Hänninen eroaa SRK:n pääsihteerin tehtävästä


SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen  eroaa tehtävästään. Eroaikeista on liikkunut huhuja jo jonkin aikaa.

Tiedon julkaisi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.  Hännisen erosta ilmoitettiin lauantaina 28.12. puhujienkokouksessa. Hännisen on kerrottu pyytäneen eroa henkilökohtaisista syistä. tuomashänninen2P

 – Pääsihteeri on jo jäänyt työuupumuksen vuoksi sairauslomalle, SRK:n kustannuspäällikkö Ari-Pekka Palola kertoi HS:lle. Palolalla ei ollut tietoa, pannaanko pääsihteerin tehtä-vä julkiseen hakuun vai onko Hän-nisen tilalle ehkä jo valittu joku toinen.

– Työvaliokunta päättänee vs. pääsihteerin valinnasta 15. tammikuuta. Pyrimme siihen, että lopullinen valinta tehdään johtokunnan kokouksessa maaliskuussa, sanoi puolestsaan johtokunnan pj. Olavi Voittonen sanoi Kalevan haastattelussa 31.12.2013.

Uuden pääsihteerin valinta tehdään kutsumenetellyllä, eli tehtävään valittava henkilö tulee liikkeen sisältä.

– Uuden pääsihteerin pitää olla myös tunnettu kristillisten [po. kristittyjen – Toim.huom.] rakkaudessa, Voittonen sanoi.

Hänninen on vanhoillislestadiolaisen liikkeen ylin palkattu toimihenkilö. Varsinainen päätösvaltahan liikkeessä on muodollisesti SRK:n vuosikokouksella ja käytännössä SRK:n johtokunnalla, mutta todellisuudessa työvaliokunnalla.

SRK:n johtokunta on historiansa alusta lähtien (1906) koostunut yksinomaan miehistä. Yhtään naista ei ole tähän mennessä koskaan päässyt edes ehdokkaaksi johtokuntaan SRK:n vuosikokouksessa johtokunnan jäseniä valittaessa.

Kuten on jo ollut pitkään tiedossa, Hännisellä ja SRK:n puheenjohtajalla on ollut keskenään tietyssä määrin erilaisia ajatuksia SRK:n linjasta ja tehtävästä. Voittosen linja voitti tämän erän.

Uuden pääsihteerin valinta tehdään kutsumenetelyllä eli tehtävään valittava henkilö tulee liikkeen sisältä.

Hänninen aloitti SRK:n pääsihteerinä vuoden 2011 alussa. Sitä ennen hän oli Päivämiehen päätoimittaja.

Aloittaessaan pääsihteerinä Hänninen korosti mm. Kotimaan laajassa haastattelussa toivovansa, että hän ei joutuisi painostuksen kohteeksi vakaumuksensa takia, jossa keskeisenä on se että Hänninen pitää syntyvyyden säännöstelyä ja avioeroa syntinä. Hän palasi kysymykseen myös toimittuaan vuoden päivät pääsohteerinä, Rauhan Tervehdykseen antamassaan haastattelussa. Ilmeisesti Hänninen itse arvioi että tästä kysymyksestä olisi tulossa paineita. Hän oli siinä oikeassa, että ehkäisykielto on jatkuvasti kipeä ja vaikea kysymys tuhansille uskovaisille, kun oppi ja opetus on tämä mitä on.

Suurimmat paineet liikkeen toimintaa kohtaan tulivat Hännisen kaudel-la eteen kuitenkin ennen kaikkea lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan sa-lailun paljastuessa ja liikkeen johdon toimintatapoihin kohdistuneessa kritiikissä. Käytännöt ja ratkaisut erityisesti hoitokokousten selvittämisessä ja suhtautumisessa naispappeuteen eivät ole olleet ihmisten oikeustajun eivät-kä kristillisen etiikan pohjalta ymmärrettävissä.

Lue haastattelut  Kotimaa24:stä (24.10.2010) ja Rauhan Tervehdyksestä (22.12.2011).

Lue myös Matti Huuskosen juttu, jossa on lisätietoja Hännisen eron mahdollisesti todellisista syistä, eli luottamuspulasta SRK:n johtokunnan suuntaan: Lestadiolaisten kakkosmies ajautui umpikujaan – lähtölaskenta alkoi kirjeestä (Helsingin Sanomat 6.1.2013).

*     *      *

Ajattelemisen aihetta antoi Lucas.

*     *      *

Lue lisää:

Riitta Hirvonen: Uskon muukalainen ei muutu. Rauhan Tervehdys 43/2011, s. 3.

Matti Huuskonen: Lestadiolaisten kakkosmies ajautui umpikujaan – lähtölaskenta alkoi kirjeestä. Helsingin Sanomat 6.1.2013.

Johannes Ijäs: Tuomas Hänninen vanhoillislestadiolaisen liikkeen pääsihteeriksi. Kotimaa24 24.10.2010.

Mauri Kinnunen: Kipupisteet kohdattava avoimesti. (Tämä vuosituhat haastaa lestadiolaisuuden – Suomen suurimman herätysliikkeen pitäisi pystyä avoimesti kohtaamaan menneisyytensä kipupisteet. Kaleva 1.10.2006.)

Korpijaakko: SRK:n linja: hierarkkisesta miesten “vanhinten neuvostosta” myös naisten lahjoja hyödyntäväksi palveluyksiköksi?

Kotimaa24: SRK:n Hänninen kyseenalaisti Salmen synninpäästön. Kaleva 29.6.2013.

Lasarus: Talostelun järjestys

Lucas: SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä: ”Voinko enää halata tyttäriäni?”

Lucas: SRK:n johtokunta torjui tiedon levittämisen lasten hyväksikäyttörikoksista

Sara Marin: Maijan tarina paljastaa miesvaltaiset valtarakenteet

Nestori: SRK:n uusi pääsihteeri Tuomas Hänninen: Menkää hoitoon

Advertisement

2 kommenttia

Kategoria(t): retoriikka, sensuuri, SRK ry., SRK:n johtokunta, yhtenäisyys

2 responses to “Hänninen eroaa SRK:n pääsihteerin tehtävästä

  1. On aivan ymmärrettävää, että tällaisessa kaaosvaiheessa ihminen väsyy! Mielestäni Hänninen on ollut kaiken aikaa rauhaa tavoitteleva, joskin joissakin asioissa ajatusten ristiriitoja kokenut mies. Voi olla myös että hän on ollut liian lempeä luonteeltaan tuohon tehtävään. – Toivoisinpa todella, että SRK luopuisi nyt harvainvallasta ja siirtyisi demokratian puolelle. Tuommoinen sanelupolitiikka on ihan Jumalan vastustajalta. Jeesushan neuvoi, että Hänen valtakunnassaan ei kukaan hallitsisi herrana. koska Hän itse tahtoo olla valtakuntansa Pää ja onkin joka tapauksessa.

  2. Erkki

    Voisiko kirjoittaja tarkentaa, mistä asioista Hännisellä ja Voittosella on ollut eriäviä käsityksiä? En ole näistä kuullut. Mikä on ”Voittosen linja”?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s