Kirjoituspyyntö: päätöksenteko ja päättäjät vanhoillislestadiolaisuudessa


Hyvät Omat Polut -blogin kirjoittajat ja lukijat!

Toimitukseen on tullut useita tiedusteluja ja pyyntöjä julkaista kirjoituksia siitä, millä tavoin vanhoillislestadiolaisuus toimii ja on organisoitunut Suomessa.

Meille on tullut seuraaavia kysymyksiä:  SRK tunnus suuri1

 • Millä tavalla käytännössä on päätetty ja päätetään uskonopin kysymyksistä ja Raamatun tulkinnasta?
 • Kuka tai millainen ryhmä päätökset tekee?
 • Miten paikallisen rauhanyhdistyksen johtokunnan jäsenet valitaan ja miten pitkä kausi johtokunnan jäsenyys voi yhden ihmisen kohdalla olla?
 • Miten paikallinen päätöksenteko rauhanyhdistyksissä tapahtuu käytännössä?
 • Mikä on keskusyhdistyksen eli SRK:n vuosibudjetti?
 • Miten SRK ry:n johtokunta, sen puheenjohtaja ja työvaliokunta valitaan?
 • Onko SRK:n johtokunnan jäseneksi kelpoisuudesta tehty päätöksiä? Esim. että tullakseen valituksi täytyy olla mies ja puhuja?
 • Millaiset säännöt säätelevät SRK:n johtokunnan jäsenten toimikauden pituutta?
 • Onko SRK:n sivulle suunnitteilla nettikeskustelufoorumia?

Kutsumme kirjoittajia lähettämään tekstejä, lyhyitä tai pidempiä, tästä aiheesta. Kaikentyyppiset asialliset kirjoitukset ovat tervetulleita pakinasta ja toimintaperiaateiden kuvauksesta pohdiskeluun ja analyysiin. Myös vertailut vanhoillislestadiolaisuuden rakenteisiin ja päätöksentekoon muissa maissa ovat tervetulleita.

Lähetä teksti sähköpostina tai sen liitteenä osoitteeseen verkosto(at)luukku.com.

Toimituskunta

Virikkeeksi tässä SRK:n sivulla tarjottua tietoa SRK:n organisaatiosta ja toiminnasta.

SRK_organisaatio

Yllä oleva kuva SRK:n sivulta. Seuraavassa kuvassa Helsingin Sanomien toimittajan Matti Huuskosen kokoamat lisätiedot, jotka selkiinnyttävät käsitystä, miten päätöksenteko tapahtuu.

Kuvan laatineet matti Huuskonen ja Jukka Himanen, Helsingin Sanomat (julk.6.1.2014).

Kuvan laatineet Matti Huuskonen ja Jukka Himanen, Helsingin Sanomat (julk.6.1.2014).

SRK:n nettisivulta:

Vuosikokous

SRK:n vuosikokous kokoontuu kerran vuodessa. Työvaliokunta valmistelee kevään aikana konttorin kanssa yhteistyössä vuoden vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen sekä seuraavan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion. Asiakirjat lähetetään jäsenyhdistyksille toukokuun aikana ja esitellään vuosikokouksen hyväksyttäväksi. Vuosikokous valitsee seuraavalle toimikaudelle johtokunnan, toimitusneuvoston ja tilintarkastajat.

Johtokunta ja työvaliokunta

Johtokunta kokoontuu vuoden aikana seitsemän kertaa. Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä leiri pidetään leirikeskuksessa. Leirin teema on ajankohtainen ja vaihtuu vuosittain.

Johtokunta valitsee keskuudestaan työvaliokunnan. Kuusijäseninen työvaliokunta on johtokunnan alainen ja hoitaa yhdistyksen asioita johtokunnan antaman toimivallan rajoissa sekä valmistelee johtokunnassa käsiteltävät asiat. Työvaliokunta kokoontuu vuoden aikana keskimäärin kerran kuukaudessa. Kokousten valmisteluista vastaa konttorin yhteistyöelimenä valmistelujaos, johon kuuluvat johtokunnan puheenjohtaja ja kolme toimialavastaavaa.

Tiedotustoiminta

SRK:n vuoden viestinnän ja tiedottamisen suunnittelusta vastaa johtokunnan nimeämä ja johtokunnan alaisuudessa toimiva viestintäryhmä. SRK toteuttaa johtokunnan hyväksymää viestintäsuunnitelmaa. Viestintäryhmä laatii vuoden aikana SRK:n seuraavan vuoden viestintäsuunnitelman.

Pääviestintäkanavia ovat Päivämies ja Siionin Lähetyslehti, Kesäseuraradio, tiedotteet ja tiedotustilaisuudet. SRK:n päätiedotustilaisuus järjestetään suviseurojen yhteydessä. Uutena viestintäkanavana kehitetään edelleen SRK:n sähköistä viestintää.

Puhujienkokoukset

Perinteinen puhujien- ja seurakuntavanhinten kokous järjestetään SRK:n suviseurojen yhteydessä. Työvaliokunta päättää vuoden alussa kokoukseen ajankohtaisen alustuksen aiheen ja kutsuu tilaisuuden alustajan.

Vuodenvaihteen puhujienkokous järjestetään yleensä Oulun rauhanyhdistyksellä. Alustuksen aihe ja alustaja päätetään lokakuun johtokunnan kokouksessa.

*        *        *

Lue lisää:

Aikalainen: Tutkijat HS:ssa: Herätysliike elää syvää murrosta

Riitta Hirvonen: Rakkaus katosi, myöntää SRK. Rauhan Tervehdys nro 34, 20.-27-10.2011. s. 5.

Matti Huuskonen: Lestadiolaisten kakkosmies ajautui umpikujaan – lähtölaskenta alkoi kirjeestä. Helsingin Sanomat 6.1.2014.

Korpijaakko: SRK:n linja: hierarkkisesta miesten “vanhinten neuvostosta” myös naisten lahjoja hyödyntäväksi palveluyksiköksi?

Minna Pölkki: Vanhoillislestadiolaiset elävät murroksessa Johtohahmojen lähtö muuttaa liikettä, mutta nopeaa uudistumista ei ole odotettavissa. Helsingin Sanomat 2.1.2013.

SRK:n johto anoi rahoitusta vaalityöhön SYT ry:ltä 1965

A. A. Tami: Erehtymätön seurakunta?

Advertisement

1 kommentti

Kategoria(t): johtajat, johtokunta, julkaisutoiminta, kontrollointi, mielenterveys, normit, norms, puhujien ja seurakuntavanhinten kokous, Puhujienkokous, Raamatun tulkinta, rauhanyhdistys, rippikoulu, sananjulistajat, vallankäyttö

One response to “Kirjoituspyyntö: päätöksenteko ja päättäjät vanhoillislestadiolaisuudessa

 1. Takamaasto

  Johtamiskysymyksestä on aika vähän keskusteltu ja kirjoitettu. Jos siitä puhutaan, puhutaan aina hengellistetystä näkökulmasta ja epäselvästi ”vertauksin”. Siihen asiaan voisi pureutua enemmänkin ja analyyttisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s