Talostelun järjestys


Tänne pyydettiin kirjoittamaan, että minkälainen orkanisaatio on firmassa. Ihan klassinen on.

Hierakia_1

1. SRK:n työvaliokunta. Pääesikunta. Työvaliokunnan jäsenistä osa kuuluu johtokuntaan. Tämä on kuitenkin hommelin aivot ja terävin strateginen kärki.
2. SRK:n johtokaksikko: puheenjohtaja ja pääsihteeri. Kasvot ulospäin, halusit tai et.
3. SRK:n muu johtokunta. Ns. Turha Joukko, kaikkiaan 24 miestä, jotka katsovat historiallisena jatkumona edustavansa suoraan apostolista suksessiota. Itse teettämänsä ja salaiseksi julistamansa sisäisen selvityksen  perusteella virheettömäksi todistettu miesjoukko. Nauttivat aseman tuomaa arvostusta periferiassa. Päätökset erehtymättömiä. Aika ajoin SRK:n sisäinen valtapeli ja kyvyttömyys sovitella ristiriitoja on johtanut liikkeen pirstoutumiseen. Sikäli riskialtista porukkaa, mutta ei puhuta siitä.
4. SRK:n vuosikokous. Asiat ja päätökset tiedetään ennalta koska SRK:n työryhmä valmistelee ne. Rauhanyhdistyksistä valitut vuosikokousedustajat ovat kuin kloonattuja. Peloteltuja lampaita. Vuosien mittaan tehnyt päätöksiä, joista on tapana vaieta. Parasta onkin.
5. Seurakuntavanhinten ja puhujien kokous. Varovaisten miesten keskustelukerho. Osa puhujista pelkää toisiaan aivan sikana. Voi joskus terhentäytyä ja pistää yksittäiset puhujat, papit ja kerralla kaikki vl-kirkolliskokousedustajat polvilleen.
6. Maallikkopuhujat ja papit. Se ikuinen vaiettu salaisuus että kumpi ryhmä ylenkatsoo toista enemmän. (Ne kaksi naispappiako, noloja tapauksia, ”valitsivat itse tiensä”. Mutta ne tuloo, poijaat, ne tuloo.)
7. Paikallisyhdistysten johtokunta. Näillä on pelättyä valtaa yksityisen ihmisparan kannalta, koska nämä voi erottaa kenet hyvänsä ja heittää ulos ”yhteisestä rakkaudesta” syytä ilmoittamatta milloin vaan. Eli riistää taivaspaikan. Sen jälkeen et voi muuta kuin alistua just siihen mitä vaaditaan ja tiedät kyllä mikä se on. Järkevintä on,  että teet sen mahd.pian niin se on poissa päiväjärjestyksestä kuin hammaslääkäri. Muuta ei kannata edes harkita. Näissä asioissa suoraselkäisyys on ylellisyystuote, johon meillä ei ole ollut varaa enää vuosikymmeniin.
8. (Suur)perheen isä. Hallitsee vaimoaan ja lapsiaan sekä perheen omaisuutta. Tässä kohtaa ei pidä antaa muutaman voimakastahtoisena tunnetun vaimonpuolen hämärtää varsinaista valtajärjestystä. Ei vaikka yritystä onkin. Monella on siunauksena hänet. Vaimolla on tietenkin (joskus lähes rajatta) valtaa, mutta onneksi vain yksityisesti. Monesti hänellä on sitä tietyssä mielessä rauhanyhdistykselläkin, taustalla manipulaattorina. Voimakas- ja pahantahtoinen nainen saattaa saada muissa aikaan mielistelyn ja pelon sekaisia reaktioita manipuloivassa valtapelissään. Mutta voimakastahtoinenkin, vaikka viisaskin nainen on silti sukupuolensa vanki: nainen. Hän ei voi ratkaista opillisia kysymyksiä ja hänetkin kyllä saadaan sillä ruotuun. Ohitetaan, pudotetaan vain pois.
9. Muut miespuoliset uskovaiset. Mittarina mieskuntoisuus, joka voi tarkoittaa erilaisia asioita. Hierarkiassa voi huonosaattoisempikin mies edetä ylöspäin, jos miehellä on arvokas verkosto, suojelijoita ja puolestapuhujia ja/tai erinomaisia taitoja joista ry hyötyy taloudellisesti. Ja ns. Hauska Seuramies voi saavuttaa paljon suosiota ja päästä vaikka politiikkaan. Perheettömät miehet, nuoret miehet  ja koulupojat kuuluvat samoin tänne. Ovathan he joka tapauksessa miehiä.
10. Aviovaimot ja naispuoliset lesket. (Mieslesket -> kohta 9.) Ei kaipaa perusteluja.
11. Naimisissa olevat lapsettomat naiset. Ei kaipaa perusteluja.
11. Naimattomat naiset. Nuoret naiset silmälläpidettäviä. Vanhapiikavaiheeseen joutuneet voivat saavuttaa palkitsevia asemia rauhanyhdistyksen  riennoissa hyödyllisenä ja käyttökelpoisena resurssina.
12. Lapset. Ks.  Johanna Hurtig: Taivaan taimet. – Lapset itsessään tärkeitä siinä mielessä., että heistä on kasvatettava liikkeen seuraava kannatteleva sukupolvi. Aikuisten kannalta lasten lukumäärä merkityksellinen tekijä. Lukumäärä nostaa sekä miehen että naisen asemaa hierarkiassa, mutta ei johda naisen kohdalla asemiin siionin julkisessa elämässä. Eikä lisääntyminen enää ihan yksin tahdo riittää sosiaalisen statuksen nousuun. Kilpailu on koventunut rauhanyhdistykselläkin.  Elämme maailmassa mutta emme maailmasta.
13. Pohjasakka: 13.1: avioeronneet. 13.2: homoseksuaalit, jos tiedossa. Seuroissa saa käydä mutta ei saa paljastaa mikä on eikä varsinkaan saa olla läheisiä suhteita.

*         *         *

Ajattelemisen aihetta antoi Lasarus.

*         *         *

Lue lisää:

Asianajaja: SRK:n selvityksessä ei kyse maineen puhdistamisesta. Kotimaa24 17.10.2013.

Asiantuntija herätysliikkeiden seksiskandaaleista: ”Miehet suojelevat toisiaan”. Aamulehti 6.9.2011.

Ehdoton miesvalta hallitsee naisenemmistöistä uskonliikettä

Kirjoituspyyntö: päätöksenteko ja päättäjät vanhoillislestadiolaisuudessa

Tanja Lamminmäki-Kärkkäinen: Lestadiolainen voi kokea toiseutta myös omiensa joukossa

Aini Linjakumpu:Haavoittunut yhteisö: hoitokokoukset vanhoillislestadiolaisuudessa. Vastapaino 2012.

Aini Linjakumpu ja Johanna Hurtig: Hengellinen väkivalta ja vanhoillislestadiolaisuus

Lucas: Miesvalta lisää sukupuolisen hyväksikäytön ja väkivallan riskiä

Nestori: Keskinäinen rakkaus – uskovaisten tuntomerkki

Protestiliikkeestä äärikonservatiiviseksi

Puhuja on vastuullisessa tehtävässä. Päivämies, pääkirjoitus 27.11.2013.

Puhuja: SRK saattoi henkiopilla Siionin lähes kaaokseen. (Veikko Jurvakaisen lehtikirjoitus.)

A. A. Tami: Harhaoppien valtakunta?

M. Toivanen: Lestadiolaisuudessa muhii muutos. Muutos kumpuaa liikkeen sisältä. Kotimaa nro 26, 2.7.2009, s. 4 – 5.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys. Wikipedia.

Vanhemmilleni olen kuin kuollut – vanhoillislestadiolainen homo

Advertisement

6 kommenttia

Kategoria(t): erehtymättömyys, erottaminen yhteisöstä, ihmisarvo, johtajat, johtokunta, kontrollointi, maallikkosaarnaajat, miehen asema, naisen asema, nuoret, perhe, perheettömyys, puhujat, puhujien ja seurakuntavanhinten kokous, Puhujienkokous, rauhanyhdistys, sananjulistajat, seksuaalivähemmistöt, seurakunta, SRK ry., SRK:n johtokunta, sukupuolijärjestelmä, syrjintä, tasa-arvo, vallankäyttö

6 responses to “Talostelun järjestys

 1. Tätä lukiessani tuli ensiksi mieleen kastilaitos. Toiseksi tuli mieleeni uusplatonismi hierarkioineen. Jumalan jälkeen enkelihierarkiat, sitten viisaat, lopuksi tavallinen kansa ja sen alapuolella materiaalinen maailma. Onneksi Jumalan Sana on osoittaa, että ensimmäiset tulevat viimeiseksi, eli järjestys menee nurinniskoin Jumalan valtakunnassa. Hups!

 2. Nimetön 209

  kaikilla järjestöillä on hallitus tai joku muu vastaava

 3. Kiitokset

  Hauskalla tavalla ilmaistu, miten talostelu onkaan meillä järjestetty tai järjestynyt, mitenkä vain? Vl-liikkeessä eläneenä minulla jotensakin sellainen tuntuma, että tuo kohdassa 5 mainittu puhujien pelko toisiaan kohtaan on suureksi osaksi totta. Sisimmässään saattaa ajatella toisin, mutta puhuu asiat toisin oman selustansa turvaamiseksi. Suoraselkäistä eikö totta!? Tunnustan toki itsekin syyllistyneeni moiseen.

  Vl-liikkeen erehtymätön totuus taitaa olla jonkinlainen leijuva massa, josta kukaan ei oikein tiedä mitään. SIsimmässä asiasta voi olla montaa mieltä, mutta ei julkisesti. Moni ehkä ajattelee, että tuo toinen tietää totuuden paremmin. Ja jos tuolla toisella sattuu vielä olemaan statusta niin johan se tuo turvallisuuden tunnetta. Omat ajatukset saa unohtaa ja painaa piiloon mielen syövereihin pelon taakse.

  Unohtakaa nämä pari viimeistä lausetta kun en oikein kyennyt ilmaisemaan mitä tarkoitin. Muihinkin lauseisiini kannattaa suhtautua vähintään kriittisesti.

 4. Still

  Srk:n ja työvaliokunnan kirjeitä tulee säännöllisesti ja niitä luetaan suurella hartaudella aivan kuin ainoana totuutena myös hengellisessä mielessä paikallisissa johtokunnissa, myös maallisissa asioissa, jotka aina hengellistetään jotain kautta. Perustuu tietoon ja omaan kokemukseen. Srk:n on aivan turha väittää etteivät ole hengellinen auktoriteetti vl liikkeessä, kun näin väittävät niin eivät ole joko tietoisia tai eivät halua olla tietoisia tai sitten ovat tietoisia mutta valehtelevat tietoisesti.

 5. Naakka

  Tosiasiassa tämän lahkon johtoporukka on kiinnostunut ainoastaan omasta vallastaan ja asemastaan. Itsekkin saattavat kyllä uskoa olevansa hyvän ja oikean asialla, niin sokeutuneita ovat. Vl-lahko on mitä suuremmissa määrin ”isojen poikien” temmellyskenttä. Valta ja voima jyllää. Naiset, lapset, seksuaalivähemmistöryhmiin kuuluvat, heikommat miehet sekä vanhukset ovat pelkkiä pelinappuloita näille vallan sokaisemille.

  SRK:n johtokunnasta puheen ollen, kaikissa päättävissä elimissä pitää olla, kuten maassamme yleisesti, 50 / 50 sukupuolijakauma. laki ei sitä yhdistyksissä vaadi mutta yleinen oikeustaju kyllä. Sitä kutsutaan tasa-arvoksi. Onko se kirosana SRK:ssa.

  Ainut toivo lahkon heikoimmilla jäsenillä päästä irti isojen poikien ikeen alta on joko lähteä liikkeestä tai saada aikaan sisäinen muutos. Jälkimmäinen on niin vaikea tehtävä että harva uskoo siihen ja vielä harvempi edes yrittää… ja niille jotka ovat yrittäneet, on käynyt huonosti.

 6. Nimetön 247

  Käsittämätöntä tekstiä.
  Mistä tuo iva, katkeruus, valhe ja viha kumpuaa lasaruksella?
  Kannattaa kyllä purkaa itseäsi jollekkulle luotetulle, hakea apua!

  Tämäkö on sitä rakkauden osoitusta jota liberaalisiipi niin paöjon ylistää ja vaatii srklta ja paikallisjohtokunnilta? Ehdottomasti kiistän jyrkästi käyttäväni sumeilematta valtaa perheessäni, vaikka olen mies. Aivan ehdottomasti. On erittäin törkeää ja ihmisarvoa loukkaavaa tälläistä tekstiä julkaista. Vaikka lasarus sattuukin olemaan itse mies, lukenut, väitellyt, entine puhuja ja pappi niin siitä huolimatta yhden joukon ja sukupuolen edustajien tälläinen julkinen, leimaava ja yleistävä herjaaminen ei kertakaikkiaan saa jatkua. Vaikka olenkin uskovainen, mies, perheenisä, en voi hyväksyä tämän kaltaista soopaa. Noh, tunnettua on, että lasaruksen takaa tulee vastaus, huumorilla! Niinhän perus porukkakin perustelee heittonsa ihmisryhmiä kohtaan…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s