Evankeliumin voima tulee ylösnousseesta Kristuksesta, ei ihmisestä


Ylösnousseesta Kristuksesta – mitä tällä on Raamatun mukaan ymmärrettävä?

Evankeliumin voima, Jumalan mittaamaton armo, ei tule ihmisestä eikä mistään mikä on inhimillistä ja ajalliseen ihmisruumiiseen sidottua. Ei mistään mikä on aikaan ja historiaan sidottua. Sillä evankeliumin Christus_Lvoima perustuu yksin Kristuksen sovitukseen, ei esimerkiksi siihen että Vapahtaja ajassa eläessään oli ihminen ja sukupuoleltaan mies.

”Kristuksen lupauksia ei voi kahlita. Ne eivät ole evankeliumia julistavan ihmisen lupauksia vaan Jumalan Pojan lupauksia. Joka tahtoo saarnaajaksi, sen tulee suostua julistamaan Jumalan sanaa ja kieltää oma auktoriteettinsa.

Jumalan sana on vaikuttava oman itsensä tähden, siksi, koska se on Jumalan sanaa.

Evankeliumi ei saa voimaansa siitä, kuka sitä julistaa. Se ei muutu vaikuttavaksi eikä vaikuttamattomaksi sillä perusteella, kuka sen suuhunsa ottaa. Sen perusta on itse Kristuksessa.

Samasta vakaumuksesta kirkko on tehnyt päätöksen avata pappisvirka myös naisille. Jumalan sanan vaikuttavuus tai sakramenttien todellisuus riippuu Kristuksesta, joka on sanansa antanut ja sakramenttinsa asettanut. Pappi ei edusta ihminen Jeesus Nasaretilaista, vaan ylösnoussutta Kristusta, joka antaa lupauksensa syntien anteeksiantamuksesta ja käskee kastaa ja opettaa.

Pappi ei toimi Nasaretin miehen sijaisena vaan ylösnousseen Jumalan Pojan puolesta ja hänen sijassaan.

Ylösnoussut Kristus edustaa jo sitä todellisuutta, jossa ei enää ole juutalaista eikä kreikkalaista, ei orjaa eikä vapaata, ei miestä eikä naista, sillä Kristuksessa Jeesuksessa te kaikki olette yksi (Gal. 3:28).

Piispa_RepoPappi ei omalla persoonallaan lisää mitään Kristuksen lupauksiin eikä tee niitä omalla itsellään uskottavammiksi ja luotettavammiksi. Hän voi saarnatessaan ja sakramentteja toimittaessaan vedota vain Kristuksen käskyyn ja lupauksiin: kastakaa ja opettakaa, ottakaa ja syökää.

Olisi siksi teologisesti mahdotonta yhtä aikaa vedota Kristuksen nimissä Jumalan antamaan anteeksiantamukseen ja rajoittaa anteeksiantamuksen todellisuus vain omaan joukkoon sillä perusteella, että evankeliumia julistaa joku oma saarnaaja.

Mikäli ollenkaan vedotaan Kristuksen auktoriteettiin, on myönnettävä, ettei se ole rajattavissa julistajan oman auktoriteetin alle.

Jokainen, joka puhdasta evankeliumia julistaa, voi toimia vain Kristuksen lähettämänä, kuului hän ”meikäläisiin” tai joihinkin muihin. Muutoin jouduttaisiin siirtämään auktoriteetti pois Kristuksen lupauksista ja korvaamaan se saarnaajan ihmisauktoriteetilla.

Tällainen olisi ihmisoppien nostamista evankeliumin yläpuolelle.”

*      *      *

Ajattelemisen aihetta antoi Tampereen piispa Matti Repo, puheessaan Lopen suviseuroissa 2012. Tänne linkitti Daniel.

*      *      *

Lue lisää:

Aikalainen: Eristettynä ja ulossuljettuna suviseuroihin

Jaakko Antila: vanhoillislestadiolaisuus elää rajanvedosta muuhun maailmaan

Daniel: Siihen aikaan kun vielä Kristusta saarnattiin

Iida Julia: Totta ja tarua ”meistä”

Outi Ikonen: Tutkija: Lestadiolaiset tuskin uskovat kirjaimellisesti itsekään oppiinsa. Kotimaa24 19.9.2013.

Vuokko Ilola: ”Sun ristis olkoon ainoa mun matkallain tienviittana.”

K²: Naisten hengellinen syrjintä on syntiä

R. K.: Arkkipiispa huolestui

R. K.: Johtokunta erotti Risto Leppäsen rauhanyhdistyksen tehtävistä, syynä sitoutuminen kirkkomme virkakäsitykseen

R. K.: Leppänen Turun Sanomissa: Vakaumustani on yritetty nujertaa

Kapu & M. T.: Kristusta kirkastetaan piispan facebookissa

Kirkkoherralle varoitus naispappien syrjimisestä. Kotimaa24 11.6.2014.

Kalevi D. Corppi: Voittonen: Meidän katseemme ei yllä niinsanottuun makuukamariin

Layman: Lestadiolaiset papit kirkossa: asemia, valtaa ja pelkkää feikkiä?

Peltonen: Markku Seppänen: Varokaa niitä, jotka perustelevat uskon Raamatulla!

Joona Raudaskoski: Piispat toivovat opillisia keskusteluja SRK:n johdon kanssa. Kotimaa24 29.6.2014.

Matti Repo: Apostolien nimet ja Jumalan teot: piispan avajaispuhe Suviseuroissa Lopella 29.6.2012.

Verstaalla pohtija: Kilvoittelu armon varassa

Vl-oppi välimiehen välimiehestä. Hakomaja-sivusto,

Iisakki Vähäpuheinen: Pysyttelemme kirkossa kuin osuuskaupassa

 

Advertisement

8 kommenttia

Kategoria(t): armo, armonvälineet, erehtymättömyys, evankelis-luterilainen kirkko, evankeliumi, harhaoppi, hartauskirjoitukset, Jumalan sana, kirkko, kristinoppi, laestadianism, luterilaisuus, miehen asema, naisen asema, naispappeus, normit, norms, opilliset kysymykset, pelastus, puhujat, Raamatun tulkinta, sananjulistajat, seurakuntaoppi, sielunhoito, sukupuolijärjestelmä, vallankäyttö, vastuullisuus

8 responses to “Evankeliumin voima tulee ylösnousseesta Kristuksesta, ei ihmisestä

 1. apina

  Tämän piispan puheen perusteella pedofiili tai kuka tahansa rikollinen voi siis aivan hyvin toimia puhujana, pappina tai evankeliumin julistajana, kunhan saarnaa raamatunmukaisesti Kristuksen lupauksen evankeliumia!

  • Still

   No näinpä se on Srk:laisuudessa ollut ja taitaa edelleenkin olla, tiedän useita pedofiilipuhujia, kiinni jääneitä, ei omasta halustaan, vankilassakin. Ovat puhuneet ja julistaneet evankeliumia seuroissa, suviseuroissakin, vielä silloin eivät olleet kiinni jääneitä. Mistä tietää tälläkin hetkellä montako tällaista on puhujina.

 2. Nimetön 277

  Evankeliumin saarnavirka ei ole kiinni sukupuolesta, ihonväristä, iästä tms. Raamatun mukaan se on jokaisella, joka on ”Pyhän Hengen saanut, niinkuin mekin”. Papin virka ei ole Pyhän Hengen virka, ei pidä näitä sekottaa keskenään.
  Miksi Jumalan sanan mukaan tätä virkapappeutta ei ole annettu naisille, ei kai koskaan ole ihmisjärki käsittänyt.
  Mielenkiintoinen ilmiö on nykyisin se, että naisset vaaditaan papeiksi, homot vaimoiksi ja miehiksi, lapset ovat jotenkin kaiken pahan alku ja juuri niistä tulisi luopua tai ainakin ne pitäisi saada itse ”tehdä” silloin ja sellaisina kuin ne itselle sopii, viinaa pitää saada juoda mutta tupakkia ei saa polttaa jne. Mistä tämä kertoo? Tuhansia vuosia on ihminen nämä asiat käsittänyt eri tavalla, mutta nyt on pari sukupolvea saanut suuren valaistuksen ymmärtää asiat ihan erilailla.
  Liekkö tämä sitä synnin ihmisen ilmoittamista josta raamattu puhuu….mene ja tiedä.

  • Still

   Eikös sen mukaan nainen voi sitten toimia puhujana, nimittäin sehän on puhujan tehtävä, saarnata evankeliumia, ei mitään muuta. Ja jos sovelletaan Raamattua sanasta sanaan (kuten useissa kohdin mikä sopii omaan oppiin) niin nainen ei saisi opettaa mitään vaan olla hiljaa ja kysyä kotona mieheltään, ei siis pyhäkoulua ja muitakaan, sopiiko kuitenkin tämän päivän miehille paremmin se että nainen hoitaa näitä ”toissijaisia” tehtäviä, vähän kuin alistetaan nainen vieläkin alemmas.
   Miksi yleistät, on osa ihmisistä jotka perustelevat Raamatulla ja rakkauden kaksoikäskyllä mm. samaa sukupuolta olevien parisuhteet, Raamattu ei missään kohtaa puhu rakkaudesta kun on kysymys homoista, aina siellä on himo ja riettaus ym. Joka on syntynyt homoksi, on Jumalan luoma kuin sinä ja kuka tahansa, ei voi lisääntyä parisuhteessa luonnollisesti kuten ei heterotkaan kaikki, hedelmättömät tai varsinkaan vanhemmalla iällä avioituvat jne. Mitä sanot syntymästä asti homolle joka rakastaa toista ihmistä ja haluaa jakaa hänen kanssaan ilot ja surut, kuten heterot tekee toistensa kanssa?
   Lapset on Jumalan lahja ja lahjoina ne tulee ottaa vastaan ja lahjoina pitää, tässäkin sinulla on vain musta ja valkoinen, tuolla toisessa ketjussa puhut ”Pyhästä hengestä”, onko tällainen leimaaminen sinulle sen hedelmä, jos on niin kysymys ei ole ole silloin Raamatun mukaisesta Hengestä. Yleistät ja rakennat olkinukkeja, luot aivan väärää asetelmaa, sinä oikeassa/kaikki erilailla ajettelevat väärässä. Esim. Srk:n julkaisussa Päivämiehessä on otettu kantaa ehkäisyyn, äidin terveydentilan niin vaatiessa on mahdollista turvautua siihen. Miten tämän näet oman käsityksesi mukaan, voiko hyväksyä synnin ja opillisen asian siten että se terveydenhoitokeinona muuttuu ei synnilliseksi? Näin on kuitenkin Jumalan sana tämän kirkastanut Srk:laisen pyhän hengen näkökulmasta, minulle asia on jokaisen pariskunnan omassa harkinnassa ja omassa tunnossa, se on niitä asioita joista ihminen vastaa vain itse, sinä et toisten synnytysmäärällä saa ansioita eikä kukaan sinun lapsilukumäärällä saa taivaspaikkaa. Tämä ei siis kuulu ollenkaan kenellekään uskonjohtajalle eikä johtokunnalle, eikä ole millään tavalla opillinen kysymys. Tästä ei löydy Raamatusta mitään opillista neuvoa.
   Tuhansia vuosia naisia on pidetty toisarvoisina ja lapsia alistettu, näin myös kristiuskossa, tämän päivän kristillisyys on aivan muuta, nainen ja lapset ovat arvostettuja, heillä on ihmisarvo ja heitä kuunnellaan, naisia on jopa pappeina ja kirkkoherroina, piispanakin, tämäkö on sinun mielestä taantumista ja Raamatunvastaista? Reittaus ja juoppous ei ole muuttunut mihinkään aikojen saatossa, ehkä nykyään sitä paheksutaan enemmän kuin joinakin aikoina, ei synti ole lisääntynyt vaan se ilmenee eri muodoissa, esim. lainsäädäntö on muuttunut naisten ja lasten osalta, ei naisen hakkaaminen tai lasten hyväksikäyttö ole aina ollut niin paheksuttavaa kuin nykyään, vrt. monet fundalistiset valtiot ympäri maailmaa.

 3. luukanvalma

  Apostolin mukaan ”EVANKELIUMI O N JUMALAN VOIMA, ITSEKULLEKIN PELASTUKSEKSI, juutalaisille , kreikkalaisille, orjille ja vapaille, miehille ja naisille”. Jos julkisuus ei tule mukaan kuvaan, saamme julistaa vielä kirkossa vapaasti evankeliumia. Itse olen ollut vuodesta 88 ahkerasti papin töissä, vaikka virkaa ei ole ollut, kirkkoherrojen apulaisena seitsemässä seurakunnassa , Useassa vakituisesti, yhdessä 12 vuotta. eikä siitä kukaan ole tehnyt mitään numeroa. Julistan lapsuuteni krisitillisyyden opetuksia ilman nykykorostuksia. Täytyy tietysti todeta, että nykylestadiolaiset karttavat minua, mutta näisssä seurakunnissa heillä ei ole suurtakaan kannatusta, joten uskolliset ystävät ja evankeliumin voima tekee työtään muissa, jotka uskovat. Pyhä Henki vaikuttaa nöyrissä Sanan kuulijoissa, ylpeät Hän lähettää tyhjinä pois!

 4. Unilukkari

  Piispan puheessa oli varmasti hyvä ja oikea tarkoitus, sitä ei pidä epäillä. Mutta nyt ollaan vakavien asioiden parissa ja se yksi mikä piispalta tuossa puuttuu on juuri se vakava asia. Hän on hukannut näkökykynsä sillä hän ei pysty näkemään Jumalan valtakuntaa. Se on meidän pelastuksemme.

  On sinänsä aivan oikein ajatella ja opettaa, että pelastus tuodaan luoksemme evankeliumissa. Mutta: Jumala on antanut tänne maanpäälle valtakuntansa julistamaan tätä kyseistä evankeliumia. Kehotus ”etsikää ensin Jumalan valtakuntaa, niin teille kaikki tämä annetaan” annettiin aikoinaan opetuslapsille ja se on tarpeen myös meille tänä päivänä.

  Toiseksi, lopuksi merkitsen asian josta on monesti tullut mieleen kirjoittaa teille. Annattekohan täällä keskusteleville ja kirjoituksia lukeville sisarille ja veljille väärää mallia. Olettekohan nähneet oman vastuunene tässä? Kyllä uskomisen asioista pitäisi olla halu puhua avoimesti siellä missä uskovaiset ihmiset toisiaan elävänä kohtaavat. Todelliset keskustelut, joiden sisällöllä on merkitystä, käydään aina kasvokkain niin, että keskustelijat tuntevat toisensa sydämestä sydämeen. Vl-kristillisyys on ”sydämen kristillisyyttä” niin kuin usein todetaan. Keskustelemisessakin meidän tulee toinen toisiamme rohkaista tähän ennemmin kuin nimettömään huuteluun netissä. Auttakoon Jumala meitä näissä keskusteluissa, ja kun sillä rukouksen mielellä on halu keskustella niin saamme luottaa että Hän kyllä auttaakin.

  Vielä yksi asia. Olen usein halunnut kysyä perään teiltä täällä kirjoittavilta sitä että oletteko miettineet, mitä mitä teidän sanat saattavat merkitä sellaiselle lukijalle, ihmiselle, joka kenties tämänkin foorumin kautta etsii tietä Jumalan valtakuntaan? Rohkaisetteko te etsivää sielua tulemaan seuroihin ja kuulemaan itse mitä Jumalalla on hänelle valmistettuna? Juuri tuota piispankin korostamaa armon evankeliumia.

  • Still

   En halua että ihminen menee seuroihin kuulemaan ihmismielestä nousevaa tulkintaa Raamatusta ainoana totuutena, sitten voin suositella kun Srk myöntää että Pyhä henki puhuu siellä missä itse tahtoo eikä siellä missä ihminen tahtoo, mm. suviseuroissa Hyvä paimen oli äänessä ajoittain, samoin Herättäjäjuhlissa, samoin LLF seuroissa, kun Kristus on puheen keskellä eikä ihmisjoukko fariseusmaisine mantroineen ja perinteineen niin siellä vaikuttaa Pyhä henki. Kun kohtaan etsivän sielun niin minun tehtäväksi on annettu evankeliumin vahvistaminen hänenkin kohdalleen, rohkaiseminen uskomaan että Jeesus on sovittanut hänenkin synnit, henkilökohtaisesti. Muuta ei tarvitse kuin uskoa tämä ja lähteä seuraamaan Kristusta.
   Sinäkään et voi nähdä Jumalan valtakuntaa, vain Jumala itse tietää valtakuntansa rajat. Jumalan valtakunta on eri asia kuin ry:n seurat.
   Et voi tuntea ihmistä sydämestä sydämeen, sitä kykyä sinulle ei Jumala ole antanut, vain Jumala tutkii sydämet. Tämä harha on vakava ja eksyttää monia pois Jumalan valtakunnasta.

 5. Nimetön 221

  Unilukkari:
  ”Kyllä uskomisen asioista pitäisi olla halu puhua avoimesti siellä missä uskovaiset ihmiset toisiaan elävänä kohtaavat. Todelliset keskustelut, joiden sisällöllä on merkitystä, käydään aina kasvokkain niin, että keskustelijat tuntevat toisensa sydämestä sydämeen. Vl-kristillisyys on ”sydämen kristillisyyttä” niin kuin usein todetaan. Keskustelemisessakin meidän tulee toinen toisiamme rohkaista tähän ennemmin kuin nimettömään huuteluun netissä.” Hohhoijaa!

  On se vaan kummallista, että jotkut roikkuvat vielä kynsin ja hampain kiinni Saaren Heikin opetuksissa. ”Kasvokkain” vain SRK:n hengessä olevan kanssa, tahtoo unilukkari meitä ohjeistaa. Vapaamman vl-vakaumuksen omaavan kanssa ei keskustella. Eiköhän näitä ”kasvokkain” keskusteluja käyty aivan riittävästi 1970- ja 1980- luvuilla. Itse olen sitä mieltä, että kaikki keskustelu on hyväksi, tapahtuupa se missä tahansa. Vaikkapa netissä nimimerkkien takaa unilukkarina tai heikkisaarena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s