Aika ajoi ohi televisiosäännöstä, elävä usko pysyy


Päivämies_Lohen_kirjoitusAjattelin vähän kirjoittaa tuosta uskon muuttumattomuudesta, mitä olen siitä miettinyt, että onko jotain muuttunut ja muuttuuko ja pitäisikö muuttua. Asioita olis paljonkin mutta otan nyt ne mitkä eniten on puhuttaneet, varsinkin taas tänä kesänä on näistä meilläpäin puhuttu jonkinverran.
Telkkarisääntö ilmanmuuta suojeli vanhoillislestadiolaista liikettä ja se oltiin nähty hyväksi. Se oli pitkään ihan OK mutta siitä on media ja maailma muuttunut aivan toisenlaiseksi.Televisio_1970_Kekkonen

Aika ja netti ajoi telkkarisäännön ohi. Tällä tarkoitan siis sitä, että Suomen tv-ohjelmat ovat melkein kaikki tulleet nettiin nähtäville ja netissä on tarjolla myös ihan ilmaisia elokuvia aivan kelle vaan katsottavaksi. Ja koneelta voimme kattoo ja katommekin kuka mitäkin. Moni selittää että ”televisiota ei kannata omistaa kun pian tulee kiusaus mennä kattoo jotain joka ei ole sopivaa”.  Tuo höpötys on meistä itestäkin nykysin jo täyttä p-kaa.

Nimittäin mitä telkkarista ylipäätään tulee nykyään?! Päivisin on jotain kokkiohjelmia ja mitä milloinkin mitä älyttömimpiä realitysarjoja. Ei nappaa ainakaan meikäläistä. Iltaisin ajankohtaista uutisia, politiikkaa ja laadukkaita tai vähemmän laadukkaita elokuvia ja sarjoja. Ehkä joskus viikonloppuisin pikkutunneilla saattaa vilahtaa jotain erotiikkaan liittyvää. Väkivaltaa televisiossa on pahiten jos avaat iltauutiset. Enää tuskin ketään ajettais pois uskosta, vaikka kiikuttais sen varsinaisen television olohuoneeseensa. En sitä sano että telkkari ei olisi enää se sama sontaluukku mutta nyt on tullut muita ja nykyään vaan pitää osata itse laittaa toosa kiinni.

Ja tässä on samalla käynyt niinkin että myös elokuvasynti on vanhentunut käsiin, eli se käsitys että elokuvat olisi uskovaiselle sopimattomia. Sisältö ratkaisee, näin on puhujat sanoneet telkkariohjelmista, videoista ja DVD-ohjelmista. Sama on elokuvien kanssa. ja se on sama käykö elokuvissa vai kattooko ne DVD:nä kotona.

Entä netti sitten. Sieltä ei puutu murhaviihdettä, pornosivustoja, kuvia ihmisruumiista ja vaikka mitä kuten ohjeita miten saa yhteyden ite vanhaan kehnoon. En ihmettele että kun koneelta pystytään kaikkia sairaita juttuja periaatteessa kattomaan kun eihän kukaan valvo, niin moni ulkopuolinen on alkanut pitämään meitä tekopyhänä. Se kaikki mitä netti tarjolle  laittaa, siellä on syntielämä ja myös hyvä ja hyödyllinen tieto näppäimen takana näkösällä. Ne ei ole minuun kuitenkaan sen kummemmin vaikuttanut. Mutta epäilen että minua nuorempiin uskovaisiin kyllä. On ruvennut tapahtuun liikehdintää ”maailmaan” päin, ainakin meidän paikkakunnalla.

Myönnän, että minullakin on uskominen käynyt vaikeammaksi tekniikan kehittymisen myötä.

Mihin_usko_perustuu_puhuja_raamattu

Netin aikana on monilla käynyt näin kuten itelläki, elikkä silmät ovat avautuneet ja olen nähnyt sitäkin että aivan kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää. Olen silti edelleen vanhoillislestadiolainen ja haluan olla. Mutta kaikkea, mitä Päivämiehestä luen, en pysty ottaan aivan sellaisenaan absoluuttisena totena enkä varsinkaan Jumalan sanana. Sovitan sitä sieltä niin että onhan se aina jokaiselle eri asia mikä kullonkin on ajankohtaista, tähän maailmanaikaan omalle uskolle sopivaksi. Jos on jotain mikä tuntuu sillä lailla järkevältä, ja monesti onkin. Otan niistä sen, minkä näen juuri uskolle  tarpeelliseksi. Sama on seurapuheiden kanssa. Näin kai kaikki uskovaiset sisimmässään tekee, eikä sitä muuten voikaan tehä. Usko on omakohtaista.

Netti on tuonut esiin myös jonkin nurjan puolen meikäläisyydestä. Välillä on näyttänyt että tämä usko on median perusteella se kaikista pahin maailmassa. Alkuun suhtauduin niihin juttuihin ja nettikeskusteluun hyvin kielteisesti. Paljon niissä onkin valhetta ja tarkotuksellista pilkkaa, suurin osa.  Mielessäni puolustelin ja kärsin pahasta mielestä. Ja toisaalta, jos ei se kaikki mitä on tehty, ole ollut ihan kohillaan niin siitä vastaa ne jotka on vastuupaikoilla. En minä koska se ei kuulu minulle.  Esimerkiksi, että aikoinaan oli niinkin  jyrkkä päätös tehty, että ne uskovaiset erotetaan siionista jotka olivat ostaneet kotiin television. Minusta se oli uskon kannalta virhe että ihmisiä päätettiin erottaa telkkarin takia. Ei kone saata olla mikään synti. Mutta se ei ole minun vika että se päätös on joskus tehty. Onhan se lakihenkinen ajattelu. Sisältöhän se on tärkein. Sisältö ratkaisee. Mutta menneet on menneitä ja nyt eletään ja uskotaan omat synnit anteeksi armosta tässä ajassa. Sehän ei ole miksikään muuttunut.

Ja toinen mikä vaikuttaa suuresti nuorisoon ja sen ajan käyttöön on musiikki. Myös musiikki on  täysin vapaasti kuunneltavissa netissä. Enää ei voi vanhemmat polttaa päreitä että piilottelisi syntilevyjä huoneessa, kun kaikkea voi kuunnella niin muitten huomaamatta niin ettei kukaan perheessäkään tiedä. On sitten enää omastatunnosta kiinni miten elää.

Uskovaistenkin rivit ovat ruvenneet sisäisesti vähän rakoileen. Se yksimielisyyskin on enempi näennäistä, kun nyt joka tapauksessa ihmisillä on omia näkemyksiä, vaikka ei niistä avoimesti puhutakkaan. Tuskin enää on sitä mitä ennen kun pystyttiin vielä päättämään vain suljettujen ovien takana ja saatettiin pitää suut supussa medialta. Kaikki on tullut paljon avoimemmaksi eikä sitä enää mikään muuksi muuta.

Netti on muuten tuonut SRK:n toiminnan esille ihan eri lailla ja se on ollut ite asiassa vaan hyvä. Tavallinen uskovainen on tiennyt aika vähän mitä SRK tekee ja nyt on ollut paljon avoimempaa. Siitä on myös käytännön hyöty kun tieto on netistä saatavilla kuten leirit ynnä muut. Mutta se on täysin virheellistä julistaa että vanhoillislestadiolaisia uskovaisia johdettaisiin jostain keskuksesta.  Tämä monesti toistettu luulo pitäs saada mediassa korjattua. Ei joku SRK:n johtokunta ole mikään paavi eikä se määräile meitä mitenkään. Tietenkin jossain on päätettävä onko tarpeen ottaa kantaa ja tuoda esiin uskovaisten näkökantoja. Samoin on lehti ja jonkun pitää aina päättää mitä Päivämiehessä julkaistaan. Se on aivan normaalia joka lehdessä.

Joku voi väittää että ”toisinajattelijat vaiennetaan”. Siitä on vaikea sanoa kun en asiaa ole omakohtasesti kokenut koskaan. Mutta ite ajattelen että ei kai Päivämies edes voi lähteä julkaisemaan mitä vaan. Voi tietenkin olla että  jotkut vaikenee joistain asioista joita ovat kuulleet koska tietää että ei parane sanoa rehellisesti mitä ajattelee. En itekkään kaikille tutuillekkaan uskovaisille joka ikistä mielipidettäni kerro eikä se ole tarpeenkaan. Jokaisella on omat käsitykset joistkain asioista eikä niistä ole pakko kaikille huudella. Uskovaisena eläminne ei tarkoita että kaikesta pitäis ”avautua” muille.

suviseurat15

Mutta tänä aikana ei onneksi enää jäädä vaiti itsekseen miettimään, eikä enää myöskään käsketä vaikenemaan. Ns. soraäänet voi tulla entistä helpommin näkyviin. Onko se sitten huono, vai hyvä asia, en tiedä. Näitä on nyt nähty. Toivoisin kuitenkin, että vanhoillislestadiolainen liike osais pysyä eheänä. Aika näyttää onko se nykyaikana enää mahdollista. Suuresti on alkanut vaikuttaa siltä että on osattu jo uudistua, ja nähdään että tulee lisää uusia hajaannuksia jos ei vähän erilailla ruveta suhtautumaan. Nykyisin on menossa hyvä suunta mitä suviseuroissakin kuultiin. Ajattelen niin, että tulevaisuudessa  siionissa annetaan tilaa laajemmin erilaisille mielipiteille joita voi esittää pelkäämättä esimerkiksi puhutteluja. Saati erottamista. Ehkäpä se myös vähentäis kiusauksia ja uskon kieltämistä joka on nähtävästi lisääntymässä.

Lapsirajoitusasia on television lisäksi toinen joka kaipaa ”päivitystä”. Kun on opetettu että  ehkäisy ei sovi uskovaiselle kun se on murha, ja vie sikiöltä/lapselta mahdollisuuden elämään.  Se ei mene ainakaan minulle läpi et siittiöt olis ihmisiä. Niitähän tulee muutenkin välillä ja häviää luonnollisesti itsestään. Ei ehkäisy mikään murha ole, eikä joku kortsu ketään murhaa.

Eiköhän se tärkein asia ole armo ja niinsanottu kristillisen rakkauden käsky, eli tee toisille niin, mitä toivoisit sinulle tehtävän. Lapsi on aina syntymän ihme, mutta ei kai sitäkään kuulu ihan ylettömästi vaan sokean uskomisen asiaksi laskea silloin kun monet erilaiset asiat elämässä vaikuttaa mitä ei ulkopuoliset tiedä. Eikä pitäis yhdistää uskon asiaksi mitkä on normaali järjen asioita kuten terveys.

Sitten vielä se että ulkopuolisten ei pitäis ajatella että me halveksimme muita jotka uskovat eri lailla. Itelläkin on tuttuja ei vl:iä, ja ihan kavereitakin. Tietystikkään en voi mennä mukaan heidän kaikkiin menoihin, joissa harrastetaan sellaisia asioita, joita ei vanhoillislestadiolaisena voi tehdä. Mutta kaverini on aina ymmärtäneet sen eikä siitä ole tullut mitään. impossible3
Tässä ajassa saa jokainen uskoa kuten haluaa. Se, että me ajattelemme näin, ei tarkoita sitä, että muiden pitäis myös ajatella näin. Ei meidän uskon tarvi liikuttaa muita.  Jokainen saa uskoa tavallaan, kuulua herätysliikkeisiin, järjestöihin tai mihin vain haluaa, tai olla kuulumatta. Jokaisella meillä on vapaa tahto. Niin sinulla, minulla, kuin kaikilla maapallon ihmisellä. Hänellä on oikeus uskoa niin ja minulla näin, miten uskon. Jokaisella on vapaa valinta, ja täytyykin olla. Meidän usko ei käsittääkseni mitenkään haittaa muitten ihmisten elämistä.
Meissä on myös niitä, jotka pitää sen mahdollisena, että myös muissa suunnissa voi olla Pyhä Henki, ja uskovaisia jotka kostuu taivaaseen. Jos Jumala sen niin tahtoo, että muuallakin on pelastusta ja Pyhää Henkeä, niin sitten on. Ketä se pahentaa jos se on Jumalan tahto? Ei ole pelastuskysymys se, uskooko joittenkin muidenkin suuntien johtavan taivaaseen, vaan tärkeää on ainoastaan se, että itse uskoo omassa sydämmessään.

Itsekään en pidä täysin mahdottomana sitä ajatusta, että esimerkiksi vakaasti uskovat helluntailaiset tai ”tavalliset ” rehellisesti uskovat ev.-lut. seurakunnan jäsenet ja vastaavat  pelastuvat. Onneksi minun ei tarvi heistä edes kantaa  murhetta. Haluan vain uskoa itse turvallisesti niin ajatellen, että tällä tavalla minä pelastun. Se riittää minulle. Jokaisella on varmasti  vain tämä pohjimmiltaan tärkeänä sydämessä, eikä usko ole siltä osin muuttunut eikä muutu. Omat synnit uskomme anteeksi, se on Jumalan sanan mukainen usko.

*        *        *

Ajattelemisen aihetta antoi Sakari.

*        *        *
Lue lisää aiheesta:

Alaranta: Seurakuntaoppi on pahin kompastuskivemme

Armoneuvot päälaellaan

Matti H.: Yksi usko?

Aarno Haho: Kuuliaisuus tärkeämpi kuin omatunto

Paula Huhtala: Saako vanhoillislestadiolainen tanssia? Espoon seurakuntasanomat ESSE 12.2.2015.

Vuokko Ilola: Oikea oppi vastaan oikea porukka. Kotimaa24, blogikirjoitus

Kapu: Valde Palolan irtiotto “seurakunnan neuvoista”Kulttuurikielloilla ei ole raamatullisia perusteluja. Sis. Lasse Hyvärisen kirjoitus: Lestadiolaisuuden vaikea kulttuurisuhde, julk. Kalevassa 29.3.2009.

Sauli Karhu: Muuttuuko Jumalan sana? Saulin Blogi 27.4.2015.

Sauli Karhu: Teologit ja maallikot – kahden kerroksen väkeä? Uskosta näkemiseen? -blogi 13.7.2017.

Maallikko: Uskon opista lestadiolaisuudessa

Nestori: Lestadiolaiset estivät v. 1966 jumalanpalveluksen televisiolähetyksen – suviseuroja ei edelleenkään televisioida

Nestori: Voittosen yllätyslausunto televisiosta

Speedy: “Olinko hölmö -?”

Advertisement

13 kommenttia

Kategoria(t): 2010-luku, ban of television, bans, concept of sin, elämäntapa, erehtymättömyys, erottaminen yhteisöstä, forbidden things, kaksoisviestintä, kannanotot, kiellot, kontrollointi, lakihengellisyys, lähihistoria, nettikeskustelu, normit, norms, nuoret, opilliset kysymykset, painostaminen, seurakuntaoppi, syntilista, televisio, televisiokielto, ulossulkeminen, vallankäyttö, videot

13 responses to “Aika ajoi ohi televisiosäännöstä, elävä usko pysyy

 1. Orava

  En ymmärrä miksi roikut mukana VL-liikkeessä, kun et selkeästi ole mieleltäsi VL. Tunnistan itseni tuosta tekstistä noin 3 vuoden taakse. Kuvittelin, että minulla on vapaus ajatella liikkeen sisällä juuri niin kuin haluan; siis selkeästi yleistä oppia vastaan. Tämä oli valehtelua sekä itselle, että läheisille.

  Kävin lukuisia keskusteluja mm. pohtimiisi aiheisiin liittyen ja tulin siihen tulokseen, että ei tämä VL-huone ole minua varten kun noin paljon erilailla ajattelevat näinkin selvistä asioista (selvistä minulle). Elämä on nyt uskomattoman paljon helpompaa, kun voin vapaasti olla mitä mieltä halua. Vaikken ole enää VL en juo, en katso pornoa tai elokuvia joissa mässäillään verellä tms. En tiedä onko ne sen enemmän syntiä kuin mitkään muutkaan, mutta koska olen 25 vuotta pärjännyt ilman, niin en ole kokenut tarpeelliseksi niitä elämääni mukaan ottaa. Yhtään ystävää enkä perheenjäsentä ole menettänyt päätökseni takia, vaikka suurin osa heistä on yhä VL-liikkeessä.

  Musiikkihommat tietysti meni uusiksi (tosin ne oli jo pitkään ennen ”uskon kieltämistä” paljon muuta, mitä taivaaseen pääsyn edellytyksiksi oli määrätty), ja en ymmärrä miten olen koko nuoruuteni pärjännyt ilman musiikkia.

  Kehotan miettimään tarkasti suhtautumista VL-liikkeeseen, jos sinun ajatuksesi ovat jo noin vahvasti muuta, kuin ne autuuden ehdot, joita VL-usko perää kannattajiltaan. Tämä siksi, että jos otat asiat julkisesti esille, tullaan sinut tappamaan henkisesti, kuten minulle kävi. Ja vain ainoastaan siksi, että puheesi on Saatanasta ja Jumalan sana on muuttumaton, VL on muuttumaton ja taivaaseen pääsee ainoastaan VL.

 2. VeeÄllä

  Elät ja uskot hyvin samalla tavalla kuin minä. Joka päivä tulen yhä varmemmaksi siitä, että on muitakin pelastuvia ihmisiä kuin vl:t. Ja joka päivä tulen lähemmäksi sitä ajatusta, etten enää itse voi olla vl-liikkeessä mukana, koska ajatukseni ovat niin ristiriidassa ’virallisen opin’ kanssa.

 3. vlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlvlv

  Vl keskuudessa ajatellaan aika paljon juuri noin kun kirjoitit. Yksimielisyys kaikissa (ml.isien perinnäissäännöt) asioissa on utopiaa, ei realismia. Asiaa ei miksikään muuta joku sisäänpäinlämpiävä welijeskerho poppoo oulussa päivämiehineen vaikka kuinka haluaisi, ja haluaahan se.

 4. laitatuuli

  Hyvä kirjoitus, pitäisi lukea seurakuntaillassa 😉
  Arvelen, että osa ihmisistä tarvitsee ympärilleen aidan (vl-uskoiset – muut), ennenkuin uskovat olevansa turvassa. Itsekin niin kuvittelin kunnes ymmärsin ettei tehtäväni ole rajoja rakennella – Jumalan tuulet puhaltavat iloisesti niiden yli jos tahtovat…

  Synnyimme vl-sukuun, ehkä niin piti käydä, että saisimme sisimpäämme Jumalan rauhan. Joitakuita toisia Hyvä Paimen johdattaa toista kautta, mutta sehän ei ole meiltä pois.

 5. Kumpi ja kampi

  Tämä televisiojuttu on teillä kyllä aivan outo. Ihmettelin jo koulussa kun kuulin tästä lestadiolaisilta kavereilta. Televisiottomuutta perustellaan sillä että sieltä tulee ”epäsopivaa” ohjelmaa. Itse laitteessa ei siis ole teidän mielestänne vikaa.

  Mutta samaan aikaan te kuitenkin hyväksytte muitta mutkitta Internetin käytön tietokoneilla, älypuhelimilla, tableteilla jne. Kaikki tietää että tänä päivänä Internetistä löytyy kaikki mitä televisiostakin, ja lisäksi vielä paljon muuta ”pahaa”.
  Miksi siis Internetin käyttöä ei ole kielletty, mutta telkkari on edelleen pannassa? Tai vaihtoehtoisesti, jos internetin kohdalla lestadiolaisen oma suodatus sisällön suhteen toimii, miksei se toimisi myös telkkarin kohdalla? Selittäkääpä tämä.

 6. Pink Panther

  ”Haastatteluja tehdessään Jansson sai vastauksia moniin kysymyksiinsä, mutta yksi asia ei hänelle oikein selvinnyt. Miksi vanhoillislestadiolaiset suhtautuvat edelleen hyvin kielteisesti televisoon, vaikka esimerkiksi tietokoneet ovat sallittuja välineitä.

  – Siitä kyllä puhuttiin, mutta hyvin vaikea oli saada vastausta siihen, miksi on näin.”

  Suviseuroista tv-dokumentti: ”Halusimme selvittää, mihin nämä ihmiset oikeastaan uskovat”

  http://yle.fi/uutiset/suviseuroista_tv-dokumentti_halusimme_selvittaa_mihin_nama_ihmiset_oikeastaan_uskovat/8125706?ref=leiki-uu

 7. Carlo

  Eihän sille mitään järkiperustetta olekaan ( TV-kiellolle )
  Kun 60-luvulla maallikkosiipi HS:n johdolla veti rajat suoriksi ja opin tiukaksi ja keksi hirveän määrän uusia kieltoja, joista TV-kielto oli yksi tunnetuimmista. Sillä eroteltiin jyvät akanoista eli SRK:lle kuuliaiset lampaat muista. Tuolla säännöllä potkittiin moni ulos porukasta ja monet muut taas taipuivat, vaikka eivät sääntöä ymmärtäneetkään. Tuota kieltoa on niin paljon saarnattu ja pidetty esillä, ettei kukaan uskalla sitä julkisesti perua, vaikka tosiasiassa se onkin jo aikoja jäänyt kummalliseksi muinaisjäänteeksi noista pelon vuosikymmenistä. Mutta kun erehtymätön seurakunta ei voi erehtyä, ei sääntöä voi muuttaa, olkoon se kuinka typerä hyvänsä. Siksi asiassa kiemurrellaan ja koitetaan selitellä milloin mitenkin päin, ettei tarvitse tunnustaa tehtyjä virheitä.

 8. Tero

  Kiitos tästä, Sakari, on hyvä kirjoitus. Tervehenkinen ja ”keskellä tietä”, ei liikaa lakihenkeä eikä liikaa hälläväliä. Ymmärrämme että ei ole uskon asiat ihan niin yksoikosia kuin media esittää ja ulkopuoliset ihmiset luulee. Otetaan esimerkiksi ehkäisyasia. On helppoa tehdä päätös uskonsa parhaaksi, kun asiaa voi ja saa pohtia Pyhänhengen valossa esim. puhujan tai uskovaisen papin kanssa. Pyhähenki antaa ymmärrystä. Kun lääkäri sanoi tässä yhdessä vaiheessa ettei vaimo saisi tulla raskaaksi, joku vuosi sitten, kun oli sellaiset hoidot tarpeen, niin kävimme yhdessä juttelemassa erään puhujan kanssa, ja saatettiin hyvällä omallatunnolla ehkäistä kun se oli tarpeellista. Elävä usko ei vaadi kenenkään terveyden riskeeraamista.

  • Teron esimerkistä löytyy mielenkiintoinen näkemys ehkäisykiellosta. Olen ymmärtävinäni (korjatkaa, olen kuitenkin taas väärässä), että ehkäisykielto ei olekaan täsmällinen Jumalan laki, kuten muut lait, esim kymmenen käskyä. Käskyt ovat selkeitä yksiselitteisiä lakeja tyyliin ”Älä varasta”. Siinä ei ole mitään ehtoa, että voit varastaa jos olet sairas tai jos sulla on muuten vaan huono päivä. Ehkäisykielto onkin erilainen ”laki”, se on ehdollinen. Jossain tilanteissa ehkäisy on yhtäkkiä sallittua. Eikös tämä ajattelutapa osoita kyseisen lahkon ihmisten asettavan Jumalan jotenkin päättämättömään tilaan. Jumala ei ole osannut ratkaista asiaa, välillä ehkäisy on kiellettyä välillä ei ole. Loppuratkaisu onkin jollain puhujalla!?

   Takavuosina opetettiin, että ehkäisy on aina kiellettyä. Jos äiti tai lapsi kuolee synnytyksessä, niin se on hyväksyttävä. Ehkäisy oli kiellettyä aina ja joka tapauksessa. Nyt kuitenkin ”ymmärräys” on kasvanut, että ei sittenkään. Ehkäistä saa, kunhan osaa esittää hyvät perusteet. Kehitys on mielestäni ihan hyvään suuntaan. Toivottavasti pian päästään tilanteeseen, että ehkäisy on sallittua ja kuuluu perheen omaan päätäntävaltaan. Koska sitä ei ole Raamatussa (ja miksi olisikaan, onhan Jumala jo aikojen alusta asti tiennyt, että ihmiset tulevat olemaan erilaisia ja mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle), niin sitä ei ihmistenkään tarvitse toisilleen määrätä. Pelkäänpä vain, että siihen menee kuitenkin vielä vuosia, ennenkuin päästään maaliin.

   • Uskovainen

    Anterolle kysymys. Kirjoitit, että ”ehkäistä saa jos on hyvät perustelut”. Voihan noin heittää omia ajatuksia (toiveita?). Missä ne ”hyväksyttävät perustelut” on tiedotettu?
    En muista että olisin sellaista saarnaa kuullut, tai alustusta.

  • Still

   ”Uskovaiselle”: Srk:n julkaisema Päivämies lehti julkaisi vuosikokouksesta jutun ja siinä ehkäisy katsottiin mahdolliseksi lääkärin suosituksesta.

   Sairauden tai muun vastaavan tilanteen kohdatessa ehkäisy on omantunnon asia, muulloin opillinen kysymys.

   Sama on television kanssa, se on opillinen kysymys kun laite on kotona, asia muuttuu kun sitä käytetään ”seurakunnan” hyödyksi. Molemmissa asioissa käytetään mielivaltaisia perusteita, ja tietenkin ilman Raamattua, koska sieltä ei tukea näille ole.

 9. Hyvät perustelut = sairaus.

  Tämä on tietääkseni jo usealla eri taholla todettu hyväksytyksi perusteluksi ehkäisylle.

  • Vaari

   Lääkärin määräyksestä on nyt luvallista ehkäistä lastentulo jos/kun lääkäri siitä antaa lausunnon. Still tuolla alempana kertoi että SRK:n vuosikokouksessa olisi niin päätetty. Onko siis käytännössä ehkäisykielto nyt kumottu. Siltä se vaikuttaa.

   Käytännössä lääkärin suosituksen ja reseptin ehkäisyyn saa tietenkin aina, kun ei halua lapsia.

   Vl-perheet alkaa sitten tästä nyt pienentyä. On se jo jonkin aikaa ollutkin trendinä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s