Johtokunta vaihtoon ja puhujakieltoon


”Pääsihteeri ja puheenjohtaja ovat omassa roolissaan, mutta päätökset tehdään yhdessä. Työvaliokunta ja johtokunta ovat yhteinen tiimi, jossa keskustellaan, pohditaan ja mietitään asioita.” Näin sanoi Matti Taskila Kalevassa, toinen SRK:n varapuheenjohtajista. SRK_2013_LOGO

Johtokunta on samassa liemessä kuin pääsihteeri ja puheenjohtaja ovat. Asiaa käsiteltiin puhujainkokouksessa. On epäilys, että johto valehteli julkisuudessa, lokakuussa järjestetyssä lastensuojelua koskeneessa tiedotustilaisuudessa.

SRK on nyt käytännössä toimintakyvytön.  Johtokunnan tulee nyt jättää paikkansa.

Jotta asiat tulee oikein joidetuksi, pitää SRK:n ylimääräinen edustajien kokous kutsua koolle ratkomaan tilanne. Sen tulee valtuuttaa tilapäinen johtokunta, tekninen ”toimituskollegio”, joka hoitaa hoitaa välttämättömät juoksevat asiat varsinaiseen vuosikokoukseen saakka. Silloin valitaan uusi johtokunta.

Nykyinen johtokunta on kokonaisuudessaan menettänyt luottamuksensa. Johtokunnan jäsenet eivät ole esittäneet eriävää mielipidettä koskaan eivätkä ole kyseenalaistaneet mitään puheenjohtajan lausuntoja julkisesti. Julkisuudessa kaikki ovat olleet samaa mieltä. Varapuheenjohtajat ovat julkisilla lausunnoillaan tukeneet Voittosta ja Hännistä.

SRK-info-2013-2

Juristin laatima sisäinen selvitys on nyt paljastunut Voittosen muuttelemaksi. Tiesikö jokainen siinä vaiheessa, että Voittonen oli vaatinut Hyytistä muuttelemaan tekstiä?

”Hän myös pyrki vaientamaan tekojensa arvostelijat sekä mani-puloi eriävällä mielipiteellään lestadiolaisten sisäisen hyväksi-käyttöselvityksen lopputulosta.” (Helsingin Sanomat 5.1.2014.)

Silti koko johtokunta seisoi selvityksen takana. Miten nyt sitten yksin vain Voittonen ja Hänninen olisi vastuussa epäselvyyksistä?

Johtokunta hyväksyi selvityksen kokouksessaan lauantaina 26.3.2011. Kokouksessa olleet johtokunnan jäsenet saivat vain tutustua selvitykseen. Mutta sitten pidettiin tarksti huolta siitä, että ne kerättiin pois. Selvitys on salainen seuraavat 70 vuotta. Edes siihen tietoja kirjallisesti antaneet tai haastatellut henkilöt eivät saaneet tutustua tekstiin. Eivät edes niihin osiin selvitystä, joissa oli käytetty heidän antamiaan tietoja.

Johtokunta on itse päättänyt hiljattain, että hyväksikäytön peittely on peruste puhujan puhujakieltoon asettamiseen.

Johtokunnan pitäisi asettaa itsensä nyt puhujakieltoon.

Taikka asiallisesti puhuen, SRK:n vuosikokouksen tulee tehdä tämä päätös. Johtokuntahan on vastuuvelvollinen jäsenyhdistyksille. Jäsenyhdistykset valvovat johtokunnan toimia.

”Purkakaa tämä pommi ennen kuin se laukeaa vl-herätysliikkeen kylkeen”

Mennään ajassa taakespäin. Vuonna 2010 nimim. Jaffa kirjoitti Mopin palstalla [vuosina 2007-2013 toiminut keskustelupalsta. – Toim. huom.]:

Yli kahden vuoden ajan ovat muutamat vl-kristityt olleet yhteydessä SRK:hon tämän pf-ongelman vuoksi. He ovat tarjonneet ammattiapua, esittäneet kirjoituksia Päivämieheen ja Siionin Lähetyslehteen, pyytäneet puhujainkokouksiin alustuksia pf-aiheesta, ja vaatineet leirityöntekijöille koulutusta lastensuojelurikosten vält-tämiseksi. Ovat kehottaneet purkamaan räjähteen ennen kuin se laukeaa vl-herätysliikkeen kylkeen.

Mutta mitä tekivät SRK:n veljet? Kokivat asian henkilökohtaisena loukkauksena, hyökkäsivät vastaan, vaikka heitä pyydettiin yhteiseen rintamaan. Huolestuivat pedofiilejä arvostelleiden vl-kristittyjen sieluntilasta. Puhuivat törkeistä yhteydenotoista, vikovasta mielestä, väärästä asenteesta, lihavaisista lampaista ja eriseuran lietsomisesta. Syyttivät SRK-urallaan epäonnistuneiksi ja siten katkeroituneiksi ihmishylkiöiksi. Vaativat vaikenemaan ja tuhoamaan kaiken aineiston. Eivät puhuneet lapsiuhreista ja heidän kärsimyksistään, eivät pedofiileistäkään.

Vaan pedofiilien arvostelijoita eivät unohtaneet tuomita, asettelivat myllynkiviä heidän kaulaansa. Tämän kaiken ovat kertoneet todisteiden kera ne, jotka SRK:n veljiä ovat puhutelleet. Jopa se ensimmäinenkin s-posti liitteineen taitanee olla tallessa, se josta kaikki alkoi.” (16.5.2010.)

Tuohon aikaan puheenjohtajana oli Voittonen ja Hautamäki pääsihteerinä. Johtokunta torjui tarjotun tuen.

*       *       *

Ajattelemisen aihetta antoi Pikkupoika.

*       *       *

Oikaisu

Yllä olevaan nimimerkin Pikkupoika kirjoitukseen on  9.1.2014 Helsingin Sanomista toimittaja Matti Huuskonen pyytänyt seuraavaa oikaisua.

”Voittosen omien sanojen mukaan – joita minun ei ole tässä asiassa aihetta epäillä – hän ei
vaatinut muutoksia tekstiin tai vaatinut selvitykseen kirjallista eriävää
mielipidettä. Sen sijaan hän esitti eriävän mielipiteen suullisesti siinä
johtokunnan kokouksessa jossa johtokunta käsitteli selvitystä. Silloin hän
kertoi miten asiat hänen mielestään menivät, minkä jälkeen johtokunta antoi
Voittoselle tukensa.

Voittonen sai toisin sanoen kertoa miten asiat hänen
mielestään menivät ja johtokunta hyväksyi sen mukisematta. Siinä mielessä
voi puhua manipuloinnista, että johtokunta ei käsitellyt Voittosen
luottamusta puhtaasti selvityksen pohjalta vaan luotti puheenjohtajan omaan
versioon asioiden kulusta..

t. Matti Huuskonen, Helsingin Sanomat”

Kiitos oikaisusta.

Toimitus

*       *       *

Lue lisää:

Simo Alastalo: Hännisen eron taustalla työuupumus – Onko muita syitä? Kotimaa24 30.12.2013.

Asianajaja: SRK:n selvityksessä ei kyse maineen puhdistamisesta. Kotimaa24 17.10.2013.

Ensio: Puhujienkokouksessa aika luopua ehkäisykiellosta ja pyytää anteeksi

HS: Voittonen manipuloi hyväksikäyttöselvitystä. Kaleva 5.1.2014.

Matti Huuskonen: Lestadiolaisjohtaja antoi hyväksikäyttäjän välttää poliisin. Helsingin Sanomat 5.1.2014.

Matti Huuskonen: Lestadiolaisten kakkosmies ajautui umpikujaan – lähtölaskenta alkoi kirjeestä. Helsingin Sanomat 6.1.2014.

Matti Huuskonen: Vanhoillislestadiolaisten pääsihteeri rinnasti insestin pikkurikkomukseen. Helsingin Sanomat 6.1.2014.

Hyväksikäytön kierre katkaistava nopeasti: pelkkä myötätunto ei pelasta uhreja. Iltalehti 9.1.2014. Pääkirjoitus.

Katso tallenne SRK:n tiedotustilaisuudesta. Kotimaa24 23.10.2013.

Kirkkoherra: Lestadiolaisjohdolla ei ole selkeää linjaa hyväksikäytöstä. Pauli Niemelän haastattelu. Kotimaa24 22.5.2012.

Joona Korteniemi: Luottamus tulee ansaita. Blogikirjoitus 8.1.2014.

Taneli Kylätasku: Hyväksikäytön estäminen vaatii toimia. Kirkko ja Kaupunki 28.10.2013.

Lucas: SRK selvityttää herätysliikkeen johdon menettelyn pedofiliarikoksissa

Lucas: SRK:n johtokunta torjui tiedon levittämisen lasten hyväksikäyttörikoksista – vaati tuhoamaan aineistoa

Helge Murtovaara: Liikkeen johto: SRK:n opetus säilyy ennallaan. Kaleva 5.1.2014. (Painetussa lehdessä laajempi juttu.)

Peltonen: SRK:n johto lupasi uudistaa opetusta, rakenteita ja menettelytapoja

SRK teetti sisäisen selvityksen pedofiliatapausten käsittelystä. Kaleva 29.3.2011.

Tutkija: Lestadiolaisessa syntikäsityksessä omenavarkaus rinnastuu hyväksikäyttöön. Kotimaa24 16.10.2013.

Vanhoillislestadiolaiset: Hyväksikäyttäjiä ei enää puhujina. STT / Helsingin Sanomat 24.10.2013.

Suvi Vihavainen: ”Lestadiolaisjohtaja kiisti hyväksikäytön” – Mariaa loukkaa, että insestin hoitokokouksissa kiistänyt johtaja toimii edelleen maallikkosaarnaajana. Helsingin Sanomat 20.5.2012.

Advertisement

16 kommenttia

Kategoria(t): 2000-luku, 2010-luku, insesti, itsesensuuri, johtajat, johtokunta, kaksinaismoralismi, laestadianism, lapset, lapsuus, lähihistoria, maallikkosaarnaajat, manipulointi, pedofilia, puhujat, sananjulistajat, sananvapaus, sensuuri, seurat, SRK ry., SRK:n johtokunta, totteleminen, vallankäyttö, vastuullisuus, väkivalta

16 responses to “Johtokunta vaihtoon ja puhujakieltoon

 1. Paula Soralahti

  Kuulostaa Pohjois-Korean politiikalta.

 2. Seurasäestäjä

  Nimenomaan näin. Kun en tiedä kaikkea, mitä johtokunnassa ja sen liepeillä (“laiteilla”) pinnan alla poreilee, en pysty sanomaan onko Hännisen erottaminen (ja kuvitelma siitä, että jotain sillä saadaan korjattua) vaihtoehtoisesti naiivia vai törkeää, vai molempia. Joka tapauksessa hänestä on nyt tehty syntipukki johonkin (mihin?). Ja joka tapauksessa se ei riitä, vaan koko johtokunta vaihtoon, kiitos! Arvon herrat, teillä ei ole enää luottamusta, ymmärrättekö? Ja joku työryhmä laatimaan anteeksipyyntöjä liikkeen hyllytetyille puhujille, erotetuille ja nykyisille jäsenille. Ja joku voisi ihan vaikka kokotyöpäiväisesti alkaa miettiä, miten tämmöiset typeryydet, kaksoisviestintä, oman pesän roskaaminen jne voidaan jatkossa välttää. Yksi keino tosin on ilmeinen, ja se on nimeltään rehellisyys. Kokeilkaa sitä – huomaatkaa, että se sattuu aluksi. Mutta kun avoin ja rehellinen puhe on vähän aikaa saanut tehdä työtänsä, tulee hyvä ja helpottunut mieli. Ja vaikka eroattekin, pyytäkää ensin anteeksi. Kuten Korteniemi kirjoitti kotimaa24:ssä, meidän ihmisten on helpompi antaa anteeksi, jos joku pyytää anteeksi.

  • Ajatus

   Soitto kimpoilee tahdittomasti ja veisuu on karannut falsettiin.
   Pahasti laukalle ovat myös sortuneet ne muutamat päätoimiset
   vl-kristillisyyden nettiparjaajat.
   Rauha… Rauha… Vl-kristillsyys missään murroksessa ole, jos
   joku SRK:n työntekijä vaihtuu.

   Joskus kannattaisi vakavasti miettiä, josko se oma rooli ei sittenkään ole
   se ”Huutavan äänen” rooli, vaan sen toisen, jonka purukalustoa Laestadiuksen mielestä pitäisi viilata.

   • Nimetön 226

    Kannattais kyllä ”ajatus” ajatella itsekin kuten Raamattu meitä kehottaa. Yhteisön erehtymättömyyden myytti on lopullisesti tullut tiensä päähän. Eikä tätä voi tuosta vain ajatella että joku Srk:n työntekijä vaihtuu, kysymys on pääsihteeristä ja puheenjohtajasta, ei toimittajasta tai kirjamyynnistä. Nämä miehet on olleet lähes ainoat Srk:n julkiset kannanottajat kohun aikana ja epäilykset valehtelusta sekä uhrien aseman piittaamattomuudesta ovat ilmassa, ristiriitaiset lausunnot(E. Hurtig, J.Hurtig), ennemmin luotan näihin viimeksimaitittuihin kuin T.H. ja O.V. sanomisiin. Julkisuudessa töpätty pitää julkisuudessa myös korjata, näin se on vaikka vaikeaa tekee.

 3. keksi

  Mielenkiintoista asiaa kirjoittaa nimimerkki pikkupoika. Tekstissä viitattiin myös Mopin palstaan. Onko sen tekstejä luettavissa vielä jossain?

 4. Eivätkö tällaiset suuret synnit, joista nyt puhutaan mediassa saa omiatuntoja heräämään. Kun silloin aikanaan olemattomista synneistä erotettiin rivijäseniä, kuten ”väärästä hengestä”, ”kysymysten tekemisestä”, ”arvostelemisesta” ”oikaisun pyytämisestä joissakin opin kohdissa” jne. – Minä en onneksi ole koskaan ollutkaan jäsen, jota pitäisi erottaa, mutta vanhempani saivat kokea kamalia, jopa sen vuoksi että he halusivat seurustella omien lastensa, kuten minun kanssani. – Toivoisin, vaikka tietenkin turhaan, että jokainen tekisi parannusta vain omista synneistään. Sehän oli entisessä lestadiolaisuudessa perussääntö. Kun jokainen ottaa pois omansa, jää rakkaus jäljelle, sanottiin. Miksei se käy nyt? Ajallisen vai iankaikkisen rangaistuksen pelosta? Sanottiin myös, että parempi olisi kärsiä täällä kuin siellä!!

 5. yleinenpappi

  Kannattaa olla tarkkana yksityiskohdissa, ennen kuin alkaa tekemään johtopäätöksiä.

  Puhujainkokouksessa heitettiin ilmaan täysin yksilöimätön väite, että syksyn tiedotustilaisuudessa valehdeltiin. Kuka valehteli ja mistä?

  Hesarin jutussa ei väitetty että Hyytisen selvityksen tekstiä olisi muutettu, vaan että Voittonen jätti siihen eriävän mielipiteen, mikä on toki sekin hätkähdyttävää. SRK:n johtokunnan jäseniä ei voi tuolla perusteella vielä syyttää salailusta. Kuten SRK:n varapuheenjohtaja Viljo Juntunen totesi Hesarille, ”Tällaisessa tilanteessa, kun ei tunne tapahtumia sen syvällisemmin, johtokunnan jäsen luottaa puheenjohtajaan. En minä vieläkään luottamustani ole menettänyt, mutta hyvä, että selvitetään”.

  Mitä tulee SRK:n johtokunnan hajottamiseen tai heidän vetämiseensä pois puhujan tehtävistä, ratkaisut ovat rauhanyhdistysten vallassa. SRK:lla ei ole yhtään henkilöjäsentä. Jokaisen puhujan asemasta päättää hänen oma rauhanyhdistyksensä.

  Seurasäestäjä: Mihin perustuu tiedot ”Hännisen erottaminen” tai ”hänestä on tehty syntipukki”? Ettei vain Hesarin jutun rivienväleihin?

 6. Toimitus

  Yleinenpappi kirjoitti:

  ”Hesarin jutussa ei väitetty että Hyytisen selvityksen tekstiä olisi muutettu, vaan että Voittonen jätti siihen eriävän mielipiteen, mikä on toki sekin hätkähdyttävää. SRK:n johtokunnan jäseniä ei voi tuolla perusteella vielä syyttää salailusta.”

  Ilmeisen paikkansa pitävä huomautus. Julkaisimme juuri toimittaja Matti Huuskosen lähettämän oikaisun asiasta.

  Kukin blogiin kirjoituksia lähettävä kirjoittaja vastaa itse mielipiteistään. Sen sijaan mahdollinen asiavirhe oikaistaan mielihyvin, mikäli se havaitaan tai siitä saadaan lukijoilta tieto. Kaikki kommentit ja kirjoituksiin liittyvät oikaisut ovat lämpimästi tervetulleita!

  Tässäkin yhteydessä on paikallaan lausua kiitokset kaikille kirjoittajille ja kommentoijille.

  Toimitus

 7. Nimetön 220

  HS julkaisi käsittämättömän laajan jutun OV:sta ja vähän lyhyemmän version TH:stä, joka sekin oli kuitenkin merkittävän laaja. Yhteensä ne olivat kai 4 kokonaista sivua. Jutun juurena oli asia, joka ei kiinnosta juuri ketään… VL porukoita tietysti, mutta ei juuri muita. Missä oli objektiivisuus näissä julkaistuissa jutuissa? Asiasisällöltään niissä ei todellisuudessa ollut juurikaan mitään uutta. Varjoja, huitaisuja ilmaan, epäilyksen siemeniä jne niissä kyllä heiteltiin. Annettiin ymmärtää asioita, mutta todellista faktaa niissä ei kuitenkaan esitetty, kuten yllä saamme luke. On mielenkiintoista seurata tätä omia polkujaan astelevien entisten lestojen vedätyskampanjaa, johon mm. HS on lähtenyt täysillä mukaan. Juuri edellä saadaan nähdä, kuinka op-lestat joutuvat oikomaan asioita, kun huhumyllyt pyörivät. TH:lle ja srk johtokunnalle naisen lähettämä kirje tulee lienee vielä julkaistua, jos ei HS sitä tee, niin netissähän tai 7ssa sen voi mukavasti julkaista nimimerkillä ja vastuullisesti lähettäjän nimi peitettynä. Ajankohta voisi olla sattumalta vaikka siinä suviseurojen alla… Armotonta menoa… Tämä sama sakki vaahtoaa korealaisesta diktatuurista, vaikka itse käyttää häikäilemättä mediavaltaa yksittäisen kristityn julkiseen lynkkaukseen. Tästäkin julkiripityksestä ovat srk:a syyttäneet -70 luvusta puhuttaessa? Ei mitään uutta auribngon alla…

 8. vl - seniori

  Nimimerkki Jaffan kertomus vuodelta 2010 aloituksessa on karua kerrontaa. Uskon sen olevan totta, koska juuri tällainen toimintamalli on valitettavasti toiminut liikkeessämme.
  Kun kellä tahansa on yhteisistä asioistra kriittistä kysyttävää, ensimmäinen refleksi on epäily kysyjän sieluntilasta. Tämä malli toimii kuin automaatio. Se on seurausta massahoitokokousaikana luodusta opista, että SRK:lla on hallussaan elävän uskon erehtymätön auktoriteetti.

  Eihän sieltä määrättyjä opetuksia tai käytänteitä sovi kyseenalaistaa. Sehän on kirjaimellisesti ”pyhäinhäväistystä.”

  Jos nuoremman polven edustajien on vaikea uskoa tätä SRK:lle luotua erehtymättömyyden auktoriteettia, sitä voi kysyä vanhemmilta uskovaisilta, miten he muistavat sen 60-80-luvuilla olleen.

  Nyt kuitenkin on ilmennyt useammanlaista epäluottamusta aiheuttavaa tietoa SRK:sta. Tiedot rapisuttavat uhkaavasti luottamusta.

  Tuomas Hännisen tiedämme olevan sairaslomalla työuupumuksen vuoksi.

  Tietääkö joku, pitääkö paikkansa, että hän on kuitenkin lähtenyt ryhmänjohtajaksi lomamatkailijoille?

 9. juhak

  Selvitys on julistettu salaiseksi seuraavaksi 70 vuodeksi. Miten toimittaja voi tietää, että OV on manipuloinut selvitystä? Onko tietoa/varmuutta siitä, että alkuperäistä selvitystä muutettiin OV:n toimien osalta?

  • yksinainen

   Olisin toivonut että tuo juttu Hesarissa ei olisi ollut totta. Ja ajattelinkin niin. Mutta kun ääneen tätä aloin epäillä, sattumalta tämän asiaa koskevan perheen lähipiiriin kuuluvalle, kuulin että asia on mennyt juurikin tuolla tavalla. Toivoisin itse niin hartaasti että kaikki järjestyisi parhain päin. Rauhoituttaisiin uskomaan siten kuin on aikojen saatot uskottu. Tällaista järjestelmää ei ole ennen ollut, siksi varmasti uskovaisten on ollut helpompi uskoa se kaikkein tärkein. Usein huomaan Jumalan puoleen että myös korkeimmalla istuvat laskeutuisivat katsomaan asioita erehtyväisten tasolta. Korkeimmalla istujalla tarkoitan niin kaikkitietäviä arvostelijoita kuin arvostelun kohteita. Ei kai tässä auta kuin kaivaa sitä hirttä omasta silmästä ja jättää jokaiselle vastuu omasta tilastaan Jumalan edessä.

   • juhak

    No jopas. Toisaalta siten selvityksessä huomioitiin Voittosen näkökulma, niin kuin pitää ollakin. Olennaista on mielestäni se, onko Voittonen puhunut totta vai ei, kun hän väittää välittäneensä tietoa viranomaisille. Valehteleminella pitää olla seuraukset. Yhdyn huoleesi ja toiveeseesi. Ilman nöyryyttä, avoimuutta ja keskustelua eivät ongelmat selviä eikä epäluottamus katoa. Luottamuksesta on nyt pulaa, mutta pitää muistaa että sillä ei pidä olla mitään tekemistä yksittäisen uskovaisen henkilökohtaisen uskon kanssa. Emmehän me ole ennenkään SRK:n uskoneet? Jokainen vastaa omasta uskostaa ja omista synneistään, ja tähän liittyen viimeinen lauseesi osuus naulan kantaan.

 10. Altti Laidalta

  Missä ja milloin talouspäällikkö? Eipä olis edes huomannu, että on johonkin hävinnyt, ellei suomi24:ssä olis joku asiaa ihmetelly. SRK:n sivuilla on tiedot vain vs:sta.
  Mielenkiintoinen tämä Keskusyhdistyksen uusi tiedotuspolitiikka: ”Lukekoon netistä!”

  • Jamppa

   Hyvä Altti. Päivämiehessä oli kevätkesällä 2013 puolen sivun artikkeli talouspäällikön siirtymisestä liike-elämän pariin (oman firmansa töihin). Ei ole tiedotuksen vika, jos Altti ei lue päätiedotuskanavaa, tai ei muista lukemaansa. Saa mehukkaita juttuja ja epäilyjä salailuista ja voi vielä heittää arvelujakin. Ne arvelut muuttuvat faktaksi jo kolmannen kertojan kohdalla ja taas saadaan uusia faktoja liikkeelle tyyliin vaikkapa:” SRK: n talouspäällikkö jättänyt paikkansa. Epäselvyyttä taloudenhoidossa.”

   • Altti Laidalta

    Kiitos! Luin kyllä viime vuonna Päivämiehet mutta keväällä jäi muutama näkemättä, kun en ollut kotona ja lehdet hävisivät ennen kuin sain niitä käsiini. Nyt jälkeenpäin ei tietoa löytynyt ainakaan SRK:n sivuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s