Va-va-ilta!


leija Va-va-ilta.  Vaipoista Vapaata iltaa mentiin tyttöjen kanssa viettämään. Porukalla, meitä oli kuusi äitiä ja kolme vauvaa. Tai piti olla kuusi mutta yksi tekstasi viime hetkellä että ei sitten pääsekkään. Sisaren syy oli opittu tietämään ja oli jo ennakoitu, mutta hienotunteisina ihmisinä vaikenimme siitä. Äitien vapaaillasta oli kyllä sovittu jo edellisessä kuussa etukäteen, mutta ainahan niitä yllätyksiä tuppaa isossa perheessä tulemaan. Jos pienemmässäkin!

Luultiinkin jo,  että jouduttais perua koko juttu kun toisessa perheessä oli lapset sairastuneet. Mutta saatiin siellä isä puhuttua kotimieheksi. Ja olisihan äiti kuitenkin puhelimen päässä.

Nämä isät olivat enimmäkseen kannattaneet meidän va-va-iltaa mutta sitten se sopimuksen käytäntöön vienti meinasi joiltakin unohtua. Lasten hoidon järjestely oli taas tälläkin kertaa hilkulla mennä metikköön. Useimmat olivat suostuneet kuitenkin hoitamaan itse jälkikasvuaan tämän illan, kun lupasimme että varmasti ei meillä mene siinä tolkuttoman myöhäiseen.

Yhteen perheeseen onneksi osuikin ”sopivasti” anoppi kylään ja toinen tietty isukki oli puhunut pikkusiskonsa lapsenhoitajan virkaan illaksi.

Oli sovittu että mehän mennään pitseriaan. Ruoan saa nopeasti ja ABC oli monen mielestä kallis ja siellä on liikaa levotonta menoa ja meteliä.

– Huoh, ja siinä sitä istuttiin iltaa kaikessa rauhassa! Viihtyisä paikka ja tähän aikaan illasta tosi rauhallinen!

Juttua tuli ja poristiin kuin papupata. Kuulumisia pitkästä aikaa! Lasten sairastamisista, koulujutuista (miten suhtaudumme tiettyihin ”harrastuksiin”) ja myyjaiset_2 päiväkerhoasioista.

Ja siitäkin miten vaikea on nykyisin saada myyjäisiin myytävää ja ostajia.

Jos vielä saakin leipojia ja käsityöiden tekijöitä, niin saisi olla niitä ostajia enemmän. Vitsailtiin ja mietittiin pitäisikö laittaa myös ostajille vuorot ennakkoon myyjäislistaan. Eipähän tartteis muistutella!

Yksi oli lukenut Kalevasta sen ikävän jutun ja pidettiin sitä kaikin aika kauheana eikä se ollut edes totta ollenkaan.

Ja siitä tuli kanssa mielenkiintoista jutun juurta että ketkä oli valittu sen netti-Päivämiehen blogistiksi ja mitä Se-ja-se oli kirjoittanut ja mitä Se-ja se oli sillä tarkoittanut. Siis ketä. Mihin sekin yksi juttu liitty?

Blogisteissa on joittenkin sukulaisia mutta ei me niistä tietenkään puhuttu. Eikä me nimistä muutenkaan puhuttu mutta luulen että moni mietti että mahtoiko eräs yhteinen tuttu naapuri-ry:ltä olla sen yhden kommentin takana Korteniemen Joonan blogissa.

Yksi oli katsonut Pauliina Rauhalan haastattelun Areenalta. Sen oli moni muukin katsonut. Kirjan lukemisesta oli kauttarantain seuroissa varoiteltu. Onhan kirjakin tietenkin luettu ja ostettu itsellekin. Kaikki ei ole kirjaa lukeneet eikä aio lukeakaan mutta yksi tunnusti reilusti lukeneensa. Hän piti kyllä kirjan aivan uskovaisten pilkkana. Mutta oli hän löytänyt siitä hyviäkin ajatuksia.

Eikä sitä kukaan kiistäkkään että onhan se tosi asia että äiti, ja isäkin, saattaa olla väsynyt niin että voi sairastua. Sairastuminen on luonnollinen asia, olipa se ruummillista taikka henkistä laatua. Siitä on Päivämiehessäkin kirjoitettu. Kuka vaan voi sairastua. Aivan vain yhdenkin lapsen äiti tai isä voi väsyä ja sairastua. Se ei liity uskomiseen. Pitää ymmärtää hakea apua sairauteen, eikö se ole päivänselvää! Puhuttiin että neuvolassa voi ihan vapaasti kertoa jos välillä meinaa väsyttää.

– Ei sitä silloin saa jäädä tulleen makkaamaan vaan pittää hakia apua. Jostain. Yhteiskunnan ammattiauttajilta. Sitä varten ne on.

Ja todettiin että täysin oikein Pauliina Rauhala oli sanonut jossain haastattelussa että hänen tuttavapiirinsä uskovaiset äidit on selviytyjiä.  Se tuntui meistä hyvältä että hän sanoi niin. Meistä moni on selviytyjätyyppiä. Niinhän me ollaan. Ja halutaan olla.  Kuulostaa jo sanana varmalta ja voimakkalta.

Mutta ei me sitä tarkoiteta että jos joku ei ole selviytyjä niin voi voi. Mutta pitää aikusen ihmisen älytä apua hakea. Jo lasten vuoksi.

Lisäksi totesimme että meikäläiset lapsiperheet on jokatapauksessa aina onnellisempia kuin ne joissa ryypätään ja erotaan. Ihan normi hyvää elämää tämä meille on ja lapsille eikä siinä mitään ihmeellistä muuta eroa epäuskoisiin olekkaan kuin että uskovaisella on aina iankaikkisen elämän toivo. Sitä ei epäuskoisilla ole.

Niin ja siitä päästiinkin sitten siihen että puhuttiinhan me sairaudet ja lääkärien ja neuvoloiden ohjeet. Ja rivien välissä ihmeteltiin alustuksia jos toisiakin ja sitä että joitakin tiettyjä lääkäreitä niin oli kehuttu sisarillassa. aiti_ja_tytar_makeup

Ja siitäkin tuli puheenaihetta kun kahdella äideistä on isommista lapsista tyttö tulossa murrosikään. Ne on aivan intona laittautumassa peilin edessä kouluun mennessä. Tuntuu siinä iässä kiinnostavan kovin. Mietittiin että kun tytöt kerran aivan reilusti kysyy että saako vähän pistää kouluun niin silloin on hyvä hetki siitä keskustella. Että mikä on sopivaa ja mihin ei kyllä lähdetä eikä hyväksytä.

Puhuttiin että oisko se kovin paha että tytöt voisivat luvan perästä just kouluun vähän laittautuakin. Nuorihan haluaa monesti vaan kokeilla. Ja se voisi silloin jäädäkkin vaan kokeiluun jos ei olla kotona liian jyrkkiä tässä. Ja reilusti puhutaan miten se ei kaiken kaikkiaan ole sopivaa. Emme me elä lain alla. Että jos vähän bb voidetta, kulmakynää ja huulikiiltoa, ei haittaa,  että antaa kokeilla jos aivan välttämättä tahtoo.

Eikä kaikki tytöt sitä edes halua, yksi äideistä kertoi miten häntä murrosiässä oikeasti vain inhotti se kun kaikki kaverit alkoivat laittautumaan. Naamat paksussa pakkelissa nuorella ihmisellä, melkein lapsi vielä. Pahalta se kyllä meistäkin tuntui. Aateltiin että ripsiväriä ei sitten  ainakaan hyväksytä.

Välillä joku huolestunut isä tai lapsi soitti jollekin meistä ja kyseli että mihin aikaan ollaan kotiin tulossa. Rauhoiteltiin niitä ja puhuttiin että nyt vaan yritetään ”keskittyä hetkeen”… Ollaan huoleti eikä mietitä, oliko siellä kotona kaikki hyvin vai ei. Pizzaa Saatiin pitsat pöytään ja nautittiin ne, ja parilla vauvelilla oli kanssa tullut jo kova nälkä niin että heidän äideillä oli sitten lapsi tissillä koko syönnin ajan. Onneksi me muut saatettiin ottaa vauvat syliin siksi aikaa, että äitit saivat syötyä loppuun jäähtyneen pitsansa. aidit_vauvat_1.P

Heillä se juusto pitsan pinnassa oli päässyt hiukan kovettumaan. Olisi sen ehkä saanut pyytämällä lämmitettyä uudestaan mutta me ei menty siihen.

Kerrottiin sitä vanhaa juttua että mikä on se ruokalaji jonka pienten lasten äiti saa nauttia lämpimänä? – Vastaus: No jälkkäri, se jäätelö.

Näin sitä toinen toisemme taakkoja kannettiin!

Puolentoista tunnin päästä kun oli jo nautittu kahvitkin päälle, oli aika lähteä kotiin hoitamaan kotikentän iltatoimet. Ennen kuin erottiin niin juteltiin että yritetään selveytyä pian naisporukalla taas uudestaan ulos. Syömään ja virkistymään. Että ihanaa ko joku muu on tehnyt ruoan ja saa vaan mennä valmiiseen pöytään!

Ennen kuin siitä erottiin, tuli juttua siitäkin että voitaisiin taas aloittaa myös yhteiset salilla käynnit.

Sitä seuraavaa iltalomaa mietti Äiti X kyllä mietti sitten yhden jos toisenkin kerran, kun kotona oli hirveä sotku vastassa. Vauva huusi nälissään, eskari-Large_family_3ikäiset tappeli ja kiukutteli eikä iskä ollut hoksannut laittaa isommillekkaan iltapalaa. Vauvasta seuraavalla oli ollut paksut pöksyssä koko illan. Iskä-parkaa kun niin iljettää pian kaksivuotiaan kakkapyllyä pestä. No mitä siitä, iltapesut oli kaiken kaikkiaankin enää vain tekemistä vaille valmiit…! I

Iskä vaan ihmetteli että miten se nuin äiti-ihmisten iltaloma niin pitkäksi venähti. Että mistä teillä sitä puhumista riittääkin. Tämäkö tulee aivan tavaksi, että eikö sisarillat olis riittänyt. Tajusin että sillä oli nälkä ja laiton heti mikroon lämpiämään päivän lounaamme jämät. Nälkä se vaan ihmisessä tuota tekee! Ei ollut muistanut isukkiparka itsekkään syödä mitään kunnollista.

Ja nukkumaan mennessä mies kertoi, että sen kaverit Antsu ja Peetu oli soitelleet ja kyselleet seuraavasta miesten illasta ja sovitusta eräretkestä. Se retki muuten onkin näköpiirissä jo pian, oli sovittu helatorstai-viikonlopuksi. Usiampi kaveri on nähtävästi reissuun lähdössä. Ai me ei sitten porukalla lähdetä minnekään, juolahti mieleen vähän ennen nukahtamista.

Ja nukkumaan mennessä onnelinen Äiti X palautteli mieleen hyvää tunnetta ja kiitollisuutta, kuinka virkistävää se on matkaystävien kanssa viettää vapaahetki ja olla toinen toisensa tukena.

*      *      *

Ajattelemisen aihetta antoi nimim. Äiti X.

*      *      *

Lue lisää aiheesta:

Eveliina: Usko antaa toivon näköalan

Ex-vl isä: Vl-yhteisön säälimätön paine

Jaana Haapaluoma: Lestadiolaisliikkeestä eronnut 11 lapsen äiti Vuokko: ”Olisin ollut valmis kuolemaan synnytyssaliin”. Vuokko Ilolan haastattelu. Ilta-Sanomat 15.9.2013.

Suvi Hosionaho: Alajärvellä sisarillassa: Usko merkitsee turvaa. Päivämies 24.4.2015.

Joku Toinen: Toimitalon pyöritystä vai elävää uskoa?

Kampreeri evp: SRK:n talous kääntyi plussalle – miljoonainvestointi alkamassa

Keksinmuru: Oliko sinulla lapsi isänä tai äitinä?

Mamma: Minulla ei ollut äitiä

Peltonen: Alustaja rauhanyhdistyksellä: Uskovaisen ei sovi lapsia sääliä

Torvi: Usko, toivo ja r…

Torvi: Usein kohtaamme täällä ajassa niitä ihmisiä 

Tukihenkilö: Ei se ollutkaan burnout

Työssäkäyvä vl-äiti: Mistäkö sen tietää, onko äiti väsynyt?

Uskovainen: Perheenäiti: Tunnen itseni höynäytetyksi

Vaikka olisi kuinka rikki, seuroihin pukeudutaan nätisti

 

Advertisement

29 kommenttia

Kategoria(t): arvot, avioliitto, äitiys, elämäntapa, hengellisyys, identiteetti, identity, ilo, isyys, kasvatus, kiellot, kontrollointi, lapset, miehen asema, naisen asema, naiseus, normit, norms, nuoret, Päivämies, rauhanyhdistys, retoriikka, sukupuolijärjestelmä, suurperhe, tasa-arvo, Uncategorized

29 responses to “Va-va-ilta!

 1. Aika tutulta kuulostaa. Aina sama homma tietyissä perheissä kun lähdetään naisporukalla syömään. Miehellä on ”yllättäen” jotain menoa ja lapset kuskataan ensin pitkin kylää eri hoitopaikkoihin. Neljällä seitsemästä on vauva (tai jo melkein taapero) mukana ja muidenkin ilta menee siinä lapsia hoitaessa että äiti saa rauhassa syödä. Yhden perheen isä soittelee monta kertaa illan aikana ja hätyyttää kotiin kun tuntuu ettei millään selviä siellä.

  Miesten illat ovat sitten tyyliin että ilmoitetaan saman päivän aikana että lähetään tänään saunomaan poikien kanssa. Yleensä niissä menee pitkälle yöhön ja aamulla on iskä niin väsynyt että pitää saada nukkua pitkään..

  Onneksi oma mies ei ole kukaan edellämainituista. 🙂

  t. Justiina

  • vs

   Kyllä minäki voin myöntää, että joskus sitä tulee vaimolle kilautettua, jos vaimo menossa ja ei löydäkään jotain, kun sitä kesken päivän hyppää puikkoihin. Mutta muuten meillä on se ongelma, että pienet roikkuu mun perässä. Hankalaa, kun minä olen ainoa, joka saa lapset rauhoittumaan, kun huutavat iskää. Mutta toisaalta ei mua haittaa, vaikka vaimo soittelee, kun itse on töissä tai menossa. Sehän on oman kullan ääni, jota saa muutaman sanan kuunnella. :)Miksi Monet naiset ajattelevat toisin?

   Te, naiset, joilla on vaikea päästä lähtemään, niin kokeilkaapa, että ette korosta sitä, miten haluatte eristäytyä koko muusta maailmasta tuolla teidän omalla ajallanne. Ehkä saatte huomata, että jotain muutosta voi tapahtua parisuhteessanne. 🙂 Ja niille vinkki, joilla ongelma, että puoliso ei pärjää lasten kanssa: Tutki ensin omaa käytöstäsi. Voivatko ongelmat juontua osin sieltä? Miten esim. olet reagoinut, jos olet paikalla ja puolisollasi vaikea saada pientä rauhoittumaan? Entä sitten puolisosi. Onko hän hermostunut, jonka lapsi aistii. Lapsen hoitaminen lähtee hoitajan tunteista, niin yksinkertaista se on. Onko hoitajalla hyvä olla? Jos ei, niin miettikää, miten hän oppisi enemmän nauttimaan tilanteesta. Silloin, kun hoitaminen on TYÖTÄ tai pakkopullaa, se ei suju. Ongelma on myös se, jos vanhempi on paikalla olematta läsnä eli jos lapsen hakema huomio ei saa vastakaikua. Nämä seikat ovat toki ohjeita myös sitä ajatellen, että on tärkeää huolehtia kotonaolijan jaksamisesta.

 2. luukanvalma

  Oli tämä ihan hauska, virkistävä kertomus. Yksi kappalee siinä oli musta-valkoinen ja kirjoittaja kuvitteli, että muilla kuin vl-ihmisillä ei ole iankaikkisen elämän toivoa. Oli siinä myös kuviteltu että, jos ei ole ihan vl on sitten avioeroja ja juopottelua. Ei nyt sentään!! Mustan ja valkoisen välissä on hurjasti eri vaihtoehtoja. Mutta varmaan tällaisetkin illat ovat hyviä ja jollakin lailla avartavia.

 3. Nimetön 220

  Meillä ei mies soittele perään. Ja jos on ollut pieni lapsi, vielä rinnalla, sehän on aika mahdotontakin jättää miehelle. Mutta naisten iltaan, oli se sitten millä nimellä tahansa, olipa rintalapsi tai ei, aina on päässyt kun on halunnut lähteä.
  Joskus olen miettinyt, miksi nainen kapinoi miestä vastaan? Tyyliin, että ne ei synnytä, miksi vain nainen synnyttää, miehillä ei oo menkkoja jne.
  Naisena oleminen, naisen rooli, on vähintään yhtä arvokas kuin miehen.
  Vaikkei mies synnytä, eikä niillä ole menkkoja, vaikka ne saarnaa jne.
  Kotityö, lapsen kasvattaminen on arvokasta, aivan yhtä arvokasta kuin jokin virkatyökin, sen tunnustavat kaikki. Joskus tuntuu, että kaikki muut paitsi nainen itse. Arvostushan lähtee meistä itsestämme, eikö niin.
  Eikö se riitä? Ja jos ei riitä, miksi se ei riitä…?
  Ajattelen, että siinä kapinoi itse Luojaa vastaan, Hänen suunnitelmaahan sukupuolet ovat.

  • miip

   Lapsen kasvatus on tärkeää työtä. Ja paremmin sitä arvokasta työtä jaksaa tehdä kun saa säännöllisesti levätä ja aikaa itselleen.

   Tuosta arvokkaasta työstä ei vaan oo hyötyä työmarkkinoilla. Eikä sen työn arvo näy palkassakaan. Hö.

   • Nimetön 220

    Kyllä, yhdyn näihin.
    Tuosta arvostuksen ja palkkauksen asiasta työmarkkinoilla ei varmaan saa stillkään väännettyä syytä srklle…. toivottavasti.

   • Still

    Joo, se sopii erittäin hyvin Srk:lle että nainen pysyy kotona suuren lapsikatraan kanssa, kunhan välillä ehtisi leipoa myyjäisiin ja tarjoilemaan arvon puhujille kavvetta. Mitäpä muutosta siihen miehet kaipaisi, heillähän on kaikki valta ja auktoriteetti, maallisesti ja hengellisesti. 🙂

 4. Nimetön 220

  😉 alkaa olla jo aika monomaanista tuo sinun heittelysi still:)
  ja naurettavaa… menee kyllä uskottavuutesi keskustelijana ja suurena ajattelijana….

  • Still

   Kiitos mielipiteestäsi, ei kuitenkaan ole kokonaan vielä mennyt uskottavuuteni, jos sen saan takaisin vain olemalla samaa mieltä kanssasi niin saa mennäkin. Mottosi: olet eri mieltä kanssani, olet minua vastaan ei vastaa keskustelua.

 5. Tämä on kyllä uskomaton tarina. Kiitos kirjoittajalle, hyvin kirjoitettu. Tulee mieleeni väistämättä oma lapsuus vanhoillislestadiolaisessa perheessä 80-90-luvuilla, mutta sillä erotuksella että NAINEN OLI VAPAAMPI TUOLLOIN. Ihan uskomattomalta tuntuu, että 2000-luvulla naisen asema on tuollainen Suomessa. En edes omasta lapsuudesta muista että äitini olisi ollut noin sidottu kotiin parikymmentä vuotta sitten. Että äitini olisi tullut kotiin ja taaperoilta olisi ollut vaipat vaihtamatta. Ei missään nimessä.

  Nykyäänhän tuntuu olevan muotia jonkinlainen ”uuskonservatiivisuus”. Tästä kirjoituksesta se tulee hyvin esille. Kääntöpuolena on tietysti se, että naisen asema heikkenee siinä samalla niinkuin kirjoituksessa hyvin tulee esille. Miehellä on oikeus ilmoitusluonteisiin menoihin, naisella kotoa lähtö on työn ja tuskan takana. Onneksi naisella on kuitenkin Suomessa aito valinnan mahdollisuus, kaikesta huolimatta. ne jotka haluavat elää tuonkaltaista elämää tekevät sitä kaiketi vapaasta tahdosta, toivon mukaan. Edes 80-luvulla ei naisen elämä omassa perheessäni ollut noin ahdasta, mutta ehkäpä se on nykyajan muotia taas. Toivottavasti vapaasta tahdosta.

  • Vastauksessani kaverini nimimerkki, olen oikeasti nainen ja elänyt vl-perheessä. Ihan käsittämättömältä tuntuu tämän kirjoituksen mielenmaisema. Selvästi tasa-arvo-asioissa menty taaksepäin. Mistä johtunee. Ehkä se on muotia että ollaan uuskonservatiivisia, ehkä se on srk-laisen opetuksen helmiä, mutta edes 80-luvulla ei ollut tuollaista.

   Muistan omasta lapsuudestani sen että äitini oli vapaa menemään sillon kuin isä oli paikalla. Isä hoiti meidät lapset siten kun kuuluikin ja asiat tulivat hoidetuiksi taaperosta ylä-aste-ikäiseen.

 6. Pieni herne molemmissa tuubeissa :)

  Missä sanottiin, että tarina on tosia. Enemmän kuullosti fiktiiviseltä sepustukselta.

  Siinähän oli erinomaisen hienosti osattu morkata vl-miehiä. Ja kommentoijan johtopäätelmiä on, että perheestä piittamattomuus on yksinomaan vl-miehille lajityypillinen piirre, josta he lähes kaikki kärsivät, eikä tätä ongelmaa sitten ole juuri muussa yhteiskunnassa. Ainoastaan se puuttui, että kaikki tämä johtuu siitä, että naiset eivät ole puhujia…

  Edellinen kommentoija voisi hiukan lisää valottaa, että milloin Srk on ruvennut opettamaan, että miehen ei tule päästä vaimoa kotoaan edes iltaisin tai viikonloppuisin. Ja että miehen tulee visusti pitää huoli siitä, ettei mitenkään huolehdi lapsistaan.

  Kommentoitaessa usein tuntuu tärkeää olevan se, että saa oikein nasevan herjan heitettyä (Still). Sitten kun joku huomauttaa, että oliko tuo nyt rakentavaa, tarpeellista ja aiheellista, ei voida tölväisyään yhtään vetää takaisin. No mitäpä sitä pahoittelemaan, kun tuntui niin kivalta sivaltaa.

  Luoja varjelkoon perheitä blogisadun mukaisilta alistaja äidiltä ja vätysmiehiltä!

  • Still

   Srk:n johdon kannaotto naisen asemaan vl liikkeessä on tasoa, ”meillä on paljon sisarille tehtäviä, kahvikeittoa, leipomista ja pyhäkoulun opettajan hommia”. Hekoheko, opetus on aivan liikkeen ydintä, vastaavia kuulee myös seuroissa puhujien suulta jatkuvasti. Sammakoitako ne on?

   • herneen vetäjä

    Upeaa, että pystyt ihan noin vain olemaan sitä mieltä, että vl-opetuksen ydintä on kehottaa miehiä laiminlyömään vaimoaan ja lapsiaan ja vaimoja kaikin voimin alistumaan mille tahansa oikulle.

    Itse en pysty heittämään ihmisryhmästä hyvällä omallatunnolla sellaisia kommentteja, jotka eivät pidä paikkaansa.

   • Still

    Tuosta minun kommentista ei kyllä saa mitenkään väännettyä tuota sinun tulkintaasi, hyvällä omallatunnolla. Just heität minusta sellaista kommenttia joka ei pidä paikkaansa, teetkö sen hyvällä omallatunnolla?

 7. Nimetön 264

  Onko niin, että tämän kirjoituksen perusteella vlperheissä elävät naiset ovat siis alistettuja ja sidottu vain kotiinsa ja miehet eivät osallistu kotiin mitenkään?
  Sekö on nyt ”tuomio”?
  Tuon kirjoituksen perusteella ei voi sanoa kuin kirjoittajan ja ehkä muutaman hänen ihan läheisimmän kokemuksen.

  Sitten tämän palstan ilmiö on se, että kun joku vläiti tai isä kirjoittaa oman kokemuksensa, hän on srkn manipuloima marionetti, eikä kirjoitus ole oikeasti hänen kokemuksensa. Miksi niin?
  Still, kuka kirjoitti tuon, jota kutsut motokseni? Minä vai sinä?

  • Nimetön 265

   ”Onko niin, että tämän kirjoituksen perusteella vlperheissä elävät naiset ovat siis alistettuja ja sidottu vain kotiinsa ja miehet eivät osallistu kotiin mitenkään?”

   On ja ei. Vl-perheissä naiset ovat sidottuja kotiin hedelmällisen ajan ajan ja vähän kauemminkin ehkäisykiellon vuoksi. Käytännössä ikävuodet välillä noin 18-55. Jotkut isät osallistuvat kotitöihin ja lastenhoitoon sen minkä ehtivät ja jaksavat, mutta kodin hoito ja lasten hoito/kasvatus ovat kokonaan äidin vastuulla.

   ”Sitten tämän palstan ilmiö on se, että kun joku vläiti tai isä kirjoittaa oman kokemuksensa, hän on srkn manipuloima marionetti, eikä kirjoitus ole oikeasti hänen kokemuksensa. Miksi niin?”

   Tähänkin vastaukseni on kyllä ja ei. Totta lienee, että enimmäkseen SRK-lestadiolaiset ovat SRK:n manipuloimia marionetteja, mutta heidän kokemuksensa ovat tietysti oikeasti heidän omia kokemuksiaan.

  • Still

   Olet nyt käsittänyt aivan väärin, kukaan ei yleistä, vai onko jossakin näin? Jos on niin se väärin. Jokaisen kokemus on hänen omansa, kun siitä pitää kiinni niin ei muuta tarvitse. Kannattaa miettiä mitä tarkoitin tuolla motollasi, kerro vain omia kokemuksia lisää, mutta älä yleistä niitä kenenkään muun kokemukseksi, et voi niitä tietää.

 8. Nimetön 266

  Et vastaa still tuohon kysymykseen, miksi et?
  Oli kerran nainen, asui kaukaisessa maassa. Hän päätti vaihtaa sukupuolta, koska tunsi olevansa joku muu. Niinpä hän kertoi asiastaan lääkärille joka suoritti sukupuolenleikkauksen. Naine tai mies tai mikä hän sitten silloin tunsikaan olevansa, eli elämäänsä, julisti asiaansa ja sai runsaasti huomiota osakseen, olihan hän rohkea ja uskalsi olla oma itsensä, mikä hän sitten olikaan. Aikaa kului ja vanhaksi tultuaan hän oli jälleen rohkea ja sanoi tehneensä elämänsä suurimman virheen ryhtyessään tuohon leikkaukseen.
  no, miten tämä liittyy yhtään mihinkään tällä palstalla?
  Olisiko meillä kuitenkin syytä luottaa Luojaan?

  265 väittää kommentissaan vlnaisten olevan sidottuja kotiinsa hedelmällisyytensä ajan. Mistä tämä väite on peräisin? Voin vakuuttaa, ettei se pidä paikkaansa. Tunnen henkkoht naisia, jotka ovat toki synnyttäneet ”lukemattomia” lapsia, mutta ovat aktiivisia, terveitä, sivistyneitä, kauniita ja uskokaa tai ällkää myös onnellisia. Lisäksi he uskovat omat syntinsä anteeksi Jumalan valtakunnasta saarnatusta Kristuksen evankeliumista. Ei johannoitten tai stillien, vaan omasa. Loppuuko pieni järki käsittämästä? Kyllä loppuu, mutta uskon kautta Mooseskin luopui maailman kunnista, rikkaudesta ja asemasta, ei omilla voimillaan.

  Tai, tottakai voidaan ryhtyä laskemaan vaikkapa kodissa vietettyjä minuutteja ja verrata niitä vaikkapa uraohjuksena kiitävän ja itseään toteuttavan äitiin tai vaihtoehtoisesti taunsihtausta harjoittavaan univerumiasyleilevään plokiaktiiviäitiin.
  En osaa arvioida, kuka viettää eniten minuutteja kotona, mutta toisaalta, onko sillä mitään merkitystä?
  Olisikohan sittenkin tärkeämpää, että se missä minuuttinsa viettää on jokaisen oma valinta?
  Ongelmaksihan tässä tulee vain oletus, että vlnaisen valinta ei olekkaan hänen omansa. Se väite on täällä julkinen mutta väärä. Mikä tekee sen käsittämisen niin vaikeaksi?

  • Still

   Kannattaa luottaa Luojaan eikä ihmisiin näissä ikuisuusasioissa. Kumpaan sinä nimetön luotat?

   Kun lapsi syntyy Srk:laiseen perheeseen niin hänellä ei ole mitään mahdollisuutta elämänsä kehitysvaiheissa luottaa Luojaansa, hänen kasvatus alkaa jo äidinmaidosta laittamaan luottonsa vain tähän harhaoppien täyttämään liikkeeseen ja sen johdon tekemiin päätöksiin opeista, täysin sama menetelmä on monissa muissakin hengellisissä lahkoissa, mm. jehova ja mormoonit, islam ym.

   Motiiviisi voit vastata vain sinä itse, minä kirjoitin sen mitä itse näen motiivisi.

   • Nimetön 220

    Eli onko tämä nyt käsitettävä niin, että vaikkapa tuo edellä mainitun uraohjuksena kiitävän ja itseään toteuttavan äidin lapsi voi luottaa Jumalaan kehityksensä eri vaiheissa, olettaen tietysti nyt, ettei tämä äiti ole vl, mutta vlkristityn äidin lapsi ei voi?
    Miten sitten, jos tämä urajne äiti ei usko Jumalaan lainkaan? Ja väittämistäsi huolimatta vläiti uskoo ja luottaa ja opettaa lapsensakin luottamaan?
    Älä viitsi still, kommenttisi ei ole lainkaan loogisia….
    Monomaanisesti huidot ja paiskot ilmaan omaa evankeljumiasi.

    Mitä esim tarkoittaa psalmin 78:1-n10 jakeet, jota kuulee monesti seuroissa lainattavan ja usko pois, vll perheissä myös luetaan?

    Niin, kumpaan luotan?
    Tuossa jo aiemmin kerrottiin Mooseksen valinnasta. Heprelaiskirjeessä kerrotaan kuinka usko on sen näkemistä mitä ei voi nähdä, sen toivomista jne. Tälle uskolle, josta raamattu kertoo, olisi sitten vaihtoehtona oman järjen kautta päätteleminen, humaani ja filosofinen katsomus ihmisen jumalaiseen ymmärrykseen omasta ja toisen ihmisen olemuksesta ja luottaminen siihen.
    Olen uskonut saarnan Jumalan Pojan lunastustyöstä, sen evankeliumin joka saarnaa minulle omat syntini anteeksi. Tästä saarnasta olen uskonut ja sen kautta olen saanut voimaa, niin uskon, myös pitää pitää tämän uskon ja hyvän omantunnon. Luottamus Jumalaan on ihmiselle usein myös taipumista Jumalan tahtoon. Tämä on oma kokemukseni, Jumalan sanahan kehottaa koettelemaan kaikki, ja pitämään mikä hyvä on. Omasta mielestäni kaikki olisi ihan hyvää, vaikkapa pieni, nykymittapuiden ja normien mukainen perhe, ei joutusi ihmisten silmätikuksi. Mielelläni istuisin vaikkapa työkavereideni kanssa myös iltaauringon lämmittämällä terassilla siemaillen joitakuita huurteisia, ei tarvitsisi selitellä eikä jäisi senkään sakin ulkopulelle. Samoin olisi omastamielestäni hyvä kannattaa homoille kaikki mahdolliset aviooikeudet, sallisin mielläni sen heille. Samoin kuin kenelle tahansa minkä oikeuden tahansa jos ihminen itse kokee sen osaksi identiteettiään, olkoon se sitten kuinka prutaalia tai mitä tahansa. Mitäpä se minulle kuuluu…
    Jumalan sana opettaa kuitenkin toisin. Jumalan sana opettaa luottamaan juuri Jumalaan. Minä uskon niin ja luotan Jumalaan. Olen elämäni aikana nähnyt, että ainakin minun kohdallani luottamus itseniini ei vie minua mihinkään hyvään. Tarvitsen parannussaarnaa, elävää evankeliumia, tarvitsen syntieni sovittajaa sydämeeni. Se ei kuitenkaan ole srk, ry, ei myöskään mikään tai kukaan muukaan ihmisen rakentamaganisaatio. Jumalan Poika asuu omassa seurakunnassansa, saarnauttaen tätä elävää evankeliumia Pyhän Hengen voimalla. Sieltä minä saan voiman luottaa Jumalan johdatukseen elämässäni.

   • Still

    Nimtön 220: ei ole noin käsitettävissä, myös vl uskovissa on elävää uskoa ja lapset saa kasvaa turvallisesti lapsen uskoon luottaen. Srk laisuuden rinnastan esim. jengiläisyyteen, jehoviin, mormoneihin ym. ihmisauktoriteetteihin uskoviin. Jos pedofiilit ja niitä rikoksia salanneet edelleen saarnaa tilaisuuksissa, se ei ole Jumalan sanaa eikä Pyhän hengen ohjaamaa. Se on valhetta ja vakavaa eksytystä. Jumalalla on seurakunta maan päällä, en kuitenkaan usko että siinä seurakunnassa noin toimitaan, heikot vaiennetaan ja lapset syyllistetään aikuisten rikoksista. Tässä ei kauniit sanat ole mitään, vain teot ratkaisee, olen jo aikaisemmin tästä kommentoinut.
    Sellainen vanhempi joka ei ole vl tai mikään muukaan uskovainen, voi olla lähempänä Jeesuksen opetuksia lapsia kohtaan kuin hyvinkin syvästi vl tai Srk liikkeen oppien sisällä oleva. Pitäydyn täällä aiheessa ja sen takia kommenttini koskee Srk laisuutta, jossakin toisella foorumilla ollaan sen aiheen mukaisia. Vanhemmat muokkaavat lapsensa mielellään oman ajatuksensa mukaisiksi, sinäkin voisit olla kommunismi aatteen kasvatti ja ajaisit mielipiteilläsi sitä vakaumusta. Lapsi on helppo manipuloitava ja sitä Srk ja muutkin hengellisyydet käyttää hyväksi, samalla unohtaen Jeesuksen sanat sille joka pahentaa yhdenkin näistä Jumalan valtakunnan suurimmista. Kos haluaisit edes jollakin tasolla ajatella mitä tarkoitan niin unohtaisit tuon monotonisuus ilmaisun, rinnastan siis Srk:n ja monet muut hengellisyydet mm. moottoripyöräjengiläisyyteen, näissä kaikissa yhdistää säänöt ja samanmielisyys, ja joka ei sitä noudata potkitaan pois. Jumalan valtakunnassa kaikki ovat rakkaudessa mielipieistä tai tavoistaan riippumatta, heitä yhdistää usko Jeesukseen ja rakkaus lähimmäiseen.

 9. Olipa paksu tarina. Ehkä jollakin, joskus, on tuollainen perhe-elämä? Ei kenelläkään minun vl-piireissäni. Eipä juuri ei-vl-tuttavapiirissäkään ole tuolaista. Tyypillisemmin se silti on ei-vl-perhe jossa jompi kumpi on uusavuton ja/tai persoonallisuushäiriöinen, eikä anna toiselle omaa elämää lainkaan.

 10. Snen

  Vl miehet eivät käy baareissa, eivät ryyppää, ja muutenkin elävät ns oikein. He pitävät huolta perheestään, arvostavat perheitään, lapsia ja vaimoa! Tunnen vain hyviä ja kunnollisia uskovaisia perheenisiä. Ei tarvi vaimon oottaa yömyöhään että milloin mies tulee toisen naisen luota tai kännissä kotiin. Niin että suhteellisuuden tajua näihin kirjoituksiin, verratkaa edes joskus miten tuolla maailmassa eletään. Todellinen naisten ja perheiden pahoinvointi on siellä ja moninkertaisena.

 11. Nimetön 220

  Still, mistä löydät virheettömän, synnittömän ja täydellisen saarnamiehen? Sanoit tuossa, että pf peittelijät jne eivät saisi saarnata. Se tekee koko srksta, ja paikallis rystä vihelijäisiä syntisten pesiä jotka johdattavat seuraajansa kadotukseen?
  Jumalan Poika puhui 7lle seurakunnan enkelille. Moniko oli uskomassa? Moniko seurakunta sai tuomion JP:n puheissa? Mitä tarkkaanottaen JP sanoi näille syntisille saarnamiehille?

  • Still

   Joka tieten tahtoen syntiä tekee, tästä on kysymys ellet ymmärtänyt.

   • Nimetön 220

    Ok, entä mistä löydät sellaisen saarnamiehen, joka ei tietentahtoen tee syntiä?

   • Nimetön 220

    Ok. Siellä oli seassa synnissä eläviä myös, ja mitä JP niille sanoi? Vaatiko eroamaan, vaatiko julkiripille, julistiko julkisesti helvettiin? Mitä tarkkaanottaen hän heille sanoi?
    Still, elä heittele näitä syytöksiäsi ja omaa evankelijumiasi kuin olisit itse jp. Tutki ensin Jumalan sanan valossa, ja pysähdy, katso entisiä teitä, ja pidä mikä on hyvää. Ei kaikki, mitä on ollut, ole syntiä. Eikä kaikki, ketkä uskovaisina ovat kulkeneet ja saarnanneet ole poikenneet pois. Ja ennen kaikkea, sanoitpa sitten mitä tahansa entisistä pyhistä, Jumala heidät tuomitsee ei me, etkä sinä. Itse uskon heidän olevan jo kunniassa, minä ja sinä vielä matkalla.

   • Still

    Niin, vaatiko, kuka vaatii? Kuka on myös sanonut että Jumala yksin tuomitsee? Olenko yleistänyt? Kukahan täällä heittelee omia? 🙂 Jos vaivautuisit edes lukemaan mitä kirjoitan niin olisit uskottavampi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s