Aija Hannilan kirja Valon lapsi kertoo hyväksikäytöstä ja toipumisesta


Aija Hannilan esikoisteos Valon lapsi on juuri ilmestynyt. Kirjassa käsitellään lapsena hyväksikäytön uhriksi joutuneen, ankarassa uskonnollisessa liikkessä kasvaneen naisen kasvua aikuisuuteen.

Esikoiskirjailija Aija Hannila YLEn TV1:n keskusteluohjelmassa A-talk  24.5.2012. Ohjelmassa olivat mukana myös Tuomas Hänninen, Pirjo Luokkala ja Johannes Alaranta, haastattelijana toimittaja Susanna Päivärinta.

Metsässä tuulee tänään. Tuijotan läheltä metsä­tähden terälehtiä. Olen valkoisessa valossa. Valosta heijastuu keltaista, vihreää, sinistä. Juuri avautu­neen metsätähden terä­lehdissä on vaalean­punaista. Valo kietoutuu minuun, suojaa minua. Valo puhuu minulle, se sanoo, olet turvassa rakas lapseni, he eivät koskaan tavoita sinun sieluasi.

Aija Hannilan uutuuskirja Valon lapsi on kirjoittajan mukaan tosiasioihin perustuva, kaunokirjalliseen muotoon kirjoitettu kertomus seksuaalisesti hyväksikäytetystä Inkasta, joka on jäänyt yksin salaisuutensa kanssa. Aikuisena hän yrittää löytää helpotusta pahaan oloonsa. Vanhoillislestadiolainen kasvuympäristö ei kyennyt auttamaan häntä.

Inka päätyy ensin mielisairaalaan, jossa hänen varjonsa tulee näkyviin. Inkalla on vain varjo, kaikki muu on häneltä otettu pois.

Kertomuksen Inka kasvaa suuressa vanhoillislestadiolaisessa perheessä, eikä vanhemmilla ole voimia huomata häntä tarpeeksi. Inka on ns. kiltti lapsi eikä halua olla vaivaksi vahemmilleen.

Aikuiseksi kasvaessaan hän yrittää selviytyä ja toipua kaltoinkohtelunsa vammoista ja kokeilee erilaisia itsen hoitamisen menetelmiä ja vaihto­ehtoisia terapioita. Hän päättää irtautua vanhoillis­lesta­dio­lai­­ses­­­ta herätysliikkeestä, mikä merkitsee uuden, autenttisemman identiteetin rakentamista. Omalle kasvulleen Inka löytää tukea opiskel­les­saan joogaa ja tutustuessaan idän mystiikkaan.  Irtaantumisprosessin kautta Inka löytää uusiin maisemiin ja uusille poluille.

Lapsen kokemus hyväksikäytöstä on rankkuudessaan ja repivyydessään sellaista, jota ulkopuolisen on vaikea kohdata. Siksi uhrit tuovat harvoin kokemuksiaan sellaisenaan esiin julkisuudessa. Lapsen, uhrin, kohtalo ja sen merkitys ihmisen elämänkaarten kannalta on ahdistavaa luettavaa ja ajateltavaa. Joillekin se saattaa olla liikaa, mikä ilmeni esimerkiksi siinä, että erään hyväksikäytön uhrin blogi sensuroitiin jonkun tekemän ilmoituksen perusteella Googlen Blogger-palvelusta.

Silti, ahdistuksestamme huolimatta,  ja juuri siksi, meidän kaikkien on tärkeää kohdata myös näitä ahdistavia asioita, jotta havahdumme toimimaan yhteisöissämme niin, että puolustamme ja suojelemme lapsen alkanutta elämää ja koskemattomuutta. Emme vain omassa perheessä, vaan vaikuttaen yhteisössä niin että rikoksia voidaan ehkäistä ja rikolliset saada vastaamaan teoistaan.

Valon lapsen  kuvaamat asiat voivat tapahtua missä tahansa perheessä. Inkan kasvutarina tarjoaa kokemuksellista tietoa, joka koskettaa hyväksikäytön uhrien  lisäksi kaikkia, joita kiinnostavat uskonnolliseen kasvatukseen ja siitä toipumiseen sekä terapiaan ja psykiatriseen sairaanhoitoon liittyvät kysymykset.

Aija Hannilan teos on herättänyt rusaaasti keskustelua ja polemiikkia jo ennen ilmestymistään, erityisesti vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä. Kirjailija itse on joissakin lausunnoissaan korostanut teoksen fiktiivisyyttä.

Teoksesta on tarkoitus julkaista myös englanninkielinen käännös.

Lisätietoja tekijästä ja teoksesta voi lukea Rauhan Tervehdys -lehdessä julkaistusta haastattelusta (Tuula Vettainen: Äänettömät kyyneleet).

Esikoiskirjailija Aija Hannila on perehtynyt uskonliikkeestä irtautumisen kysymyksiin myös opinnoissaan Oulun yliopistossa. Pro gradu -tutkielmassaan hän tutki irrottautumista vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä, aineistonaan entisen vanhoillislestadiolaisen kertomukset.

Tutkielmaan Helvetin matkalainen – Vanhoillislestadiolaisuudesta irtautuminen rituaaliteorian näkökulmasta (2011)  voi tutustua linkistä Hakomajan kautta.

(Kirj. Lucas.)

JÄLKIHUOMAUTUS

Ylläolevan Lucasin kirjoituksen julkaisemisen jälkeen on käynyt ilmi, että  kyseessä oleva fiktiivinen teos on herättänyt keskustelua ja sitä kohtaan on osoitettu myös vakavaa kritiikkiä. Kaunokirjallinen teos on kirjailijan sepitettä, tämä on aina syytä muistaa.  Keskustelua tästä näkökulmasta löytyy ainakin täältä.

– Omat Polut -blogin Toimitus

*      *       *

Lisää aiheesta:

Johannes Alaranta: Aija Hannila: Valon lapsi

Anonyymi: Aija ja Johannes puhuivat asiaa

Aija Hannila: Helvetin matkalainen. Pro gradu -tutkielma, Oulun yliopisto, kulttuuriantropologian laitos 2011.

Kaikki pitää saarnata anteeksi. Kyyneleet tulevat myöhemmin.

Lestadiolaisperheen hyväksikäytetty uhri esiintyi ensimmäistä kertaa julkisesti. Iltalehti 24.5.2012.

Lucas: Tänään A-studion Talk: lestadiolaislasten hyväksikäyttö

A-Talk 24.5.2012 Youtubessa, osa 2, osa 3, osa 4, osa 5osa 6

Maijan tarina

Sara Marin: Maijan tarina paljastaa miesvaltaiset valtarakenteet

SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen tv-haastattelussa (YLEn Elävä Arkisto)

Tuhlaajalapsi karkuteillä -blogissa käyty keskustelu teoksesta

Advertisement

5 kommenttia

Kategoria(t): elämäntapa, eroaminen uskosta, get rid of, hengellinen väkivalta, identiteetti, identity, insesti, irrottautuminen yhteisöstä, kasvatus, lapset, lapsuus, lähihistoria, mielenterveys, naisen asema, nuoret, painostaminen, pedofilia, pelko, pelot, syrjintä, syyllistäminen, tutkimus, uskon jättäminen, vallankäyttö, vapaus, väkivalta, yksinäisyys

5 responses to “Aija Hannilan kirja Valon lapsi kertoo hyväksikäytöstä ja toipumisesta

 1. Mona Lisa

  On hyvä että näitä kirjoja julkaistaan joissa hyväksikäytön uhrin kokemus pääsee kaikken tietoon. Tätä kirjaa en ole vielä lukenut, mutta lukemani Maijan tarina vakuutti sen, että joka ei ole nähnyt ja kokenut hyväksikäyttöä, ei pysty edes kuvittelemaan miten se lasta haavoittaa ja murtaa psyyken tasapainoisen kehityksen. Tämän lisäksi nämä kirjat auttavat yleisemminkin vl liikkeen sisäisessä avautumisessa. Johanna Hurtigia on haastateltu juuri YLEn pääuutisissa. Radiossa hän kertoi, että nyt tämän vuoden aikana on lisääntynyt sisäinen rehellisempi keskustelu epäkohdista. Sen jälkeen kun näitä lasten hyväksikäyttörikoksia alettiin tutkia, ja niistä ryhdyttiin keskustelemaan. Hurtig sanoi että avoin keskusteluilmapiiri on voimistunut rivijäsenten keskuudessa mutta ei ole vielä yltänyt liikkeen johtotasolle asti.

 2. Särjetty ruoko

  ”Hurtig sanoi että avoin keskusteluilmapiiri on voimistunut rivijäsenten keskuudessa mutta ei ole vielä yltänyt liikkeen johtotasolle asti.”

  Eikä yllä, ennenkuin johtotason henkilöt vaihtuvat. Nämä nykyiset johtomiehet vievät kulttuurinsa hautaan saakka.

 3. nnnnnnnnn

  miksi kukaan ei kirjoita.. niistä hyväksi käytetyistä joita tapahtuu maailmassa koko ajan.. ei tietenkään kun vain lestadiolaisista kun niistä luullaan että o vat synnittömiä. ja kuka oli synnitön vain yksin jeuesus joka kuoli kaikkien puolesta.

 4. Turnipsi

  Erittäin hieno asia että asiasta kirjoitetaan sillä se tavoittaa nekin ihmiset jotka vaikenevat eivätkä halua kuulla hyväksikäytöstä. Oma kokemukseni on myöskin nostattanut suuria tunteita silloin kun olen kohdannut ja kuullut hyväksikäyttöä. Onkohan mitään tapaa jolla korjata täydellisesti hyväksikäytön jäljet. Kokemuksesta voin sanoa ettei. Haava on pysyvä. Mitkään lääkkeitä ei voi syödä niin että asia unohtuisi, mikään terapia ei vie pois kokemusta. Niin kauan kuin ihminen vaan muistaa muistaa myöskin kaltoinkohtelun. Itse olen kuitenkin sitä mieltä ettei mihinkään traumaattiseen tapahtumaan kannattaisi jäädä rypemää vaan anteeksi on pystyttävä antamaan niin itselle kuin lähellä vastuussa oleville ihmisille kuin tekijällekin.. Helppoa se ei ole! – Oman hyvinvoinnin kannalta edullisin tapa on myöskin tiedon hankkiminen syitten selvitteleminen vain itsensä vuoksi.
  Mielestäni on kovin vähäistä se materiaali jota nykyisin tuotetaan hyväksikäytöstä. Hyvä on myöskin selvittää mikä kaikki on hyväksikäyttöä. Vaikka olen joutunut itsekin kaltoinkohdelluksi – olen kuitenkin onnellinen etten ole kaltoinkohdeltu liian rakkaana.
  Kaikille hyväksikäytetyille tulisi antaa ilmainen terapia, selviytymiskurssi ns. Tulisikohan tunkua, uskon niin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s