Puhuja: Puhujienkokouksessa aika luopua ehkäisykiellosta ja pyytää anteeksi


Puhujien kokouksessa on aika luopua ehkäisykiellosta.

Puhujien ja seurakuntavanhinten kokous Perhon keskuskoululla.

Kuka enää uskoo vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen väitteeseen siitä, että sen oppi ja opetus ovat muuttumattomia ja säilyneet aina samanlaisina? Esimerkiksi 1970-luvulla liikkeessä opetettiin laajasti ja yksissä tuumin henkioppia, jonka SRK kuitenkin myönsi vuonna 2011 harhaopiksi.

Samassa yhteydessä SRK myönsi, että 1970-luvun hoitokokouksissa ilmeni väärää opetusta ja vahingollisia ylilyöntejä. Aikaisemmin liikkeen virallisissa kannanotoissa hoitokokouksia on lähinnä ylistetty siunauksellisiksi.

Aika on nyt kypsä siihen, että myös niin sanottu ehkäisykielto tunnustetaan harhaopiksi ja että siitä aiheutuneita kärsimyksiä ja kuolemantapauksia pyydetään reilusti anteeksi.

Mikäli halutaan edelleen pitää kiinni siitä lapsellisesta väitteestä, ettei liike voi pyytää anteeksi – edes nöyränä eleenä – pyynnön voivat esittää kuitenkin kaikki ne, jotka ovat tätä opetusta levittäneet ja sen puolesta taistelleet; aloitetaan esimerkiksi SRK:n pääsihteeristä ja johtokunnan puheenjohtajasta, Päivämies-lehden päätoimittajasta sekä muista liikkeen keskeisistä vaikuttajista.  Raamattu_3

Ehkäisykiellolle ei ole Raamatullisia perusteita. Raamatusta ei löydy kohtaa, jossa kiellettäisiin perhesuunnittelu tai ehkäisy.

Kiellon hataruus tulee ilmi myös siinä, että sen sisältö on vanhoillislestadiolaisuudessa vaihdellut aikojen kuluessa – oppi ehkäisykiellosta ei ole pysynyt muuttumattomana. Tämä on tuotu usein esiin eri internet-palstoilla, myös tällä foorumilla, eikä sitä ole sen vuoksi syytä tässä alkaa tarkemmin käymään läpi. Jokainen voi tarkistaa opetuksen muutoksen esimerkiksi Päivämiehen kannanottoja lukemalla. 

On väärin uhkailla ihmistä helvetillä, mikäli tämä käyttää ehkäisyä. On myös väärin vaieta tästä painostuksesta ja näin siunata se, jos ymmärtää ehkäisykiellon raamatunvastaiseksi harhaopiksi. Kielto on aiheuttanut ja aiheuttaa parhaillaan valtavasti fyysistä, henkistä ja hengellistä kärsimystä. Tätä ovat monet kuvanneet, muun muassa Pauliina Rauhala romanissaan Taivaslaulu.

Ehkäisykiellosta on luovuttava välittömästi. Samalla voitaisiin tunnustaa myös virallisesti SRK:n taholta raamatunvastaisiksi muutkin elämäntapakysymyksiin liittyvät kiellot, kuten korvakoru, hiustenvärjäämis-, televisio-, elokuva- ja viihdemusiikkikiellot. Vaikka moni yksittäinen vanhoillislestadiolainen jo ymmärtää nämä harhaopeiksi, niitä edelleen opetetaan liikkeen piirissä laajasti, muun muassa lähes kaikilla rippikoululeireillä.

On surullista, jos nuori tai vanhempikin kristitty luopuu Kristuksesta jonkin ihmisten keksimän harhan vuoksi.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen puhujat kokoontuvat vajaan kahden viikon kuluttua Jyväskylään puhujien kokoukseen, jossa keskustellaan Raamatusta. Tällöin olisi loistava tilaisuus puhua myös näistä asioista sen sijaan, että keskitytään perinteiseen tapaan ylistämään liikkeen yksimielisyyttä ja erehtymättömyyttä sekä opetuksen muuttumattomuutta. On jo korkea aika alkaa todella opettaa Raamatun mukaisesti.

*      *       *
Ajattelemisen aihetta antoi Ensio, perheenisä ja vanhoillislestadiolaisen liikkeen puhuja.

*      *       *

Lue lisää:

Johannes Alaranta, kommentit K. P-ä: Puhujienkokkouksen helemiä

Burka Sisters: Pauliina Rauhalan romaani Taivaslaulu: “kohdunpoisto on suomen kielen kaunein sana” taivaslaulu_3

Ehkäisykysymys vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen opetuksessa 2000-luvulla. Wiki-sivusto.

Ex-vl-isä:  Vl-yhteisön säälimätön paine

Herpert: Ehkäisy ei ole uskon kysymys, vaan eettisesti ratkaistava asia

Johannes Ijäs: Vartijan pääkirjoitus ehdottaa kirkollista anteeksipyyntöä naisilta. Kotimaa24 2,3,2014.

Juhani: Saara-äiti selaa kirjaansa kuin… [Pauliina Rauhalan romaanin esittely kirjablogissa Lue, ihminen.]

Veikko Jurvakainen: Henkioppi – harhaoppi. Rauhan Tervehdys nro 26/2013.

Korpijaakko: Puhe murhasta kääntyi puheeksi seksin pyhyydestä ja sukusolujen oikeuksista.

Lestadiolaiset pitävät Pohjois-Pohjanmaan väkiluvun kasvussa. Seppo Lohen haastattelu, MTV3, 24.07.2002.

Topi Linjama: Voima, toivo, hallinnan tunne. Kotimaa24 21.12.2013.

Maria: En alkaisi tätä rumpaa uudestaan

Peltonen: Hännisen hattutemppu: synti muutetaan ei-synniksi

Justiina Puupää: Ikuisuusaihe. Justiinan jutut -blogi.

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu. Gummerus 2013.

Merja Saari:Ehkäisykiellosta on muodostunut tabu (Helsingin Sanomat 5.4.2009)

Vanhoillislestadiolaiset pyytävät anteeksi hoitokokousten väärinkäytöksiä. Kotimaa24 9.10.2011.

Vanhoillislestadiolaisten johto kommentoi ehkäisykieltoa. Kotimaa24 25.9.2012.

Xsa: Stop the Victims of Laestadian Ban of Birth Control – NOW

Uskonystävä: Ehkäisen, rakkaudesta. Postilloja-blogi.

Advertisement

14 kommenttia

Kategoria(t): 2010-luku, ahdistus, ban of birth control, bans, ehkäisykielto, elämäntapa, epäily, erehtymättömyys, etniset vanhoillislestadiolaiset, evankelis-luterilainen kirkko, harhaoppi, hengellinen väkivalta, historia, itsesensuuri, johtajat, kannanotot, kontrollointi, kymmenen käskyä, lähihistoria, lisääntyminen, miehen asema, mielenterveys, naisen asema, naiseus, normit, norms, painostaminen, pelko, pelot, perhe, puhujat

14 responses to “Puhuja: Puhujienkokouksessa aika luopua ehkäisykiellosta ja pyytää anteeksi

 1. Nimetön 214

  synnille ei voi antaa lupaa,

 2. kysymysn

  Millaisia erilaisia oppeja ehkäisykiellosta on ollut?

 3. Seurasäestäjä

  Loistavaa, jos tämän oikeasti on kirjoittanut puhuja. Loistavaa, jos häntä ei ole edes (vielä) hyllytetty. 🙂

 4. Still

  Raamatun mukaan synti on ilmoitettu kymmenen käskyn laissa. Jeesus on myös vastannut kun kysyttiin mitkä on suurimmat käskyt. Nämä voi lukea Raamatusta. Nimetön sanoi että synnille ei voi antaa lupaa, se on totta. Ellei nämä kymmenen käskyä riitä, tai niiden lisäksi pitää laatia omia syntilistoja (mm. Srk:n opetus), sellainen usko ei ole Raamatun mukaista vaan fariseusten lailla uskomista. Usko Jeesukseen vapauttaa kaikista listoista koska Jeesus on täyttänyt ainoana ihmisenä lain. Usko synnyttää halun seurata sitä tietä jonka Jeesus osoittaa omalla opetuksellaan. Ikävä kyllä tämä on ristiriidassa mm. Srk:n ja monien muidenkin lahkojen opetuksen kanssa. Onneksi kirkko on omalla auktoriteelillaan pitämässä ojennuksessa näitä monia lahkoja, ellei näin olisi niin keskuudessamme vallitsisi hengellinen ja sitä kautta fyysinen anarkia. Esimerkkiä ei tarvitse kaukaa hakea, viime päivien uutisointi kertoo karulla tavalla tästä. Pohjois-Koreassa toimii totaalinen hengellinen lahko jonka jumala on ihminen, siinä on kärjistetty esimerkki siitä miten ilman kirkkoa meilläkin voisi olla näitä pienempiä totalirismeja. Esimerkiksi Srk:n opetus ehkäisystä on muuttunut useasti, välillä löysätty, välillä tiukennettu, Pyhää henkeä pilkataan kun valehdellaan näitä sen ilmoituksiksi, voi pimeyttä. 😦

 5. Nimetön 215

  lisääntykää ja täyttäkää maa. anatakaa lasten tulla tyköni eökääkö estäkö heitä

 6. Nimetön 216

  Ehkäisy on sallittu lääkärin luvalla 🙂 Näin on oikein Päivämiehen todistus. Nainen ei itse kuitenkaan saa päättää tästä vaan Srk:n johtokunta päättää kulloisenkin ehkäisykannan ja se ilmoitetaan Srk:n hengessä, muutokset sallitaan oppiin ajanhengen mukaan, eli ihmisopistahan siinä on kysymys. Seurakunnalla ei ole omaatuntoa, tätä harhaoppia kuitenkin vieläkin saarnaa jotkut puhujat täytenä totuutena, epätoivoista ja säälittävää. Joku viittasi Pohjois-Koreaan, uskon että siellä on kansan syvissä riveissä suurempi osuus taivaaseen menijöitä kuin esim. Srk laisuudessa, vaikkeivat ole koskaan kuulleetkaan yhtään synninpäästöä vl liikkeestä.

 7. Ajatus

  Vl -kristityt uskovat että Jumala on elämän ja kuoleman Herra, kaiken elämän antaja ja ylläpitäjä, sekä siihen , mitä Raamattu opettaa kristillisestä avioliitosta ja Jumalan luomistyöstä siinä. Samoin kuin Luther on aikanaan siitä opettanut:

  #Vanhempien tulee rakastaa lapsiaan; tätä ei heille tosin tarvitse esittää käskynä, sillä se on heissä jo luonnostaan, ja minä epäilen suuresti löytyykö ihmisiä, jotka eivät rakasta lapsiaan.
  Mutta vanhempien tulee pitää lapsiaan erityisenä Jumalan lahjana, niinkuin myöskin Ps. 127:3 sanotaan, ja kiittää Jumalaa niistä. Sillä lasten siittäminen ei ole miehen ja vaimon oma työ, vaan Jumalan,
  joka on luonut heidät. He ovat ainoastaan välikappaleita, joiden kautta Jumala luo ja toimii.(Tohtori Martti Lutherin elämänohjeita kristitylle)#

  Kun puhutaan perhesuunnittelusta, puhutaan myös uskosta Jumalaan , Hänen kaikkivoipaisuuteensa luojana ja lunastajana. Puhutaan myös kristinuskon perimmäisistä moraalisista ja eettisistä periaatteista, joista kirkko ja kristikunta yleisestikin piti kiinni vielä 1950- luvulla.

  Vl-kristittyjen opetus on pysynyt ennallaan , muiden opit ovat muuttuneet 1930- luvulta alkaen.

  • Still

   Srk kristityt eivät usko että Jumala on elämän ja kuoleman Herra. Kun puhutaan perhesuunnittelusta niin lähtökohtana pitää olla rakkaus Jumalaan, rakkaus lähimmäiseen ja usko siihen että Jeesus on syntynyt tänne vapahtajaksi, Jumalan kiusaaminen ja uhmaaminen tieten tahtoisella uhkarohkeudella on epäuskoa.
   Vl kristittyjen opit on voineet pysyäkin mutta Srk opit on muuttuneet, tämän todistaa kun lukee Päivämiestä ja julkisia lausuntoja. Vl kristillisyydessähän tämä on ollut kautta aikain omantunnon kysymys, sekä eettinen kysymys, Srk on tuonut harhaopillaan siihen autuuden ehdon ja kävellyt Jeesuksen ja Raamatun ohjeiden yli.

 8. Snen

  Tuomas Hännisen ero on luonnollinen seuraus siitä säälimättömän kovasta mediapelistä ja rummutuksesta joka on ollut viime vuosina uskovaisia kohtaan käynnissä. Ei kenenkään pitäisi joutua niin kohtuuttoman paineen keskelle mitä Hänninen on joutunut.

  • Still

   Suomessa ei uskovaisia kohtaan ole mitään vihaa, joka Jeesuksen nimen tunnustamisesta johtuu. Kaikki on omaa syytä. Srk on itse aiheuttanut sen ja Hänninen nuorimpana joutui uhrautumaan, Ne joiden pitäisi erota eivät ymmärrä sitä itse, kuka sen heille kertoisi, vai kertoiko Tuomas?? Rehellisenä ei tarvitse olla paineen alaisena, mutta jos ei saa olla rehellinen niin se uuvuttaa.

 9. Miete

  Srk hyväksyy perhesuunnittelun lapsettomuushoitojen kohdalla. Lapsettomuushoitoja saa käyttää muttei ehkäistä. Todella outoa!

  • Nimetön 219

   Kyllä kai lapsettomuuden takana on yleensä jokin vika tai sairaus. Itselläni oli endometrioosi. Sairaus, joka aiheutti muitakin vaivoja kuin lapsettomuuden. Tuntuu aika erikoiselta tuo ulkopuolisen arviointi, että en olisi saanut tätä sairauttani hoitaa. Hoitojen onnistuttua sain lisäksi ihania lapsia.

 10. eveliima

  Koen sydämessäni, että tämä ehkäisykielto on aiheuttanut vuosikymmeninen saatossa niin paljon pahaa, että vaikka muutoin voisin olla lestadiolainen, en kykene tämän vaativan ihmisopin synkkiä seurauksia näkemään Jumalan erityisenä tahtona. Olen kokenut oikeana irtisanoutua tästä opista ja sitä kautta koko herätysliikkeestä. En tiedä olenko syntynyt jotenkin poikkeavaan kohtaan lestadiolaisessa yhteisössä, mutta ainakin itse olen nähnyt lähipiirissäni isojen perheiden väsymistä, jopa hajoamista. Pikkulapsivaiheen vuosia jatkuva kuormittavuus joissakin perheissä on ajanut vanhemmat liian ahtaalle, jotta he kykenisivät luomaan kotiinsa turvallisen ja rakkaudelllisen ilmapiirin. Myös jatkuvasti toistuvien raskauksien aiheuttamat haasteet naisen mielelle ja keholle voi tuoda perheeseen hyvin vaikeita jaksoja, joita värittää vanhempien ahdistus autuuteen sidotun lisääntymisvaateen ja inhimillisen jaksamisen ristipaineessa. Kun keskustellaan tästä opista, josta on tullut usealle uskon mittari, olisko vihdoin aika ottaa keskustelijoiksi tämän opin uhrit: ne lapset, jotka on otettu huostaan, ne vanhemmat, joille kuorma on käynyt liian raskaaksi, ne vanhemmat, jotka arjen vaativuuden takia eivät jaksa enää iloita jne?
  Raamattu käskee vihaamaan pahaa! Jos lestadiolaisuudessa on opetus, joka kaikista heikoimmille yksilöille tuottaa sietämätöntä ahdistusta ja pahimmillaan estää riittävän huolenpidon itsestä ja lapsista arjessa ja elämässä, eikö siitä tulisi luopua? Sen sijaan ajatus lapsesta, myös aikuisesta ihmisestä Herran lahjana, ja kaikssa olosuhteissa varjeltavana voisi olla opetuksen keskiössä. Miksi tätä vaativaa ihmisoppia puoltavat useimmiten miehet ja ne perheet, jotka ovat itse jaksaneet kohtuu hyvin?

 11. Altti Laidalta

  ”Joka pahentaa yhden näistä pienimmistä…”
  Tämä taitaa olla usein unohtunut kun tätä lapsiasiaa on käsitelty. Lienee päivänselvää, että monissa uskovaisissa perheissä halutaan lapsia, tykätään lapsista ja jaksetaan sekä pystytään hoitamaan heidät hyvin. Heidän on ehdottomasti annettava jatkaa niin.
  Sitten on kuitenkin yhtä selvää, että on myös uskovaisia perheitä, joissa lasten odottaminen aiheuttaa kauhua ja mielenterveyden oireita; on perheitä, joissa ei tykätä lapsista ja on perheitä, joissa ei jakseta tai pystytä heistä huolehtimaan. Ja jottei yhtäkään noista pienimmistä pahennettaisi, pitäisi meidän todeksi voida elää se jossakin tiedotteessakin lukenut lausunto: ”ehkäisy on jokaisen avioparin oma asia”. Ilman mitään muttia; ilman mitään kaksoisviestintää; ilman mitään ajatusta siitä, että jos käytät, niin kuitenkin elämälläsi kiellät…
  Jokaiselle lapselle kuuluu ihmisarvoinen elämä ja sitä ei kaikissa uskovaisissa perheissä pystytä antamaan ja tähän meidän, sisaret ja veljet, viranomaisten avustuksella pitäisi pystyä puuttumaan! Enkä tässä edes tarkoita pf- tai insestiongelmia, en perheen sisäistä muuta väkivaltaa vaan ihan sitä lapsen perustarpeista huolehtimista, josta on myös useissa perheissä ”huutava puute”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s