Ensimmäinen nainen 4.3.2012 – uskovaisten naisten uskon, toivon ja rakkauden messu Kristuksessa


Kiittäkää Herraa!

Jeesus sanoo: »Ota minun ikeeni harteillesi. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.» – Siunatkoon sinua kolmiyhteinen Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki, ja pyhittäköön sinut palvelemaan Kristuksen kirkkoa aina ja kaikkialla.

Ordinaatiomessu sunnuntaina 4.3. klo 10 Turun tuomiokirkossa

Yllä linkki Virtuaalikirkon tallenteeseen Turusta.

Kari Mäkinen: Sellaista on armo. Saarna pappisvihkimysmessussa Turun tuomiokirkossa 2.paastonajan sunnuntaina 4.3.2012.

Kiitollisuus ja syvä ilo täyttää tuhansien uskovaisten sydämet tänä armonpäivänä. Iloitsemme yhdessä sisaremme Mari Leppäsen kanssa. Jumala on hyvä ja hän antaa rakkautensa ja armonsa paistaa meille kuin keväinen aurinko isänmaamme hohtavilla hangilla. Jotain pitkään jähmemettynyttä väärää on tässä armon kirkkaudessa sulamassa pois. Myös uskovaisilla naisilla on tästä päivästä lähtien osallisuus hengellisessä työssä, papin kutsumustehtävässä.

Lisätköön tänään kokemamme Jumalan armoteko meissä keskinäistä luottamusta ja yhteenkuuluvuutta sisarina ja veljinä, ja vahvistakoon se uskoamme ja rakkauttamme. Tukekaamme toinen toisiamme entistä vahvemmin rakkauden ja kiitollisuuden sitein uskossa ja elämässä.

Papiksi tänään vihitty sisaremme Mari Leppänen on saanut Taivaalliselta Isältä voimaa, rohkeutta ja taitoa nostaa esiin Jumalan mahdollisuudet uskovaisissa naisissa. Hän asettui kuuntelemaan Jumalaa sydämessään, kuten naiset tekivät jo  Raamatun aikana.

Mari on elävä esimerkki siitä, että Jumala tarvitsee meitä ihmisiä työntekijöikseen seurakunnassaan. Tähän me muutkin samme nyt entistä voimallisemmin luottaa ja rukoilla Taivan Isältä voimaa vastata omaan kutsumukseemme. Myös naisia tarvitaan evankeliumin työssä. Jumalan armon ja rakkauden voima tekee työtä meissä kaikissa. Tähän saamme jäädä tänään uskomaan.

Enää naisia ei voida ohittaa, ei häväistä eikä mitätöidä naisten yhdenvertaista osallisuutta Kristuksessa rauhanyhdistyksellä, uskovasten kanssakäymisessä eikä myöskään SRK:ssa.

On aika jättää ihmisperinteistä nousseet uskomukset ja aadamin turmeltuneisuudesta nouseva naisviha, jota erityisesti teologinaiset mutta myös kaikki naiset ovat joutuneet kohtaamaan rauhanyhdistyksellä. Ymmärrämme, että Kristuksessa meillä ei ole vastakkainasettelua, sillä nyt on Jumala armossaan osoittanut että tiemme suuntaa kohti Pyhän Hengen osoittamaa yhdenvertaisuutta Jumalan työvainioilla. Tänä päivänä on syytä iloon ja kiitokseen!

Tänä ilon ja kiitollisuuden päivänä tahdomme rukoilla Mari Leppäsen ja tulevien pappisvihkimykseen asettuvien teologinaisten puolesta. Tänä päivän lähetämme nöyrän ajatuksen Kaikkivaltiaan sydämelle:  Kiitos armostasi antaessasi Pyhän Hengen lahjan palvelijallesi, joka nyt on vihitty pappisvirkaan. Rohkaise häntä ja meitä muita, puolustamaan sinun voimallasi totuuttasi. Vahvista sinä Kaikkivaltias meidän  uskoaamme, toivoamme ja rakkauttamme.

Pyhä Jumala, laupias Isä.

Sinä lähetit Poikasi maailman pelastajaksi.

Sido meidät pyhään sanaasi

ja tee meistä Kristuksen lähettiläitä.

Auta meitä palvelemaan toisiamme niillä armolahjoilla,

jotka olemme saaneet.

Rakenna kirkkoasi uskossa ja rakkaudessa

sinulle kunniaksi ja ihmisille pelastukseksi.

Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Kansallispyhätössämme Turun Tuomiokirkossa järjestetyssä juhlassa oli koskettava ja hengellisesti puhutteleva ilmapiiri, ja runsaslukuisena paikalle kokoontunut vihittävien läheisten, sukulaisten, ystävien ja muiden seurakuntalaisten joukko iloiten yhtyi virteen.

Sinulle kiitos, Isä, lahjastasi,
kun tulit Kristuksessa, Pojassasi,
syntisten ystäväksi vierellemme,
auttajaksemme.

Maan hedelmillä ruokit luotujasi,
ihmistä hoidat myöskin sanallasi.
Taivaasta Kristus tuli leiväksemme,
elämäksemme.

Kaikki me, jotka tätä leipää saamme,
me, jotka Herran pyhän maljan jaamme,
uskossa jäämme Herraan liitetyksi:
ruumis on yksi.
(Virsi 451, suom. Anna-Maija Raittila.)

Papiksi vihittiin seuraavat kolme teologia: Tuire Aso, joka kutsuttiin työhön Rauman seurakuntaan, Laura Kajala, joka kutsuttiin työhän Kaarinan seurakuntaan, ja Mari Leppänen, joka kutsuttiin Liedon seurakuntaan.

Ottakaa heidät vastaan ja kantakaa heitä rukouksissa Jumalan eteen.

Jeesus sanoo: ”Minä olen teidän kanssanne maailman loppuun asti.” Lähtekää rauhassa ja palvelkaa Herra iloiten.

(Arkkipiispa Kari Mäkinen vihkimistilaisuudessa.)

*        *        *

Ajattelemisen aihetta antoivat: Maria Sofia, R.K. ja ESA.

*        *        *

Lue lisää aiheesta:

Jan Ahonen: Lestadiolaisia naispappeja tulossa lisää. Kotimaa24 16.1.2012.

K2: Uskovaisten naisten työnteko

Laestadiansk kvinna prästvigdes. YLE 5.3.2012.

Mari Leppänen: Lestadiolaisen herätysliikkeen naispappeuskanta murroksessa? Vartija 1/2011, s. 9 – 21.

Mari Leppänen: Monet lestadiolaispapit kannattavat naispappeutta – SRK tyrmännyt toistuvasti ehdotuksen

Mari Leppänen: Naispappeuspuhe vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä vuosina 1975-2010. Pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopisto. 2011.

Topi Linjama: Pappeudesta

Maria Sofia & ESA: Leppäsen haastattelemat naiset: suorat sanat kutsumuksesta, syrjinnästä ja SRK:sta

Maria Sofia, R.K. ja ESA: Hurtig ja Kallio: Naisten on aika saada tilaa lestadiolaisessa liikkeessä

Ed Suominen: Laestadian Theologian Lacks Penis, Gets Ordained Anyway. Learning To Live Free -blogi  30.3.2012.

Dorothee Sölle: Raamatun vahvat naiset. (Gottes starke Töchter). Suom. Laura Werner. Nemo 2004.

John Vikström: On kyse enemmästä. (Julkaistu myös Teologisessa aikakauskirjassa 3/2010.)

7 kommenttia

Kategoria(t): arkkipiispa, evankelis-luterilainen kirkko, evankeliumi, hengellisyys, miehen asema, naisen asema, naispappeus, naissaarnaajat, normit, norms, opilliset kysymykset, painostaminen, puhujat, rauhanyhdistys, sananjulistajat, sielunhoito, sukupuolijärjestelmä, syrjintä, tasa-arvo, uskon perusteet

7 responses to “Ensimmäinen nainen 4.3.2012 – uskovaisten naisten uskon, toivon ja rakkauden messu Kristuksessa

  1. Nimetön64

    Lämpimät onnittelut sekä Jumalan runsasta siunausta Marille! Kutsumuksen kuullessa ei voi kuin toimia Jumalan viestinviejänä. Niin teki Mooses, Joona ja Paavali. Heikkoutta tuntien, eivätkä itse olisi halunneet lähteä, mutta halusivat noudattaa lopulta Jumalan kutsua. Näin ajattelen myös Marin tehneen. Nöyränä ei voi olla kutsua kuulematta, vaikka maallinen organisaatio sanoisi mitä..

  2. TV2 tiistaina

    Maailman ensimmäinen vl naispappi.
    Tiistaina 6.3. Ajankohtaisessa Kakkosessa, TV2 klo 21.

  3. Idefix

    Jeesuksen ylösnousemuksesta kertoi ensimmäisenä Maria Magdalena. Hän ja hänen seurassaan olleet muut naiset saivat ensimmäisenä tietää ylösnousemuksen ihmeestä, ja juuri naiset kertoivat sanomasta muille ensimmäisenä, sitten vasta myöhemmin miehet. Naispappeudella on siis vahvempi raamatullinen pohja kuin miespappeudella. Taivaan Isän runsasta siunausta Marille! Olet valinnut hyvän osan, lähtiessäsi kertomaan ihmisille armon ja sovituksen sanomasta.

  4. Milla

    No ehkä hän siis itse ja media pitää häntä vl:nä, mutta vanhoilliset eivät ole naispappeutta hyväksyneet.

  5. Janne

    ”Myös uskovaisilla naisilla on tästä päivästä lähtien osallisuus hengellisessä työssä, papin kutsumustehtävässä.”
    Mitä tämä tahtoo tarkoittaa? Että ensimmäinen uskovainen naispappi? Ketä sellaiset uskovaiset ovat jotka ajattelisi että Mari on ensimmäinen, eikä häntä ennen olisi ollut uskovaisia naispappeja?

  6. Saka R. Isto

    Naispappeuskysymystä pitää tarkastella kunnolla uudestaan, vakavasti ja monesta näkökulmasta. Vl-liikkeen oma historia pitää ottaa mukaan taustavaikuttajana kannanottoihin.

Jätä kommentti