja yhteisöelämää on tarpeen jatkuvasti arvioida. On syytä käydä avointa keskustelua rakenteista, jotta mahdolliset väärät toimintatavat voidaan tunnistaa ja niitä voidaan korjata.

Keskusjärjestö on ollut ja on edelleen valmis arvioimaan ja tarvittaessa kehittämään yhteisömme toimintaa ja organisaatiota lastensuojelun näkökulmasta – avoimessa yhteistyössä viranomaisten ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

Lasten hyvinvoinnin turvaaminen on meille sydämenasia.

Olemme syvästi pahoillamme herätysliikkeemme piirissä tapahtuneista rikoksista ja siitä, että uhreja on laiminlyöty. On tarpeen, että keskusyhdistys kiinnittää toiminnassaan, erityisesti perhe- ja diakoniatyössä, enemmän huomiota uhrien ja heidän läheistensä tukemiseen.

Sisäinen selvitys ja toimenpiteet

Maaliskuussa 2011 valmistui SRK:n teettämä sisäinen selvitys yhdistyksen vastuuhenkilöiden toimista lasten hyväksikäyttötapausten käsittelyssä. Selvityksen myötä päätettiin, että liikkeessämme on tarpeen lisätä tietoisuutta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tämän johdosta Päivämies-lehdessä on ollut useita asiantuntija-artikkeleita ja pääkirjoituksia lähisuhdeväkivallan tunnistamisesta, ennaltaehkäisystä ja asianosaisten auttamisesta. Aiheesta on käytetty myös puheenvuoroja erilaisissa koulutustilaisuuksissa ja kokouksissa. Yhteisön ulkopuolisia asiantuntijoita on hyödynnetty työryhmissä, koulutustilaisuuksissa ja käytänteiden ja toimintaohjeiden arvioinnissa. On korostettu, että on tärkeää selvittää puhujien sekä lapsi- ja nuorisotyön tehtävissä toimivien taustat voimassa olevan lain suomissa rajoissa.

Vuoden 2012 joulukuussa valmistui SRK:n perhe- ja diakoniatyön toimintasuunnitelma, joka laadittiin alan asiantuntijoiden tuella. Siinä ohjataan kouluttamaan perhe- ja diakoniatyön vastuuhenkilöitä, jotta he osaisivat kohdata ja auttaa ihmisiä myös vaikeissa seksuaali- ja lähisuhdeväkivaltatilanteissa sekä toimia avoimessa yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa.

Yksityinen rippi ja lastensuojelurikokset

Yksityinen rippi tarkoittaa yksittäisen ihmisen synnintunnustusta, jonka hän tekee luotettavalle kristitylle ja johon tämä ripin vastaanottaja julistaa synninpäästön. Mikäli ripissä on ilmitullut selkeä rikos, ripin vastaanottaneen tulee huolehtia siitä, että ripittäytynyt ilmoittautuu myös viranomaisille. Anteeksiantaminen ei poista rikollisen teon tuomittavuutta. Rikoksesta on kärsittävä lain mukainen rangaistus.

Hurtigin tutkimuksen mukaan rauhanyhdistyksissä toimii edelleen puhujina miehiä, jotka ovat syyllistyneet lähisuhdeväkivaltaan. Kyseisen rikostaustan omaava ei voi olla rauhanyhdistyksen puhujana, lapsi- ja nuorisotyössä tai muissa vastuullissa tehtävissä. SRK:n hallinnon tiedossa ei ole, että kyseisiin rikoksiin syyllistyneitä tai tuomittuja olisi edelleen puhujina tai että heitä toimisi jäseninä SRK:n johtokunnassa.”

 

Rintala_Vaikea_sana

*            *            *

Lue lisää aiheesta:

Kirkkoherra: Lestadiolaisjohdolla ei ole selkeää linjaa hyväksikäytöstä. Pauli Niemelän haastattelu. Kotimaa24 22.5.2012.

SRK: ”Emme halua suojella rikollisia”. Kaleva 24.10.2013.

Sisäinen selvitys lasten hyväksikäyttöön liittyvien asioiden hoidosta: SRK:n lehdistötiedote

Johannes Ijäs: Johanna Hurtig: Rippiin liittyvää käsitteistöä pitäisi selventää. Kotimaa24  9.12.2010.

Oui Ikonen: Vanhoillislestadiolaisten maallikkorippikäytäntö huolestuttaa kansanedustajaa. Kotimaa24 21.10.2013.

Vanhoillislestadiolaisten johtaja: Teimme virheitä. Kaleva 24.10.2013.

Advertisement

3 kommenttia

Kategoria(t): 2010-luku, anteeksianto, hengellisyys, johtajat, johtokunta, kannanotot, lapset, perhe, puhujat, rauhanyhdistys, sananjulistajat, sielunhoito, SRK ry., SRK:n johtokunta, synnit, syntien anteeksiantamus, syyllisyys, vallankäyttö, väkivalta, yhteisö

3 responses to “SRK ja lastensuojelu – SRK:n lehdistötiedote 24.10.2013

 1. Puheenjohtajisto pahoitteli syvästi, mutta ei pyytänyt uhreilta anteeksi!

  Suviseuroissa sanotaan vähän väliä ”kaikki synnit anteeksi Jeesuksen kristuksen kalliissa sovintoveressä”, aamen. Sitten voi taas harrastaa pedofiliaa seuraavaan kesään saakka…

  http://www.oululehti.fi/etusivu/lasten_hyv%C3%A4ksik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n_ei_suhtauduttu_aluksi_riitt%C3%A4v%C3%A4n_vakavasti_6612288.html

  ”Myös ensimmäinen varapuheenjohtaja Viljo Juntunen sanoo vasta tämän kohun jälkeen ymmärtävänsä, millaista traumaa monet uhreista ovat kantaneet jo vuosikymmeniä.

  –Ennen ajattelin, että kaikki synnit ovat samanarvoisia. Nyt en enää ajattele niin. Sanoohan Jeesuskin: joka viettelee yhden näistä pienimmistä, olisi parempi että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyksiin.

  Puheenjohtajisto pahoitteli syvästi, mutta ei pyytänyt uhreilta anteeksi.”

  EI OLE MITÄÄN anteeksipyyntöä, EI sanaakaan! Arkkipiispa laskee omiaan!

  ”Lasten hyväksikäyttöön ei suhtauduttu aluksi riittävän vakavasti”

  25.10. 08:20

  http://www.oululehti.fi/etusivu/lasten_hyv%C3%A4ksik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n_ei_suhtauduttu_aluksi_riitt%C3%A4v%C3%A4n_vakavasti_6612288.html

  Oulu

  Jos lasta hyväksikäyttänyt ripittäytyy rikoksestaan pienelle lapselle itselleen, kyse ei ole oikeasta ripistä vaan rikoksen peittelystä.

  Jos maallikko ottaa ripin vastaan ja kuulee ripittäytyjän syyllistyneen törkeisiin rikoksiin, hänen on ilmoitettava siitä poliisille tekijä nimeltä mainiten.

  Anteeksianto ripissä ei poista vastuuta lain edessä.

  –Ellei rikokseen syyllistynyt itse ilmoittaudu, me emme häntä suojele. Joka lapsen hyväksikäytöstä tietää, hänen pitää toimia, linjasi Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunnan toinen varapuheenjohtaja Matti Taskila tiedotustilaisuudessa, jonka aiheena oli SRK ja lastensuojelu.

  SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen otti tilaisuuden alussa käteensä Johanna Hurtigin tutkimusraportin Taivaan taimet – uskonnollinen yhteisöllisyys ja väkivalta

  –Olemme täällä tämän kirjan vuoksi.

  Johtokunnan puheenjohtajisto pääsihteerin johdolla myönsi, etteivät he hyväksikäyttötapausten alkuvaiheessa ymmärtäneet suhtautua ilmiöön sen vaatimalla vakavuudella.

  –Se, mitä sanoin maaliskuussa 2009 Lahdessa, johtui tietämättömyydestä. Nyt sanoisin toisin, sanoo Hänninen viitaten kirjassa esitettyyn tapaukseen.

  –Tein alussa monia virheitä ja olin sinisilmäinen. Tähän syyllistyivät myös monet muut. Meidän on jatkuvasti syytä arvioida omaa toimintaamme, ettemme syyllisty väärään vallankäyttöön.

  Hurtigin tutkimuksen mukaan lestadiolaisen herätysliikkeen sisällä koettu perhe- ja seksuaalinen väkivalta johtuu seurakunnan rakenteesta, käytännöistä ja opetuksesta.

  Taskila sanoo, että tämä johtopäätös otetaan yhdistyksen sisällä vakavasti.

  –Meidän on arvuoitava toimintatapojamme ja kehitettävä toimintaamme avoimessa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Olemme syvästi pahoillamme vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä tapahtuneista rikoksista ja siitä, että uhreja on laiminlyöty.

  Taskilan mukaan liikkeen diakoniatyössä aiotaankin nyt kiinnittää huomiota etenkin uhrien hyvinvoinnin tukemiseen.

  –Noin vuosi sitten keskustelin puhelimessa erään hyväksikäytön uhrin kanssa. Se puhelu muutti ajatteluni.

  Myös ensimmäinen varapuheenjohtaja Viljo Juntunen sanoo vasta tämän kohun jälkeen ymmärtävänsä, millaista traumaa monet uhreista ovat kantaneet jo vuosikymmeniä.

  –Ennen ajattelin, että kaikki synnit ovat samanarvoisia. Nyt en enää ajattele niin. Sanoohan Jeesuskin: joka viettelee yhden näistä pienimmistä, olisi parempi että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyksiin.

  Puheenjohtajisto pahoitteli syvästi, mutta ei pyytänyt uhreilta anteeksi.

  SRK jakoi tiedotusvälineille viisisivuisen tiedotteen siitä, mitä toimenpiteitä yhdistys on tehnyt vuosien 2010-2013 aikana lasten suojelemiseksi.

  Päivämiehessä on julkaistu asiasta pääkirjoituksia, puhujille on järjestetty tilaisuuksia, puhujien taustoja on selvitelty, lapsi- ja nuorisotyöhön sekä leiritoimintaan on annettu ohjeistuksia ja niin edelleen.

  SRK on linjannut hyväksikäyttökohun aikana myös omia toimintatapojaan ”hyvän hallintokäytännön mukaisiksi”. Esimerkiksi yksittäisen rauhanyhdistyksen puhujavalintoihin SRK ei katso voivansa puuttua – vaikka puhujia epäiltäisiinkin lasten hyväksikäytöstä.

  Hurtig kirjoittaa kirjassaan, että puhujina toimii edelleen lapsia seksuaalisesti hyväksi käyttäneitä.

  –Ei ole kyse siitä, ettemmekö uskoisi Hurtigin tutkimustuloksia. Meillä ei vain ole tästä tietoa, sanoo SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Olavi Voittonen.

  Kun kysymykset koskevat lasten hyväksikäytön peittelystä epäiltyä puhujaa, asiaa kehotetaan kysymään Helsingin rauhanyhdistykseltä.

  –Huhujen perusteella toimiminen on arveluttavaa. Tietääkseni tämän henkilön tekemiset eivät ole poliisitutkinnassa, huomauttaa Hänninen.

  Voittonen kertoo, että hyvin harvoin liikkeen puhujia on vapautettu tehtävistään rikostuomion takia. Perusteet vapautukselle ovat olleet kevyemmät.

  –Totuudellisuudessa eläminen on usein tiukempi tuomari kuin maallinen lainsäädäntö.

  Naisten aseman kohentaminen SRK:n johtotehtävissä on Hännisen mukaan yhdistysten käsissä: ne lähettävät vuosikokouksiin edustajansa, jotka valitsevat johtokunnan.

  Vuosikokouksiin osallistuu valtakirjalla 183 jäsenyhdistystä.

  –Suurin osa vuosikokouksen edustajista on naisia, joita istuu myös rauhanyhdistysten johtokunnissakin aika paljon, huomauttaa Juntunen.

  Arkkipiispa Mäkinen arvostaa lestadiolaisjohtajien anteeksipyyntöä

  Uutiset Kotimaa

  Kotimaa 25.10.2013 klo 11:10

  http://yle.fi/uutiset/arkkipiispa_makinen_arvostaa_lestadiolaisjohtajien_anteeksipyyntoa/6900724

  Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys SRK vastasi torstaina lasten hyväksikäyttötutkimuksessa esitettyihin väitteisiin. SRK sanoi olevansa pahoillaan herätysliikkeessä tapahtuneista rikoksista ja myönsi, että uhreja on laiminlyöty.

  Arkkipiispa Kari Mäkinen arvostaa Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johdon eilen esittämää anteeksipyyntöä vanhoillislestadiolaisliikkeen piirissä tapahtuneista lasten hyväksikäytöistä.

  Arkkipiispa Mäkinen kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että liikkeen johdolla näyttäisi olevan nyt valmius kulkea kohti avoimempaa ja osallistavaa keskustelukulttuuria yhteisön sisällä. Hänen mukaansa se on merkittävää.

  – Kun anteeksipyyntö on todellinen, siihen sisältyy toisen asemaan asettuminen ja oman vastuun tunnustaminen, hän kirjoittaa.

  Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys SRK vastasi torstaina lasten hyväksikäyttötutkimuksessa esitettyihin väitteisiin. SRK sanoi olevansa pahoillaan herätysliikkeessä tapahtuneista rikoksista ja myönsi, että uhreja on laiminlyöty.

 2. SRK:n "vallattomuus"

  ”…väärään vallankäyttöön.” Tässähän on koko jutun ydin: vallankäyttö, josta SRK:ssa käytetään nykyisin nimitystä hyvä johtamistapa. Onko kristillisessä yhteisössä olemassa nk. oikeaa vallankäyttöä. Ei, koska kaikenlainen vallankäyttö Jumalaan uskovaa kohtaan on hengellistä väkivaltaa. Kukaan aito uskovainen ihminen ei usko SRK:n eikä sen yhteydessä olevien ihmisten kautta. Jos joku näin tekee, hänen uskonsa ei ole Jumalan armosta, vaan joidenkin inhimmillisten käytänteiden noudattamisesta. Siis: elämäntapauskoa ja aneiden metsästystä. Uskovainen vanhoillislestadiolainen yksilö ei turvaa uskoaan millään tavalla nk. johtoon. Johto pysyköön lestissään: ajallisen organisaation tehtävien hoitamisessa.
  On aika kiittää Jumalaa, että Hän johdattaa Johanna Hurtigin ja muiden tutkijoiden ja ajattelijoiden kautta armahdettujaan oikealle tielle. Näistä on syytä oppia ja toimia opitun mukaisesti. Vain näin tehden, voimme elää uskomisen ilosta, rauhasta ja vapaudesta – yksilöinä muidenkin kanssa.

 3. Nimetön 203

  olette ymmärtäneet väärin. toinen ihminen ei voi pyytää anteeksi toisen tekemi syntejä.. pahoitella voi mutta ei pyytää anteeksi,, jos joku varastaai kaupasta en minä voi mennä pyytämään kaupasta anteeksi että kun tuo toinen varasti..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s